Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: K'lara 10-03-2012, 17:03



Tytuł: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 17:03
Proszę wpisywać swoje przepisy na słodkie dania, desery itp. wg schematu z działu DPI Przepisy.


RACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki:
-2 jabłka
-2 jajka
-mąka gryczana
-woda gazowana

Przygotowanie.
Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.  Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać.  Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Moje dzieci, które kiedyś uwielbiały naleśniki, bez problemu przerzuciły się na te racuszki i wcinają aż im się uszy trzęsą.


BABECZKI RYŻOWE

Składniki:
-szklanka ryżu okrągłego (np. arborio), chociaż zwykły też może być
-3 szklanki wody
-3 jajka
-miód

Przygotowanie.
Ryż dokładnie opłukać. Zalać wodą i gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Przykryć i odstawić. Do przestudzonego ryżu dodać  żółtka, miód i dokładnie wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do masy. Wymieszać. Wysmarować masłem formę na muffinki  (12 sztuk) i wyłożyć masę. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Można modyfikować ten przepis i zrobić je na słono zamiast miodu dodając sól, pieprz, przyprawy, zioła, podsmażony boczek, itp, itd. Też są pyszne. Ja wolę nawet bardziej wersję słoną. No ale dzieci...


CIASTO KRUSZONKOWE

Składniki:
-jabłka (mogą być śliwki, gruszki itp)
-zmielone migdały
-masło
-miód

Przygotowanie.
Jabłka obrać, pokroić w duże kawałki, włożyć do formy żaroodpornej. Wymieszać migdały z masłem i łyżką miodu tak żeby powstała konsystencja kruszonki- czyli pozlepiane grudki. Posypać tym jabłka. Piec w piekarniku aż jabłka zaczną się rozpadać a kruszonka przyrumieni. W zależności od gatunku jabłek trwa to od 20 minut do nawet 40. Nie podałam proporcji, bo tu trzeba wyczuć kiedy kruszonka ma odpowiednią konsystencję, zazwyczaj na szklankę migdałów (niemielonych) biorę 2-3 łyżki masła. Można też dodać 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego. Albo zamienić migdały na orzechy, słonecznik. Opcji jest dużo.
Można też do jabłek dodać suszone rodzynki, śliwki, żurawinę...


Autor przepisów: Livia


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 17:16
SZARLOTKA JAGLANO-RYŻOWA

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1 1/2 szklanki wrzątku
1/3 szklanki oleju (dałam palmowy)
1 1/2 szklanki mąki ryżowej
2 płaskie łyżeczki cynamonu

Przygotowanie.
Gotować kaszę z solą i kurkumą na maleńkim ogniu przez ok. 40 min. Ja gotowałam krócej. Dodać olej, zmiksować na gładką masę. Dodać 1/2 szklanki mąki ryżowej, wystudzić. Dodać pozostałą mąkę, cynamon, wymieszać.

4-5 jabłek (starłam na oczkach)
ok. 1/2 – 2/3 szklanki suszonej żurawiny

Wysmarować blachę olejem, podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepić dno i boki foremki, wysypać na to żurawinę (powinny cienką warstwą pokryć dno), wyłożyć starte na tarce jabłka, na to zetrzeć resztę ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.
Piec w ok. 170 C aż wierzch się przyrumieni, a brzegi będą odchodziły od formy - na pewno 30 minut.

Naprawdę fajne. Polecam.
To wiecie oszukane ciasto. Może być obiadem, kolacja i deserem też.

Autor przepisu: Słonko


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 17:22
KREM Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:
- kasza jaglana
- banan
- jabłko
- cytryna
- woda
- miód

Przygotowanie.
Ugotowaną kaszę jaglaną (pół szklanki), ciepłą włożyć do blendera razem z połówką banana i połówką dużego jabłka, zmiksować na gęsty krem. Można dodać odrobinę wody z cytryną, jak będzie zbyt mdłe i dosłodzić miodem do smaku.
Polecam szczególnie dla dzieci, bardzo dobry sposób na przemycenie do jadłospisu kaszy jaglanej.

Uwagi.
W wyglądzie i konsystencji przypomina to również budyń i jest bardzo syte. Można oczywiście dodać inne owoce, ja na razie próbowałam jabłko i banan. Mój synek zajadał się tym, natomiast samej kaszy jaglanej nie chce jeść w posiłkach.
Myślę, że mógłby to być też dobry posiłek dla maluchów po 6 miesiącu życia, zamiast tych wszystkich smakowych, reklamowanych kaszek.
Autor przepisu: Novalijka

Uwaga do wszystkich potraw z kaszą jaglaną.
Ta kasza ma swoistą goryczkę, której można łatwo pozbyć się przelewając na sitku suchą kaszę dużą ilością wrzątku.
Jeśli chcemy uzyskać suchą mąkę jaglaną (np. do chleba jaglanego lub innych potraw), należy uprażyć kaszę na suchej patelni uważając, by się nie przypaliła. Wówczas uzyskany chleb będzie delikatniejszy w smaku.
Oprac. Filutek


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 17:24
RACUCHY JAGLANE

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka miodu,
- kilka kropli zapachu waniliowego,
- szczypta kurkumy,
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ryżowej,
- tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie.
Przepuścić dwa razy przez maszynkę kaszę, ryż i banany. Dodać wiórki, cynamon, miód, zapach, kurkumę i mąkę. Wymieszać. Rozgrzać na patelni tłuszcz, kłaść łyżką porcje ciasta (ma być luźne, jak na racuchy), lekko je spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano.

Autor przepisu: Lucy


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 17:31
NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ

Składniki:
- szklanka mleka,
- szklanka gazowanej wody mineralnej,
-1 jajko

Przygotowanie.
Wszystko dobrze roztrzepać, dodać przesianą mąkę trochę posolić, wymieszać (ciasto musi być dość rzadkie). Przykryć, pozostawić na min. 1/2 godz (ja szykuję rano).

Farsz:
ugotować kaszę gryczaną, usmażyć całą cebulę (na oleju lub na smalcu) na złoty kolor, do cebuli wsypać kaszę, dodać pokrojony ser feta. Podczas smażenia dobrze wszystko popieprzyć, posolić. Nakładać na naleśniki i lekko podsmażyć, aby były chrupiące. Cudowne dla podniebienia.

