Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Scorpion 23-01-2012, 01:39



Tytuł: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Scorpion 23-01-2012, 01:39
Chciałem w tym wątku zaproponować dodanie tego tematu do "Przyklejone tematy". Główną zasadą tego tematu byłoby tylko podawanie samych przepisów DP I. Jeśli temat spotka się z akceptacją Mistrza można założyć pozostałe przepisy zgodne z BPP, czyli DP II przepisy, DP III przepisy, KB Przepisy, ZZO przepisy. Pomysł z E-Książką kucharską do końca nie wypalił, ponieważ autor strony http://www.przepisy.ssl2.pl/ Jaorsad zrezygnował z uczestnictwa na forum, a strona jest bardzo uboga w przepisy zgodne z BPP. Nie ma także żadnych wieści odnośnie magazynu Bioslone dlatego uważam ten pomysł za dobre rozwiązanie urozmaicające menu BPP.
  Ja zasady tego tematu widzę tak:
 Przykładowo w temacie DP I podajemy tylko przepisy zgodne z DP I. Zabronione są jakiekolwiek dyskusje. Ewentualne pytania odnośnie danego przepisu należy kierować do autora przepisu na pw. Na tej samej zasadzie Przepisy DP II, III, KB, ZZO.
   W mojej opinii byłoby to dobrym rozwiązaniem, wiele ułatwiającym, zwiększającym "pole manewru" w odżywianiu zgodnym z BPP.
   Proszę o opinie Mistrza na ten temat i mam cichą nadzieję na akceptację mojej propozycji co w mojej opinii wniosłoby wiele pożytku na forum. Jeśli nie udało się stworzyć e-książki kucharskiej to jestem pewien, że na forum znalazłoby się wiele osób chętnych pochwalenia się swoimi przepisami.
  Jeśli jednak Mistrz uzna, że moja propozycja jest nie do zrealizowania proszę o odpowiedź w tym poście i ewentualne usunięcie tego tematu by nie zajmowało miejsca na forum na inne ciekawe tematy.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 23-01-2012, 01:48
Idea bardzo słuszna. Proszę się czuć upoważnionym i jednocześnie odpowiedzialnym za ten dział. Powodzenia!


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Scorpion 23-01-2012, 13:16
Dziękuję Mistrzu za poparcie. W takim razie można zacząć realizacje tego tematu, gdzie podajemy przepisy związane z DP I. Moderatorów proszę o wsparcie i nadzorowanie pisanych tutaj postów.
  
Podajemy przepis na przykładzie:

NAZWA PRZEPISU (na górze strony, dużymi literami):

Składniki:

- ...
- ...

Sposób przyrządzenia:

Opcjonalnie można dodać:
- Zdjęcie gotowego przepisu
- Uwagi
- Krótkie info o przepisie, zawarte w jednym zdaniu.

Od teraz podajemy przepisy zgodne z powyższymi wytycznymi.

Dyskusje z tego wątku będą usuwane, by zachować przejrzystość przepisów. Jeden post - jeden przepis. tak będzie czytelniej. /Metaldaw


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 23-01-2012, 14:49
SAŁATKA BROKUŁOWO-JAJKOWO-OGÓRKOWA

Składniki:
- brokuł lub kalafior
- 2-3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- cebula
- pestki słonecznika lub dyni lub siemienia (około 1 łyżeczki)
- rzeżucha, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek (zielenina do wyboru lub wszystko naraz)

Sposób przyrządzenia:
Brokuł lub kalafior lekko obgotować w wodzie lub na parze i podzielić na różyczki. Ugotować jajka i pokroić na 8 cząstek. Ogórki kiszone pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do miseczki, można posolić.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 23-01-2012, 15:01
OMLET NA KIEŁBASIE

Składniki:
- Kiełbasa
- 8 jaj
- sól
- pieprz
- bazylia
- smalec

Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę pokroić w średnio grube plasterki. Na patelnię trochę smalcu. Gęsto poukładać na patelni kiełbasę i smażyć. W kubku rozbełtać 8 jajek, wylać całość na usmażone kiełbaski. Doprawić solą, pieprzem oraz bazylią (koniecznie! – bazylia nadaje smażonemu jajku niepowtarzalny smak). Przykryć, niech się smaży. Jak omlet jest już prawie ścięty, można go obrócić i dosmażyć niedopieczoną do tej pory górę omleta. Omlet wychodzi wysoki na 2 cm, po obróceniu na wierzchu jest widoczna kiełbaska.
Kroić jak pizzę!

Uwagi:
Przepis dla 4 osób. Pyszne śniadanie dla całej rodzinki.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 23-01-2012, 15:12
JAJECZNICA NA BEKONIE

Składniki:
- 2-3 jajka
- dwa plasterki bekonu
- smalec
- pieprz
- sól
- tymianek
- majeranek

Sposób przyrządzenia:
Na patelnię trochę smalcu. Cienkich plastrów nie kroimy na drobniejsze, tylko krótko smażymy na dużej patelni. Na podsmażony bekon wylać najpierw białko, potem żółtka, mieszając popieprzyć i posolić. Można dodać ziół – tymianku, majeranku, jeśli ktoś lubi.

