Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Forum ogólne => Wątek zaczęty przez: Machos 21-01-2013, 01:50



Tytuł: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Machos 21-01-2013, 01:50
Wczoraj przy okazji gry o ćwierćfinał Australian Open, komentator Eurosportu powiedział kilka razy, że Novak Djoković nie jada glutenu. Sprawdziłem dlaczego.


Cytat od:  http://sport.fakt.pl/Novak-Djokovic-zmienil-diete-i-zaczal-wygrywac,artykuly,110514,1.html
Taką dietę nakazali mu lekarze. Organizm Serba miał kłopoty z glutenem. Zdarzało się, że zawodnik omdlewał na korcie, miał napady astmy, wymiotował. Wszystko przez nietolerancję na to konkretne białko, która występuje u jednego na stu ludzi. Teraz jednak Novak uważa na to, co je i gra jak z nut!


Cytat od:  http://babol.pl/kat,1025465,title,Oto-cudowna-dieta-Novaka-Djokovicia,wid,13775654,wiadomosc.html?ticaid=6feba
Novak udał się kilka lat temu do dietetyka sportowego, który dokładnie powiedział mu co jeść wolno, a czego nie. - Na początku zupełnie nie byłem w stanie sobie wyobrazić, że nie będę jadł chleba, ciasta, czy pizzy, na której wyrastałem, bo rodzice mieli sieć pizzerii - mówi zawodnik.


Cytat od:  http://m.gwizdek24.se.pl/tenis/novak-djokovic-wygrywa-bo-nie-je-glutenu_182615.html
Zmienił mi dietę i błyskawicznie poczułem się jak młody bóg. Dosyć pizzy, chleba i makaronów!


Kolejni tenisiści.
Cytat od:  http://babol.pl/kat,1025465,title,Oto-cudowna-dieta-Novaka-Djokovicia,wid,13775654,wiadomosc.html?ticaid=6feba
Pozbyłem się z diety wyrobów mącznych i już czuję, że mam lżejsze nogi - twierdzi Janko Tipsarević.


Cytat
Dietę Djokovicia przejęła też Ana Ivanović. Piękna Belgradzianka schudła o pięć kilogramów i w US Open doszła do czwartej rundy.


Cytat od:  http://www.sportowefakty.pl/tenis/229912/sukcesy-dokovicia-staly-sie-dobra-reklama-diety-bezglutenowe
W tenisie nie jest to ewenement, bowiem od dziecka na bezglutenowej diecie jest m.in. Amerykanin Mike Bryan, który tworzy z bratem bliźniakiem Bobem najlepszy obecnie debel świata i zarazem najbardziej utytułowaną parę w historii tej dyscypliny sportu. Podobnie jest z Niemką polskiego pochodzenia Sabina Lisicka, nieoczekiwaną półfinalistką tegorocznego Wimbledonu, w którym wystartowała z dziką kartą przyznaną przez organizatorów.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: scorupion 21-01-2013, 08:51
U Djokovica nastąpiła metamorfoza, pytanie teraz czy po odstawieniu glutenu, czy maskują w ten sposób jakiś niedozwolony doping.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Trubadur 21-01-2013, 16:28
Dochodzę do wniosku, że taka silna nietolerancja glutenu to dla wielu ludzi jak wygrany los na loterii. I dla wielu chyba jedyny argument, żeby z tym świństwem skończyć.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: brajan30 21-01-2013, 17:03
Djoković miał tu sporo szczęścia, a właściwie "szczęśliwy zbieg okoliczności" że jakieś testy badające mu tak pokazały. Niedawno dyskutowałem z kobietą mającą problemy z tarczycą i powiedziała, że miała robione podobne badania. Wyszło u niej, że "organizm dobrze toleruje gluten" więc lekarz uznał, że może go jeść. Całe szczęście że kobieta kumata, do lekarza już nie chodzi i glutenu już nie jada. Pozostaje pytanie ilu lekarzy takie bzdury ludziom wciska?


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 21-01-2013, 17:32
Ale co takiego złego jest w tym glutenie, żeby go nie jeść? Ja od czasu do czasu jem wypieki i nie mam z tym żadnych problemów związanych.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 21-01-2013, 19:30
No chociażby to, że jest elementem produktów, które są smaczne. Nie mówię od razu, żeby się obżerać wypiekami, ale od czasu do czasu?