Autor przepisu: Lucy


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-03-2012, 18:05
POWIDŁA ŚLIWKOWE

Składniki:
3kg śliwek węgierek
10 dag kakao,
25 dag łuskanych orzechów włoskich,
1/2 szklanki cukru (wczoraj zrobiłam bez cukru i śliwki wyszły znakomite).

Przygotowanie.
Śliwki dusić aż do odparowania wody (często mieszać), pod koniec duszenia dodać cukier (radzę nie dodawać), dodać kakao, drobno pokrojone orzechy - wymieszać.
Gorące powidła nakładać do słoików (do pełna), postawić dnem do góry do zassania.
Powidła znakomicie smakują nałożone na smażone banany.

Autor przepisu: Lucy


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Alinka12 12-03-2012, 10:54
PLACEK KUKURYDZIANY

Składniki:
30 dkg mąki kukurydzianej
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml maślanki lub śmietany
2 łyżeczki miodu
owoce suszone różne: żurawiny, daktyle, rodzynki, śliwki suszone
cynamon

Przygotowanie.
Wszystko razem mieszamy wlewamy do formy i pieczemy ok. 20-30 minut  w piekarniku 180 stopni. Pychota!


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:23
SZARLOTKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 kostka masła
½ szklanki cukru pudru
1,5 kg jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
cynamon

Przygotowanie.
Mąkę, masło, cukier puder posiekać nożem i wstawić do lodówki.
Jabłka z cukrem poddusić, podlać wodą, przyprawić cynamonem.
¾ ciasta wyłożyć na spód blachy, wyłożyć jabłka, ozdobić resztą ciasta (mogą być wykrojone serduszka, kółeczka, paski, warkocze)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:25
KRUCHE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE

Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki wody

Przygotowanie.
Składniki zagnieść, włożyć na 12 godzin do zamrażarki, potem przełożyć na 12 godzin do lodówki.
Rozwałkować, wykrawać ciasteczka. Piec 15 min. w 180 stopniach.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:27
"SENNE MARZENIE”

Składniki:

- na ciasto:
3 jajka
150 g cukru
75 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

- na krem:
100 g masła
180 g cukru pudru (można ograniczyć, bo wychodzi bardzo słodki)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 żółtko

Przygotowanie:

- ciasta:
Jajka ubić z cukrem na pianę, delikatnie wmieszać mąkę, proszek i kakao.
Piec 5 min.(to nie pomyłka) w 250 stopniach (lub 200 z termoobiegiem) na dużej blasze. Ciasto ma być bardzo płaskie.

- kremu:
Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (aż będzie białe), dodać żółtko.
Ciasto posmarować kremem i zwinąć w roladę lub przekroić na pół i przełożyć kremem.

Dobry deser dla dzieci - wygląda i smakuje jak „mleczna kanapka”


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:29
CIASTO „AMERYKAŃSKIE” (Nie wymaga użycia miksera!)

Składniki:
10 jabłek
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki (najlepiej wymieszać kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną lub wg uznania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki oleju
150 g orzechów
inne bakalie wg uznania

Przygotowanie.
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować, dodać olej, posiekane jabłka i bakalie.
Piec 70 min. w 180 stopniach.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:34
PYCHOTKA - bez pieczenia (przepis Ewy Wachowicz)

Składniki:
125 g masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
250 g płatków kukurydzianych
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
garść rodzynków

Przygotowanie.
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, mocno przycisnąć (np. taką samą blachą i na nią położyć coś ciężkiego) i odstawić. Po ostygnięciu pokroić na kawałki.

Osobiście radzę ograniczyć ilość płatków lub zwiększyć ilość pozostałych składników inaczej bardzo się kruszy i trudno kroić. Mocno obciążyć aby składniki się skleiły.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:36
SERNIK

Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
½ kostki masła
8 jajek
budyń waniliowy/śmietankowy (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
10 łyżek cukru
bakalie, ewentualnie aromat lub skórka cytryny.
W oryginale herbatniki petit na spód – można pominąć lub zrobić własne kruche ciasto np. wg przepisu na kruche ciasteczka.

Przygotowanie.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, potem stopniowo ser. Wsypać budyń, bakalie. Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

Piec ok godziny w 180 stopniach. Nie wyjmować gwałtownie z piekarnika bo opadnie!  



Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:38
SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Składniki:
125 g masła
125 g cukru
200 g mąki (kukurydziana lub według uznania)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
750 g jabłek
3 jaja

Przygotowanie.
Masło z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po jednym żółtku. Wmieszać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę, oraz pianę z ubitych białek.
Na ciasto wyłożyć starte lub pokrojone w plasterki jabłka.

Piec pół godz. w 180 stopniach.

Uwagi.
Z podanych składników otrzymamy małą blaszkę szarlotki, na dużą blachę należy podwoić składniki.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 18:51
CZEKOLADOWA CHMURA(przepis Nigelli)

Składniki:

- na ciasto:
250 g ciemnej czekolady
125 g masła
6 jajek
175 g cukru
starta skórka z pomarańczy (można pominąć)
2 łyżki likieru Cointreau (można pominąć)

- na „chmurę”
500 ml śmietany
cukier waniliowym
1 łyżka likieru
opcjonalnie można dodać mascarpone 250g, 1 żółtko, 5 łyżek cukru pudru
kakao do posypania

Przygotowanie.
Czekoladę rozpuścić z masłem, przestudzić.
2 jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, skórkę pomarańczy oraz likier.
Oddzielnie ubić 4 białka z resztą cukru na pianę. Delikatnie wmieszać do masy czekoladowej.

Piec ok. 40-50 min w 180 stopniach w tortownicy. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się i pęka.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Mascarpone wymieszać z żółtkiem i cukrem pudrem i połączyć z ubitą śmietaną. Wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać kakao.