Uwagi:
Ze względu na zawartość soli w kiełbasie trzeba uważać, żeby nie przesolić jajecznicy.
Bekon powinien być dobrej jakości, dojrzały, nie z tych, które wygląd i zapach zawdzięczają bejcy i po krótkiej produkcji są już „wędzone”. O prawdziwym wędzeniu „w kominie” mówi się nie za dobrze, ale czyż jest coś smaczniejszego? Podejrzewam, że te zastrzeżenia zdrowotne składają producenci „zdrowych” wędlin, w których jedna trzecia to mięso, a reszta sojowe dodatki, a smak i zapach uzyskuje się dzięki chemii.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Badzinka 31-01-2012, 00:05
JAJECZNICA NA ŚMIETANIE

Składniki:
- 3 jajka
- łyżka gęstej śmietany 18%
- pieprz
- sól
- szczypiorek

Sposób przyrządzenia:
Jajka wybijamy do kubka i roztrzepujemy. Do jajek dodajemy śmietanę, roztrzepujemy, żeby się ładnie połączyło w jedną masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy całość na patelnię z rozgrzanym masłem. Ustawiamy średni ogień. Po chwili drewnianą łyżką powoli "przesuwamy" zawartość patelni. Chodzi o to, żeby nie mieszać, tylko właśnie "przesuwać" po kolei jajecznicę. Utworzą się takie ładne fałdki. Smażymy do czasu, aż jajecznica będzie zwarta i na pewno usmażona. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Oczywiście można dodać ulubione zioła np. bazylię, ale w podstawie, nawet bez szczypiorku, smakuje najlepiej.

Uwagi:
Od jakości śmietany zależy smak, warto więc przygotowywać ze sprawdzonej śmietany.




Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 17:19
SAŁATKA WARZYWNA

Składniki:
-Brokuł (podzielony na małe różyczki ugotowany na półtwardo)  
-seler naciowy
-cebula
-jajko
-majonez
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
-sól , pieprz

Sposób przyrządzenia:
Warzywa  pokroić wymieszać i gotowe.

Autor przepisu: Patusanka


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 15-03-2012, 12:56
ROLADKI INDYCZE

Składniki:
2 udka indycze, bez kości
4 plastry boczku
20 dkg pieczarek
1 duża cebula
1 duży ogórek kiszony
Smalec do smażenia
Sól

Wykonanie:
Pokroić cebulę w piórka, wrzucić na rozgrzany smalec a kiedy zmięknie dodać pokrojone pieczarki, lekko poddusić pod przykryciem, odstawić.
Mięso indycze umyć dobrze pod zimną wodą, osuszyć i na tak przygotowane położyć plastry boczku ( po 2 na jedno udko), przygotowane uprzednio pieczarki, ćwiartki ogórka kiszonego. Całość zawinąć w rulonik, spiąć drewnianą wykałaczką lub obwiązać bawełnianą nitką (aby produkt nie rozsypał się w trakcie dalszej obróbki), posolić. Obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu z dodatkiem cebuli, na złoty kolor. Podlać gorącą wodą (około pół szklanki), dusić pod przykryciem uzupełniając wodę tak, aby produkt nie był wysuszony ale też, aby nie moczył się w zbyt dużej ilości sosu.
Proces duszenia można zastąpić pieczeniem w piekarniku.

Uwagi:

Proporcje dla dwóch osób (udka indycze są duże).
Przed podaniem usunąć drewniane wykałaczki lub nitki ;).


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 24-03-2012, 00:25
RYBA ZAPIEKANA

Składniki:
- ryba (proponuję pstrąga) 50 dag
- pieczarki 50 dag
- jajka 4 szt (od szczęśliwych kur)
- zielona pietruszka, koperek (zielenina do wyboru)
- smalec do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Rybę lekko obgotować w osolonej wodzie lub usmażyć na smalcu. Pieczarki pokroić w paski i przesmażyć.
Do żaroodpornego naczynia ułożyć rybę, na to przesmażone pieczarki. Następnie rozbełtać jajka i wylać na wierzch. Wstawić do piekarnika i zapiec około 20 min. Po wyjęciu posypać koperkiem lub pietruszką.

Uwagi:
Przepis dla 4 osób. Jako surówkę można dodać kapustę kiszoną. Pyszny obiadek.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 27-03-2012, 18:20
OMLET NA UBITYCH BIAŁKACH

Składniki:
- 4 jaja
- sól
- smalec
- cokolwiek

Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy trochę soli i ubijamy pianę. Po ubiciu dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy tak, aby je rozprowadzić. Na patelni rozgrzewamy smalec, wylewamy na nią wymieszaną pianę z jajami. Rozprowadzamy ją jak ciasto na naleśniki i przykrywamy pokrywką. Po sprawdzeniu, że spód jest już ładnie ścięty, staramy się omlet przewrócić na drugą stronę i też chwilę (do ścięcia zawartości) podsmażamy. Omlet jest pulchny i delikatny. Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz, na omlet kładziemy cokolwiek. Czyli można sobie chwilę wcześniej podsmażyć kiełbaskę z cebulką, położyć groszek, fasolę, kukurydzę lub gulasz. Moje dzieci jak mają ochotę na słodko, to do jaj dodają trochę cukru a po usmażeniu na wierzch kładą dżem.

Uwagi:
Porcja z czterech jaj jest dla dwóch osób.
Na zdjęciu pół porcji z kiełbaską, skwarkami i groszkiem. Smacznego.
(http://img822.imageshack.us/img822/3922/dsc00437zy.jpg)


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 27-03-2012, 18:51
KARCZEK, ŁOPATKA, SZYNKA PIECZONY

Składniki:
- surowe mięso
- sól
- pieprz
- czosnek


Sposób przyrządzenia:
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. 1kg mięsa/1h, termoobieg 180oC. Mięso po upieczeniu jest soczyste, a po stężeniu w lodówce służy jako wędlina. Z 1kg surowego mięsa wychodzi 70dkg gotowej wędliny. Galaretka wytopiona po upieczeniu choć smakowita lepiej jak zostanie wylana - toksyny, antybiotyki (chyba, że świnka swojska). Czas przygotowania 10minut.
(http://img688.imageshack.us/img688/7893/sdc11089x.jpg)


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 31-03-2012, 08:43
KAPUSTA Z MIĘSEM

Składniki:
- mięso
- kapusta biała
- kilka plastrów boczku (niekonieczne)
- przyprawy (majeranek, kminek, sól, pieprz)

Wykonanie:

Najprostsze danie mięsno-kapuściane powstaje, gdy oba produkty razem pieczemy.
Naczynie ceramiczne lekko natłuszczamy, można je wyłożyć paskami boczku wędzonego, na to wykładamy grubą warstwę liści kapusty i na niej umieszczamy dowolne mięso: w kawałku albo w plastrach, znowu dajemy kapustę, skrapiamy tłuszczem, przykrywamy i pieczemy, ile trzeba.

