Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: K'lara 21-03-2012, 16:13



Tytuł: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 21-03-2012, 16:13
Sosy są dodatkami do sypkich, suchych potraw, którym nadają soczystości. Podnoszą one smak i uzupełniają wartość odżywczą potraw. Podawane są do potraw gorących a także do zimnych mięs, wędlin, jaj, sałat warzywnych i liściastych.



Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 21-03-2012, 16:20
MAJONEZ
 
Składniki:
2-3 żółtka wiejskich jaj lub 1 całe jajko
230 g oleju słonecznikowego lub sojowego( bardzo dobrze sprawdza się olej z pestek winogron)– maksymalnie 250 g, czyli szklanka
1 łyżka białego octu winnego
1/2 łyżeczki soli – zależy, czy lubimy słony
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy

Uwagi:
Do zrobienia majonezu potrzebne są:
- blender ręczny, przez niektórych nazywany „żyrafa“
- słoik o kształcie i wymiarach odpowiadającym końcówce blendera, tak, by zmieściła się ona w otworze słoika.
Majonez robiony jest bezpośrednio w słoiku, w którym później będzie przechowywany. Jeśli nie macie takiego słoika, majonez można zrobić np.  w wysokim pojemniku od blendera.

Wykonanie:
1. Samą końcówkę blendera wkładamy na ok. godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki.  (ważne!)

2. Do słoika wbijamy 2-3 żółtka lub 1 jajko (jeżeli wybraliśmy wersję majonezu z 1 jajkiem), wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę.
3. Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku - musi dotykać dna.

Włączamy blender, po czym pierwsze kilka sekund absolutnie nie ruszamy blenderem - musi dotykać dna do momentu aż dolna część składników uzyska kolor i  konsystencję gęstego majonezu.
Od tego momentu należy podnosić końcówkę blendera bardzo powoli tak, aby reszta majonezu stopniowo uzyskiwała  kolor.  Dopiero na samym końcu dość szybko opuszczać i podnosić końcówkę : pozwoli to na wyrównanie gęstości majonezu na całej wysokości.
Majonez można  przechowywać w lodowce do 10-14 dni.

Majonez własnej produkcji daje ogromne pole do popisu i jeszcze większą satysfakcję pod koniec.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać pieprzu, papryki czy czosnku.
http://passionfruit.blox.pl/2011/05/Majonez-domowy.html


Sprawdziłam: rewelacyjny smak i błyskawiczne wykonanie. Konsystencja bez
zarzutu.//Klara27

Link do wątku o majonezie, tutaj można komentować i zamieszczać swoje uwagi:
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=14045.0


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 21-03-2012, 16:23
SOS TATARSKI

Składniki:
6 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
2 ogórki konserwowe
garść marynowanych pieczarek

Wykonanie:
Wymieszać majonez z musztardą chrzanem. Dodać drobno posiekany ogórek wraz z drobno posiekanymi pieczarkami. Ilość zależy od wielkości ogórków i pieczarek. Ogólnie powinno być ich sporo w sosie. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

http://passionfruit.blox.pl/2012/03/Sos-tatarski.html


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 21-03-2012, 16:32
MAJONEZ BAZYLIOWY

Składniki:
Majonez zrobiony wg przepisu powyżej
1 szklanka listków świeżej bazylii

Wykonanie:
Porwać listki bazylii na małe kawałeczki (można pociąć nożyczkami)
Ukręcić majonez, pod koniec 'kręcenia' dodać porwane listki bazylii. Wszystko razem krótko zmiksować.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 21-03-2012, 16:53
SOS CHRZANOWY

Składniki:
100 g chrzanu (najprościej wziąć Polonaise 180 g w słoiczku) http://www.polonaise.com.pl/gal/chrzan_gal_d.jpg
250 ml wywaru warzywnego lub rosołu
1/2 szklanki gęstej, wiejskiej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, cukier, ocet (jabłkowy lub winny biały)

Wykonanie.
Do zimnego wywaru dodać mąkę ziemniaczaną, chrzan, zagotować, dodać sól, cukier, ocet do smaku. Do przygotowanego ciepłego sosu dodać śmietanę, wymieszać.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 21-03-2012, 17:00
SOS KOPERKOWY

Składniki:
250 ml rosołu
3 łyżki drobno posiekanego zielonego koperku
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sól
1 łyżka masła

Wykonanie:
Koperek drobno posiekać. Zimny rosół zmieszać z mąką ziemniaczaną, posolić, zagotować, połączyć z koperkiem, dodać masło, śmietanę.

