Niemedyczne forum zdrowia

TEMATY NIEZWIĄZANE Z NURTEM BIOSŁONE => Hyde Park => Wątek zaczęty przez: Fabularasa 20-07-2012, 18:23



Tytuł: Browary regionalne
Wiadomość wysłana przez: Fabularasa 20-07-2012, 18:23
Jak wiadomo rynek jest zalany tanią zachodnią produkcją, więc może są jakieś marki, na które warto zwrócić uwagę.

Pamiętam jak kiedyś smakował Kasztelan - teraz to po prostu jeden z wielu podobnych smaków.


(http://www.fotoszok.pl/upload/7cc7c788.jpg)


Tytuł: Odp: Browary regionalne
Wiadomość wysłana przez: Lu6 20-07-2012, 20:17
Ze stron, z których pochodzę polecam Bracki Browar Zamkowy i piwo Brackie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Brackie

Paniom raczej smakował nie będzie, bo jest "ciężkim" piwem i czuć w nim mocno goryczkę.

Mój tato często przytacza pewien żart w nawiązaniu do Brackiego:

Przychodzi trzech kumpli do knajpy. Podchodzi barman i pyta:
-Co dla Panów?
Jeden mówi:
-Tyskie proszę
Drugi:
-A ja Warkę
Na to trzeci:
-To ja poproszę colę.
Pozostali dwaj się dziwią i pytają:
-A Tobie co się stało?
-No jak Wy nie pijecie piwa, to ja też nie - odpowiada trzeci.


Tytuł: Odp: Browary regionalne
Wiadomość wysłana przez: Poulet 20-07-2012, 20:28
Dobra jest też Perła niepasteryzowana. Miałam niedawno okazję spróbować i od tamtej chwili z alkoholu nie piję nic innego prócz Perły.


Tytuł: Odp: Browary regionalne
Wiadomość wysłana przez: Hildegarda 20-07-2012, 20:53
Moim ulubionym jest piwo Namysłów niepasteryzowane.


Tytuł: Odp: Browary regionalne
Wiadomość wysłana przez: Opiotr 20-07-2012, 21:10
Dobra jest też Perła niepasteryzowana. Miałam niedawno okazję spróbować i od tamtej chwili z alkoholu nie piję nic innego prócz Perły.
Perła podobnie jak i Łomża oraz Kasztelan po przejęciu przez Royal Unibrew i Kampanie już dawno straciły smak. Do tego należy dodać, że te piwa raczej nigdy nie były 'małymi browarami' i nie były produkowane wg kunsztu piwowarskiego. Perła niepasteryzowana to tam piwo mocno filtrowane z normalnym czasem do spożycia. Jako ze nastała moda na piwa niepasteryzowana (zaczęta przez małe browary) to obecnie każda 'duża' marka ma też w ofercie niepasteryzowane ale za to tak filtrowane, że ma normalny czas do spożycia ale reklama tam robi swoje :-).
Mnie tam z tego plakatu najbardziej przypada Ciechan (wyborowy), kiedyś też piwa z Czarnkowa były smaczne ale w pewnym momencie zmieniły się z piw niepasteryzowanych na 'niskopasteryzowane' z już tam normalnym okresem przydatności do spożycia.


Tytuł: Odp: Browary regionalne
Wiadomość wysłana przez: Eliza 20-09-2013, 22:24
Dobre niepasteryzowane piwo produkuje browar EDI, niestety bardzo trudno dostępne.
www.browaredi.pl


Tytuł: Odp: Browary regionalne
Wiadomość wysłana przez: Magnusone 21-09-2013, 00:31
Polecam Lwówek Śląski. Byłem i widziałem jak się produkuje. To piwo leżakuje przez odpowiednią liczbę dni, a nie jest produkowane z koncentratów rozcieńczanych wodą, jak to mają w zwyczaju robić wszyscy producenci popularnych marek. Obecnie dodawany jest CO2, który skutecznie maskuje smak "piwa". W dobrym piwie można wyczuć charakterystyczny smak goryczki, który młodym ludziom najzwyczajniej  nie smakuje. Między innymi z tego powodu koncerny jej unikają, przez co dzisiejsze piwa robią się coraz "słodsze". Nie zapominajmy, że w Piwie jest gluten :)