Uwagi:
Mięso dobrze wcześniej zamarynować, wtedy wychodzi kruche i soczyste. Kapustę można oprószyć majerankiem, kminkiem albo tylko solą i pieprzem. Wychodzi mnóstwo wariantów, przy niewielkich zmianach przypraw i rodzaju mięsa. :)

Autor przepisu: Isia


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: KaZof 31-03-2012, 16:29
OMLETOWE PLACKI jako zamiennik wszelkiego pieczywa i innych zapychaczy

Placek podstawowy w zgodzie z I etapem DP:
Produkty:
- jajka,
- śmietana (nie jest niezbędna, ale poprawia puszystość placka),
- zmielona, niepalona kasza gryczana, ewentualnie kukurydziana (zamiast kaszy możemy dodać równoważnik objętościowy groszku zielonego, bobu, fasolki szparagowej czy innych dozwolonych nasion i warzyw na tym etapie)
- sól,
- masło lub smalec/słonina do smażenia.
Proporcje:
na jedno jajko: jedna łyżka śmietany, 1 łyżka świeżo zmielonej niepalonej kaszy gryczanej.

Czas przygotowania:
maksymalnie 20 minut przy użyciu blendera i smażeniu na płycie ceramicznej, w patelni ceramicznej o średnicy 28 cm, placka z 5 jaj.

Sposób przygotowania:
wszystkie składniki miksujemy jednocześnie w urządzeniu, w którym zwykle przygotowujemy koktajle. Ubite/zmiksowane ciasto wlewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem i czekamy, aż ciasto zacznie się lekko "gotować". Wtedy zmniejszamy temperaturę na "jedynkę" i przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy ok. 5-10 minut, aż ciasto na wierzchu się zetnie, a brzegi będą złote. Wtedy odwracamy placek na drugą stronę (w całości lub ćwiartkami, jeśli wydaje się zbyt "luźny"), na krótko ustawiamy temperaturę ponownie na max, po czym wyłączamy palnik z pozostawioną na nim patelnią, której już nie przykrywamy pokrywką.
Jeśli nie posłuży nam za spód do pizzy - placek ściągamy z patelni, kroimy np.: na 8 trójkątów i studzimy. Po wystudzeniu przygotowujemy dowolną "kanapkę" lub np. uzupełniamy, po ponownym podgrzaniu, ciepły posiłek.
Pizzę/zapiekankę przygotowujemy, na tej samej patelni, której nie przestajemy podgrzewać na minimum. Po odwróceniu placka układamy dozwolone w I etapie produkty i zapiekamy pod przykryciem, np.: wcześniej przesmażone pieczarki z cebulą, szynką z cebulą. Taką zapiekankę podajemy z majonezem swojej roboty udekorowaną np. zieleniną lub kiełkami: rzeżuchy, gorczycy, ostropestu czy nawet kaszy gryczanej.

(http://forum.bioslone.pl/gallery/1715_05_04_12_9_36_03.jpeg)


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 01-04-2012, 23:32
LEKKI I SZYBKI BIGOS

Składniki:
-40 dag chudego mięsa lub kiełbasy
-1 główka kapusty
-2 cebule
-sól, pieprz
-1 pęczek koperku
-1/2 kostki masła
-2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania.

Mięso opłucz, ewentualnie rozbij, potnij w podłużną kostkę. Cebulę posiekaj. Z kapusty wytnij głąb, a liście grubo poszatkuj. Koperek posiekaj. Na maśle (w garnku) podsmaż cebulę, dołóż kapustę i zalej wodą. Dopraw do smaku. Przykryj i duś, aż kapusta będzie miękka.
Na smalcu podsmaż mięso. Razem z koperkiem dodaj do kapusty, duś kilkanaście minut.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 02-04-2012, 21:40
NAJLEPSZA KAPUSTA ZASMAŻANA

Składniki:
-1 kg kapusty kiszonej z beczki
-1-2 spore cebule
-dobry smalec ze skwarkami
-opcjonalnie: boczek wędzony
-1 łyżka skrobii ziemniaczanej
-3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Kapustę grubo posiekać, zalać wodą- tak, by przykryła kapustę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. W międzyczasie drobno posiekać cebulę, podsmażyć na sporej ilości smalcu ze skwarkami (wg uznania), opcjonalnie można dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Cebulę ze smalcem przelać do garnka z kapustą, wsypać łyżkę skrobii i przesmażać na niewielkim ogniu, mieszając (kapusta łatwo się przypala) przez około 2-3 min. Przyprawić czarnym pieprzem.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 02-04-2012, 22:04
ŻEBERKA W KAPUŚCIE

Składniki:
-1 i 1/2 kg wieprzowych żeberek
-3/4 kg kiszonej kapusty (jeśli jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać wodą)
-1 łyżka ziaren kminku
-4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli ktoś nie ma czasu, może być woda)
-4 łyżki smalcu
-3 cebule średniej wielkości
-4 całe ziarna jałowca
-sól
-świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania.