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Baird 21-01-2013, 20:33
Cytat
Ja od czasu do czasu jem wypieki i nie mam z tym żadnych problemów związanych.

To żaden argument. Na niektóre problemy czeka się latami i tyle też potrzeba czasu by się ich pozbyć. Poza tym do niektórych objawów można się przyzwyczaić bo narastają bardzo powoli i przez to się ich nie zauważa.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Asia61 21-01-2013, 20:35
No chociażby to, że jest elementem produktów, które są smaczne. Nie mówię od razu, żeby się obżerać wypiekami, ale od czasu do czasu?
Gdybyś dostał tekturową, lub z tworzywa sztucznego kanapkę, która byłaby smaczna, to zjadłbyś ją?


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 21-01-2013, 20:43
Argument cokolwiek bzdurny, bo nierealny. Równie dobrze mógłbym zacząć rozważać co gdybym miał na grzbiecie skrzydła? Czy poleciałbym do Gdańska czy do Poznania? Podobnie jest z kanapką ;) Zresztą nie sądzę, by gluten w takich ilościach, w jakich go spożywam był szkodliwy. Podobnie jak po wypiciu lampki koniaku też nie dostaniemy marskości wątroby, a po wypaleniu jednego papierosa choroby obturacyjnej płuc.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Domi5 21-01-2013, 21:21
Gluten jest szkodliwy, a chorym uniemożliwia powrót do zdrowia.

Tramwaj, poczytaj forum, bo temat był już niejednokrotnie wyjaśniany.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Asia61 21-01-2013, 21:34
Argument cokolwiek bzdurny, bo nierealny. Równie dobrze mógłbym zacząć rozważać co gdybym miał na grzbiecie skrzydła? Czy poleciałbym do Gdańska czy do Poznania? Podobnie jest z kanapką ;) Zresztą nie sądzę, by gluten w takich ilościach, w jakich go spożywam był szkodliwy. Podobnie jak po wypiciu lampki koniaku też nie dostaniemy marskości wątroby, a po wypaleniu jednego papierosa choroby obturacyjnej płuc.
Argument nie jest nierealny, ani bzdurny, choć taki Ci się może wydawać. Gluten jest dla nas nie do strawienia. Jak np. celuloza, lub tworzywa sztuczne. Albo chityna. Kumasz? ;) Pieczywo jest jedzone stosunkowo często, dlatego glutenu gromadzi się w jelitach sporo. Obkleja kosmki jelitowe i uniemożliwia wchłanianie. A jeśli ktoś ma nadżerki w śluzówce jelita (a wszyscy je mamy), to gluten przechodzi bezpośrednio do krwi sieje w organizmie spustoszenie. Np. powoduje choroby z autoagresji.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 21-01-2013, 21:41
Ale ja nie mówię o codziennym obżeraniu się chlebem, bo tego nie robię. Chodzi mi o spożywanie go od czasu do czasu. Tak samo jak od czasu do czasu spożywa się alkohol. Patologią jest codzienne picie alkoholu, ale wypicie raz na tydzień lampki koniaku to zwykła ludzka rozrywka. Tak samo w przypadku zjedzenia wypieków.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Trubadur 21-01-2013, 21:52
Masz rację, zdrowemu raz na jakiś czas nie zaszkodzi.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 22-01-2013, 06:45
Moim problemem jest skóra, w szczególności skóra twarzy. W zeszłym roku przeszedłem pełną kurację Izotekiem (20 mg) i problemy z czerwonymi ropnymi wypryskami zniknęły, ale zauważyłem powrót białych nieropnych, które po wyciśnięciu mają mało przyjemny zapach i konsystencję plasteliny. Krótko mówiąc, obrana metoda okazała się niewłaściwa i trzeba ten problem rozwiązać inaczej. I to jest właśnie celem mojej rejestracji.

