Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Kozaczek 10-06-2012, 19:23



Tytuł: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 10-06-2012, 19:23
Pijmy kefir, kwaśne mleko, jogurt!!! Najlepiej własnej roboty.
Omijajmy natomiast biokefiry i biojogurty ze sklepu!!!
Na portalu ukazał się nowy zaktualizowany temat: - http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleczne-napoje-fermentowane


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Et 10-06-2012, 21:59
Problem tylko ze zdobyciem mleka z pewnego źródła. Czy jogurt można zrobić z mleka koziego wrzucając do niego odrobinę jogurtu ze sklepu?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 10-06-2012, 22:46
Et - jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Żadna strata. Daj znać co wyszło.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Marooned 11-06-2012, 09:56
Ja zrobiłem jogurt z przepisu na Biosłone (czyli 1l mleka + mały pojemnik kupnego jogurtu) i dodałem utartych z cukrem truskawek. Już drugi tydzień piję i jest wyśmienity.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: K'lara 11-06-2012, 10:16
Ja też robię jogurt wg Biosłone, już trzy razy nastawiałam. Mam takie uwagi:
- nie można przesadzić z ilością dodawanego jogurtu bo jogurt będzie zbyt kwaśny.
- zamiast pierzyny ;) stosuję termos obiadowy.
Napój doskonały, także w wersji z owocami (dodanymi przed wypiciem). :)


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Trubadur 11-06-2012, 14:12
Mam pytanie: o jaki jogurt (kupny, który dodajemy) chodzi? Naturalny, owocowy? Jakikolwiek?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: K'lara 11-06-2012, 14:54
Mam pytanie: o jaki jogurt (kupny, który dodajemy) chodzi? Naturalny, owocowy? Jakikolwiek?

Ma to być zwykły jogurt naturalny. Trzeba czytać etykietę; musi zawierać żywe kultury bakterii jogurtowych:Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus.
Ostatnio kupowałam w Lidlu, firma Pilos - sprawdził się. Wcześniej dawałam jogurt bałkański Maluta, też dobry.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Et 11-06-2012, 16:57
A czy uważacie, że taki jogurt kupny nie nadaje się do picia (to znaczy nic dobrego organizmowi nie przyniesie)?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Filutek 11-06-2012, 19:35
Ja do tej listy dodałabym serwatkę. Z koziego mleka jest znakomita. Ponieważ obecnie jest dosyć chłodno,
jest duży problem ze skwaszeniem się koziego mleka. Ale przypadkiem wpadłam na dobry pomysł. Kilkudniowe mleko podgrzewam na płytce elektrycznej, mieszam i zostawiam na 1 godzinę, oczywiście płyta ma minimalną temperaturę. Na drugi dzień odlewam część serwatki, a mleko ponownie nastawiam na płytkę.Po 2 godzinach i po przestygnięciu odcedzam i mam ,i serwatkę ,i twarożek, a także trochę śmietany zebranej wcześniej.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 11-06-2012, 22:41
A czy uważacie, że taki jogurt kupny nie nadaje się do picia (to znaczy nic dobrego organizmowi nie przyniesie)?
A czy to jest dział głupich pytań?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: R2d2 13-06-2012, 11:14
Rzecz w tym, że się tak wyrażę, że on jest wręcz kupny.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Agata 15-06-2012, 19:43
Czy podczas produkcji jogurtu własnej roboty tworzy się serwatka, tak jak przy twarogu? (choć ta jest trochę inna w smaku). Zrobiłam taki jogurt po raz pierwszy. Jest smaczny, ale musiałam go odcedzić przez sitko, bo było sporo serwatki. Myślę, że to może być normalne, ale jakoś nigdzie nie znalazłam o tym informacji, więc możliwe też, że popełniłam gdzieś błąd.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: K'lara 15-06-2012, 19:52
Ja robiłam już jogurt kilka razy. Z tego dwa razy mi nie wyszedł - raz zrobił się ścięty jak ser, grudkowaty. Podgrzałam go i zrobił się delikatny serek typu ricotta. Wczoraj robiłam z własnego 'zaczynu' (z przedniego jogurtu) i jest grudkowaty ale smaczny. Kiedy wychodzi mi dobry jogurt to jest gładki i gęsty. Trochę serwatki w nim jest ale po rozmieszaniu całości jest gładki.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Agata 15-06-2012, 20:03
No to zrobiłam coś źle, bo serwatki było bardzo dużo, a jogurtu niewiele. Miałam wiejskie mleko, ale przechowywałam je trzy dni w lodówce zanim zabrałam się za robienie jogurtu, może nie było wystarczająco świeże. Możliwe też, że za długo trzymałam pod poduchą, albo jogurt kupny nie był dobry (nie miałam czasu szukać i kupiłam pierwszy lepszy - Danone Natura). W poniedziałek przyjeżdża gospodarz z mlekiem, więc zacznę od nowa. Dzięki, Klaro :)