Cebulę drobno poszatkować. Żeberka pokroić na kawałki, tak by w każdym znajdowała się kość. Posolić i popieprzyć. W dużej patelni rozgrzać mocno smalec i obsmażyć na dużym ogniu na złoto- brązowo wszystkie kawałki żeberek. Przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, przełożyć do żeberek, dodać grubo poszatkowaną kapustę, bulion, kminek oraz całe ziarna jałowca. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 90 minut). Co jakiś czas zaglądać, czy nie trzeba dolać trochę wody. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 02-04-2012, 22:26
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
-1 główka włoskiej kapusty
-20 dag szklanka kaszy gryczanej palonej
-40 dag mięsa mielonego np. z karczku
-tymianek
-sól, świeżo mielony czarny pieprz
-300 ml bulionu warzywnego
-1 jajko

Wykonanie.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Zewnętrzne liście kapusty oderwać. Delikatnie nacinać pozostałe liście i ostrożnie odrywać, dokładnie umyć.
W dużym garnku zagotować około 2 litrów wody. Wrzucać po kilka liści i wyjmować łyżką cedzakową, kiedy przestaną być sztywne. Z wystudzonych liści delikatnie wyciąć wierzchni pasek głównego nerwu - tego, który odpowiada za sztywność. Do kaszy dodać mięso. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, dodać jajko, wymieszać ręką. Na każdy liść nakładać porcję farszu. Zawijać gołąbki i układać je w dużym naczyniu żaroodpornym z przykryciem (po wyłożeniu dna liśćmi kapusty). Gołąbki przykryć liśćmi kapusty, zalać bulionem. Piec przez godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. Podawać z dużą ilością podsmażonego masła.

Uwagi
Gołąbki można zrobić z samą kaszą (bez tymianku), albo z samym mięsem, przy czym do mięsa należy dodać zeszkloną na maśle poszatkowaną cebulę.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 17-04-2012, 10:22
KASZA JAGLANA NA SYPKO I GĘSTO

Składniki:
- kasza jaglana np. 1/2 szklanki
- woda (2 razy więcej niż kaszy - na sypko; 3 razy więcej - na gęsto)
- masło (dla alergików masło klarowane)
- sól do smaku
- może być miód do smaku

Sposób przygotowania.
Kaszę wysypać na sitko, nie płukać w zimnej wodzie, ale od razu przelać ją wrzątkiem. (Im więcej wrzątku tym lepiej, ja na pełne małe sitko wylewam prawie cały 2 litrowy czajnik). Kasza traci wówczas goryczkę, jest delikatniejsza w smaku. Gotuję ją potem w wodzie (wody w zależności od tego, czy kasza ma być na sypko do II dania, wtedy jest 1:2 porcji wody; lub wody więcej gdy ma być na rzadko np. do rozgniecionego banana dla maluszka na śniadanie).

Jeśli ktoś nie jest uczulony, można dodać masła (dla uczulonych może masło klarowane, bo nie zawiera laktozy); można dodać miodu.
Taka kasza może być podana np. z podduszonymi warzywami (najpierw por + sól -na maśle, potem: marchew, pietruszka, seler, + opcjonalnie inne warzywa: brokuły, fasolka szparagowa; do tego trochę wody). Polecam jako II danie obiadowe lub kolacja. Smacznego!


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Alinka12 17-04-2012, 11:33
PLACUSZKI Z CUKINI

Składniki:
2 małe cukinie
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej  (gryczanej) lub więcej według uznania
sól,pieprz
smalec do smażenia

Sposób przygotowania.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i smażymy na rozgrzanej patelni. Można je podawać z  różnymi sosami, które można spożywać w I etapie diety.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 23-04-2012, 12:38
PULPETY Z BŁONNIKIEM I KOPERKIEM

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz, tymianek,
- smalec do smażenia,
- 2-3 szklanki bulionu,
- 100 ml śmietanki 30%,
- pęczek świeżego koperku (lub mrożonego),
- 1 jajko.

Przygotowanie.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na smalcu. Siemię lniane i kaszę zmielić na mąkę, dodać do mięsa, wbić jajko, dodać sól, pieprz i tymianek, dodać cebulkę, formować pulpeciki i obsmażyć na dość dużym ogniu, następnie wrzucić do gotującego się bulionu i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodać śmietankę i koperek.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 02-05-2012, 12:52
OMLET MNICHÓW

Składniki:
150 g młodych listków pokrzywy,
1 niewielka cebula,
po łyżeczce drobno usiekanego koperku, szczypiorku , listków krwawnika i listków selera,
3 jajka,
1-2 łyżki wiejskiej śmietany,
sól, pieprz,
łyżka masła.

Wykonanie.
Umytą pokrzywę ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem drobno usiekać, połączyć z pozostałą zieleniną. Na patelni stopić masło, zeszklić na nim drobniutko pokrojoną cebulkę, dodać usiekaną zieleninę i chwilę smażyć mieszając. Jajka dokładnie rozkłócić ze śmietaną solą i pieprzem, wlać na patelnię, wymieszać dokładnie, wstawić do nagrzanego piekarnika, aby omlet 'doszedł'
Przepis wg Hanny Szymanderskiej.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 06-06-2012, 12:58
MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM

Składnki:
- główka młodej kapusty,
- 20 dag boczku wędzonego,
- dobry smalec do smażenia,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- opcjonalnie świeżo posiekany koperek.

Sposób wykonania.
Kapustę posiekać, drobno pokrojony boczek podsmażyć lekko na smalcu, dorzucić kapustę i smażyć na średnim ogniu około 3 - 4 minuty. Doprawić pieprzem, ewentualnie dodać koperek.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Boni66 09-07-2012, 04:43
PANGA W ŚMIETANIE

Składniki:
- 2 filety świeżej pangi;
- 4 średnie cebule;
- 1 kwaśna śmietana;
- oliwa do smażenia;
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie);

Sposób wykonania:
Filety opłukujemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy (można również pokropic cytryna). Cebule obieramy i kroimy w paski. Patelnie z oliwa rozgrzewamy na największym ogniu, a następnie opiekamy z obu stron pangę. Do tak przygotowanej ryby dorzucamy cebule i zmniejszamy ogień, można jeszcze dodać według uznania zioła np. majeranek. Po ok 5 minutach dodajemy śmietane, mieszamy i gotowe! Smacznego.