Dodam jeszcze, że obecnie się odchudzam - wyeliminowałem z diety produkty mączne, ziemniaki i ryż. Z jedzenia słodyczy i picia napojów gazowanych także zrezygnowałem. Zmniejszyłem również nieco ilość pożywienia - co zabawne, wcale nie czuję się głodny - oraz zwiększyłem aktywność fizyczną. Jedynym moim problemem jest dziwne "przelewanie się" w brzuchu. Zastanawiam się nad przyczyną tego stanu. Myślę, że candidę można wykluczyć zwłaszcza, że byłem już na to leczony - dieta polegająca na wyeliminowaniu tych samych produktów co obecnie plus kawy, herbaty i wieprzowiny. Z drugiej strony, czy jest możliwe, by tamta kuracja okazała się skuteczna tylko częściowo?

Mam całkiem bogate doświadczenie w odwiedzaniu różnej maści lekarzy. W zasadzie straciłem do nich zaufanie, bo proponowane przez nich rozwiązania sprawdzały się tylko czasowo. I zdaje się to jest powód, dla którego postanowiłem "zaryzykować" inne spojrzenie na problem.

Tylko spojrzeć chciał a tu jakieś próby uzmysławiania.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 22-01-2013, 11:10
Teraz i tak nie jem przetworów zbożowych, a problem nadal pozostał ;) Więc przypisywanie tego glutenowi to chyba błędna diagnoza.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Savage7 22-01-2013, 11:13
Obawiam się, że ten problem pozostanie znacznie dłużej.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 22-01-2013, 11:23
Zatem zerknąłeś już, co teraz?


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Whena 22-01-2013, 12:46
Cytat
Jedynym moim problemem jest dziwne "przelewanie się" w brzuchu. Zastanawiam się nad przyczyną tego stanu.

Tramwaj a to czytałeś? http://portal.Bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna
Tu jest fragment o drożdżycy jelita grubego i jest tam właśnie twój objaw, pośród innych objawów. Nie trzeba mieć ich wszystkich na raz, wystarczy jeden na początek. Zazwyczaj od czegoś się zaczyna, a potem dochodzą pozostałe.

Cytat
Drożdżyca jelita grubego

Objawy drożdżycy jelita grubego są specyficzne, a więc łatwo je zdiagnozować we własnym zakresie i na tej podstawie podjąć decyzję o przeprowadzeniu diety. Do typowych objawów tego schorzenia należą:
  • silne gazy i wzdęcia całego brzucha z wrażeniem pełności nawet w czasie głodu,
  • nieokreślone boczne bóle jamy brzusznej sięgające od dołu biodrowego do podżebrza,
  • charakterystyczny stolec – na początku twardy czop, za którym pojawia się wodnista, brązowa, cuchnąca biegunka,
  • częste wydalanie cuchnących gazów (wiatrów),
  • „delikatny żołądek” objawiający się biegunką po zjedzeniu pewnych „szczególnych” produktów żywnościowych, które u innych osób żadnych negatywnych reakcji nie wywołują,
  • kruczenie, tj. głośne przelewania i bulgotania w jelitach,
  • nieprzyjemne, nieokreślone parcie na stolec, występujące tuż po wypróżnieniu, mogące utrzymywać się kilka godzin,
  • pieczenie w rejonie odbytu po oddaniu stolca, z objawami zapalenia śluzówki odbytu oraz tendencją do hemoroidów.

Trzeba zaznaczyć, że choć sprawcą wymienionych objawów jest drożdżak Candida albicans, to nie można zakładać, jak robi to medycyna, że jest on patogenem. Drożdżaki Candida albicans są z nami związane ewolucyjnie, więc ich naturalnym środowiskiem jest nasze jelito grube, zaś stan patologiczny zwany drożdżycą jest jedynie odzwierciedleniem błędów popełnianych przez nas samych.
http://portal.Bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna

Jesteś u nas już prawie 3 tygodnie i na co się zdecydowałeś? MO (http://portal.bioslone.pl/mo) widzę, że nie pijesz. A od kiedy nie jesz przetworów zbożowych?


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Rif 22-01-2013, 12:50
Już mu to pisałem: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=25179.msg176550#msg176550


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Whena 22-01-2013, 13:26
Niektórym osobom chyba nie zaszkodzi przypomnieć o pewnych rzeczach nawet 10 razy ;).