Grzechu warte! Dla wielbicieli ciężkich ciast i wyrazistych smaków.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Kasial_70 12-03-2012, 19:26
KASZKO-KREM prawie jak budyń :)

Składniki:
1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
1 duża łyżka masła
1 łyżka miodu płynnego

Przygotowanie.
Kaszę ugotować w wodzie, mocno, aż do "rozklejenia". Zmiksować blenderem z masłem, wyłożyć do miseczek, polać płynnym miodem.
Podobnie można potraktować kaszę jaglaną.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Misia 12-03-2012, 21:56
KASZA JAGLANA NA SŁODKO

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
daktyle, morele, śliwki suszone, żurawina

Przygotowanie.
Wszystko razem gotować ok. 20 min. Potem wyłączyć i zostawić pod przykryciem.
Gdy zaczynam jeść wsypuję jeszcze trochę posiekanych orzechów i migdałów (po 3sztuki)
Robię to gdy chce mi się coś słodkiego


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 29-03-2012, 15:19
CRUMBLE JABŁKOWE Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Składniki:
-5 kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta),
-1/3 szklanki brązowego cukru
-2 łyżeczki masła
-3 łyżeczki wody
-1/2 łyżeczki cynamonu
na kruszonkę:
-pół szklanki mąki kukurydzianej
-3 łyżki miękkiego masła
-3 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać masło, cukier i wodę. Mieszać na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru i zmacerowania jabłek, następnie zdjąć z ognia i dodać cynamon. W międzyczasie przygotować kruszonkę- mąkę, masło i cukier ucierać rękoma, aż powstaną kuleczki masła obtoczone w mące i cukrze. Do naczynia żaroodpornego wsypać jabłka, posypać kruszonką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut (do czasu uzyskania przez kruszonkę złotobrązowej barwy).


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 29-03-2012, 16:24
MUS CZEKOLADOWY Z SOSEM WIŚNIOWYM

Składniki:
na mus:
-200 g dobrej gorzkiej czekolady
-3 żółtka
-3 białka
-200 ml śmietanki kremówki
-3 łyżeczki cukru
na sos:
-1 szklanka wiśni
-1/2 szklanki wody
-1/3 szklanki cukru
-1 łyżka skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Utrzeć żółtka z cukrem i dodać do przestudzonej czekolady. Ubić białka i śmietankę (w osobnych naczyniach). Łyżkę ubitej śmietany i łyżkę białek wmieszać do masy czekoladowej, następnie całość śmietanki delikatnie wmieszać do masy, tak samo postąpić z białkami. Należy to robić bardzo delikatnie, wtedy powstanie ładna, lekka konsystencja musu. Rozlać do szklanek/ małych miseczek/ kieliszków etc., pozostawiając miejsce na sos. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przygotować sos. Wodę, cukier i owoce zagotować na małym ogniu, dusić 3 minuty. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu, gotować, mieszając około 1 minuty. Schłodzić. Mus udekorować sosem.

Uwagi.
Można zrobić mus bez sosu, też jest pyszny. Zamiast świeżych, czy mrożonych wiśni, do sosu można użyć wiśni w zalewie, podgrzać wszystko i dodać tylko skrobię (wiadomo, jak to się ma do walorów odżywczych).



Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 14-04-2012, 19:38
LEGUMINA POMARAŃCZOWA

Składniki:

- 6 jaj
- 5 łyżeczek miodu
- 3 pomarańcze
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy białka od żółtek.
2.Ubijamy białka na sztywna pianę z dwoma łyżeczkami miodu w większej misce. (Taka by pomieściła wszystkie składniki.)
3.Żółtka miksujemy z 3 łyżeczkami miodu.
4.Pomarańcze obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na drobna papkę.
5.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. (Można podgrzewać mieszając.)
6.Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka, papkę z pomarańczy i na końcu cienkim strumieniem wlewamy żelatynę - nie przerywając ubijania.
7.Masę rozlewamy do salaterek.
8.Schładzamy najlepiej w lodówce.

Uwagi.
Jaja od szczęśliwych kur oczywiście.
Ilość miodu można sobie dopasować zależnie od upodobań smakowych i gatunku miodu.
Pomarańcze rozdrobnione na papkę razem z pestkami dają posmak lekkiej goryczki. Jeśli chcemy tego uniknąć wybieramy pestki, lub zamiast papki dodajemy wyciśniętego soku.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 15-04-2012, 10:21
LEGUMINA MANDARYNKOWO-BANANOWA

Składniki:

- 6 jaj
- 5 łyżeczek miodu
- 4 madrarynki
- 1 banan
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody

Wykonanie.
1.Oddzielamy białka od żółtek.
2.Ubijamy białka na sztywna pianę z dwoma łyżeczkami miodu w większej misce. (Taka by pomieściła wszystkie składniki.)
3.Żółtka miksujemy z 3 łyżeczkami miodu.
4.Mandarynki i banana obieramy ze skórki i rozdrabniamy blenderem na drobna papkę.
5.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. (Można podgrzewać mieszając.)
6.Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka, papkę owocową i na końcu cienkim strumieniem wlewamy żelatynę - nie przerywając ubijania.
7.Masę rozlewamy do salaterek.
8.Schładzamy najlepiej w lodówce.

Uwagi.
Ten przepis wpadł mi do głowy podczas pisania poprzedniego więc wpierw go wczoraj wypróbowałem i się zachwyciłem, dlatego zamieszczam tutaj.
Jaja od szczęśliwych kur oczywiście. Ilość miodu można sobie dopasować zależnie od upodobań smakowych i gatunku miodu. Pestki dają posmak lekkiej goryczki. Jeśli chcemy tego uniknąć wybieramy pestki.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Sisterka 15-04-2012, 10:57
BABKA

Składniki:
1/2 szklanka oliwy z oliwek
3/4 szklanki fruktozy lub cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki bezglutenowej (kukurydzianej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek

Przygotowanie.
Jajka miksujemy razem z fruktozą lub cukrem, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i na koniec oliwę. Rozlewamy do 2 foremek na babki i pieczemy w temp. 180*C około pół godziny.
Smacznego :)


Tytuł: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 22-04-2012, 21:57
GALARETKA OWOCOWA

Składniki:
- szklanka owoców mrożonych (porzeczki, truskawki) lub jakie lubimy
- łyżka miodu
- łyżka żelatyny
- szklanka wody

Sposób przyrządzenia.
Do miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę, gdy trochę przestygnie dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy rozmrożone owoce. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Uwagi.
Z rozmrożonych owoców wydziela się od razu sok, który daje zabarwienie galaretki.


Tytuł: CIASTO Z KUKURYDZY
Wiadomość wysłana przez: Iwona 28-04-2012, 09:15
CIASTO Z KUKURYDZY

Przepis na ciasto z kukurydzy, które proponuję zrobić w formie na babkę i będzie super!

