Tytuł: Dla fanów frytek (przepis) Wiadomość wysłana przez: Beza 24-09-2012, 10:22 http://czymchatabogata.bloog.pl/id,332041206,title,frytki-z-kaszy-kukurydzianej-i-edamame-podbily-serce-mojej-corki,index.html?ticaid=5f39b
250 g kaszki kukurydzianej 40 g startego parmezanu 4 szklanki wody 1 pierś z indyka 200 g edamame (zielona młoda soja) 2 papryki czerwone 1 cebula 2 duże pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g mielonych migdałów oliwa z oliwek sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Cztery szklanki osolonej wody zagotować. Zmniejszyć płomień i wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać mieszając 20 min. Dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek a następnie przełożyć masę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w długie paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką, polać 2 łyżkami oliwy. Każdy kawałek mięsa panierować w mielonych migdałach, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Edamame umyć, odciąć końce, gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę obrać i umyć, pomidory i papryki również umyć, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić warzywa w kostkę. Na patelni rozgrzać małą ilość oliwy, zeszklić cebulę, dodać pomidory i paprykę, dusić przez 10 minut, aż zawartość patelni zgęstnieje. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, zagotować, zmiksować, przyprawić tymiankiem masę. Kaszki pokroić w cienkie paski, smażyć na małej ilości rozgrzanej oliwy z każdej strony do zrumienienia, podawać w małych naczyniach frytki, pałeczki indyka i edamame, sos przelać osobno i podawać razem. Tytuł: Odp: Dla fanów frytek (przepis) Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 16-11-2014, 22:33 Omijamy szerokim łukiem te z McDonalda! Większość myśli, frytki to ziemniaki, tłuszcz, sól.
Nie, to 17 składników chemicznych: -Ziemniaki (Uff! Cieszę się, że jest to pierwszy składnik) -Olej rzepakowy –większość olei rzepakowych jest modyfikowana genetycznie. -Uwodorniony olej sojowy-podobnie jak olej rzepakowy, olej sojowy jest produkowany z genetycznie modyfikowanych nasion soi. Proces uwodornienia oleju sprawia, że zawiera więcej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. -Olej słonecznikowy – zdrowy olej jadalny, ale podgrzewany do wysokiej temperatury na długo zanim zostanie zastosowany do gotowania, jest chemicznie zmieniony i jest źródłem stanów zapalnych ciała. – „Naturalny smak” – naturalny aromat McDonalda jest najwyraźniej uzyskany ze źródła roślinnego, ale określenie „naturalny” nie oznacza nic, ponieważ może zawierać nawet glutaminian sodu – toksynę nerwów i mózgu (MSG). -Dekstroza – Rodzaj cukru. -Pirofosforan sodu- składnik jest najwyraźniej wykorzystywany do utrzymania koloru frytek. W dokumentacji przemysłu chemicznego jest wymieniony jako niebezpieczny w przypadku spożycia. -Kwasu cytrynowy – stosuje się jako środek konserwujący. -Dimetylopolisiloksan – wykorzystywany jako anty-pieniący środek. Ten chemiczny środek jest zazwyczaj stosowany w przemyśle jako uszczelniacz. – Olej roślinny do smażenia, który jest mieszanką 7 składników, w tym: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy, utwardzony olej sojowy zawierający tert-butylohydrochinon (TBHQ), kwas cytrynowy i dimetylopolisiloksan. Omówiliśmy większość z tych składników powyżej. Olej kukurydziany, podobnie jak jego koledzy z soi i rzepaku, jest teraz głównie z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. TBHQ jest to składnik na bazie ropy naftowej, podobny do butanu, stosowany jako środek konserwujący. Ten składnik ma związek z astmą, chorobami skóry, zaburzeniami hormonalnymi oraz w długoterminowych badaniach na zwierzętach – z rakiem i uszkodzeniami DNA. - http://wolna-polska.pl/wiadomosci/szokujace-skladniki-frytkach-mcdonalda-2014-11 Tytuł: Odp: Dla fanów frytek (przepis) Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 17-11-2014, 13:31 Beza, podoba mi się ten przepis ale co to, napisz dokładniej, to edamame. Gdzie to można kupić? A może w zastępstwie fasolka szparagowa albo jakieś inne długie warzywo?
|