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 22-01-2013, 19:17
Jesteś u nas już prawie 3 tygodnie i na co się zdecydowałeś? MO (http://Bioslone.pl/mo) widzę, że nie pijesz.

Niestety, zabieram się za to trochę jak do jeża. Taki typ charakteru. Ale MO zamierzam wprowadzić w lutym.

A od kiedy nie jesz przetworów zbożowych?

W ogóle to od jesieni. Wcześniej też nie jadłem zbyt wielu produktów zbożowych jak i ziemniaków.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Filutek 22-01-2013, 21:11
Dla przypomnienia: jeżeli ktoś zetknął się z uprawami rolnymi jeszcze jakieś 15 lat temu, to wie, że wówczas zbierano średnio 2 tony pszenicy z 1 hektara. Natomiast obecnie zbiera się z tego samego hektara 8, a w niektórych okolicach nawet 11 ton. Jak się uzyskuje taki plon?

Oprócz tego, że obecne ziarno siewne nie ma nic wspólnego z tym stosowanym przed 15 laty, to technologia uprawy jest też inna. Na polu uprawnym nie stosuje się zwykłej orki w celu jej spulchnienia, ani też nie nawozi obornikiem. Podczas wegetacji jest kilkakrotnie opryskiwana herbicydami, nawozami, środkami chwastobójczymi, a przed samym dojrzewaniem podawany jest środek mający zwiększyć ilość glutenu w pszenicy, której same ziarna i tak już zawierają zwiększoną jego ilość.

Produkty z takiej mąki noszą nazwę np. królowa mąk tortowych. Zwróciłabym uwagę na słowo mąk. I jak w takiej sytuacji nasze jelita mogą ten pokarm strawić? Raczej nie zdołają. Tymczasem niewiele osób dochodzi, co znajduje na swoim talerzu...


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 23-01-2013, 14:58
a przed samym dojrzewaniem podawany jest środek mający zwiększyć ilość glutenu w pszenicy, której same ziarna i tak już zawierają zwiększoną jego ilość.
Jeszcze nie tak dawno na sklepowych półkach, na pięć różnych makaronów, cztery były tzw. tradycyjne (jajeczne). Natomiast ostatnio zauważyłem, że większość makaronów na półkach to te z pszenicy durum/semoliny. A to właśnie ta pszenica ma największą zawartość glutenu, co jest wg "specjalistów" jej największą zaletą.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,8599083,Makarony_tucza__Wcale_nie_.html
Cytat
TWARDA SZTUKA

Kupując makaron, najlepiej wybrać ten z semoliny - mąki z pszenicy twardej (durum). Zawiera ona dużo glutenu, dzięki któremu ciasto jest wytrzymałe i dobrze znosi wyrabianie i suszenie. Makaron się nie kruszy, a po ugotowaniu jest jędrny i sprężysty. Miękka odmiana pszenicy daje mu jasny, kremowy kolor, ale ciasto łatwiej się rozgotowuje i skleja.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 23-01-2013, 16:05
Jednak inaczej, niż mówiłem. Wczoraj skusiłem się na pizzę. Efekt? Do czwartej nad ranem nie mogłem zasnąć, a normalnie najpóźniej o pierwszej byłem już w łóżku. Nie wiem czy to efekt glutenu, czy innych dodatków do pizzy, ale to był błąd.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 23-01-2013, 17:45
O tej pizzy to ja napisałem, żeby potwierdzić szkodliwość glutenu, a nie by dokonywać ekspiacji.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Machos 23-01-2013, 20:45
Trochę rozwinę temat na podstawie jednego artykułu.

Dla przypomnienia: jeżeli ktoś zetknął się z uprawami rolnymi jeszcze jakieś 15 lat temu, to wie, że wówczas zbierano średnio 2 tony pszenicy z 1 hektara. Natomiast obecnie zbiera się z tego samego hektara 8, a w niektórych okolicach nawet 11 ton. Jak się uzyskuje taki plon?