Składniki:
3 duże jajka
1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego, to ważne, inaczej będzie niesmaczne)
taka sama ilość (jak puszka mleka) kukurydzy z mrożonki
100 gr wiórków kokosowych lub zmielonych migdałów (migdały trzeba sparzyć wrzątkiem i odstawić - potem można je łatwo obrać z łupinek i
łatwiej można zmielić nawet w malakserze)
łyżka masła
łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego (płaska) - ważne, inaczej wyjdzie zakalec

Sposób przygotowania.
1. jajka + kukurydza + mleko skondensowane - miksujemy jak najdokładniej
2. dodajemy wiórki / zmielone migdały i resztę składników (masło warto rozpuścić) i jeszcze szczyptę soli, miksujemy, pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut

Ja dla mnie puszka mleka skondensowanego dyskwalifikuje ten przepis. /Metaldaw


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 31-05-2012, 22:51
CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Składniki:
- 350 g truskawek,
- 350 g rabarbaru,
- 3 plus 3 łyżki cukru brązowego,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej.

Wykonanie.
Truskawki umyć, odciąć szypułki, przekroić na połówki. Rabarbar opłukać, obrać ze "skórki" pokroić na centymetrowe kawałki. Wymieszać wszystko z 3 łyżkami cukru. Mąkę, pozostały cukier i masło ucierać rękami, aż wszystko się dobrze wymiesza. Truskawki i rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać rozdrobnionym w dłoniach ciastem i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach, aż kruszonka się przyrumieni (około 20 - 25 minut).


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Asia61 10-08-2012, 17:58
RACUCHY Z DYNI

Składniki:

800 g dyni
2 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru (lub powidełka, dżem, miód)
100 g tłuszczu (smalec)
1/2 szkl. mąki gryczanej
2-3 łyżki śmietany
3 jajka od szczęśliwych kurek
sól

 
Wykonanie.
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek, przesypując mąką gryczaną, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier lub inne dodatki na słodko.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Zuzanka 11-08-2012, 20:31
CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki:
100 gr zmielonych migdałów
2 białka
pół szklanki nierafinowanego brązowego cukru

Wykonanie.
Połączyć składniki, odstawić na 15 minut i kłaść małą łyżeczką na blachę wyłożoną pergaminem. Rozgnieść widelcem na płaskie placuszki. Widelec maczać w zimnej wodzie. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni w termoobiegu, lub obojętnie jak. Zamiast migdałów można użyć wiórków kokosowych (tych oczywiście nie mielić), lub orzechów. Ciasteczek wychodzi ok.15 sztuk.

Białek nie ubijamy. Wlewamy i mieszamy z migdałami i cukrem.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Asia61 22-09-2012, 19:01
KASZA JAGLANA Z OWOCAMI I IMBIREM

Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- gruszka
- jabłko
- 2 rodzynki
- łyżeczka siemienia lnianego
- plasterek imbiru
- masło
- miód
- cynamon
- orzechy
- pestki dyni
- płatki migdałowe

Przygotowanie.
Do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej.
Dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru.

Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.
Podobno potrawa ma własności oczyszczające i rozgrzewające. Mamy wszak jesień. :)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Asia61 30-09-2012, 13:11
ŻURAWINA DO MIĘS

Składniki:
1 kg żurawin
3/4 kg gruszek
40 dag cukru
3/4 szklanki wody



Wykonanie.
Żurawiny przebrać, umyć, osączyć i przelać wrzątkiem.  Ugotować syrop z wody i cukru, do wrzącego syropu wsypać obrane i pokrojone na małe kawałki gruszki. Gotować chwilkę do chwili, kiedy zaczynają robić się szkliste, następnie odcedzić, wsypać osączone żurawiny, smażyć do miękkości. Dodać gruszki, gotować jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu.  
Słoiki dokładnie umyć, wyprażyć w piekarniku ( ja wstawiam na 125 stopni, pokrywki również, odkręcone).  Do gorących słoików włożyć usmażone żurawiny, zakręcić wieczka i odwrócić.  Odstawić w chłodne miejsce. Dla pewności po napełnieniu można przykryć kocem na 20 min.

Takie żurawinki świetnie smakują z wszelkim białym mięsem (drobiem), ale również z wędliną typu szynka, kotletem wieprzowym, duszoną karkówką itp, itd.
 


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 22-10-2012, 22:50
TORTA CAPRESE

Składniki na małą okrągłą blaszkę:
- 3 jajka
- dwie łyżki gorzkiego kakao
- 250 g migdałów
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 170 g cukru pudru
- 10 g cukru z wanilią
- 200 g miękkiego masła

Wykonanie:

Migdały sparzyć we wrzątku, zdjąć brązowe skórki. Następnie bardzo drobno zmiksować blenderem. Masło wymieszać w misce z dwoma łyżkami kakao, cukrem i migdałami. Dodać czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Ubić pianę z białek. Ubitą pianę wymieszać z przygotowaną masą tuż przed przełożeniem na blaszkę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piec 20 min (lub maksymalnie do 25 min).


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 23-10-2012, 11:56
MUFFINKI MIGDAŁOWE

Składniki:

-100 gram zmielonych migdałów (ja nie zdejmowałam skórki - czy powinno się?)
-2 jajka
- pół kostki miękkiego masła (może być mniej)
-1 dojrzały banan
-2 łyżki mąki ryżowej
-łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta imbiru
-szczypta cynamonu
-śliwki suszone

Wykonanie.
Składniki, tzw. mokre (masło, banan, jajka), wymieszać (robiłam to widelcem) do uzyskania papki. Później dodać składniki suche (zmielone migdały, mąka ryżowa, przyprawy, soda) a na koniec pokrojone suszone owoce (ja dałam śliwkę). Masę wyłożyć w foremkach do muffinek (mnie wychodzi 12) do połowy ich wysokości. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: LaktozAnna 04-11-2012, 01:30
CIASTECZKA RYŻOWE

Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego(160g) (z firmy melwit się nie nadaje, nie jest gruboziarnisty)
- 200g masła (używając oleju uzyskamy konsystencję piaskową, nadającą się tylko do zmieszania z marmoladą)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- opcjonalnie laska wanilii  (aromat waniliowy - nie polecam to akutat sama chemia)
- łyżeczka płynnej stewii
- 1 do 2 jajek

Wykonanie.
Jajka ubić, żeby ciastka nie były zółte jak kurczaki. Dodać resztę składników, zagnieść, bądź zmiksować. Formować kuleczki z dołkiem w środku (wsadzić palucha). Piec ok 20 min, tylko do zarumienienia, 180 stopni. Dobre z każdą konfiturą domowej roboty, polecam czarną porzeczkę.  

