Niemedyczne forum zdrowia

TEMATY NIEZWIĄZANE Z NURTEM BIOSŁONE => Hyde Park => Wątek zaczęty przez: darek 11-01-2011, 09:31



Tytuł: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: darek 11-01-2011, 09:31
http://www.youtube.com/watch?v=4Trm7a4SEiw


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Freddy 11-01-2011, 14:16
Zaciekawiła mnie jedna rzecz w tym filmie a mianowicie, że jelita noworodka muszą być rozszczelnione, gdyż inaczej nie przeniknęłyby do krwiobiegu przeciwciała, które matka daje dziecku. I tu pytanie, kiedy jelita powinny się samoczynnie uszczelnić?


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 11-01-2011, 16:29
Cytat
kiedy jelita powinny się samoczynnie uszczelnić?

Dla cząsteczek białka (immunoglobulin IgA):
U donoszonych noworodków w ciągu 24 godzin.
U wcześniaków w ciągu 3-4 dni.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1628529/?page=1

Karmienie piersią przyspiesza ten proces.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=Retrieve&list_uids=8583288&dopt=abstractplus

Używane do badań szczelności jelit laktuloza i mannitol mają znacznie mniejsze cząsteczki od białek, dlatego przepuszczalność dla nich trwa nieco dłużej.


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: darek 13-01-2011, 10:40
A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ?  :/


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: K'lara 13-01-2011, 12:17
A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ?  :/
Lektura do nadrobienia braków w wiedzy ;).
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/sery


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 13-01-2011, 12:26
Cytat
A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ?

Dobre pytanie.
Trzeba by zastanowić się nad argumentacją prof. Veitha dotyczącą trawienia i ewentualnej szkodliwości kazeiny i galaktozy. Czy rzeczywiście białko-kazeina jest bezwartościowe dla człowieka? A cukier-galaktoza działa wręcz jak toksyna, która gromadzi się w organizmie i wywołuje różne choroby np. zaćmę?

Warto poszukać innych źródeł na ten temat (chyba, że był on już omawiany na Forum?).

Ja jadam sery podpuszczkowe, które sprowadzam od przyjaciół z gospodarstwa ekologicznego na Suwalszczyźnie. Jadam też oscypki robione przez górali. Nie zauważyłem, żeby mi szkodziły. Nie jadam serów wyprodukowanych przez przemysł spożywczy.

Np. w diecie dr Budwig stosuje się ser twarogowy z olejem lnianym.
http://dietaiodchudzanie.pl/dieta-budwig/

Obawy prof. Veitha dotyczące tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu zawartego w serach to oczywiście przesądy (skutek znanej nam propagandy).



Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 13-01-2011, 13:17
Przydałby się tekst w postaci artykułu z tego wykładu - nie mogę takowego znaleźć w necie.


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 13-01-2011, 15:04
Cytat
Przydałby się tekst w postaci artykułu z tego wykładu - nie mogę takowego znaleźć w necie.
http://www.youtube.com/watch?v=4Trm7a4SEiw
To wykład na żywo po niemiecku z polskimi napisami.
11 odcinków!


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 13-01-2011, 16:18
No właśnie dlatego wolałbym sam tekst :-)


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 13-01-2011, 17:44
Znalazłem tylko coś takiego: http://amazinghealth.com/55.html
To oczywiście nie jest tekst wykładu na temat mleka, ale "żywienia" dzieci.
Wygląda na to, że Walter Veith jest weganinem.


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 13-01-2011, 17:47
I tłuszczów też się boi - czytałem jakiś jego wykład.


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 13-01-2011, 17:47
Np. w diecie dr Budwig stosuje się ser twarogowy z olejem lnianym.
http://dietaiodchudzanie.pl/dieta-budwig/
Wyznajemy zasadę, że inaczej postępuje się w zdrowiu, a inaczej w chorobie. Twaróg w diecie nowotworowej jest stosowany nie dlatego, że jest zdrowy, ale że nie zawiera kwasów nukleinowych, a więc jest mniej niezdrowy od innych produktów.


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: darek 26-04-2011, 09:59
http://pracownia4.wordpress.com/2011/04/26/dlaczego-mleko-jest-takie-zle/


Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki
Wiadomość wysłana przez: Fabularasa 01-03-2012, 09:32
Trzeba by zastanowić się nad argumentacją prof. Veitha dotyczącą trawienia i ewentualnej szkodliwości kazeiny i galaktozy. Czy rzeczywiście białko-kazeina jest bezwartościowe dla człowieka? A cukier-galaktoza działa wręcz jak toksyna, która gromadzi się w organizmie i wywołuje różne choroby np. zaćmę?

Warto poszukać innych źródeł na ten temat (chyba, że był on już omawiany na Forum?).

Wchłonięte monosacharydy trafiają do żyły wrotnej i do wątroby, gdzie następuje ich zamiana na glukozę lub jej ufosforylowane pochodne

galaktoza + ATP - glukozo-6-fosforan + ADP

Chemia żywności - Sikorski


Nie wiem czy za bardzo nie uogólniają w tej książce.

Walter Veith - Gdy zajdzie potrzeba wątroba dziecka produkuje beta-galaktozę enzym, który przekształca galaktozę w glukozę. Gdy tylko dziecko zostanie odstawione od piersi ten gen wyłącza się podobnie jak renina u ssaków. Dorośli nie mają tego enzymu, więc dostając mleko, trawimy laktozę i przekształcamy na glukozę i galaktozę, przy czym z galaktozą organizm nie jest w stanie nic zrobić, więc odkłada się w różnych miejscach np w oku wywołując zaćmę.

Czy wobec tego nie ma innej możliwości przekształcenia galaktozy w glukozę?