Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: liwiusz 01-11-2007, 14:46



Tytuł: Flaki
Wiadomość wysłana przez: liwiusz 01-11-2007, 14:46
Czy jecie flaki? Można? Jak przyrządzacie?


Tytuł: flaki
Wiadomość wysłana przez: Piotrb111 30-11-2007, 09:40
Ja jem bo strasznie lubię ,ale czy mozna to ci nie powiem. Wydaje mi się, że to staropolska kuchnia, a Mistrz kiedyś pisał że staropolska to zdrowa. Np. bigos.


Tytuł: flaki
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 30-11-2007, 09:49
Wszystko to prawda! Flaki są bardzo zdrowe i pożywne. Po ich zjedzeniu bardzo długo utrzymuje się stan sytości, w związku z tym nie przychodzi ochota na słodkości. W ogóle ludzie jedzący potrawy tradycyjne, w polskich warunkach ciężkostrawne, jadzą rzadko, w małych ilościach i nie mają ochoty na dojadanie między posiłkami. A tak właśnie wygląda zdrowe jedzenie, nie zaś te wygłupy w poszukiwaniu czegoś słodkiego, ale... bez cukru. To zwyczajne oszukiwanie organizmu, a on tego nie cierpi, i z pewnością w swoim czasie odmówi nam posłuszeństwa. Jak amen w pacierzu!


Tytuł: Odp: Flaki
Wiadomość wysłana przez: Abir 18-08-2010, 15:15
Wydaje mi się, że to staropolska kuchnia, a Mistrz kiedyś pisał że staropolska to zdrowa. Np. bigos.

Ciekawie o kuchni staropolskiej (nie tylko o bigosie) rozmawiają dziennikarz radia TOK FM oraz badacz dawnej literatury kulinarnej tutaj: http://bi.gazeta.pl/im/9/8264/m8264759.mp3 . Warto posłuchać w wolniejszej chwili.


Tytuł: Odp: Flaki
Wiadomość wysłana przez: Sting 13-10-2010, 11:54
A mnie się wydawało, że na bigos to trzeba mieć zdrowie. Dla przykładu 4 etap DP. Mój organizm po bigosie zawsze reaguje świerzbiączką.


Stingu, zapomniałeś, że stosujemy polskie litery?
A czy Ty w ogóle w swoim życiu jadłeś bigos? Danie barowe lub pożywienie ubogich nosi taką nazwę, ale nie jest to bigos. Prawdziwy bigos na kwaszonej kapuście z mięsem, kiełbasą, grzybami nie powinien być mylony z kapustą ze śladową ilością boczku i kiełbasy, za to z przecierem pomidorowym, który jest poważnym uczulaczem. //Grażyna