Koszt do 7 zł. Cała blacha ciasteczek. Dobrze mieć drugą paczkę kleiku pod ręką, jakby masa była za mokra.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 11-01-2013, 15:33
PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30% (jeśli się uda znaleźć to 36%),
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
- szklanka świeżych truskawek
- kilka kropel soku cytryny

Wykonanie:
Do rondla wsypać cukier i wlać śmietankę pozostawiając 1/3 szklanki, w której namaczamy żelatynę. Śmietankę w rondlu podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż i wyskrobać nożem ziarenka. Namoczoną żelatynę i wanilię dodać do śmietanki i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Przelać do czterech filiżanek i wystudzić. Przełożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) do stężenia - dobrze jest przykryć czymś filiżanki, by panna cotta nie zaabsorbowała ewentualnych zapachów z lodówki. Przed wyjęciem deseru należy umieścić filiżankę w gorącej wodzie, by można było go łatwo wyjąć. Przełożyć na talerzyk i dodać drobno pokrojone i skropione sokiem z cytryny truskawki.


Uwagi.
Poza sezonem na truskawki, zamiast świeżych można kupić mrożone. Należy je lekko rozmrozić i zmiksować blenderem z odrobiną cukru oraz soku z cytryny - w ten sposób powstanie sos truskawkowy.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Erato29 23-01-2013, 19:32
FAWORKI BEZGLUTENOWE

Składniki:
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki wiejskiej śmietany,
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej,
- 3 płaskie łyżki kleiku kukurydzianego,
- pół szklanki mąki kukurydzianej,
- 3/4 łyżeczki spirytusu lub wódki,
- smalec do smażenia.

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, skrobię, dodać kleik, wymieszać, dodać resztę składników, zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę lub dwie. Pociąć na paski, smażyć na rozgrzanym smalcu, odsączyć na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem.

Uwagi.
Nie da się zrobić tradycyjnego kształtu faworka, bo się połamią w smażeniu.

Przepis pochodzi z jakiegoś zamierzchłego wydania miesięcznika "Dziecko".


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Erato29 23-01-2013, 19:39
PĄCZKI

Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 150g masła,
- 180g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru,
- 2g soli (1/4 łyżeczki),
- 4 wiejskie jaja,
- smalec do smażenia,
- cukier puder do posypania.


Wykonanie.
1. W garnku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej masło, doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając dodajemy cukier, sól, oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, najlepiej, żeby nie było grudek do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę – przypomina ziemniaki rozbite tłuczkiem po ugotowaniu (coś jakby na ptysie czy eklerki).
2. Dodajemy jajka, przy użyciu miksera mieszamy masę. Do dobrze rozgrzanego smalcu wkładamy po łyżeczce ciasto. Smażymy do uzyskania złocistego koloru, w między czasie obracamy żeby całe pączusie uzyskały jednolity złoty kolor. Podczas smażenia pączki "puchną" i zwiększają swoją objętość dwukrotnie.
3. Po wyjęciu z oleju, odsączamy pączki na papierowych ręcznikach. Można jeść ciepłe, wtedy są przepyszne. Najlepiej posypać cukrem pudrem.

Przepis z "Życia bez glutenu".

Mam uwagę do tzw przepisów bezglutenowych. Po co szukać bezglutenowych zamienników, które przeważnie są gorsze od ich pierwowzorów, jeżeli jest tyle naprawdę wspaniałych i zdrowych deserów i potraw, które nie zawierają glutenu.

A propos przypomniało mi się, daję moim dzieciom szalenie prosty deser, to jest orzechy włoskie, oczywiście świeżo łuskane, z miodem. Uwielbiają i nie tylko one;)

Właśnie smażyłam pączki bezglutenowe- cyknęłam fotkę jak wyglądają, ale nie wiem czy jest potrzeba ją tu zamieszczać? W każdym razie przepis jest sprawdzony.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 31-01-2013, 23:12
CHAŁWA
Znalazłam przepis na super smaczną  i łatwą w wykonaniu chałwę sezamową, lub słonecznikową. Polecam!

Składniki:
- sezam - u mnie ok. 180 g niełuszczonego
- miód dobrej jakości - ok. 2-3 łyżek (dodawać po trochę i kontrolować konsystencję masy)
  
Wykonanie.
Sezam rozsypać na patelni i powoli prażyć uważając, żeby się nie przypalił. Po przestudzeniu zmielić w młynku. Dodawać po jednej łyżce miód i kontrolować konsystencję masy (mniej więcej ma przypominać mokry piasek) oraz jej słodycz. Przełożyć do foremek ugniatając łyżeczką (jednej dużej formy lub kilku mniejszych np. do muffinek).

Pycha:)

Przepis pochodzi z:
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/02/domowa-chawa-czyli-cud-miod-i-orzeszki.html#uds-search-results


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 22-03-2013, 15:45
SZPAJZA CZEKOLADOWA

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 kopiasta łyżka kakao

Wykonanie.
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka (po jednym) i chwilę ubijać. Gdy składniki się połączą, dodać kakao i mieszać mikserem na małych obrotach.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzoną wlewać małym strumieniem do masy, delikatnie wymieszać mikserem. Przelać wszystko do miski lub małych miseczek, chłodzić aż do stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Uwagi.
Szpajza to tradycyjny deser kuchni śląskiej. Można zrobić również wersję cytrynową - zamiast kakao dodajemy sok i skórkę otartą z jednej cytryny.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 28-03-2013, 22:52
SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY

Składniki:
4 marchewki
2 pomarańcze
1 łyżeczka cukru

Wykonanie.
Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 i 1/2 pomarańczy pokroić na małe kawałeczki lub rozdrobnić rękami, dodać do marchewki, wycisnąć sok z pozostałej połowy pomarańczy, dodać cukier, wszystko wymieszać, schłodzić w lodówce.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 28-03-2013, 22:58
ŚMIETANA Z MIODEM

Składniki:
dobra i bardzo gęsta śmietana 18%
miód

Wykonanie.
Schłodzoną śmietanę przełożyć do miseczki, polać odrobiną miodu. Gotowe :)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 28-03-2013, 23:23
MIODOWY OMLET

Składniki:
3 jajka
1 łyżka płynnego miodu
2 - 3 łyżki masła

Wykonanie.
Jajka i miód wymieszać dobrze trzepaczką. Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu. Wylać jajka
i smażyć chwilę aż masa od spodu się zetnie. Złożyć na pół i smażyć jeszcze chwilę na rumiano. Można polać miodem i/lub śmietaną.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Asia61 01-04-2013, 14:36
OMLET BISZKOPTOWY

Składniki na jedną osobę:
2-3 jajka
1/2 łyżki mąki kukurydzianej, lub z amarantusa
1 łyżka wody
szczypta soli
1/2 łyżki masła klarowanego
dowolna konfitura lub dżem własnej roboty

Wykonanie.