UWAGI:
"Gdy pangi płyną z delty Mekongu w górę rzeki do Kambodży, Laosu i Chin, by złożyć ikrę, trafiają w sieci wietnamskich hodowców, którzy zapędzają je do klatek. Aby zmusić ryby do rozmnażania się w niewoli, robi im się zastrzyki z gonadotropiną kosmówkową (hormon uzyskiwany m.in. z moczu ciężarnych kobiet)"

http://www.wprost.pl/ar/147376/Rybka-zwana-panga/


Nie biorę do ust pangi, odkąd kiedyś przeczytałam, że do ich hodowli stosuje się hormon wzrostu pozyskiwany z moczu ciężarnych kobiet. Poza tym ciężko znaleźć o tej rybie pozytywną opinię: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sum_rekini.



Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 14-08-2012, 07:27
PANIERKA DO RYB I MIĘSA

Składniki:
- kasza jaglana (kilka łyżek)
- ryż (1-2 łyżki)

Wykonanie.
Kaszę jaglaną uprażyć na patelni i zemleć w młynku. Podobnie zemleć ryż, przełożyć do miseczki i wymieszać.
Rybę/mięso maczamy w jajku z przyprawami (sól, pieprz, majeranek), a potem w ryżowo-jaglanej panierce i kładziemy na patelnię z rozgrzanym smalcem.

(Panierka ta jest odrobinę twardsza od tej z bułki tartej)

A nie prościej do panierki użyć po prostu mąki kukurydzianej? Sam stosuję i nie narzekam, a roboty mniej. /Metaldaw


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Erato29 06-09-2012, 18:03
BOCZEK ROLOWANY

Składniki:
1,5 kg surowego boczku bez skóry ( wybieramy cienki kawałek, żeby się dobrze zawijało )
Marynata:
4 przetarte ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
pieprz mielony
1/2 łyżki majeranku
nici wędliniarskie bądź mocny sznurek (do związania boczku ;))

Wykonanie.
Boczuś myjemy i osuszamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy mięsko. Wstawiamy do lodówki ( im dłużej leży tym lepiej przejdzie przyprawami- najlepiej jak poleży 2 dni). Boczek zwijamy i mocno wiążemy sznurkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1- 1,5 godz. ( sprawdzamy szpikulcem czy miękkie).
(http://x.garnek.pl/ga6719/53e5168355ae8a18500970a3/boczek_rolowany_w_przekroju.jpg)
fotka z garnek.pl


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Erato29 06-09-2012, 18:49
PAPRYKA FASZEROWANA

Składniki:
4 papryki najlepiej żółte lub zielone ( czerwone nie mogą być )
30 dkg mięsa mielonego
10 dkg gotowanej kaszy gryczanej niepalonej
1 spora cebula
1 jajko
2-3 pieczarki ( niekoniecznie)
przyprawy: sól, pieprz
masło, śmietana

Wykonanie.
Z papryk ścinamy górę, usuwamy pestki i myjemy. Obraną cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle lub smalcu. Mięso wyrabiamy z jajkiem, ostudzoną cebulką i przyprawami, farszem napełniamy papryki. Przykrywamy "czapeczkami" i wkładamy do niskiego, szerokiego garnka lub gąsiorki. Podlewamy wodą i dusimy. Jak się zagotuje to dodajemy masło i śmietanę ( ilość wg.upodobań), dusimy do miękkości.

(http://straga.blox.pl/resource/IMG_4046_400x400.jpg)
fot. straga.pl

Uwielbiam faszerowaną paprykę! Oczywiście najlepiej czerwoną. :)
Osobiście do faszerowania używam samego mięsa mielonego wieprzowo - wołowego (pół na pół) i nie dodaję żadnej kaszy. Bardzo polecam taki wariant.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Erato29 06-09-2012, 19:11
JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI

Składniki:
8 wiejskich jaj ugotowanych na twardo
30 dkg pieczarek  ( bardzo duże kroimy na mniejsze części )
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz
majonez
coś do dekoracji ( normalnie papryka w proszku, ale na I etapie DP musi ją coś zastąpić np. zieleninka ;))

Wykonanie.
Jajka kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Pieczarki myjemy i wrzucamy do rondla, dodajemy masło, doprawiamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli trzeba można podlać troszkę wody, ale bardzo mało, inaczej pieczarki będą jak ugotowane i niesmaczne. Ostudzone pieczarki przepuszczamy przez maszynkę razem z żółtkami. Doprawiamy. Napełniamy połówki białek, smarujemy majonezem i posypujemy zieleninką.

(http://www.naobcasach.pl/files/scaled_images/DSC02192_s400.JPG)
fot. naobcasach.pl


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Roszpunka 07-09-2012, 10:03
SCHAB W PANIERCE

Składniki:
2 kotlety schabowe
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
jajko
sól, pieprz

Wykonanie.
Potłuc kotlety. Jajko posolić i popieprzyć. Obtoczyć mięso w jajku, potem w siemieniu lnianym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 25 min. w temperaturze 200 stopni.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Erato29 11-09-2012, 09:29
KRUPNIK Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:
kości wieprzowe ( ilość wg uznania ) lub udko z kurczaka ( łapki z kurczaka)
pietruszka
kawałek selera
1 szklanka kaszy jaglanej
zieleninka ( koperek, pietruszka, seler, lubczyk )
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól

Wykonanie.
Gotujemy wywar na mięsie, dodajemy warzywa ( część można zetrzeć na "grubej" tarce), pokrojoną zieleninkę ( można część wkroić, a z reszty zrobić "pęczek" i wrzucić do zupy), wrzucamy przyprawy. Gotujemy aż mięsko będzie prawie miękkie, wsypujemy kaszę. Jak kasza będzie mięciutka, możemy zaczynać konsumpcję ;)

(http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/warzywa/krupnik_z_kaszy_gryczanej/595884-1-pol-PL/krupnik_z_kaszy_gryczanej_popup_watermark.jpg)
fot. mojegotowanie.pl






Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Roszpunka 12-09-2012, 17:27
ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII - zamiast folii polecam naczynia żaroodporne /Metaldaw

Składniki:
- 2 filety z łososia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżej natki z pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli, czarnego pieprzu, suszonej bazylii

Wykonanie.
Pietruszkę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i umieszczamy w niej łososia. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki (ja zostawiłam na całą noc, wyszło pycha). Po tym czasie każdy filet oddzielnie zawijamy w folię ja proponuję używać naczyń żaroodporych, dodając część zalewy. Pieczemy w piekarniku w 200 st. C, ok. 20 minut.

