Tytuł: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 29-03-2012, 11:59 Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie?
Tytuł: Odp: Pulpety z mięsa wieprzowego Wiadomość wysłana przez: KaZof 29-03-2012, 12:14 Na 0,5 kg mielonego mięsa dodaję 2-3 łyżki kaszy gryczanej, niepalonej, w postaci świeżo zmielonej mąki.
Tytuł: Odp: Pulpety z mięsa wieprzowego Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 29-03-2012, 12:54 Wypróbuję. Czekam jeszcze na doświadczenia z mąką ziemniaczaną.
Tytuł: Odp: Pulpety z mięsa wieprzowego Wiadomość wysłana przez: Alinka12 29-03-2012, 13:17 Ja mąkę kukurydzianą (ale troszkę, mięso wtedy jest lekko rozlatujące się, ale da się uformować kotleciki) lub mąkę gryczaną
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Dania 29-03-2012, 17:37 Niczym. Samo mięso, śmietana, jaja i przyprawy. Kotleciki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy.
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 29-03-2012, 18:02 Co stosujecie do zagęszczenia mięsa mielonego? Ja dodaję kaszę kukurydzianą, taki sposób też tu znalazłam ale pulpety są wtedy twarde. Stosował ktoś mąkę ziemniaczaną? Znalazłam też informację o mące z pestek dyni. Zmielone w domu pestki dyni nadadzą się, jak myślicie? Ja dodaję zmielone flipsy kukurydziane (blender doskonale je mieli) tak samo do panierowania schabowych i piersi drobiu. Natomiast mąką kukurydziana doskonale nadaje się do panierki wątróbki i ryb. Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Fabularasa 29-03-2012, 19:00 Ja jednak cały czas ostrożnie z tą kukurydzą. W uprawach GMO jest tego bardzo dużo, a że przepisy nijakie, to nikt nie wie gdzie co jest.
Sam dodaje mąkę jaglaną, zmieloną tuż przed użyciem. Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 29-03-2012, 22:36 Płatki kukurydziane kupuję z upraw rzekomo ekologicznych, to może trochę lepsze od tych masowych i używam do panierowania. Dzięki za informację, spróbuję do mielonych.
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Zosia_ 29-03-2012, 22:39 Ja dodaję gotowaną kaszę jaglaną albo gryczaną. Czasem też tartą na grubych oczkach marchewkę albo korzeń pietruszki.
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Sally 30-03-2012, 20:18 Ja dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej na 0,5 kg mięsa mielonego + 1 żółtko i koniecznie ubite białko. Są pyszne :)
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 12-04-2012, 16:01 A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak.
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 12-04-2012, 16:07 A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak. Siemię mielone? Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 12-04-2012, 19:13 Skądże znowu - zwykłe, chyba, że masz czas na mielenie tuż przed włożeniem do mięsa. Ja nie mam i wsypuję całe ziarenka.
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Inka 23-04-2012, 07:32 A ja od pewnego czasu zamiast jajek i rozmoczonej bułki (gluten) dodaję: cebulkę i siemię lniane. Tak na 1-1,20 kg mięsa mielonego daję 2-3 łyżki. Nie rozpadają się i mają troszkę delikatniejszy smak. Siemię mielone? Ja do mięsa dodaję siemię lniane zmielone na mączkę. Sprawdza się bardzo dobrze (zarówno jako zagęszczacz jak i dodatek smakowy), a zmielenie zajmuje dosłownie pół minuty. Starajmy się nie jeść literek :) /Metaldaw Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Lena 23-04-2012, 16:09 Ja dodaję ugotowany ryż i też się fajnie sprawdza.
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: Karolina 07-09-2012, 12:26 A ja nie dodaję nic oprócz ziół i samego żółtka, bez białka. Wtedy się świetnie trzymają bez żadnych zagęszczaczy. Za to w środek wkładam śliwkę kalifornijską i gotuję je na parze razem z warzywami. Podaję oczywiście z jakąś surówką. Wychodzą pyszne i delikatne. Smakują nawet tym, którzy nie stosują żadnych diet, tylko mięsko musi być dobrej jakości (mielę sama), ale o tym wszyscy chyba wiemy :-).
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: BożenaDe 13-12-2014, 21:36 Dzisiaj zrobiłam mielone, dodałam czosnek, cebulę, jajko i amarantusa w całości. Wyszły bardzo dobre.
Tytuł: Odp: Czym zagęszczać mięso mielone na pulpety i sznycle? Wiadomość wysłana przez: G4H 14-12-2014, 12:24 Też nic nie dodaję, chociaż ostatnio myślałem żeby dodać kaszy jaglanej i koperku.
Ponadto powyższe propozycje wydają się bardzo ciekawe - chyba sam skorzystam. |