Jajka ubić dodając szczyptę soli, łyżkę wody i na końcu wymieszać z dowolną mąką bezglutenową.
Rozgrzać patelnię, włożyć masło, wylać omlet na patelnię, przykryć pokrywą i po chwili przykręcić palnik tak, aby omlet 'dochodził' powoli - około 15 minut. (Na mojej kuchni to 1,5 czyli jak duszenie) Po usmażeniu przewrócić na krótko na drugą stronę, zsunąć na talerz, posmarować konfiturką.
Można również rozdzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno i połączyć z żółtkami i pozostałymi składnikami. Dalej postępować tak samo jak w wersji pierwszej.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Erato29 06-04-2013, 12:10
GOFRY

Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
ok. 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka oleju z pestek winogron lub topionego masła

Wykonanie.
Mieszamy w miseczce mąkę z wodą i olejem (masłem), powinno wyjść ciasto jak na naleśniki. Gofry pieczemy około 10 minut, aż nabiorą smakowitego złocistego koloru. Dodatki według własnej inwencji. :)
 


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Gromans 10-05-2014, 03:44
Budyn czekoladowy, pyszny i bardzo syty.

Skladniki:

-1 awokado,
-1 banan,
-4 plaskie lyzeczki kakao,
-4 lyzeczki oleju kokosowego,
-5 swiezych daktyli, albo 2 lyzeczki miodu.

Wykonanie.
W blenderze wszystkie skladniki zmiksowac na jednolita mase i gotowe.
Budyn ten jest przebojem w mojej rodzinie.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Antaress 22-11-2014, 21:45
Szarlotka krucha bezglutenowa, bardzo smaczna

Składniki:
1/2 kubka mąki kukurydzianej
1/2 kubka mąki ryżowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 kopiaste łyżki masła
2 łyżki gęstej domowej śmietany
3 żółtka
kilka jabłek przesmażonych z cukrem, cynamonem i rodzynkami

Wykonanie.
Składniki ciasta kroję nożem w misce, następnie zlepiam krótko rękami (może się rozsypywać, nie szkodzi!) i wkładam na ok. godzinę do lodówki; okrągłą formę  (26 cm) smaruję tłuszczem, obsypuję np. płatkami jaglanymi  i wykładam 3/4 ilości ciasta; podpiekam ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmuję, rozkładam podsmażone jabłka i rozkładam resztę ciasta na górę; piekę około 45 minut.

Szarlotka jest wspaniała! Właśnie zajadam jeszcze ciepłą! Można podać z bitą śmietaną, będzie jeszcze wykwintniej!





Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Magdamagdalena 23-11-2014, 01:09
Deser Orzechy z miodem.

Składniki:
- różne rodzaje orzechów jakie lubimy (włoskie, laskowe). Można dodać również migdały obrane ze skórki, świeży kokos obrany ze skórki.
- miód.

Wykonanie.
Namoczone wcześniej orzechy (w chłodnej wodzie), migdały i kokos mielimy 3 razy. Dodajemy miód i mieszamy.
Deser jeszcze lepiej smakuje gdy zmielimy dodatkowo kilka suszonych daktyli.

Uwagi.
Obieranie migdałów może być łatwe bez parzenia (i pozbawiania wartości). Wystarczy je moczyć w chłodnej wodzie przez kilkanaście godzin.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Magdamagdalena 23-11-2014, 01:16
Powidła śliwkowe bez smażenia.

Składniki:
Dobrej jakości suszone śliwki.

Wykonanie.

Śliwki zalewamy chłodną wodą tak, żeby były zakryte i zostawiamy na parę godzin. Następnie odsączamy nie wylewając płynu (jest pyszny i należy go wypić). Śliwki mielimy. Można do smaku dodać kilka innych suszonych owoców.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Antaress 21-12-2014, 22:15
Piernik świąteczny

Składniki:
2 szklanki mącznej mieszanki bezglutenowej
1 szklanka cukru lub pół/pół miód
1 szklanka mleka
1 jajko
125 g masła
3 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych
po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, kakao, po ½ łyżeczki imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej (goździki zmielone w młynku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, suszone śliwki, rodzynki)

Wykonanie.
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestygnięcia, następnie wszystkie składniki wsypuję do garnka i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masa jest gęsta. Wysmarowaną formę keksówkę (30 cm) wypełniam ciastem i piekę w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei, jeśli tak, to pozostawiam na kolejne 10 minut. Upieczone ciasto nie należy wyjmować od razu z piekarnika.

Przepis jest wypróbowany, a piernik smakuje pysznie! Jest wilgotny i aromatyczny. W sam raz na Święta Bożego Narodzenia.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 26-10-2015, 22:07
PUSZYSTA BABKA
(przepis Erato29)

Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1,75 szklanki mąki ziemniaczanej
200g masła
1 czubata łyżka proszku do pieczenia
1 starta skórka z cytryny

Wykonanie.
W jednej misce całe jajka ubić na puszystą masę, po łyżce dodawać cukier, ubijać aż podwoi objętość. W drugiej misce mąkę ziemniaczaną wymieszać łyżką z proszkiem do pieczenia i przesiewać, dodając do masy jajecznej. Mieszać bądź lekko miksować do połączenia. Masło roztopić na wolnym ogniu i gorące wlać do ciasta. Mieszać bądź lekko miksować. Dodać skórkę z cytryny, połączyć. Wlać do posmarowanej masłem formy i piec "do suchego patyczka", czyli ok. 50 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną na maśle czekoladą, polukrować bądź posypać cukrem pudrem.



Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 13-06-2016, 19:04
JAGIELNIK RAFFAELLO BEZ PIECZENIA

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki tłustego mleka
1 szklanka wody
6-10 łyżek cukru
250 g wiórek kokosowych
opcjonalnie: dekoracje, posypki, polewy

Wykonanie.
Jedną szklankę kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłukać bieżącą wodą.
Zalać 2 szklankami mleka, 1 szklanką wody i gotować około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
Dodać wiórki kokosowe (trochę zostawić na wierzch) i jeszcze jedną szklankę mleka.
Dosypać 6-10 łyżek cukru (najlepiej stopniowo, żeby masa osiągnęła pożądaną słodycz).
Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10-15 minut.
Kaszę zmielić/zmiksować na gładką masę i wylać do wysmarowanej olejem tortownicy (średnica ok. 22 cm).
Posypać wiórkami kokosowymi i po przestygnięciu schładzać w lodówce.
Kroić, gdy ciasto się schłodzi i stężeje.

