Niemedyczne forum zdrowia

BLOK PORAD, POMOCY I WYMIANY DOŚWIADCZEŃ => W drodze do zdrowia - pytania, wątpliwości => Wątek zaczęty przez: Defragmentor 28-07-2012, 07:51



Tytuł: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Defragmentor 28-07-2012, 07:51
Czy podczas stosowania MO, DP, KB kolor stolca może mieć kolor zielonkawy?


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Travis 28-07-2012, 16:19
Czy podczas stosowania MO, DP, KB kolor stolca może mieć kolor zielonkawy?
To jest jedno z tych pytań, na które część nie odpowie bo jest dla nich banalne i głupie, a część myśli, że jest podchwytliwe i czeka, aż ktoś odpowie. ; )

Otóż żółć w woreczku żółciowym oraz bezpośrednio po jej wyrzuceniu jest koloru zielonkawego, i dopiero w trakcie styczności z drobnoustrojami i innymi substancjami zmienia kolor odpowiednio na żółty i brązowy. Wiadomo, że żółć jest enzymem rozkładającym tłuszcze w dwunastnicy, będąc jednocześnie nośnikiem odpadów z fabryki, jaką jest wątroba. Czyli w stolcu naturalnie występuje. A w Twoim przypadku perystaltyka musiała być na tyle przyspieszona, że nie zdążyła zmienić koloru na brązowy. Wydaje mi się, że może to być spowodowane toksycznością tych "cudów", które wyrzuciła twoja wątroba. Jest też możliwość, że patologiczna flora bakteryjna jelita, lub też jej wyjałowienie uniemożliwia przemianę żółci w sole żółciowe. Ale to raczej odpada, bo stosujesz komplet działań profilaktycznych, co najbardziej w tym momencie odczuwa wątroba.

Ps. Ewentualnie przesadziłeś z chlorofilem. ;]


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Defragmentor 28-07-2012, 19:38
Dzięki Travis za kolejna konkretną odpowiedz.KB stosuje
 z ostropestem aby wątroba tak bardzo nie cierpiała :) a co do chlorofilu to 6 listków kapusty na wafle ryżowe  co dzień to przesada?


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Travis 28-07-2012, 20:03
a co do chlorofilu to 6 listków kapusty na wafle ryżowe co dzień to przesada?
W tym wypadku przesadą mogą być co najwyżej te wafle ryżowe, jak się za bardzo odbiega od mięsno-warzywnej podstawy. Natomiast co do kapusty, stolca i chlorofilu w nim zawartego, to sam najlepiej będziesz wiedział jak odstawisz na kilka dni kapustę.


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Pelasia75 31-07-2012, 15:35
Hmm.. a myślałam że tylko ja mam "problem" z zielonym stolcem. Jestem już na II etapie DP (od prawie m-ca), diety przestrzegam rygorystycznie: jest mięsno-jajeczno-warzywna (bez wafli ryżowych ;) ) z dodatkiem "swojskiej" śmietany i masła oraz od czasu do czasu kaszy gryczanej lub małego ziemniaka w mundurku. Plus trochę dozwolonych owoców, gł. do KB.
Już zaczęłam podejrzewać że to cukinia lub bób (który jem średnio 2-3 razy w tygodniu), ale może to faktycznie efekt oczyszczania. Jak długo to może potrwać? Oprócz tego mam uciążliwe wzdęcia, ale pewnie też tak ma być :/


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: K'lara 31-07-2012, 17:32
Jak długo to może potrwać? Oprócz tego mam uciążliwe wzdęcia, ale pewnie też tak ma być :/

Oczyszczanie jelit trwa tyle ile organizm uzna za stosowne. U każdego z nas inaczej. Dlatego dobrze jest robić swoje, nie oczekiwać cudu i nie liczyć na to, że my możemy coś przepowiedzieć. Nie możemy - nie mamy szklanej kuli. ;)


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Savage7 31-07-2012, 21:50
6 listków kapusty na wafle ryżowe  co dzień to przesada?

Wafle ryżowe można jeść... ale lepiej jak się ich nie je. Proponuję bardziej się postarać i wybić sobie z głowy różne formy "kanapkowych" posiłków, będzie łatwiej.


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Zosia_ 31-07-2012, 23:23
Już zaczęłam podejrzewać że to cukinia lub bób (który jem średnio 2-3 razy w tygodniu)

Po bobie często bywają zielonkawe stolce.


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Asia61 01-08-2012, 06:44
Cytat
Wiadomo, że żółć jest enzymem rozkładającym tłuszcze w dwunastnicy, będąc jednocześnie nośnikiem odpadów z fabryki, jaką jest wątroba.
Travis, żółć nie jest enzymem rozkładającym tłuszcze, tylko je emulguje (rozbija krople tłuszczu na maleńkie kuleczki, na powierzchni których mogą sobie podziałać enzymy, np. lipaza trzustkowa.)
Przepraszam, ale nie mogłam przejść nad tym do porządku dziennego.


Tytuł: Odp: Kolor stolca
Wiadomość wysłana przez: Travis 01-08-2012, 15:39
Travis, żółć nie jest enzymem rozkładającym tłuszcze, tylko je emulguje (rozbija krople tłuszczu na maleńkie kuleczki, na powierzchni których mogą sobie podziałać enzymy, np. lipaza trzustkowa.)
Przepraszam, ale nie mogłam przejść nad tym do porządku dziennego.
Zgadza się, użyłem sformułowania "enzym" na wyrost. Natomiast emulgacja czyli rozbicie cząsteczek tłuszczu na mniejsze, bardziej dostępne dla lipazy trzustkowej, to chcąc nie chcąc forma rozkładu, w procesie trawienia. Czyli sole żółciowe uczestniczą zarówno w trawieniu jak i wchłanianiu tłuszczów.
Dziękuję za korektę.