Przepis ze strony: http://www.wielkiezarcie.com/recipe45814.html


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Roszpunka 14-10-2012, 13:52
HAMBURGERY - Albert75

Składniki:
200g wołowiny
smalec
1 żółtko
1/2 drobno posiekanej cebulki (obsmażam lekko przed dodaniem do mięsa)
1 nieduży ogórek kwaszony posiekany drobno
sól, pieprz, majeranek

Wykonanie.
Wszystko wymieszać, uformować, obsmażać krótko na odrobinie tłuszczu lub grillu.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Asia61 02-11-2012, 20:41
DUSZONA CEBULA Z JAJKAMI

Składniki:
2 duże cebule
masło klarowane lub smalec do smażenia
2 jajka od szczęśliwych kurek
pieprz, sól

Wykonanie.
Cebule pokroić na dość cienkie plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić na średnim ogniu nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać odrobinę wody, dusić pod przykryciem ok. 10 min. Po uduszeniu do miękkości (w smaku powinna być słodziutka) wbijamy jaja i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozprowadziły w cebuli. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe. Pychota.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Jack 03-11-2012, 19:45
OMLET Z JAJEK I MIĘSA MIELONEGO

Składniki:
- 4-5 dużych jajek
- 30 dkg mięsa mielonego
- sól, pieprz

Wykonanie.
W naczyniu dokładnie mieszamy jajka z mięsem dodając sól i pieprz. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, następnie wylewamy na nią wcześniej wymieszane składniki. Dusimy na "małym gazie" pod przykryciem. Ważne, by nie przypalić spodu omleta, doprowadzając jednocześnie do ścięcia jego górnej powierzchni. Następnie drewnianą łopatką rozcinamy omlet na kilka części (jak pizzę), po czym każdą część przewracamy na drugą stronę. Warto wtedy dodać trochę tłuszczu. Przed zakończeniem smażenia dodajemy odrobinę wody i ponownie na 2 minuty przykrywamy patelnię. Omlet najlepiej smakuje z tartą marchewką lub kiszonym ogórkiem. Smacznego.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Ożóczek85 09-11-2012, 20:56
KOTLECIKI KALAFIOROWE -PRZEPYSZNE!

Składniki:
- jeden kalafior
- jajko
- dwie, trzy łyżki mąki kukurydzianej
- przyprawy do smaku

Wykonanie.
Rozdzielamy kalafiora na różyczki i gotujemy z niewielką ilością soli. Kiedy kalafior przestygnie, odciskamy całość (najlepiej przez pieluchę), dodajemy dwie, trzy łyżki mąki kukurydzianej, jajko oraz przyprawy wedle gustu. Osobiście dodaje jedynie pieprz i sól. Z powstałej masy tworzymy kotleciki na kształt kotletów mielonych.
Kotleciki smaże na smalcu. smacznego!!


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 05-01-2013, 14:07
KUGIEL Z KASZY

Składniki:

-szklanka kaszy gryczanej
-25 dag pieczarek
-2 cebule
-2 duże jajka
-smalec albo masło klarowne
-sól i pieprz

Wykonanie.
4 szklanki wody zagotować, wówczas wsypać kaszę i posolić dla smaku. Gotować ją 40 minut. W między czasie pieczarki i cebule posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym na smalcu albo na maśle klarownym i gdy kasza się ugotuje przełożyć je do niej razem z roztrzepanymi jajkami.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.

Smażymy na smalcu albo na maśle klarownym. //Agnieszka


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Sunday 28-01-2013, 10:22
GOŁĄBKI

Składniki:
- kapusta pekińska
- mięso mielone (wg uznania, wieprzowo-wołowe/ drobiowe/ wołowe)
- 1 cebula
- kilka pieczarek (wg uznania)
- ryż lub kasza gryczana
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma

Wykonanie.
Do wrzącej osolonej wody wkładamy liście kapusty- dosłownie na chwilkę. Cebulę z pieczarkami smażymy na maśle lub smalcu, studzimy. Ryż gotujemy al dente (podobnie z kaszą) dosypujemy szczyptę kurkumy. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe składniki, zioła prowansalskie i mieszamy dokładnie.
Na liście kapusty wykładamy po łyżce farszu, zawijamy. Wkładamy ściśle do garnka/rondla zalewamy wywarem drobiowym/wieprzowym/warzywnym (wg uznania), gotujemy około 15 min.
Uwielbiam je :) Smacznego!


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 22-02-2013, 19:44
KLOPSY

Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego
- jedno jajko
- dwie szklanki wody
- smalec
- sól, pieprz,
- pół ząbka czosnku

Wykonanie.
Mięso owinąć przyprawionym jajkiem wraz z czosnkiem. Formułować w małe kotleciki i lekko podsmażyć na patelni,by się zarumieniło. Po czym włożyć do garnka z gotującą się wodą i dusić ok 20 minut na wolnym ogniu.