(http://)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Lilia8 08-07-2016, 22:13
SMOOTHIE CZEKOLADOWE

Składniki:
- pół miękkiego awokado,
- banan,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% (ew. mleka kokosowego),
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki prawdziwego kakao,
- garść kruszonego lodu.

Wykonanie.
Wszystkie składniki razem zmiksować. Najlepiej jeśli będą wcześniej schłodzone.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 21-09-2016, 20:41
TIRAMISU
(Z Blogu: www.bezglutenowamama.pl)

Składniki:

  • na krem
    • 750 g serka mascarpone,
    • opakowanie śmietany 30-36%,
    • 2 łyżki cukru pudru;
  • na poncz kawowy
    • 250 ml bardzo mocnej kawy,
    • 60 ml likieru amaretto,
    • 90 g cukru;
    • 2 opakowania bezglutenowych biszkoptów (np. firmy Schaer).

Wykonanie:
Espresso z cukrem zagotuj, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Ostudź. Dodaj amaretto. Wymieszaj.
Mascarpone wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Ubij śmietanę z cukrem, delikatnie wmieszaj ją do serka.
Na dnie blaszki (o wymiarach 20x30 cm) wyłóż warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkotach ułóż warstwę kremu, na kremie połóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkoptach ponownie ułóż warstwę kremu. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po schłodzeniu tiramisu obsyp kakao lub wiórkami czekolady deserowej - dla dekoracji.

(http://forum.bioslone.pl/gallery/4838_21_09_16_7_38_16.jpeg)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 26-11-2016, 20:13
ZDROWE TRUFELKI Z DAKTYLI (12 sztuk)
(źródło: http://www.natchniona.pl/)

Składniki:

– 170 g daktyli, 125 g mielonych migdałów, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka z 1/2 laski wanilii

– kakao lub mielone orzechy do obtoczenia, opcjonalnie biała/czarna czekolada do polania.


Wykonanie:
Daktyle zamoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić w blenderze. Połączyć z pozostałymi składnikami. Masa nie powinna przywierać do rąk, a bardzo łatwo dać się formować.

Ulepić 12 kuleczek podobnej wielkości i ozdobić.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 31-12-2016, 19:01
CIASTO 3-BIT

Składniki:

- 1 puszka masy krówkowej, bądź puszka mleka słodkiego skondensowanego (500 gr)*
- herbatniki, ok. 75 sztuk,
- 400 ml śmietany 30-36%,
- 2 fix`y do śmietany,
- 0,5 l mleka,
- 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru,
- 3/4 kostki masła,
- czekolada (do dekoracji).

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia budyniu: śmietankowego lub waniliowego wg. przepisu na opakowaniu; gotujemy bez dodatku cukru. W czasie, gdy budyń stygnie, rozgrzewamy gotową masę karmelową (wrzucamy puszkę do zagotowanej w garnku wody i trzymam pod przykryciem ok. 10-15 min.)*

* można też gotować puszkę mleka skondensowanego w garnku z wodą, na małym ogniu przez ok. 3-4 godz, puszka musi być cały czas przykryta wodą.

Na blaszce o wymiarach 35x24 cm układamy herbatniki, na które rozsmarowujemy ciepłą masę krówkową. Wykładamy drugą warstwę herbatników i chowamy do lodówki. Miękkie masło (3/4 kostki) ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń (opcjonalnie kilka kropli olejku zapachowego np. cytrynowego). Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na herbatnikach, po czym wykładamy ostatnią warstwę herbatników i ponownie wkładamy do lodówki. Bitą śmietanę ubijamy wraz z użyciem fix`u.  Śmietanę wykładamy na górę i posypujemy startą czekoladą (ok. 4 kostek czekolady, może być gorzka albo mleczna). Gotowe ciasto wkładam do lodówki na całą noc.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 09-01-2017, 18:30
BEZGLUTENOWA WUZETKA

Składniki na 2 biszkopty:
- 6 jajek,
- 200 g cukru,
- 6 łyżek mąki kukurydzianej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na krem:
- 500 ml dobrze schłodzonej kremówki,
- 200 g cukru,
- 250 g mascarpone.

Do nasączenia:
- szklanka czarnej herbaty bądź wody z dowolnym alkoholem.

Polewa:
- 100 g czekolady,
- 50 śmietanki.


Wykonanie:
3 białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier, a następnie 3 żółtka. Połowę mąk wymieszać z połową łyżeczki sody, kakao i przesiać do masy. Wymieszać dużą łyżką, aby nie pozostała ani jedna grudka. Masę przelać na blachę wyłożoną papierem i piec ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. W ten sam sposób przygotować drugi biszkopt z pozostałych składników. Śmietanę ubić na sztywną masę. Dodać cukier, a następnie po łyżce mascarpone. Biszkopt dobrze nasączyć, a następnie pokryć białą masą (można zostawić kilka łyżek do ozdoby). Przykryć drugim, lekko docisnąć i nasączyć. Czekoladę rozpuścić w garnku ze śmietanką. Pokryć polewą ciasto, odstawić do lodówki. Na wierz można wycisnąć rozetki z bitej śmietany.

Uwagi:
Do wyjmowania biszkoptu można użyć deski do krojenia większej niż blacha, obracając nim o 180 stopni.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 12-01-2017, 19:24
CIASTO MANDARYNKOWE Z POLENTĄ I MIGDAŁAMI

Składniki:
- 4 mandarynki ze skórką,
- 200 g migdałów bez skórki,
- 250 g miękkiego masła,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 195 g cukru,
- 3 duże jajka,
- 165 g polenty,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder i mandarynki do dekoracji.