Uwagi:
W ten sam sposób można wykonać sos szczypiorkowy, dodając posiekany drobno szczypiorek zamiast koperku.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 23-03-2012, 23:56
SOS CZOSNKOWY

Składniki:
- jogurt 200 ml <- To akurat bardziej trucizna niż pokarm. Proponuje zastąpić śmietaną. /Metaldaw
- majonez 2 łyżki <- Oczywiście własnej roboty. Przepis jest na forum. /Metaldaw
- czosnek 4 ząbki
- koperek świeży 1 łyżka
- wegeta ( własnej roboty bez konserwantów) 1 łyżeczka

Wykonanie
Do miseczki wlać jogurt i majonez, wsypać wegetę. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno pokroić. Wszystko połączyć i dobrze wymieszać.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Kalina 01-04-2012, 15:35
SOS CZOSNKOWY

Składniki:
- śmietana 2 łyżki
- majonez 2 lub 3 łyżki
- czosnek 4 ząbki
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- trochę soli i pieprzu

Wykonanie
Do miksera wrzucić czosnek, rozdrobnić, włożyć pozostałe składniki i miksować ok.1 min.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 02-05-2012, 13:06
ZIELONY SOS DO GOTOWANYCH WARZYW

Składniki:
Szklanka gęstego majonezu,własnego wykonania
1 jajko ugotowane na twardo,
szklanka młodych pędów pokrzywy,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka miodu,
po szczypcie soli i pieprzu.

Wykonanie
Pędy pokrzywy ułożyć na sicie przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, osączyć, usiekać. Żółtko z jajka utrzeć z sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem i majonezem. Drobno usiekane białko, połączyć z pokrzywą, dokładnie wymieszać z przygotowanym majonezem, lekko schłodzić. Podawać do gotowanych warzyw: kalarepka, kalafior, szparagi, brokuły itp.
Przepis wg Hanny Szymanderskiej.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Ania‬ 07-06-2012, 20:00
Cytat
MAJONEZ
 
Składniki:
2-3 żółtka wiejskich jaj
230 g oleju słonecznikowego lub sojowego   – maksymalnie 250 g, czyli szklanka
1 łyżka białego octu winnego
1/2 łyżeczki soli – zależy, czy lubimy słony
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy

Uwagi:
Do zrobienia majonezu potrzebne są:
- blender ręczny, przez niektórych nazywany „żyrafa“
- słoik o kształcie i wymiarach odpowiadającym końcówce blendera, tak, by zmieściła się ona w otworze słoika.
Majonez robiony jest bezpośrednio w słoiku, w którym później będzie przechowywany. Jeśli nie macie takiego słoika, majonez można zrobić np.  w wysokim pojemniku od blendera.

Wykonanie:
1. Samą końcówkę blendera wkładamy na ok. godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki.  (ważne!)

2. Do słoika wbijamy 1 jajko, uważając, by nie rozbić żółtka. Wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę.
3. Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku - musi dotykać dna.

Opis wykonania majonezu nie jest kompatybilny z przedstawionymi składnikami.
Proszę o sprostowanie: 2-3 żółtka czy jedno jajko.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 07-06-2012, 20:28
W przepisie podanym w sieci jest mowa o 1 jajku. Ja robiłam majonez wg tego przepisu ale zmieniłam 1 jajko na trzy żółtka. Robiłam z jajkiem i z samymi żółtkami - polecam z żółtkami. Oczywiście, w związku z tym, błąd w przepisie jest. Poprawiam. :)


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 13-07-2012, 16:07
SOS HOLENDERSKI

Składniki:

- 4 żółtka,
- 200 g masła klarowanego,
- 3 łyżki wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, biały pieprz.