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Elka100 15-06-2012, 22:40
Moim zdaniem to ile jest serwatki, a ile jogurtu zależy tylko od tego jakie jest mleko, to znaczy jakie dała krowa. Zależy to od samej krówki jak też od tego czym jest karmiona. Jeśli Ci jeszcze raz nie wyjdzie jogurt to zmień dostawcę albo porozmawiaj z nim może będzie Ci dawał odpowiednie butelki, bo gospodarz doskonale wie jakie mleko ma dana krowa.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: K'lara 16-06-2012, 20:41
(http://img525.imageshack.us/img525/4209/jogurt1.jpg)

Mój jogurt wygląda tak, więc nieco serwatki jest ale po zamieszaniu jest gładki i gęsty (najnowsza wersja).

(http://img209.imageshack.us/img209/3633/jogurt2.jpg)


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Asia61 16-06-2012, 23:12
W domowej produkcji jogurtu ważną sprawą jest odpowiednia temperatura. Z mojego doświadczenia wynika, że zimą przy kaloryferze dobrze robi się jogurt (na bazie bakterii z Trilacu), a jeśli temperatura jest niższa, np. latem w chłodne dni, to produkuje się jedynie kwaśne mleko, które już gęste i gładkie nie jest, tylko wiadomo jakie.
     Przepis jaki kiedyś stosowałam pochodził podobno ze środowisk optymalniaków. (Tłusta dieta).
1 litr mleka wiejskiego świeżego
duży kubek śmietany 18%
zawartość 2 kapsułek Trilacu
Wszystko wymieszać i odstawić w najcieplejsze miejsce w domu (ok. 30 st.C) na ok 24 godz.
Kiedyś piłam go sporo, był smaczny, jednak nie poprawił  zbyt mojego samopoczucia i zdrowia. Tyłam, bo dodatkowo sypałam do niego muesli.
Nawet bez tego "obroku" zastanawiam się dziś, po cóż ładować w siebie tyle kazeiny?

Jeśli komuś bardzo tego brakuje,poniżej link do przepisu na jogurt robiony w inny, dość mądry sposób.

http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/mleczne/jogurt-domowy.html

Tylko nie dokładajcie mleka w proszku!
Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: K'lara 17-06-2012, 08:36
Muszę skrytykować ten przepis, Asiu. :)
Trilac - świństwo. Mają być żywe kultury bakterii jogurtowych. Bierzemy je (na początku, bo potem mamy swoje bakterie z jogurtu własnego) z naturalnych dobrych jogurtów, bez dodatków. Na pewno nie Bakoma!

Dobry i prosty przepis podaje Mistrz w artykule o mleku - wszystko jest tam wyjaśnione dobrze.
Kazeina w przetworach mlecznych, kwaszonych nie jest groźna bo są tam jej śladowe ilości.
Latem albo gdy mamy na to ochotę taki, domowej roboty, jogurt jest wspaniały i dobrze zrobi naszym jelitom, za sprawą bakterii jogurtowych.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Asia61 17-06-2012, 11:59
Dzięki Klaro za sprostowanie :)


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Rif 26-06-2012, 08:23
Ja ostatnio dostałem grzybka kefirowego (niektórzy nazywają go grzybkiem tybetańskim i robią na tym niezły biznes-allegro). Dzięki temu piję super kefir, często stanowi on bazę do KB (http://bioslone.pl/kb).

Proces tworzenia kefiru jest prosty. Zalewam grzybki mlekiem, często z mlekomatu, jednak grzybek radzi sobie bardzo dobrze z mlekiem "świeżym" sklepowym. Po 12-24h, w temperaturze pokojowej, mam gotowy kefir, bardzo smaczny. Minus taki, że grzybek musi być non stop w mleku, nie dłużej niż 24h, lub trzeba go zamrozić.

