Niemedyczne forum zdrowia

BLOK PORAD, POMOCY I WYMIANY DOŚWIADCZEŃ => W drodze do zdrowia - pytania, wątpliwości => Wątek zaczęty przez: ALA 1 01-01-2008, 21:10



Tytuł: Błonnik a wzdęcia
Wiadomość wysłana przez: ALA 1 01-01-2008, 21:10
Chciałam zapytać czy mięso, jaja, ryby czyli produkty białkowe zakwaszające organizm muszą być bilansowane surówkami, czy mogą być to warzywa gotowane w tej samej ilości wagowej?
Jeśli tak to powinny być ważone przed czy po ugotowaniu i jak  jest w przypadku mrożonek?
Pytam gdyż zauważyłam, że po surówkach występują u mnie wzdęcia.


Tytuł: błonnik a wzdecia
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 01-01-2008, 22:46
Oczywiście przed jedzeniem, czyli w tym przypadku po ugotowaniu. I jeszcze jedno, bardzo istotne. Nie trzeba do tego używać wagi,. bo to jakiś obłęd. Pojęcie "zrównoważone wagowo" jest pojęciem orientacyjnym; na oko; mniej więcej tyle...


Tytuł: błonnik a wzdecia
Wiadomość wysłana przez: ALA 1 02-01-2008, 14:50
Chyba nie zrozumiałam mistrzu co znaczy przed jedzeniem a po ugotowaniu?


Tytuł: błonnik a wzdecia
Wiadomość wysłana przez: Pablo 02-01-2008, 14:56
Warzywa gotujesz, ważysz i jesz ;) Ale i tak najlepsza jest, jak Pan Józef pisze wyżej, metoda "na oko".