Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Wykaz zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych => Wątek zaczęty przez: Kozaczek 30-01-2013, 21:48



Tytuł: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 30-01-2013, 21:48
"Słynny amerykański kardiolog William Davis twierdzi, że nowoczesne pieczywo, to nic dobrego dla człowieka, i lepiej, jeżeli się je wykreślić z diety".

- http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/chleb-powszedni-moze-byc-niebezpieczny-dla-pracy-mozgu

"Zdaniem Davisa, w amerykańskich szpitalach niedawno doszło do wzrostu ilości pacjentów skarżących się na dziwny zespół chorobowy, który charakteryzuje się brakiem koncentracji".

"Dr William Davis uważa, że ​​nowoczesne odmiany pszenicy genetycznie modyfikowanej zawierają białko, które jest przyczyną ciągłego zmęczenia i nadwagi.  Nadmierne spożywanie białego pieczywa powoduje zmiany w organizmie, które powodują, że normalne funkcjonowanie mózgu nie jest możliwe i dopada nas stan otępienia".
 "Otyłość, wzdęcia, problemy jelitowe, bóle głowy, wszystkie te problemy może powodować jeden z najpopularniejszych produktów, pieczywo".


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 24-07-2013, 14:00
Chleb z marketów i masowych piekarni:
" - Tam chleb robi się z zamrożonego wyrobu i tylko odgrzewa w piecu. Albo z proszku. Wystarczy dodać trochę wody i chleb gotowy. Mieszanka gwarantuje sukces i zysk, nie ma żadnych strat jak w tradycyjnym wypieku - zdradza "Faktowi" Krzysztof Jarczyk, właściciel piekarni w Orzeszu".
- http://www.hotmoney.pl/Cala-prawda-o-chlebie-z-supermarketu-a31370


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Lenka 07-07-2015, 11:01
… 5 groźnych dla zdrowia kłamstw jakie powiedziano ci o chlebie …


https://hipokrates2012.wordpress.com/2015/07/07/5-groznych-dla-zdrowia-klamstw-jakie-powiedziano-ci-o-chlebie/


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Kamil 08-07-2015, 22:10
Tutaj chyba nie o sam gluten chodzi. Chleb to nie tylko gluten. Myślę, że autor mnie nie zabije.

NIE CHODZI TYLKO O GLUTEN

Gluten nie jest jedynym potencjalnym złoczyńcą ukrytym w mące pszennej. Pozostałe 20 procent białek w pszenicy, tak zwanych "nieglutenowych", stanowią albuminy, prolaminy i globuliny, które mogą być różne w poszczególnych odmianach. Ogółem istnieje ponad tysiąc tych innych białek, które, między innymi, chronią zboże przed patogenami, zapewniają mu odporność na wodę i pełnią funkcję reprodukcyjne. Są tam aglutyniny, peroksydazy, amylazy, serpiny i oksydazy acylo-CoA, nie wspominając o pięciu formach dehydrogenazy aldehydu 3-fosfoglicerynowego. Nie powinienem zaniedbać wzmianki o beta-purothinionie, puroindolinach a i b oraz syntazach skrobi. Pszenica to nie tylko gluten, tak jak kuchnia południowych stanów USA nie ogranicza się wyłącznie do kaszki kukurydzianej.
Tak jakby ten zestaw białek i enzymów nie był wystarczająco bogaty, producenci żywności sięgnęli po enzymy grzybowe, na przykład celulazy, glukoamylazy, ksylanazy i beta-ksylozydazy, żeby poprawić proces rośnięcia ciasta oraz strukturę produktów pszennych. Wielu piekarzy dodaje też do ciasta mączkę sojową, aby lepiej się wyrabiało i było bielsze. Wprowadzają w ten sposób jeszcze jeden zestaw białek i enzymów.


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 09-07-2015, 07:22
Jaka ja jestem szczęśliwa, że udało mi się wydobyć z tego mącznego nałogu. Niekiedy mnie zastanawia co mają na myśli pseudo eksperci od zdrowia, że niby chleb ma coś niezbędnego dla naszego zdrowia, zwłaszcza mózgu. I nie można sobie tak po prostu bez zgody doktora, wyraznego przeciwwskazania, rezygnować?


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Kalina 09-07-2015, 08:33
I nie można sobie tak po prostu bez zgody doktora, wyraźnego przeciwwskazania, rezygnować?

Nie będą podcinać gałęzi na której siedzą.

Jaki kolosalny wpływ ma funkcjonowanie naszego organizmu ma chleb i inne gluty, dowiadujemy się dopiero jak z niego zrezygnujemy.

To nie tylko wolność od chleba, ja po całkowitym wyeliminowaniu glutenu miałam wrażenie, że byłam utkana z glutenu.


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: VVV 09-07-2015, 09:18
Gluten nie jest jedynym potencjalnym złoczyńcą ukrytym w mące pszennej.
(http://s24.postimg.org/xv6u6f80l/image.png)
(http://forum.bioslone.pl/Themes/bisdakworldgreen/images/bbc/url.gif)


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 16-05-2019, 12:38
Chleb ich powszedni:

https://www.youtube.com/watch?v=IdDfF4hXfj4


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Tachikoma 16-05-2019, 13:35
Zwątpiłam, na co ja już patrzę.


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Poziomek 16-05-2019, 20:24
Czegoś takiego szukałem! Można to dostać w Polsce?


Tytuł: Odp: Chleb
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 17-05-2019, 07:34
Chleb typu "Smart". Swoją drogą niezły jełop. Był fanem tego "chleba" i kupował dziesiątkami na zapas a do łba wcześniej nie wpadło, że jak coś się nie psuje miesiącami to na logikę, nawet amerykańską, coś tu musi być z nim nie tak...