Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Inne diety i kuracje => Wątek zaczęty przez: Luki27 26-01-2012, 23:29



Tytuł: Jakie pieczywo wybrać
Wiadomość wysłana przez: Luki27 26-01-2012, 23:29
Od ponad roku jestem na diecie bezglutenowej (nie będę opisywał dlaczego, mój przypadek jest opisany na tym forum) - odstawienie glutenu bardzo mi służyło, myślę, że było ważnym czynnikiem w drodze do zdrowia.
Teraz, po roku DP i kilku miesiącach MO, zaczynam czuć, że powoli zdrowieję. Czuję jednak, że dieta, na której jestem dostarcza mi zbyt mało energii. Organizm zaczyna domagać się pieczywa.
Spróbowałem ostatnio zwykłego chleba - na ten jeszcze za wcześnie, nie pojawiły się po nim biegunki, a zaparcia - czułem, że gluten obkleja jelita. Spróbowałem też chleba żytniego - ten okazał się zbyt ciężkostrawny (bóle brzucha).
Czy macie w tym temacie jakieś doświadczenia? Czy pieczywo zrobione z jakiejś konkretnej mąki jest bardziej lekkostrawne i mniej szkodliwe od innych? (orkisz?, owies?).
A może klucz w tym by samemu wypiekać pieczywo?
Pieczywo bezglutenowe odpada, bo pełno w nim cukru i konserwantów.

A może lepiej dać na razie sobie spokój z pieczywem/glutenem i poczekać do pełnego wyzdrowienia?


Tytuł: Odp: Jakie pieczywo wybrać
Wiadomość wysłana przez: Whena 26-01-2012, 23:45
Cytat
A może lepiej dać na razie sobie spokój z pieczywem/glutenem i poczekać do pełnego wyzdrowienia?

To chyba najlepsze rozwiązanie. Ja jestem na MO od października 2009, a na diecie bezglutenowej od stycznia 2010. Teraz zdarza się, że zjem sporadycznie coś z glutenem i nie "umieram" i nie mam zaparć, ale jak w święta nagromadzenie było ciut większe to czułam, że to jeszcze nie czas na powrót do glutenu.
A tak poza tym to jakoś nie tęsknię za chlebem. Gluten w święta wciągałam w ciastach i pierogach akurat.
Jeśli uważasz, że dieta dostarcza Ci za mało energii to poszukaj tej energii gdzie indziej, a nie w chlebie. Może jesz za mało kasz, albo zbyt chude mięso? Za mało tłuszczu? Mogę tu sobie zgadywać. Najlepiej opisz co jesz w ciągu dnia.

PS. Tak czytam czego ty tam wcześniej na ten twój ZJD nie brałeś to można się załamać. Polecam mój watek ;) Już pisałam, że u mnie też zawyrokowali ZJD i jakoś się skończyły problemy :)


Tytuł: Odp: Jakie pieczywo wybrać
Wiadomość wysłana przez: Rif 27-01-2012, 08:58
Cytat
Czuję jednak, że dieta, na której jestem dostarcza mi zbyt mało energii.

To jedno zdanie odbiegło od całego postu, w którym usilnie szukasz aprobaty abyś mógł zjeść chleb. Ja nie jem chleba od początku przygody z Biosłone i mnie do niego nie ciągnie. Jeśli szukasz energii to pomyśl nad tym co jesz.
Na początku, kiedy odstawienie chleba powodowało pewnego rodzaju pustkę, jadłem sporo kaszy gryczanej do obiadu. Jednak stopniowo ją odstawiałem (obecnie zdarza mi się zjeść raz w miesiącu).

Używasz masła (min.82%) i smalcu do przygotowywania posiłków z patelni?

Pijasz KB (http://bioslone.pl/kb)?
Mój organizm, kiedy nie otrzymywał regularnie KB (http://bioslone.pl/kb) domagał się różnych gównianych rzeczy (ciast, pizz, kebabów). Im dłużej piję KB (http://bioslone.pl/kb), tym bardziej je doceniam. Czuję, że dostarczają mi niezbędnych składników.