Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Ocet jabłkowy => Wątek zaczęty przez: Sasima 01-01-2013, 20:18



Tytuł: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Sasima 01-01-2013, 20:18
Czy ocet jabłkowy zakwasza, czy zasadawia organizm, krew, mocz?
Znalazłam informację, że zakwasza. Skoro ja mam kwasicę, to stąd wniosek, że powinnam unikać octu jabłkowego?


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Baird 01-01-2013, 20:47
Ocet jabłkowy odkwasza organizm.


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Sasima 02-01-2013, 22:03
Dzięki, a ja jakoś zakodowałam, że zakwasza.


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 02-01-2013, 22:09
Bo kwaśny?


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Sasima 03-01-2013, 16:14
Bo ja to wiem. Nie, chyba dlatego, że ocet. Choć z octem niewiele ma wspólnego.
Kiedyś szukałam informacji o cytrynie. Wszyscy lekarze powiedzieli mi, że zakwasza. W internecie były sprzeczne informacje. Podobnie było z octem jabłkowym. Tak źle zakodowałam. Trzeba by mu nazwę zmienić. ;)


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Asia61 03-01-2013, 16:21
Czytaj portal. Polecam artykuł http://portal.bioslone.pl/kwasowosc_organizmu


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 03-01-2013, 17:40
Trzeba by mu nazwę zmienić. ;)

Odkwaszacz jabłkowy. Nawet skrót jest ten sam. ;)


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Sasima 03-01-2013, 19:44
No niezły pomysł z tym odkwaszaczem. :)

Zastanawia mnie kiedy on zaczyna mieć działanie odkwaszające?

"Jedną rzecz musimy sobie wyjaśnić. Otóż kwasowość produktów spożywczych opisanych w powyższej tabeli nie dotyczy ich kwasowości w środowisku zewnętrznym, czyli przed zjedzeniem, ani po zjedzeniu, ani nawet po wchłonięciu. Tabela obrazuje wpływ wybranych produktów żywnościowych na kwasowość krwi po przyswojeniu, a więc po wykorzystaniu ich na potrzeby metabolizmu. Inaczej mówiąc: o tym, czy dany produkt żywnościowy jest kwasotwórczy, czy zasadotwórczy, czy też jest kwasowo obojętny, decydują metabolity, czyli produkty przemiany tych produktów na materię (anabolizm) bądź energię (katabolizm)."

"Tabela obrazuje wpływ wybranych produktów żywnościowych na kwasowość krwi po przyswojeniu, a więc po wykorzystaniu ich na potrzeby metabolizmu."

A jak to się ma do moczu? Czy mocz po wypiciu octu jabłkowego będzie miał odczyn zasadowy czy kwasowy? Bo krew będzie bardziej zasadowa, to zrozumiałam, ale mocz?


Tytuł: Odp: Ocet jabłkowy zakwasza?
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 12-01-2013, 17:53
To by trzeba było dojść do tego metodą organoleptyczną.