Tytuł: Wykaz dodatków do żywności typu E Wiadomość wysłana przez: Marooned 22-02-2012, 14:21 Czy ktoś z forumowiczów posiada pełny wykaz wszystkich dodatków do żywności typu E i ich działań niepożądanych? W necie można znaleźć niestety tylko częściowe wykazy najpopularniejszych dodatków.
Odpowiedź: [...] 1) Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. (http://dziecisawazne.pl/chemia-w-zywnosci-lista-szkodliwych-e/) 2) Tabele Stathama. Zaktualizowana lista E-dodatków do żywności. (http://www.kuchnia-edukacyjna.com/2014/02/08/tabele-stathama-lista-e-dodatkow-do-zywnosci/) Pierwszy bardziej szczegółowy, bo opisuje w których grupach produktowych można je najczęściej spotkać i jakie mogą mieć działanie na nasz organizm. Dodatki wywołujące alergię: - 102,110,120,122,124,127. Dodatki rakotwórcze: - 123,131,142,210,211,212,213,214,215,216,217,230,239. Dodatki wywołujące choroby naczyń krwionośnych:- 250,251,252. Dodatki, które niszczą witaminy z grupy B: - 220. Dodatki wywołujące choroby skóry: - 230,231,232,233. Dodatki wywołujące zaburzenia jelitowe: - 220,221,222,223,224,225,226,227,228. Dodatki wywołujące zaburzenia trawienne: - 310,311,312,338,339,340,341,407,450,451,461,462,463,465,466.. Dodatki wywołujące uczulenie, wysypki: - 311,312. Tytuł: Odp: Wykaz dodatków do żywności typu E Wiadomość wysłana przez: Lady 22-02-2012, 17:15 http://super-sylwetka.pl/dieta/39-odzywianie/177-jak-czytac-etykiety-spozywcze-2
Tytuł: Odp: Wykaz dodatków do żywności typu E Wiadomość wysłana przez: Marooned 23-02-2012, 09:44 Dziękuję ci Lady.
Widzę jednak, że z opisami odnośnie szkodliwości E jest jak w loterii - zależy kto to pisze. W tym artykule wychodzi na to, że E951 czyli Aspartam jest nieszkodliwy! Gdzie wiadomo, że jest to jeden z najbardziej rakotwórczych i szkodliwych "legalnych" słodzików! Tytuł: Odp: Wykaz dodatków do żywności typu E Wiadomość wysłana przez: Lady 23-02-2012, 10:19 Aspartam i inne słodziki są szkodliwe. Ja generalnie unikam wszelkiego E. Chyba, że w paru źródłach znajdę, że nieszkodliwe. ;)
Tytuł: Odp: Wykaz dodatków do żywności typu E Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 24-02-2012, 16:22 Dodatki wywołujące alergię: - 102,110,120,122,124,127.
Dodatki rakotwórcze: - 123,131,142,210,211,212,213,214,215,216,217,230,239. Dodatki wywołujące choroby naczyń krwionośnych:- 250,251,252. Dodatki, które niszczą witaminy z grupy B: - 220. Dodatki wywołujące choroby skóry: - 230,231,232,233. Dodatki wywołujące zaburzenia jelitowe: - 220,221,222,223,224,225,226,227,228. Dodatki wywołujące zaburzenia trawienne: - 310,311,312,338,339,340,341,407,450,451,461,462,463,465,466.. Dodatki wywołujące uczulenie, wysypki: - 311,312. Tytuł: Odp: Wykaz dodatków do żywności typu E Wiadomość wysłana przez: ArtComp 18-06-2016, 12:50 W tym artykule wychodzi na to, że E951 czyli Aspartam jest nieszkodliwy! Gdzie wiadomo, że jest to jeden z najbardziej rakotwórczych i szkodliwych "legalnych" słodzików! Znalazłem dwa dość porządne wykazy, w których takich głupot nie wypisują: 1) Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. (http://dziecisawazne.pl/chemia-w-zywnosci-lista-szkodliwych-e/) 2) Tabele Stathama. Zaktualizowana lista E-dodatków do żywności. (http://www.kuchnia-edukacyjna.com/2014/02/08/tabele-stathama-lista-e-dodatkow-do-zywnosci/) Pierwszy bardziej szczegółowy, bo opisuje w których grupach produktowych można je najczęściej spotkać i jakie mogą mieć działanie na nasz organizm. |