Uwagi.
W osobnym garnuszku mieszam śmietanę (30%) o ilości ok 250g razem z kucharkiem i czekam aż kucharek się rozpuści,a śmietana podgotuje. Gotowe kotleciki łączę z "sosikiem", pycha. :)

Do tego na smalcu podsmażam 30 dag pieczarek i średnią cebulę i czekam aż cebula się zarumieni,a pieczarki zmiękną. Oto mój dodatek do kotlecików.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 22-02-2013, 19:57
KALAFIOR Z KIEŁBASĄ

Składniki:
- duży kalafior
- 20dag kiełbasy wiejskiej
- ok 250g śmietany
- trzy jajka
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka masła
- sól
- smalec

Wykonanie.
Umyty kalafior gotować 20 minut. W międzyczasie kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostki i podsmażyć na smalcu.
Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną, posolić i schłodzić. Po ochłonięciu zmiksować razem z żółtkami jajek i połączyć później ze zmiksowanymi białkami.
Wszystko wymieszać z ugotowanymi różyczkami kalafiora i kiełbasą,a następnie włożyć do półmiska do zapiekania i do piekarnika na 20 minut.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: KasikKa 16-03-2013, 16:55
PLACKI Z DYNI

Składniki:
- 1kg dyni (ze skórą),
- 2 duże cebule,
- 2 jajka,
- ok 2 łyżek mąki kukurydzianej (ew. zmieszanej z gryczaną),
- sól, pieprz

Wykonanie.
Dynię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, sól, pieprz oraz mąką. Mąki tylko tyle żeby związała płyn. Smażyć na smalcu lub maśle klarowanym, po ok 3-5 min z każdej strony. Smażyć na niedużym ogniu.

Podawać z kwaśną śmietaną lub odgrzane na smalcu ze skwarkami.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 17-03-2013, 15:56
GULASZ Z SERC

Składniki:
- pół kilo ugotowanych serc
- 10-15 dag boczku
- cztery duże pieczarki
- półtory szklanki bulionu z serc
- smalec
- łyżka mąki kukurydzianej
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- dwie łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia.
Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać,a pieczarki obrać i pokroić, ugotowane serca przekroić w pół.
Smalec rozgrzać w rondlu i wytopić boczek. Po około pięciu minutach dodać cebulę, serca i pieczarki. Mieszać ciągle 10-15 minut.
Następnie oprószyć mąką i przyprawić. Po dokładnym wymieszaniu zalać bulionem i
gotować pod przykryciem 10 minut.
Na końcu dodać masło i posypać szczypiorkiem.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 12-05-2013, 21:22
ZUPA ZE SMAŻONEGO KALAFIORA

Składniki:
- pięć skrzydełek
- duży kalafior, bądź dwa małe
- cebula
- sok z cytryny
- ubite żółtko jajka
- pietruszka
- kawałek selera
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- smalec

Sposób przyrządzenia.
Skrzydełka razem z przyprawami i jarzynami gotować standardowo
około godziny. W garnku najlepiej mieć dwa litry wody.
Na patelni rozgrzać smalec i dodać pokrojoną w kostki cebulę. Gdy się zeszkli, dać różyczki kalafiora. Trochę podsmażyć i gdy kurczak będzie miękki to wrzucić do niego kalafior z cebulą, sokiem z
cytryny i gotować sprawdzając smak i jakość kalafiora.
Przed podaniem dodać żółtko jajka.

Skrzydełka proponuję zamienić na 1/2 l wywaru kolagenowego.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Denver 21-06-2013, 18:26
JAJECZNICA Z BOCZKIEM I WARZYWAMI
(http://img266.imageshack.us/img266/5453/ki7t.jpg)
Składniki:
- 2 jajka
- 4 plasterki boczku
- 1 ogórek kiszony
- liść sałaty zielonej
- szczypiorek
- sól do smaku, wedle uznania (w tym przypadku użyłem himalajskiej nieoczyszczonej)
- pieprz
- 1/6 kostki smalcu

Wykonanie.
Smalec topimy na patelni, czekamy, aż tłuszcz nieco się rozgrzeje.
Pokrojony wcześniej boczek wrzucamy na patelnie i podsmażamy z obu stron na średnim ogniu, aż do zarumienienia się boczusia.
Podsmażony boczek wykładamy na talerz a następnie wrzucamy na patelnię 2 jajka i również podsmażamy (wedle uznania) na małym ogniu, aby ich nie przypalić. Gdy już jajka się zetną możemy posolić i dopieprzyć na patelni, po czym zaraz je wyciągnąć.
Dorzucamy do tego umyty i pokrojony wcześniej szczypiorek, liść sałaty oraz ogórka kiszonego.

Voila śniadanko jak się patrzy. Kaloryczne, z tłuszczykiem i witaminkami. Nie ma nic lepszego jak zjeść konkretne, energetyczne śniadanie, do tego tak szybciutkie i proste w wykonaniu ;).


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Denver 26-06-2013, 16:55
OMLET Z KASZĄ JAGLANĄ, BOCZKIEM I WARZYWAMI
(http://img59.imageshack.us/img59/4378/rst9.jpg)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 4 plasterki boczku
- cebulka
- zielony groszek
- sałata
- smalec

Składniki na sos:
- tłusta wiejska śmietana
- ogórek kiszony
- pół ząbka czosnku polskiego
- sól

Wykonanie sosu.
Do blendera wrzucamy pół ogórka kiszonego, pół ząbka czosnku, dodajemy 1/3 szklanki śmietany i solimy sos do smaku. Całość mielimy w robocie. Tak przygotowany sos możemy schować do lodówki na jakieś 30 minut.

Wykonanie omletu.
1/3 szklanki kaszy jaglanej zalewamy wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Kolejno do garnka nalewamy szklankę wody i wrzucamy sparzoną kaszę. Gotujemy najpierw na dużym ogniu, gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy na mały ogień i czekamy aż cała woda wyparuje i zostanie tylko kasza.
Gdy już się tak stanie możemy podsmażać kaszę na patelni przez około 5 minut, ale nie jest to konieczne.