Grzybek się sam rozmnaża i po 2tygodniach podwaja swoją objętość, dzięki czemu możemy robić więcej kefiru lub podzielić się nim z kimś innym.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Poszukująca 18-07-2012, 17:20
Czy jest jakaś różnica w walorach zdrowotnych między jogurtem i kefirem, a kwaśnym mlekiem, które robi się samo?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: K'lara 18-07-2012, 19:57
Czy jest jakaś różnica w walorach zdrowotnych między jogurtem i kefirem, a kwaśnym mlekiem, które robi się samo?
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleczne-napoje-fermentowane


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Opiotr 27-04-2013, 16:20
Wzięło mnie dziś na oglądanie filmów i znalazłem na YT filmiki lek. med. Jadwigi Kempisty, tutaj bardzo ciekawy film o mleku, jogurtu, kefirze:
http://www.youtube.com/watch?v=_LeBy8VqdAI
Warto obejrzeć wszystkie filmiki o jajku, maśle itd...

Na temat tych filmów pisaliśmy już w wątku o jajach: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=12206.msg182566#msg182566 i w wątku o maśle: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=25703.0 //W.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Anusia 27-04-2013, 18:23
Kupuję od tej Pani bakterie jogurtowe L+. Smaczny jogurt wychodzi.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 27-04-2013, 22:38
Trafiłam na wątek i narobiłam sobie smaka na domowy kefir i jogurcik. Czy można je wprowadzić na którymś etapie DP czy traktujemy je jako zakazane probiotyki?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Kamil 28-04-2013, 06:02
Nie pijemy jogurtów ani kefirów w trakcie DP.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Marooned 29-04-2013, 09:07
A ja w ramach urozmaicenia zacząłem swoją produkcję kefiru na bazie grzybka tybetańskiego. Smakuje doskonale.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Kalina 29-04-2013, 13:54
Kupuję od tej Pani bakterie jogurtowe L+. Smaczny jogurt wychodzi.
Czy widzisz jakieś pozytywne zmiany, w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, po tych jogurtach?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Anusia 29-04-2013, 14:44
Lepiej się czuję i cerę mam lepszą. Kupki są twardsze.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 26-05-2013, 20:13
Anusia, gdzie najtaniej można kupić te saszetki?
Z mojego rozeznania wynika, że jedna saszetka, którą należy użyć na 1 litr mleka kosztuje ok. 30 zł.

Przy okazji, czy macie jakiś sprawdzony jogurt naturalny, z którego warto zrobić zaczyn?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Manialub 27-05-2013, 06:09
Jeśli ktoś z zainteresowanych produkcją domowego jogurtu posiada urządzenie typu thermomix to świetnie sprawdza się przy produkcji jogurtu, zawsze wychodzi. Poza tym mi służy w kuchni od 15 lat i wykorzystuję go na maksa, codziennie w ruchu. Można kupić używany model na allegro.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 28-05-2013, 16:15
Produkcja jogurtu polega m.in. na pozostawieniu mleka z zaczynem jogurtowym na wiele godzin w odpowiednio ogrzanym miejscu. Czy Ty go pozostawiasz na ten czas w Thermomixie?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Anya 28-05-2013, 16:48
Ja mam dosyć swoich grzybków w jelicie. A zamiast thermomixa mam za 45 zeta małą maszynę do chleba i robię w niej jogurt. :) Podtrzymuje ciepło i ma klapkę z szybką.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 28-05-2013, 16:59
Ja zainwestowałam w jogurtownicę. Sama na razie nie mogę jeść jogurtów z uwagi na DP, ale dzieci bardzo je lubią.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Anya 28-05-2013, 17:27
Ja staram się sensownie wykorzystać maszynę do chleba.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 02-06-2013, 18:54
Nie mam dzis jogurtu kupnego (żeby zrobić zaczyn) ale się tak zastanawiam czy do zrobienia domowego jogurtu moge uzyc tego domowego jogurtu z zeszłego tygodnia, jako zaczynu? Jak myslicie?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Asia61 02-06-2013, 19:04
Jak najbardziej. Zawsze tak możesz czynić.


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 02-06-2013, 19:50
Czy mogę użyć go nawet jeśli mój zeszłotygodniowy jogurt wyszedł grudkowaty?


Tytuł: Odp: Kefir, kwaśne mleko, jogurt
Wiadomość wysłana przez: Asia61 02-06-2013, 21:20
Jeśli jogurt nie wyszedł smaczny i "normalny", to znaczy, że bakterie pewnie wyhodowałaś nie te, co trzeba. W takim razie nie ma to sensu.