Niemedyczne forum zdrowia

BLOK PORAD, POMOCY I WYMIANY DOŚWIADCZEŃ => W drodze do zdrowia - pytania, wątpliwości => Wątek zaczęty przez: Sawyer 01-01-2008, 12:36



Tytuł: Wrodzona łamliwość kości
Wiadomość wysłana przez: Sawyer 01-01-2008, 12:36
Mistrzu
Moja dziewczyna ma wrodzoną łamliwość kości. Ostatnio zdiagnozowano u niej anemię. Czy te choroby są jakoś powiązane? Czy można choć trochę wzmocnić kości stosując jakąkolwiek dietę? Czy są składniki pokarmowe które są niewskazane w tej chorobie lub w anemii? A może  nie należy nic wykluczać z pożywienia? Mistrzu, a jakich pozytywnych efektów można się spodziewać w przypadku wrodzonej łamliwości kości po wielu latach picia MO? Chciałbym dać jej choć trochę nadziei, nie płonnych oczywiście. Dziękuję.


Tytuł: Wrodzona łamliwość kości
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 01-01-2008, 16:33
W określeniu „choroby wrodzone” kryje się raczej niemożność lekarza stawiającego taki wyrok (każda diagnoza jest wyrokiem). Najczęściej są to predyspozycje wyniesione z domu rodzinnego, będące następstwem nieprawidłowego odżywiania, a także ślepej wiary rodziców w cudowne właściwości leków serwowanych przez lekarzy. Wystąpienie anemii potwierdza ten pobieżny siłą rzeczy wniosek. Pomijając fundamentalne znaczenie uszczelnienie powłok zewnętrznych organizmu, tj. skóry i śluzówki, istotne znaczenie ma odpowiednia dieta oraz uzupełnianie wapnia organicznego, najlepiej poprzez stosowanie skorupek jaj.
Cytat od: Sawyer
Chciałbym dać jej choć trochę nadziei, nie płonnych oczywiście.
Nie chodzi tutaj o dawanie nadziei – płonnych czy nie. Po prostu trzeba wykorzystać szansę, a nie pozostać przy wyroku: choroba wrodzona, i nie robić nic.


Tytuł: Wrodzona łamliwość kości
Wiadomość wysłana przez: Sawyer 05-01-2008, 13:52
Mistrzu a co zaraz po skorupkach jaj ma najwięcej dobrze przyswajalnego organicznego wapnia?


Tytuł: Wrodzona łamliwość kości
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 05-01-2008, 23:03
Najwięcej organicznego wapnia zawierają świeże warzywa,orzechy oraz miód.