Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Dagles 12-01-2008, 22:04



Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Dagles 12-01-2008, 22:04
hejka

Podzielcie się proszę, przepisem na Waszą ulubioną surówkę.
Zależy mi na warzywach dostępnych o tej porze roku.

Ja lubię surówkę z papryki czerwonej, cebuli, czosnku i oliwy i bardzo żałuję, ze nie ma teraz pomidorów...  :(  

Chciałabym zrobić coś dobrego na bazie białej rzodkwi (czy rzepy?), lub soczewicy/cieciorki/groszku...

Dziękuję i pozdrawiam!!


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: KaZof 12-01-2008, 22:35
Por + czerwona surowa kapusta + cebula + czosnek + olej (ja ostatnio smaczę sezamowym) + przyprawy, wszystko musi dobrze chrupać przy gryzieniu (aż uszy sie trzęsą,  ;)  :P ) .

Inna to buraczek pieczony w kostke + celuba + przyprawy + sos śmietanowomajonezowy (samoróbka) + coś zielonego, raczej por (ja surówczę kolorowo!) + czosnek (wszystko trochę odstane, przegryzione w smaku)

Pozdrawianki


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Maldona 12-01-2008, 23:46
A może cebula ?
Ostatnio mnie napadło i nie mogę przestać. Kroję cebulę w cieniutkie plasterki i solę do smaku solą morską. Po paru minutach ulatniania się " ostrości" skrapiam obficie sokiem z cytryny i pozostawiam pod przykryciem na chwilę. Zjadam z pieczywem , z masełkiem i plasterkami awokado - polecam, choć to nie surówka ale pycha.
Przy okazji sprawdzam mój podrób WĄTROBĘ -  ani piśnie!


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 13-01-2008, 00:03
Cytat od: "Maldona"
A może cebula ?
Ostatnio mnie napadło i nie mogę przestać. Kroję cebulę w cieniutkie plasterki i solę do smaku solą morską. Po paru minutach ulatniania się " ostrości" skrapiam obficie sokiem z cytryny i pozostawiam pod przykryciem na chwilę.
Od dzieciństwa corocznie w styczniu dopada mnie nieposkromiona ochota na tę właśnie cebulę (tylko że ja dodaję jeszcze nieco oleju i odrobinę maggi), i trzyma mnie do wiosny. Dlatego jeśli ktoś narzeka, że w zimie nie ma niczego surowego (i zdrowego!) do zjedzenia, to chyba szuka, sam nie wie czego.

Zaś z dodatkiem cienkich plasterków jabłka jest to doskonała surówka do obiadu.


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Dagles 13-01-2008, 10:19
Dziękuję za odpowiedzi!!!!! i za przepisy!!

hehe witam w klubie! a ja myslałam ze przesadzam z tą cebulą... (nie mam po niej gazów jak niektzórzy sądzą ze ona moze wywyływać gazy)

Cytat od: Mistrz
Dlatego jeśli ktoś narzeka, że w zimie nie ma niczego surowego (i zdrowego!) do zjedzenia, to chyba szuka, sam nie wie czego.  
pewnie ze jest!!!  :D  

Moja mama robiła pora z jabłkiem, muszę odtworzyć ten smak  :D
Kupiłam tę białą długą rzodkiew ale była b. gorzka...  :(  Wywaliłam do śmieci  :(
Myslałam ze najlepsza jest właśnie zimą...

Kazof kroisz te warzywa czy tarkujesz?


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: KaZof 14-01-2008, 04:04
Dagles: kroję nożem, jedynie czosnek przeciskam (w nierdzewnej wyciskarce, aluminiową wyrzuciłam). Jak miałam "nieczynną" rąsię to wyręczałam ją przystawką do krojenia przy maszynce elektrycznej: kapusta owszem udawała się, ale celula i por już gorzej ...
Pozdrawianki dla Ciebie i Prima-April-janki,

ps. przyznam się, że celuli też nadużywam: polecam czeroną, grubo krojoną + pieprz + imbir + majo, samoróbkę oczywiście! + dla koloru coś zielonego, może być por, :P


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Matylda 14-01-2008, 09:13
Podbijam temat
Może pomożecie mi wymyślić jakieś sałatko-surówki, które mozna zabrać do pracy (cebulowe przepisy na pewno pyszne, ale na wyjście się raczej nie nadają  ;) )
w zamian podaję mój stały zimowy zestaw - bardzo mi smakują, ale już mi się trochę znudziły

z ciecierzycy
ugotowana ciecierzyca
starta marchew, pietruszka i seler
pokrojony drobno por
pieprz do smaku
majonez

z czerwonej fasoli
czerwona fasola
papryka
por
pieprz
odrobina octu jabłkowego
majonez

z soczewicy
zielona soczewica
pieczarki (podduszone lub surowe)
ogórek kiszony
gotowany seler i pieruszka (niedużo)
por
pieprz
majonez

