Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Nieboraczek 29-03-2012, 11:59



Tytuł: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 29-03-2012, 11:59
Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie?


Tytuł: Odp: Pulpety z mięsa wieprzowego
Wiadomość wysłana przez: KaZof 29-03-2012, 12:14
Na 0,5 kg mielonego mięsa dodaję 2-3 łyżki kaszy gryczanej, niepalonej, w postaci świeżo zmielonej mąki.


Tytuł: Odp: Pulpety z mięsa wieprzowego
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 29-03-2012, 12:54
Wypróbuję. Czekam jeszcze na doświadczenia z mąką ziemniaczaną.


Tytuł: Odp: Pulpety z mięsa wieprzowego
Wiadomość wysłana przez: Alinka12 29-03-2012, 13:17
Ja mąkę kukurydzianą (ale troszkę, mięso wtedy jest lekko rozlatujące się, ale da się uformować kotleciki) lub mąkę gryczaną


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Dania 29-03-2012, 17:37
Niczym. Samo mięso, śmietana, jaja i przyprawy. Kotleciki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 29-03-2012, 18:02
Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie?

Ja dodaję zmielone flipsy kukurydziane (blender doskonale je mieli) tak samo do panierowania schabowych i piersi drobiu.

Natomiast mąką kukurydziana doskonale nadaje się do panierki wątróbki i ryb.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Fabularasa 29-03-2012, 19:00
Ja jednak cały czas ostrożnie z tą kukurydzą. W uprawach GMO jest tego bardzo dużo, a że przepisy nijakie, to nikt nie wie gdzie co jest.

Sam dodaje mąkę jaglaną, zmieloną tuż przed użyciem.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 29-03-2012, 22:36
Płatki kukurydziane kupuję z upraw rzekomo ekologicznych, to może trochę lepsze od tych masowych i używam do panierowania. Dzięki za informację, spróbuję do mielonych.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Zosia_ 29-03-2012, 22:39
Ja dodaję gotowaną kaszę jaglaną albo gryczaną. Czasem też tartą na grubych oczkach marchewkę albo korzeń pietruszki.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Sally 30-03-2012, 20:18
Ja dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 0,5 kg mięsa mielonego + 1 żółtko i koniecznie ubite białko. Są pyszne :)


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 12-04-2012, 16:01
A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 12-04-2012, 16:07
A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.

Siemię mielone?


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 12-04-2012, 19:13
Skądże znowu - zwykłe, chyba, że masz czas na mielenie tuż przed włożeniem do mięsa. Ja nie mam i wsypuję całe ziarenka.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Inka 23-04-2012, 07:32
A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.

Siemię mielone?

Ja do mięsa dodaję siemię lniane zmielone na mączkę. Sprawdza się bardzo dobrze (zarówno jako zagęszczacz jak i dodatek smakowy), a zmielenie zajmuje dosłownie pół minuty.

Starajmy się nie jeść literek :) /Metaldaw


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Lena 23-04-2012, 16:09
Ja dodaję ugotowany ryż i też się fajnie sprawdza.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: Karolina 07-09-2012, 12:26
A ja nie dodaję nic oprócz ziół i samego żółtka, bez białka. Wtedy się świetnie trzymają bez żadnych zagęszczaczy. Za to w środek wkładam śliwkę kalifornijską i gotuję je na parze razem z warzywami. Podaję oczywiście z jakąś surówką. Wychodzą pyszne i delikatne. Smakują nawet tym, którzy nie stosują żadnych diet, tylko mięsko musi być dobrej  jakości (mielę sama), ale o tym wszyscy chyba wiemy :-).


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: BożenaDe 13-12-2014, 21:36
Dzisiaj zrobiłam mielone, dodałam czosnek, cebulę, jajko i amarantusa w całości. Wyszły bardzo dobre.


Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle?
Wiadomość wysłana przez: G4H 14-12-2014, 12:24
Też nic nie dodaję, chociaż ostatnio myślałem żeby dodać kaszy jaglanej i koperku.
Ponadto powyższe propozycje wydają się bardzo ciekawe - chyba sam skorzystam.