Wykonanie.

Wszystkie składniki, poza masłem i pieprzem przełożyć do miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubić na parze - najlepiej mikserem (gotujemy na bardzo małym ogniu, dno miski nie może dotykać wody). Następnie dodajemy po łyżce płynnego, ciepłego masła, ciągle ubijając żółtka. Doprawiamy białym pieprzem. Sos ma być dosyć gęsty i aksamitny.

Uwagi.

Sos najbardziej nadaje się do szparagów, ale można go dodać też do innych warzyw, jajek czy mięsa.

Jak klarować masło:

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22837.0


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 13-07-2012, 16:43
PESTO ALLA GENOVESE

Składniki:

- 2 pęczki świeżej bazylii,
- 1/4 ząbka czosnku,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 4 łyżki startego sera (np. parmigiano, pecorino, grana padano),
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- szczypta soli.

Wykonanie.

Czosnek rozkruszyć w moździerzu wraz w solą. Stopniowo dodawać liście bazylii, rozcierając je okrężnymi ruchami. Dodać ser oraz orzeszki piniowe i rozetrzeć równomiernie. Cienkim strumieniem dolewać oliwę, tak aby pesto miało jednolitą, oleistą konsystencję.

Uwagi.

W przypadku braku moździerza, można użyć blendera. Zamiast orzeszków pinii można dodać np. niesolone pistacje.

Przepis pochodzi ze strony: http://kuchnia.it/dania_glowne/pesto_alla_genovese_przepis.aspx


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Zofia15 20-07-2012, 10:15
Zrobiłam ostatnio sos koperkowy z jednego z podanych wyżej przepisów - był świetny. Użyłam go do gotowanego na parze łososia w ziołach. Jako dodatek wybrałam surówkę z białej kapusty i tłuczone ziemniaczki - rewelacja :)


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 28-09-2012, 13:51
Czy zamiast wiejskiej śmietany może być np Jogo 18%?

Czy zamiast miksera "żyrafy" można użyć zwykłego? Tyle że z jedną końcówką?


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Sting 03-01-2013, 19:41
Sos czosnkowy extra.
Przepyszny.
200 ml Śmietana jako baza,
Łyżka majonezu,
2 ząbki czosnku lub więcej wg uznania,
Kilka ogórków kiszonych zetrzeć na tarce,
Papryka czerwona  + żółta również zetrzeć na tarce,
Sól i pieprz wg uznania.
SMACZNEGO.


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 23-02-2013, 13:31
SOS CEBULOWY

Składniki:
- dwie duże cebule
- dwie łyżki mąki kukurydzianej
- dwie szklanki wywaru lub wody
- smalec
- sól lub magii

Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną w kostkę cebulę zarumienić na patelni, po czym dodać mąkę mieszając. Rozprowadzić następnie zimnym wywarem lub wodą, przyprawić i ciągle mieszać, aż zgęstnieje.

Uwagi:
Bardzo dobry jest w połączeniu z drobiowymi serduszkami. :)


Tytuł: Odp: Sosy
Wiadomość wysłana przez: Antaress 10-08-2016, 20:26
SOS GRZYBOWY (grzyby leśne, własnoręcznie zbierane!)

Składniki:


kilka świeżych podgrzybków, prawdziwków lub kurek (kurki wcześniej dobrze przepłukać i sparzyć) pokrojonych np. w półplasterki
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
1 duża łyżka masła klarowanego
śmietana wiejska
sól i pieprz

Wykonanie:

na rozgrzane masło wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać grzyby i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, posolić i popieprzyć, dodać śmietanę według uznania i pozostawić na małym ogniu lub płycie następne kilka minut, aby smaki się dopełniły

Można go przyrządzić równocześnie w jednym naczyniu z mięsem, które dusi się wcześniej, następnie dodaje się grzyby i śmietanę.

Szybki w wykonaniu i czysty w smaku! Polecam jako dodatek do różnych mięs lub gotowanych jajek!