Wykonanie:
Migdały zmielić na pyłek, polentę przesypać na suchą, rozgrzaną patelnię i chwilę podprażyć. Do rondelka włożyć mandarynki, zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Odsączyć, zalać ponownie zimną wodą i jeszcze raz zagotować. Odsączyć, pozostawić do przestygnięcia, do temperatury pokojowej. Następnie pokroić je na kawałki, wyjąć pestki i zmielić na pulpę, razem ze skórką. Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym w dużej misce, dopóki nie będzie puszyste. Dodać jajka i całość ubić, aż składniki się połączą. Dodać polentę, pulpę mandarynkową, zmielone migdały, proszek do pieczenia i połączyć. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm, natłuścić i wylać do niej ciasto. Piec godzinę w temperaturze 170 stopni, następnie kolejne 15 w 160. Ozdobić.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Generał 03-03-2018, 14:25
Krówki domowej roboty (nie ciągutki - wychodzą kruche!)
Źródło: https://smak-indii.pl/mysore-pak (https://smak-indii.pl/mysore-pak)

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1.5 szklanki cukru
pół szklanki wody
1 szklanka roztopionego klarowanego masła
ćwierć szklanki oleju (ja ten składnik omijam :))
opcjonalnie szczypta kardamonu
opcjonalnie szczypta kurkumy

Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito.
Przygotowujemy naczynie, do którego przełożymy przygotowaną masę na deser: natłuszczamy naczynie masłem.
Naczynie nie powinno być zbyt duże - dla podanej ilości składników powierzchnia naczynia 170 centymetrów
kwadratowych (13cm x 13cm) pozwoliła na uzyskanie kostek deseru o wysokości 3 cm.
Na głeboką teflonową patelnię sypiemy cukier, dodajemy wodę, gotujemy mieszając do uzyskania syropu "na
nitkę" (odrobina syropu pozostawia między palcami cienką nitkę).
W tym samym czasie w drugim naczyniu podgrzewamy klarowane masło z olejem. Tłuszcz powinien być gorący
jak do smażenia.
Do cukrowego syropu wsypujemy mąkę ciecierzycową, mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż masa zacznie "bąblować".
Do masy dodajemy stopniowo gorące klarowane masło wymieszane z olejem. Dodajemy porcjami, po dodaniu
mieszamy, aż masa wchłonie cały tluszcz, następnie dodajemy kolejną porcję. Po dodaniu porcji tłuszczu masa
będzie się przez chwilę "smażyć".
Dodajemy tłuszcz porcjami, aż cukrowo-ciecierzycowa masa przestanie go absorbować. Masa powinna zrobić się
gęsta i jakby porowata. Nie powinna kleić się do ścian naczynia.
Gotujemy przez kilka minut ciągle mieszając.
Szybko przekładamy masę do przygotowanego naczynia, wygładzamy powierzchnię.
Po kilku minutach kiedy masa już troszkę przestygnie i stwardnieje (ale nie będzie jeszcze całkiem twarda)
nacinamy powierzchnię w prostokąty.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 09-02-2019, 23:01
DOMOWE BATONY

Składniki:
- płatki owsiane (ja zastąpiłam kukurydzianymi) 31%,
- ziarna słonecznika 22%,
- suszone morele 16%,
- nasiona sezamu 12%,
- suszona żurawina 12%,
- orzechy laskowe 7%,
- miód 100 g,
- cukier 100 g.

Wykonanie:
Podgrzać miód i cukier, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w 130 stopniach, przez około 45 minut, do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu masy pokroić ją na około 20 batonów. Produkt upieczony nadaje się do zamrożenia.

(https://forum.bioslone.pl/gallery/4838_09_02_19_10_10_03.jpeg)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: BaMa 10-02-2019, 10:01
Ale w nich jest gluten (owies)?


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 10-02-2019, 11:15
Dla wybrańców czasem dozwolony, dla zdrowiejących można zastąpić innymi płatkami np. kukurydzianymi lub dowolnie wybranymi.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Tachikoma 10-02-2019, 14:35
Jak tak czytałam rózne artykuły to wygląda na to, że czysty gluten w owsie nie występuje. Za to jest awenina, która wygląda podobnie jak białko tworzące gluten.

Inna sprawa, że trudno kupić płatki owsiane, które nie są zanieczyszczone glutenem. Nie dba się o to by podczas zbioru, magazynowania, transportu i przetwarzania nie doszło do zanieczyszczeń.

Wydaje mi się, że w Netto widziałam bezglutenowe płatki owsiane. Drogie, zdzierają na cenie.

Nadal jednak trzeba pamiętać, że awenina jako białko zbliżone budową do gluteniny i gliadyny, w dużych ilościach szkodzi ludziom chorym na celiakię z powodu reakcji krzyżowych. Reszta raczej nie ma się co aż tak przejmować. //Kamil


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 16-02-2019, 16:01
CIASTO 3-BIT
Cytat
Miękkie masło (3/4 kostki) ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń (opcjonalnie kilka kropli olejku zapachowego np. cytrynowego).
A cukier?


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 16-02-2019, 17:13
Jak w przepisie - nie dodaję.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 27-02-2019, 12:24
PĄCZKI (ok. 15 sztuk)

Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 150 g masła,
- 180 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 4 jaja,
- smalec do smażenia,
- cukier puder do posypania.

Wykonanie:
W garnku podgrzać wodę i rozpuścić w niej masło, doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając, dodać cukier, sól oraz stopniowo mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszać, najlepiej żeby nie było grudek, do momentu, aż ciasto zacznie formować jednolitą masę - przypomina ziemniaki rozbite tłuczkiem (coś jakby na ptysie lub eklerki). Dodać jajka. Przy użyciu miksera ubić na masę. Do dobrze rozgrzanego smalcu wkładać po łyżeczce ciasto. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, w międzyczasie obracać, żeby całe pączki uzyskały jednolity kolor. Podczas smażenia pączki "puchną" i zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Po wyjęciu, odsączyć na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Udana 27-02-2019, 16:48
A nie będą twarde jak kamyczki? :)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 27-02-2019, 17:06
Nie. Wrzucam sprawdzone przepisy.


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Shadow 27-02-2019, 17:34
My będziemy testować, więc dam znać jak nam wyszły :)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: Shadow 27-02-2019, 23:37
Nie da się już edytować więc dodaje, że pączki wychodzą swietne. Nawet się nie spodziewalem, że będą takie puszyste i miękkie. Świetna alternatywa dla zwykłych pączków :)


Tytuł: Odp: ZZO PRZEPISY - na słodko
Wiadomość wysłana przez: BaMa 28-02-2019, 19:47
Dzisiaj smażyliśmy pączki z tego przepisu. Rewelacja .... Polecam wszystkim. Niebo w gębie.:-)