Tytuł: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: darek 11-01-2011, 09:31 http://www.youtube.com/watch?v=4Trm7a4SEiw
Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Freddy 11-01-2011, 14:16 Zaciekawiła mnie jedna rzecz w tym filmie a mianowicie, że jelita noworodka muszą być rozszczelnione, gdyż inaczej nie przeniknęłyby do krwiobiegu przeciwciała, które matka daje dziecku. I tu pytanie, kiedy jelita powinny się samoczynnie uszczelnić?
Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 11-01-2011, 16:29 Cytat kiedy jelita powinny się samoczynnie uszczelnić? Dla cząsteczek białka (immunoglobulin IgA): U donoszonych noworodków w ciągu 24 godzin. U wcześniaków w ciągu 3-4 dni. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1628529/?page=1 Karmienie piersią przyspiesza ten proces. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=Retrieve&list_uids=8583288&dopt=abstractplus Używane do badań szczelności jelit laktuloza i mannitol mają znacznie mniejsze cząsteczki od białek, dlatego przepuszczalność dla nich trwa nieco dłużej. Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: darek 13-01-2011, 10:40 A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ? :/
Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: K'lara 13-01-2011, 12:17 A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ? :/ Lektura do nadrobienia braków w wiedzy ;).http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/sery Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 13-01-2011, 12:26 Cytat A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ? Dobre pytanie. Trzeba by zastanowić się nad argumentacją prof. Veitha dotyczącą trawienia i ewentualnej szkodliwości kazeiny i galaktozy. Czy rzeczywiście białko-kazeina jest bezwartościowe dla człowieka? A cukier-galaktoza działa wręcz jak toksyna, która gromadzi się w organizmie i wywołuje różne choroby np. zaćmę? Warto poszukać innych źródeł na ten temat (chyba, że był on już omawiany na Forum?). Ja jadam sery podpuszczkowe, które sprowadzam od przyjaciół z gospodarstwa ekologicznego na Suwalszczyźnie. Jadam też oscypki robione przez górali. Nie zauważyłem, żeby mi szkodziły. Nie jadam serów wyprodukowanych przez przemysł spożywczy. Np. w diecie dr Budwig stosuje się ser twarogowy z olejem lnianym. http://dietaiodchudzanie.pl/dieta-budwig/ Obawy prof. Veitha dotyczące tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu zawartego w serach to oczywiście przesądy (skutek znanej nam propagandy). Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 13-01-2011, 13:17 Przydałby się tekst w postaci artykułu z tego wykładu - nie mogę takowego znaleźć w necie.
Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 13-01-2011, 15:04 Cytat Przydałby się tekst w postaci artykułu z tego wykładu - nie mogę takowego znaleźć w necie. http://www.youtube.com/watch?v=4Trm7a4SEiwTo wykład na żywo po niemiecku z polskimi napisami. 11 odcinków! Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 13-01-2011, 16:18 No właśnie dlatego wolałbym sam tekst :-)
Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 13-01-2011, 17:44 Znalazłem tylko coś takiego: http://amazinghealth.com/55.html
To oczywiście nie jest tekst wykładu na temat mleka, ale "żywienia" dzieci. Wygląda na to, że Walter Veith jest weganinem. Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Tomasz Urbanowicz 13-01-2011, 17:47 I tłuszczów też się boi - czytałem jakiś jego wykład.
Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Mistrz 13-01-2011, 17:47 Np. w diecie dr Budwig stosuje się ser twarogowy z olejem lnianym. Wyznajemy zasadę, że inaczej postępuje się w zdrowiu, a inaczej w chorobie. Twaróg w diecie nowotworowej jest stosowany nie dlatego, że jest zdrowy, ale że nie zawiera kwasów nukleinowych, a więc jest mniej niezdrowy od innych produktów. http://dietaiodchudzanie.pl/dieta-budwig/ Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: darek 26-04-2011, 09:59 http://pracownia4.wordpress.com/2011/04/26/dlaczego-mleko-jest-takie-zle/
Tytuł: Odp: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki Wiadomość wysłana przez: Fabularasa 01-03-2012, 09:32 Trzeba by zastanowić się nad argumentacją prof. Veitha dotyczącą trawienia i ewentualnej szkodliwości kazeiny i galaktozy. Czy rzeczywiście białko-kazeina jest bezwartościowe dla człowieka? A cukier-galaktoza działa wręcz jak toksyna, która gromadzi się w organizmie i wywołuje różne choroby np. zaćmę? Warto poszukać innych źródeł na ten temat (chyba, że był on już omawiany na Forum?). Wchłonięte monosacharydy trafiają do żyły wrotnej i do wątroby, gdzie następuje ich zamiana na glukozę lub jej ufosforylowane pochodne galaktoza + ATP - glukozo-6-fosforan + ADP Chemia żywności - Sikorski Nie wiem czy za bardzo nie uogólniają w tej książce. Walter Veith - Gdy zajdzie potrzeba wątroba dziecka produkuje beta-galaktozę enzym, który przekształca galaktozę w glukozę. Gdy tylko dziecko zostanie odstawione od piersi ten gen wyłącza się podobnie jak renina u ssaków. Dorośli nie mają tego enzymu, więc dostając mleko, trawimy laktozę i przekształcamy na glukozę i galaktozę, przy czym z galaktozą organizm nie jest w stanie nic zrobić, więc odkłada się w różnych miejscach np w oku wywołując zaćmę. Czy wobec tego nie ma innej możliwości przekształcenia galaktozy w glukozę? |