Tytuł: Błonnik a wzdęcia Wiadomość wysłana przez: ALA 1 01-01-2008, 21:10 Chciałam zapytać czy mięso, jaja, ryby czyli produkty białkowe zakwaszające organizm muszą być bilansowane surówkami, czy mogą być to warzywa gotowane w tej samej ilości wagowej?
Jeśli tak to powinny być ważone przed czy po ugotowaniu i jak jest w przypadku mrożonek? Pytam gdyż zauważyłam, że po surówkach występują u mnie wzdęcia. Tytuł: błonnik a wzdecia Wiadomość wysłana przez: Mistrz 01-01-2008, 22:46 Oczywiście przed jedzeniem, czyli w tym przypadku po ugotowaniu. I jeszcze jedno, bardzo istotne. Nie trzeba do tego używać wagi,. bo to jakiś obłęd. Pojęcie "zrównoważone wagowo" jest pojęciem orientacyjnym; na oko; mniej więcej tyle...
Tytuł: błonnik a wzdecia Wiadomość wysłana przez: ALA 1 02-01-2008, 14:50 Chyba nie zrozumiałam mistrzu co znaczy przed jedzeniem a po ugotowaniu?
Tytuł: błonnik a wzdecia Wiadomość wysłana przez: Pablo 02-01-2008, 14:56 Warzywa gotujesz, ważysz i jesz ;) Ale i tak najlepsza jest, jak Pan Józef pisze wyżej, metoda "na oko".
|