"tradycyjna"
gotowany seler i pietruszka
biała fasola
ogórek kiszony
por
pieprz
majonez

obiadowa
kapusta pekińka
por
pieprz
majonez


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: bipi 14-01-2008, 10:19
Marchewka, jabłko (starte na tarce), seler naciowy pokrojony w kostkę, por sparzony wrzątkiem, sos jogurtowo-majonezowy (oczywiście może być swojego wyrobu) + PRAŻONE PESTKI DYNI na suchej patelni.  Wg mnie i opinii publicznej rewelacja :) Spróbujcie  


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 02-07-2008, 21:20
Fasola biała,ugotowana po wykiełkowaniu  :)
ogórek małosolny lub kiszony
buraki surowe pokrojone w kostkę
papryka kolor wedle uznania
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia, pietruszka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Jak dla mnie jest pyszna, sycąca. Polecam


Tytuł: surowka
Wiadomość wysłana przez: fiona50 02-07-2008, 21:50
Moja ulubiona surowka to :
salata lodowa 1/2
1 szt cebula
1-2 zabki czosnku
ogorek zielony lub pomidor (zamiennie )
zielona pietruszka (zima oregano lub bazylia )
pieprz
sol
oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia na zimno
 lyzka octu jablkowego
szczypta cukru brazowego
 Salate szarpie na drobno, cebule kroje w piorka ,czosnek gniote przez praske,jezeli ogorek to kroje w polplasterki, jezeli pomidor to w szesnastki,reszta przypraw dosmaczam i surowka jak ta lala :P


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Agna 19-02-2009, 10:10
Teraz w zimie dobra jest surówka: utarta marchew, chrzan z łyżką wiejskiej słodkiej śmietany. Jadamy ją co drugi dzień, nie wiem kiedy się znudzi.
Lubimy też, chociaż to kiepskie połączenie: marchew z jabłkiem.
Syn bardzo lubi: poszatkowana, sparzona kapusta czerwona, cebula, sok z cytryny i olej z pestek winogron. Można do niej jeszcze dodać pestki ze słonecznika i natkę pietruszki.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: MohSETH 19-02-2009, 10:17
Moja ulubiona to kiszone ogórki pokrojone w kostkę z cebulką i oliwą:) do tego pokrojona cebula w kostkę. Dla smaku sól i pieprz. PYCHA!


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Misia 19-02-2009, 18:40
Jajem codziennie starty seler na drobnej tarce + jabłko na grubej tarce. Uwielbiam to. Czasami dodaję posiekane orzechy włoskie - jeszcze lepsza.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Strzelec 19-02-2009, 19:12
U mnie jeszcze jakiś miesiąc temu syn zajadał się cebulą w każdej wersji, czy to pokrojoną w drobną kosteczkę i posoloną na chleb czy też smażone plastry na patelni i posolone i na koniec podlane delikatnie wodą tak, że wytworzył się sosik. Natomiast teraz równie prosta rzecz, mianowicie surówka z kiszonej kapusty. Kapustę kiszoną kroję nożem na drobniejszą, ucieram na tarce ( grube oczka ) kawałek marchwi i małe jabłko w całości ze skórką oraz kawałek selera. Na koniec dodaję oliwę i mieszam. Gotowe, smacznego!


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Pontotitu 12-07-2009, 21:18
Polecam najprostszą surówkę na świecie:
- kapusta kiszona
- czosnek
- olej lniany

Kapustę kroimy na mniejsze części (żeby nie były za długie nitki), czosnek wyciskamy i na koniec polewamy całość olejem :)
Mniam mniam:)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 13-07-2009, 07:30
Cytat
marchew z jabłkiem

A dlaczego niedobre połączenie? Moje dzieci uwielbiają. Dodaję do tego cytrynę, trochę miodu i wsiowej śmietany - raczej skwaszonej. Teraz jeszcze nie ma dobrej marchwi więc czekamy..



Izo, cytuj prawidłowo, bo nie wiadomo, z jakiego kontekstu wyrwałaś te pojedyncze słowa. Klikaj ikonkę "cytuj", a potem wymazuj to, co niepotrzebne w cytacie. //Grażyna


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 13-07-2009, 07:55
Smak surowek z kiszonej kapusty podnosi cebula, szczypior i zielenina. Bardzo smaczna jest surówka ze słodkiej kapusty. Zetrzeć kapustę na jarzynowej tarce, dodać startą marchew, szczypior, zieloną natkę i koperek (nie skąpić), skropić cytryną, dodać szczyptę cukru, dosmakować solą i pieprzem. Można to skropić dobrą oliwą. Nam bardziej smakuje z wiejską śmietaną.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: kroko 16-07-2009, 12:29
Mam pytanie odnośnie kapusty kiszonej. Czy taka pakowana jest dużo gorsza jakościowo od takiej z beczki ? Pytam bo taka pakowana mi smakuje i nie zawsze z beczki jest dostępna w moim sklepie.