Cytat od:  http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
W latach 60-tych zapanował za Zachodzie strach przed przeludnieniem i głodem na świecie. Zwiększoną uprawę zbóż zaczęto przedstawiać jako jedyny ratunek ludzkości, przeciwstawiając ją „szkodliwej” hodowli bydła i produkcji mięsa. W atmosferze tamtej histerii rząd USA oraz inne wysoko rozwinięte państwa zaczęły inwestować olbrzymie kwoty w badania nałukowe mające na celu ulepszanie roślin i zwiększanie plonów. I to się udało – np. średni plon z hektara jest dziś dziesięciokrotnie wyższy niż jeszcze 100 lat temu. Jednak za sprawą genetyki i biotechnologii pszenicę zmodyfikowano do tego stopnia, że ta nowa roślina tylko dla niepoznaki wciąż nosi nazwę „pszenicy”.


Cytat od:  http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
Ktoś te wszystkie zboża musi jeść; żeby produkcja i dystrybucja się opłacały, potrzebny jest popyt. I w tej potrzebie należy upatrywać rzeczywistych przyczyn, dla których „pełnoziarniste produkty zbożowe” zostały rozpropagowane przez aparat państwowo-medyczny na całym świecie jako „zdrowa żywność” i stały się podstawą piramidy żywieniowej opracowanej przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa (ang. USDA) na początku lat 80-tych. Trzeba pamiętać, że zadaniem USDA, podobnie jak każdego innego ministerstwa rolnictwa na świecie, jest przede wszystkim promocja wyrobów rodzimego rolnictwa, z których dominująca część to właśnie zboża, kukurydza i ryż. Nic dziwnego, że piramida „zdrowego odżywiania” opracowywana przez ministerialnych urzędników zaleca spożywanie głównie tych produktów.


Fragment wywyadu z kardiologiem.

Cytat od:  http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
Ci, którzy zrezygnowali z pszenicy, opowiadali mi o innych zmianach na lepsze: ustępowały u nich bóle stawów, cofał się artretyzm, znikały przewlekłe wysypki; astma cofała się na tyle, że niektórzy mogli odstawić inhalatory; znikały przewlekłe infekcje zatok przynosowych; ustępowała opuchlizna nóg; znikały ciągnące się latami migreny i bóle głowy; dochodziło do złagodzenia objawów choroby refluksowej przełyku oraz zespołu jelita drażliwego. Na początku tłumaczyłem pacjentom, że to tylko zbieg okoliczności. Ale to samo powtarzało się tyle razy, że nie mogło być dziełem przypadku. Było to ewidentnie powtarzalne zjawisko.
 
Zacząłem wtedy wszystkim swoim pacjentom zalecać, aby zrezygnowali ze spożywania pszenicy. Zawsze kiedy tak się działo, obserwowałem poprawę stanu zdrowia dotyczącą bardzo różnych schorzeń. Jak dotąd nie było nawrotów.

Cytat
Na przykład, poddając nasiona pszenicy i embriony działaniu przemysłowej trucizny o nazwie azydek sodu, wywołuje się w jej kodzie genetycznym mutacje. Ale czym jest azydek sodu? Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Centrum Kontroli Chorób [ang. Centers for Disease Control] osoby, która połknęła tę substancję i przestała wskutek tego oddychać, nie wolno ratować za pomocą sztucznego oddychania, ponieważ grozi to śmiertelnym zatruciem ratownika. Należy pozostawić ją samej sobie, aż umrze. A jeśli ofiara wymiotuje, nie wolno spłukiwać wymiocin w zlewie, ponieważ może dojśc do eksplozji , co się zdarzało. Tak więc kiedy poddamy pszenicę działaniu azydeku sodu , otrzymujemy mutacje, do której dochodzi w procesie tzw. mutagenezy.


Cytat
każdy, kto zapozna się z wyczerpującą argumentacją, którą przedstawiłem w swojej książce, dojdzie do przekonania, że tzw. pszenica nie jest już pszenicą, tylko całkowicie zmienionym wytworem badań genetycznych. Mając tę wiedzę, lekarze zrozumieliby, że wiele powszechnych schorzeń można wytłumaczyć spożyciem tej nowoczesnej „pszenicy” i jej wpływem na organizm człowieka.

