Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: K'lara 08-02-2012, 14:53



Tytuł: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: K'lara 08-02-2012, 14:53
W tym wątku wpisujmy, proszę, przepisy dla II etapu PD. Schemat wpisów jak w wątku dla DPI.


Tytuł: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 08-02-2012, 15:03
ROLADA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

Składniki:
- szpinak, 1 opakowanie (rozdrobnionego)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- 4 jajka
- 2 serki Almette, śmietankowe
- łosoś 25 dag (sałatkowy, wędzony)

Sposób przyrządzenia.
Na patelni podsmażamy na maśle: szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę (taką, która odpowiada wielkości piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem, na to układamy łososia tak, aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy w plastry.


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 16:48
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY, I CHILI

Składniki: (na 2-3 porcje)
1 cebula pokrojona w kostkę
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
125g czerwonej soczewicy, przepłukanej
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1/4 łyżeczki suszonych, zmielonych ziaren kolendry
750 ml wywaru warzywnego
1/2 czerwonej papryczki chili, drobno pokrojonej

Przygotowanie.
Cebulę i czosnek zeszklić na małym ogniu z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Dodać soczewicę, wszystkie przyprawy, wymieszać i dodać wywar. Gotować do miękkości. Na koniec dodać chilli, zmiksować, doprawić do smaku  i gotowe. Dla koloru można do podania dodać świeżej, drobno posiekanej kolendry.

Autor przepisu: Patim2


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 16:50
ZUPA Z CUKINII

Składniki:
2 cukinie, nie obrane, pokrojone w półksiężyce o grubości 1cm
1/4 kostki masła
1 litr wywaru warzywnego

Przygotowanie.
Masło rozpuścić. Dusić ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliła.  Po czym zalać wywarem i gotować 5-10 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować i doprawić do smaku solą, raczej mało pieprzu bo zupka nie powinna być ostra.
 
Autor przepisu: Patim2


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 16:53
MARCHEWKOWA Z KOLENDRĄ

Składniki: (na 4 porcje)
- łyżka masła
- 1 średnia cebula, pokrojona byle jak smile
- 0,5 kg marchwi pokrojonej w plastry
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- mały pęczek świeżej kolendry, drobno poszatkowanej
- 1,2 l wywaru warzywnego
- gałka muszkatołowa do smaku
- śmietana
- sól, pieprz

Przygotowanie.
Rozpuścić masło w garnku, dodać cebulę i marchew, dusić kilka minut, żeby trochę zmiękły, ale bez brązowienia, ok. 4 min. Dodać zmieloną kolendrę i dusić kolejną minutę. Zalać wywarem i gotować do miękkości. Następnie dodać świeżą kolendrę i zmiksować. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem i gotowe. Podawać z łyżką śmietany.

Autor przepisu: Patim2


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 17:13
FRYTKI Z SELERA

Składniki:
- seler
- oliwa (może lepiej smalec?)

Przygotowanie.
Seler pokroić na frytki, jak ziemniaki. Wymieszać frytki z oliwą (a może lepiej ze smalcem?). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. ok. 200 stopni. Piec, aż będą chrupiące.

Uwagi.
Do tego pięknie by było zrobić dipy:
JOGURTOWY z własnego jogurtu z roztartym czosnkiem, zieleniną i przyprawami.
POMIDOROWY z pomidorków zmiksowanych z ostrą papryczką , podduszoną cebulką i przyprawami.

Autor przepisu: Editho


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: K'lara 15-03-2012, 13:20
INDYK W WARZYWACH

Składniki:
1/2 kg piersi indyczej
Warzywa: seler, por, papryka, ząbek czosnku, cebula
Przyprawy: Podlaska przyprawa do drobiu
Smalec
Sól

Wykonanie:
Umyć w zimnej wodzie mięso, osuszyć, pokroić w kawałki.
Warzywa pokroić w grube, średniej wielkości kawałki.
Rozgrzać smalec w rondlu (można to wykonać na głębokiej  patelni), dodać pokrojoną w piórka cebulę, i czosnek pocięty na cienkie plasterki. Gdy cebula i czosnek zmięknie dodać pokrojone warzywa, podlać gorąca wodą w takiej ilości jak dużo chcemy mieć sosu. Odstawić.
Mięso indycze w kawałkach zrumienić na roztopionym smalcu a kiedy nabierze złocistego koloru, posolić, podlać gorącą wodą i poddusić do miękkości.
Połączyć z przygotowanymi warzywami. Doprawić Podlaską przyprawą do drobiu.http://darynatury.pl/offer/324/podlaska-przyprawa-do-drobiu.html

Można zagęścić potrawę gęstą wiejska śmietaną a kto lubi gęste sosy, powinien dodać 1 łyżkę maki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: Elosa 04-04-2012, 09:26
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZNEJ

Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 20 dag tłustego twarogu (ma się kruszyć)
- 1 duże jajko
- 1 spora cebula (ok.12 dag)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty
- 3 dag mielonych orzechów włoskich (około)
- kasza kukurydziana lub jaglana do panierowania
- smalec do smażenia

Sposób przygotowania.
Kaszę wypłukać zimną wodą, wsypać do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Ugotować na małym ogniu, aż się cały płyn wchłonie. Wystudzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce smalcu.
Do kaszy wrzucić rozduszony widelcem twaróg i przyprawy. Dodać cebulę.
Dobrze wymieszać,ewentualnie doprawić. Dodać jajko, wymieszać na gładką masę.
Kaszę do panierowania wymieszać z drobno pokruszonymi orzechami. Z masy formować  małe kotleciki, obtaczać w panierce. Smażyć na gorącej oliwie.

Uwagi.
Bardzo dobre z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną albo surówką z buraków albo jako baza do sosu pieczarkowego:)



Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 10-04-2012, 21:24
ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ, MIĘSA I WARZYW

Składniki:
- 20 dkg kaszy gryczanej palonej
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki, karczku)
- 1 papryka żółta
- 30 dag pieczarek
- 1 mały brokuł
- 1 średnia cebula
- 2 duże albo 3 mniejsze ząbki czosnku
- majonez
- ser żółty
- 1 jajko
- suszony tymianek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- smalec do smażenia

Wykonanie.
Ugotować kaszę al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie poszatkować cebulę, dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, usmażyć na smalcu, przełożyć do dużej miski, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać. Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelnię, na której smażyło się mięso (nie umytej z tłuszczu) wrzucić pieczarki, chwilę podsmażyć, dodać paprykę i brokuł, przykryć i dusić na małym ogniu na półtwardo. Warzywa dodać do kaszy i mięsa, roznieść czosnek, doprawić pieprzem, ewentualnie solą do smaku, dodać jajko, wymieszać. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować majonezem i przykrzyć warstwą żółtego sera. Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach do chwili lekkiego przyrumienienia sera.


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: Roszpunka 30-09-2012, 11:07
ZUPA FASOLOWA - przepis Reneti

Składniki:
- włoszczyzna z cebulą
- ziemniaki
- fasola drobna, około 30 dag
- mięso do zupy, najlepiej boczek albo golonka, mogą być także kości z mięsem, wędzone żeberka albo można ugotować na rosole bez mięsa.
- przyprawy: liść laurowy, czosnek, pieprz, sól, oraz koniecznie majeranek.

Wykonanie.
Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Następnego dnia ugotować boczek z liściem laurowym i przyprawami. Osobno ugotować fasolkę na małym ogniu. Przyrumienić przeciętą na pół cebulę na ogniu na płytce. Gdy mięso będzie już prawie miękkie włożyć włoszczyznę oraz cebulę i gotować jeszcze około 15 minut. Wyjąć włoszczyznę i mięso. Mięso pokroić na kawałki. A w wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki w odpowiadającej nam ilości. Ewentualnie dosolić ( boczek jest dość słony). Dodać fasolkę i pokrojona marchewkę. Bardzo polecam dodać do wywaru zmiksowany seler z włoszczyzny. Na koniec dodać do zupy sporo majeranku. Można także okrasić zupę smażonym boczkiem z cebulką.


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 22-03-2013, 16:02
OMLET ZAPIEKANY Z SEREM

Składniki:
- cztery jajka
- 10 dag startego żółtego sera
- dwie łyżki śmietany
- łyżka mąki kukurydzianej
- posiekany szczypiorek
- smalec, sól, pieprz

Wykonanie.
Jajka zmiksować i stopniowo do nich dodawać mąkę, przyprawy i śmietanę. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu usmażyć masę jajeczną z jednej tylko strony, kilkakrotnie podważając omlet łopatką. Smażyć tak 10-15 minut. Po zdjęciu z gazu posypać go z wierzchu serem. Włożyć do piekarnika na 8-10 minut i po wyjęciu posypać szczypiorkiem. Piec w 150*.


Tytuł: Odp: DP II PRZEPISY
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 15-05-2013, 23:22
KOTLETY WĘGROWSKIE

Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego
- 15 dag pieczarek
- garść startego żółtego sera Edamski
- dwa białka jajek
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- tymianek
- bazylia
- poszatkowany szczypiorek
- sól
- pieprz
- smalec

Wykonanie.
Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować, a czosnek zmiażdżyć. Mięso wyrobić z serem na jednolitą masę i dodać do niej resztę składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszać z masą mięsną. Uformowane kotlety obsmażyć z obu stron na złoty kolor i włożyć do nagrzanego, lecz wyłączonego piekarnika na 10 minut.