Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Stopa 11-02-2012, 16:52



Tytuł: Przechowywanie żywności w lodówce
Wiadomość wysłana przez: Stopa 11-02-2012, 16:52
Mam jedno konkretne pytanie odnośnie tematu. Udało mi się w końcu zakupić zgrabne szklane pojemniki na jedzenie i próbuję to jakoś w lodówce poukładać .

Mam wątpliwości - w lodówce trzymam w zasadzie tylko mięcho i warzywa - czy należy pojemniki w których się znajdują zamykać (w pojemniku brakuje powietrza co chyba nie jest dobre) czy pozostawiać otwarte (zapachy się mieszają)?



Tytuł: Odp: Przechowywanie żywności w lodówce
Wiadomość wysłana przez: Lucia 11-02-2012, 17:31
Mam takie przekonanie, że postój w lodówce to konieczność. Zamknięcie na krótko nie szkodzi. Mięso staram się od razu umyć, wytrzeć do sucha, natrzeć przyprawami albo zalać marynatą - wtedy przechowuję je w misce i zawijam folią spożywczą (podobno "oddycha").