Cytat
Nie ulega wątpliwości, że pszenica, na wczesnym etapie rolnictwa, służyła do tego, aby przetrwać okresy, w których brakowało pokarmów upolowanych lub zebranych. Jak zauważa dr Diamond, pszenica, jako wypełniacz kaloryczny pozwalający przeżyć bez polowania, jest żywnością wygodną. Jednak od samego początku jej spożycie miało negatywne dla zdrowia skutki. Nawet wczesne odmiany takie jak pszenica samopsza [ w oryg. einkorn – przyp tłum.] i płaskurka [w oryg. emmer] nie były dla człowieka zdrowe. Znane są doniesienia już z roku 100 n.e. dotyczące występowania celiakii.
 
Jednak dopiero zmiany genetyczne, dokonane w ostatnich 40-50 latach, w połączeniu z globalnymi zaleceniami spożywania coraz większej ilości pszenicy, doprowadziły do dzisiejszej tragicznej sytuacji. Te okoliczności zmieniły pszenicę z niezdrowego składnika naszej diety w dietetyczną zmorę całej ludzkości.

Cytat
Prowadząc kampanię przeciw pszenicy z pewnością narobiłem sobie wpływowych wrogów. Mam na myśli wielki przemysł spożywczy, wielomiliardowy agrobiznes, grupy producenckie zbóż, oraz – ku mojemu zdziwieniu – przemysł farmaceutyczny. Byłem wstrząśnięty (choć pewnie nie powinienem być wiedząc, do czego ci ludzie są zdolni), kiedy dowiedziałem się, że przynajmniej jedna grupa producencka pszenicy jest opłacana przez przemysł farmaceutyczny. To naprawdę niepokojące.

A tutaj w temacie tenisistów, informacja sprzed roku http://www.polskieradio.pl/43/265/Artykul/553367,W-slady-Djokovicia-idzie-piekna-Ana 


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Tramwaj_konny 24-01-2013, 00:48
Wreszcie się pozbyłem tej pizzy. To, co zrobiłem w łazience było obrzydliwe. Zdecydowanie gluten mi nie służy.


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Lavenda22 24-01-2013, 11:30
A propos glutenu, Moi Drodzy, uprzejmie donoszę, iż w lutym będzie miała miejsce polska premiera książki Williama Davisa pt.: 'Dieta bez pszenicy'.
Bardzo się cieszę. Liczę na to, że książka pomoże mi propagować wiedzę wśród
rodziny i znajomych.

Dla tych, którzy o książce jeszcze nie słyszeli:
http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Domi5 24-01-2013, 17:38
Lawenda, dzięki za informacje - czekałam na to wydanie! Już wiem, że część znajomych i rodziny otrzyma tę książkę w prezencie ode mnie ;-)

Wiadomo już kiedy dokładnie będzie dostępna na polskim rynku?



Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Domi5 24-01-2013, 17:42
Przepraszam - już jest w sprzedaży nawet! Ale dostępna od 20-02-2013 r.
 
http://www.fabryka.pl/ksiazki/dieta-bez-pszenicy-jak-pozbyc-sie-pszennego-brzucha-i-byc-zdrowym-dr-william-davis-3268716/


Tytuł: Odp: Aktualny nr 1 światowego tenisa nie jada glutenu!
Wiadomość wysłana przez: Rif 18-03-2013, 09:23
Cytat
Aktorka Gwyneth Paltrow słynie z rygorystycznego podejścia do jedzenia. 41-latka wyeliminowała całkowicie ze swojego menu wszelkie produkty zawierające gluten. Co na to rodzina gwiazdy? Okazuje się, że cała rodzina aktorki przeszła na tą dietę. Mąż aktorki, lider rockowej grupy Coldplay - Chris Martina oraz dzieci: 8-letnia Apple, 6-letni Moses przestrzegają zasad żywieniowych, które wprowadziła ich mama.

Z rodzinnego menu zniknęły: makaron, chleb i ryż. Co na to wszystko dietetycy? Zgodnie twierdzą, że tak rygorystyczna dieta może być tragiczna w skutkach, gdyż może doprowadzić do braków różnych istotnych składników odżywczych. Węglowodany dostarczają organizmowi energii, która niezbędna jest do rozwoju mózgu.
http://kobieta.onet.pl/dziecko/zywienie/gwyneth-paltrow-wprowadzila-rygorystyczna-diete-dla-swoich-dzieci/ry77w