Kolejno podsmażamy boczek z każdej strony do momentu aż będzie rumiany. Wykładamy tymczasowo na talerzyk.

Teraz rozbijamy 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy pomału żółtka cały czas ubijając, do momentu aż znowu powstanie piana. Tak przygotowane jajka wrzucamy na patelnię wcześniej podgrzaną i z roztopioną 1/6 kostki smalcu. Gdy omlet się zarumieni przerzucamy go na drugą stronę i czekamy aż ponownie się zarumieni.

Wykładamy omlet na talerz, kładziemy na niego kaszę jaglaną, wcześniej umytą sałatę, usmażony boczek, troszkę pokrojonej cebulki, zielony groszek i polewamy całość naszym sosikiem.

Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu. Omlet jest bardzo energetyczny i długo jest się po nim sytym.

 

 


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 29-01-2014, 21:19
POR Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ

Składniki:
- duży por
- natka pietruszki

Sos:
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- pieprz

Sposób przyrządzenia.
Wybrać białą część pora pokroić w 10 cm kawałki. Obgotować ją 15-20 min w osolonej wodzie. Wyjąć przekroić wzdłuż i ułożyć na półmisku. Polać sosem winegret. Posypać pokrojoną natką pietruszki.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 04-02-2014, 08:52
ZIELONA ZUPA KREM

Składniki:
- brokuł
- kapusta
- por
- korzeń pietruszki
- seler mały kawałek
- tłusta śmietana
- natka pietruszki

Sposób przyrządzenia.
Wszystkie warzywa kroimy w większe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody około pół godziny. Następnie blendujemy, dodajemy śmietanę i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

(http://images63.fotosik.pl/619/7d5195c58c46f36cmed.jpg)



Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Idusia 14-08-2015, 15:50
SZASZŁYKI Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH

Składniki:
400-500g wątróbek drobiowych
100g słoniny
3-4 cebule
3-4 łyżki oliwy
kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, mogą być inne- dozwolone w etapie I DP.

Wykonanie.

Wątróbki umyć, wymoczyć w mleku, osuszyć. Cebulę i słoninę pokrajać w plastry. Przyprawy rozgnieść, wymieszać z oliwą. Wątróbki, słoninę i cebulę wymieszać z marynatą i odstawić na 30-40 min. Nadziać na przemian na patyczki, obsmażyć na reszcie tłuszczu na patelni z wszystkich stron, lub upiec na rożnie.

Bez oliwy jest lepiej ;)./Metaldaw


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Idusia 18-08-2015, 10:00
Wątróbki po tyrolsku

Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej, 2 duże cebule, 20 dag boczku wędzonego, ½ l wiejskiej śmietany, sól, majeranek, oliwa-a czemu nie smalec?/Metaldaw.

Wykonanie.
Wątróbkę i boczek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażyć boczek i cebulkę, a osobno na oliwie-a czemu nie na smalcu?/Metaldaw wątróbkę. Połączyć boczek z wątróbką, zalać śmietaną i trochę podgotować. Posolić do smaku i dodać obficie majeranku.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Pinezka 20-06-2016, 11:24
Duszona cebula

Składniki:
cebula (dużo)
kiełbasa
opcjonalnie boczek

Wykonanie.
Na smalcu zeszklić cebulę, podlać wodą, posolić i dusić do miękkości. Do podduszonej cebuli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i dusić jeszcze ok. 15-20 minut.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Karpatka66 20-09-2016, 13:55
KOTLECIKI Z SZAŁWIĄ

Składniki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka/kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść liści szałwii,
  • cebula dymka,
  • jajko,
  • łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:
Zmiksować lub posiekać czosnek z szałwią. Połączyć ze zmielonym mięsem, dodać jajko, drobno posiekaną dymkę, majonez i doprawić. Zostawić masę na 10-15 minut, żeby przeszła smakiem. Ulepić kulki lub małe kotleciki i usmażyć na oleju lub smalcu.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 20-09-2016, 20:47
Mnie tutaj nie pasuje smażenie majonezu!


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: ArtComp 21-09-2016, 08:39
Z tym majonezem to ciekawa sprawa, coraz więcej pojawia się przepisów z tym składnikiem a przecież to nic innego jak olej podłej jakości i jajka w proszku.

1. Nie wszystkie majonezy dostępne w handlu mają aż taki podły skład jak piszesz...
2. Kto broni zrobić doskonały (i składem, i smakiem) majonez samemu?


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Luciano 21-09-2016, 08:43
Zabawne, że ofiarą padł majonez, a nikomu nie przeszkadza obecność mielonego mięsa z kurczaka lub indyka.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Zebbra 21-09-2016, 09:25
Tu chyba miały być same przepisy.




Czemu zatem napisałaś swoją wiadomość zamiast zgłosić "niewłaściwe" posty?
//ArtComp


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 21-09-2016, 20:39
Jest małe nieporozumienie. Mnie nie chodziło o majonez, tylko o smażenie majonezu.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Antaress 21-09-2016, 21:27
Majonez jest w tym przepisie dla dodania smaku, który wnika w mięso, a mięso z indyka, jeżeli pochodzi z chowu domowego, jest dobrym i delikatnym mięsem. Osobiście wczoraj oprawiałam dwie duże, bo ponad 10 kilowe indyczki, karmione własnym zbożem, własnymi ziemniakami itp. Uważam, że używanie takiego właśnie mięsa jest właściwe, a przepis fajny! Więc po co te skrajności?


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Asia61 23-09-2016, 06:49
Majonez ma w składzie olej (rzepakowy), który pod wpływem wysokiej temperatury smażenia ulega uszkodzeniu uwalniając masę wolnych rodników i tłuszcze trans, które odpowiadają za procesy kancerogenne i miażdżycę.


Tytuł: Odp: DP I - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 23-09-2016, 21:18
Asiu, dziękuję. Tylko o to mi chodziło.