Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Ocet jabłkowy => Wątek zaczęty przez: Defragmentor 08-11-2012, 20:37



Tytuł: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Defragmentor 08-11-2012, 20:37
Mistrz pisze o robieniu octu jabłkowego z obierek jabłek a poprane wykonanie octu jest z całych jabłek.
 Jeśli chodzi o obierki to nie powinien być robiony z samych obierek ponieważ bardzo istotną rolę w całym procesie odgrywa sok jabłkowy zawarty w miąższu oraz pestki jabłek, dlatego ocet powinien być robiony z całych jabłek.Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?


Tytuł: Odp: poprawny ocet jabłkowy
Wiadomość wysłana przez: Mia 08-11-2012, 20:53
Robiłam z całych jabłek i nie był tak dobry jak z obierek. Poza tym pod skórką jabłko ma dużo witamin i pewnie o to w tym chodzi.


Tytuł: Odp: poprawny ocet jabłkowy
Wiadomość wysłana przez: Defragmentor 08-11-2012, 21:15
Dobry nie znaczy bardziej zdrowy.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Mia 09-11-2012, 12:40
Sam przetestuj to się przekonasz.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Baird 10-11-2012, 10:33
Cytat
Dobry nie znaczy bardziej zdrowy.

A skąd wiesz, że z całych jabłek jest bardziej zdrowy?


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Defragmentor 10-11-2012, 15:34
Ze względu na pektyny, najwięcej pektyn zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: K'lara 10-11-2012, 17:00
Mistrz napisał:

Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy.
http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Defragmentor 15-11-2012, 19:39
Mam jeszcze jedno pytanko, czy powerdrinka można pic 30 minut po MO?


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Asia61 15-11-2012, 21:57
Mam jeszcze jedno pytanko, czy powerdrinka można pic 30 minut po MO?
Można, można.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Lucy 15-11-2013, 11:51
Od przyjaciół dostałam ocet jabłkowy robiony wg poniższego przepisu, jest znakomity. Spróbuję taki zrobić sama. Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy.
http://zielonyzagonek.pl/prawdziwy-i-pelen-zdrowia-ocet-jablkowy/


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 15-11-2013, 12:29
Cytat
Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy.
Cały czas stoi u mnie w szafce, w kuchni. Zapewniam Cię, nic mu nie jest.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Asia61 15-11-2013, 13:36
Przecież już bardziej nie sfermentuje. W przechowywaniu ważny jest bardziej brak światła.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Lucy 17-11-2013, 10:04
Miałam na myśli dość niską temperaturę potrzebną  w okresie fermentacji 7-15 stopni.
Wiem, że później już ocet może być przechowywany w temp. pokojowej.
Czy ktoś próbował już otrzymywania octu wg receptury, którą zamieściłam powyżej. Zastanawia mnie w tym przepisie kompletny brak cukru lub miodu do fermentacji.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: scorupion 17-11-2013, 11:31
Od przyjaciół dostałam ocet jabłkowy robiony wg poniższego przepisu, jest znakomity. Spróbuję taki zrobić sama. Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy.
http://zielonyzagonek.pl/prawdziwy-i-pelen-zdrowia-ocet-jablkowy/
A po co takie głupoty? Na portalu jest przepis na idealny ocet jabłkowy, wychodzi szybko, sprawnie i za każdym razem.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Bunia 19-11-2013, 20:18
Wyszedł mi ocet o konsystencji gęstego bardzo kisielu. Nawet przez sito z dużymi okami nie chciał przelecieć. Stał około 18 dni w ciemnej szafce z innymi nastawami. Tylko ten jeden jakiś wyrodzony. Myślicie, że dobry jest?


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Savage7 19-11-2013, 20:29
Zwyrodnialców bym nie ryzykował. Cholera wie co się tam porobiło. Ocet to ma być ocet, smak i aromat... no i w twoim przypadku konsystencja.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Lucy 20-11-2013, 11:38
Dlaczego zaraz głupoty.
 Przecież można poszukiwać nowych sposobów. Ocet, który otrzymałam od przyjaciół jednak różni się smakowo, od sporządzanego przeze mnie dotychczas. Stąd moje pytanie.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Bunia 20-11-2013, 21:43
Zwyrodnialców bym nie ryzykował. Cholera wie co się tam porobiło. Ocet to ma być ocet, smak i aromat... no i w twoim przypadku konsystencja.

No tak, smak i aromat ma, konsystencja niepoprawna, czyli wylewam.


Tytuł: Odp: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Antonio 20-11-2013, 21:54
Najpierw sprawdź. Też taki miałem i był super. Mnie ocet o śluzowatej konsystencji nie zaszkodził. Sprawdziłem, spożywając go :).


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: KasikKa 21-11-2013, 09:20
Być może gęstość płynu zależy m.in. od grubości obierek i proporcji tychże do wody. Zauważyłam to w occie moim i mojej siostry. U mnie obierki są cieniusieńkie, prawie nie zawierają warstwy jabłka spod skórki. Mój ocet jest normalnie wodnisty.
Natomiast w occie siostry obierki są grube z widoczną warstwą jabłka. Owoce były w dodatku z tych "sypkich" i jej ocet ma inną konsystencję, bardziej zolu (płyn z drobinkami owoców). Smak i zapach są jednak bez zarzutu.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Bunia 22-11-2013, 21:13
Dobrze jest mieć pod ręką więcej opinii. Dziękuję.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Savage7 21-09-2014, 08:13
Wyszedł mi ocet o konsystencji gęstego bardzo kisielu.

Właśnie przydarzyło mi się to samo. Ocet robiłem z dwóch gatunków jabłek. Grubość obierków taka sama i cała reszta procedury też. Wychodzi na to, że znaczenie ma tutaj rodzaj jabłek.


Tytuł: Odp: Poprawny ocet jabłkowy?
Wiadomość wysłana przez: Gocha 21-03-2015, 22:16
Proszę, pomóżcie: w butelce nowo otwartego octu wyczułam zapach  podobny do acetonu. 
Wszędzie piszecie, że ocet się nie psuje, więc co to jest?

W dodatku w dwóch innych butelkach - to samo, bo ocet z tej samej serii. Robiony tak jak wszystkie wcześniejsze , które były dobre.  Nie rozumiem, skąd ten zapach i zastanawiam się, czy można to pić w powerdrinkach.

"Galarety" na dnie nie ma, jest natomiast osad, który w potrząśniętej butelce  podnosi się jak dym.
Smak - bardzo ostry.
Ki czort?