Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Wykaz zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych => Wątek zaczęty przez: Kozaczek 29-06-2012, 13:28



Tytuł: Mięso czerwone, mięso białe, ryby
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 29-06-2012, 13:28
Na portalu ukazał się nowy artykuł: - http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mieso_czerwone_mieso_biale_ryby
Wniosek jest prosty:
- mięso czerwone jemy w porze obiadowej,
- mięso białe na kolację, ewentualnie na śniadanie,
- ryby - chorzy omijają,
- zdrowi max raz w tygodniu.
Bardzo klarowny artykuł.


Tytuł: Odp: Mięso czerwone, mięso białe, ryby.
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 29-06-2012, 16:38
Mnie także artykuł się spodobał. Mało tego, śmiałem sie sam do siebie, czytając go. Przecież to jest kolejny filar odwrotności "poprawnego myślenia". Czy ktoś sobie wyobraża reakcje ludzi (kibicopacjentów), jeśli wyszedłbym na ulicę z ulotkami o treści: jedz mięso czerwone, to będziesz zdrowy. Od czasu do czasu smakuj kurkę a stanowczo omijaj ryby. Kibicopacjenci albo zaczęliby się stukać w głowę, albo kopać mnie w d...


Tytuł: Odp: Mięso czerwone, mięso białe, ryby.
Wiadomość wysłana przez: Baird 29-06-2012, 19:56
A mi się bardzo podoba to określenie kibicopacjenci. Stawiam raczej na kopanie.


Tytuł: Odp: Mięso czerwone, mięso białe, ryby.
Wiadomość wysłana przez: Luki27 30-06-2012, 14:14
Bardzo ciekawy artykuł.
Mam nadzieje, że Mistrz pójdzie za ciosem i niedługo pojawi się artykuł o poszczególnych rodzajach mięs, tzn. wołowinie,  wieprzowinie, cielęcinie, dziczyźnie, mięsie kurczaka i indyka.


Tytuł: Odp: Mięso czerwone, mięso białe, ryby.
Wiadomość wysłana przez: Pazieyek 30-06-2012, 18:52
Czyli rybki (okoń, szczupak, lin, płotka, leszcz itd.) w jeziorze są be nawet te świeże, które sam na wędkę złapię.


Tytuł: Odp: Mięso czerwone, mięso białe, ryby.
Wiadomość wysłana przez: Baird 30-06-2012, 19:20
Na to wygląda. Jest wiele mitów, które są obalane na portalu Bioslone.


Tytuł: Odp: Mięso czerwone, mięso białe, ryby.
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 12-04-2013, 07:16
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/czerwone-mieso-szkodliwe-dla-serca-winne-bakterie,1,5464919,wiadomosc.html
Cytat
Naukowcy wiedzą już, dlaczego czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca. Bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym przekształcają występującą w mięsie L-karnitynę w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), który sprzyja miażdżycy tętnic.
Jake une mondre, te amełykańskie nałukowce.