Sam robie bardzo szybkie i smaczne surówki z kapusty kiszonej (płucze w wodzie i odsączam wszystko, siekam, dodaję całą marchewke drobnie utartą na tarce i pół posiekanej cebuli, odrobinę koperku i odrobinę oleju, mieszam aż kapusta nabierze złocistego koloru).


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 16-07-2009, 12:50
Ja nie płuczę. To strata cennych substancji. Jeśli za kwaśna można dotrzeć więcej marchwi. Nie kupuję w foliowych workach bo mam wrażenie, że taka kapusta jest zaparzona i z dodatkiem octu.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Machos 16-07-2009, 20:05
A ja teraz mam pomidory od kolegi, którego mama pokazała mi jak je uprawia. Do kręgu ze studni z wodą wrzuca odchody kur, które biegają po łące, po podwórzu. Wrzuca też liście spadłe z drzew, trawę, czyli to co posprząta z gospodarstwa. Tym je podlewa. Zatem zajadam się pokrojonymi trzema, czterema pomidorami z cebulą, z łychą albo z dwiema łychami kwaśnej śmietany, trochę soli. Dwie takie surówki dziennie teraz, to u mnie norma.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: JoGa 17-07-2009, 09:59
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

-ćwierć główki kapusty
-3 średnie pomidory
-6 gruntowych ogórków
-cebula
-zielenina (koper, natka, szczypior)

Kapustę pokroić w kostkę. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ogórki oraz posiekaną cebulę i zieleninę. Całość polewamy olejem, mieszamy i wstawiamy na 0,5 h do lodówki.
Do surówki możemy dodać pokrojone w półplasterki rzodkiewki. Olej możemy zastąpić majonezem, bądź majonezem z kwaśną śmietaną (1:1)

SURÓWKA Z KAPUSTY I OGÓRKÓW.

- ćwierć główki białej kapusty
- 7-10 gruntowych ogórków
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- koper
- majonez

Kapustę kroimy w drobną kostkę, przesalamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy pokrojone w kostkę (nieco grubszą) ogórki, posiekaną cebulkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koper. Łączymy składniki z majonezem. Odstawiamy do lodówki by suróweczka nabrała smaku.

Surówki są naprawdę bardzo smaczne i pasują do każdego rodzaju mięska (rybki równeż).
Gorąco polecam.

 


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 17-07-2009, 16:11
Zaciekawiło mnie to połączenie  zielonych ogórków i kapusty. Ja lubię takie nietypowe sprawy  :D !


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: JoGa 17-07-2009, 20:01
Zaciekawiło mnie to połączenie  zielonych ogórków i kapusty. Ja lubię takie nietypowe sprawy  :D !


Dla mnie również to połączenie było bardzo abstrakcyjne.
Jednak, gdy zrobiłam i spróbowałam, byłam mile zaskoczona. Proste i smaczne.

Jeszcze raz polecam.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Mayko 27-08-2009, 10:36
Moje ostatnie odkrycie to SURÓWKA Z DYNIĄ

- dynia
- ogórek kiszony
- jabłko
- marchew
- cebula
- 1 Ł. soku z cytryny oraz 3-4 Ł. oliwy z oliwek (lub własny sos vinegret)

Doprawić solą i pieprzem. Słodzę to rodzynkami, dodaję też koperku lub natki pietruszki.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 27-08-2009, 15:48
Ale co z tą dynią? Kroimy, siekamy, trzemy? Jakoś nie widzę tego. To ja podam ten sam zestaw ale zamiast dyni, tarte drobno na wiórki surowe buraczki. Zamiast oliwy - śmietana.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Mayko 27-08-2009, 18:17
Jak kto lubi. Trzeć nie polecam, bo szybko robi się papka. Ja kroić nie lubię, więc wrzucam wszystko do malaksera i mam drobno zmieloną (nie na papkę, miksujemy z wyczuciem), wielokolorową surówkę. Ale jak ktoś lubi kroić – niech kroi :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Misia 27-08-2009, 19:05
Grażynko, od wielu lat uczono mnie, no i czytałam też, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem. Może więc wyeliminować go lub zastąpić kiszonym? (z kiszonym można łączyć - tak czytałam):)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Zuza 28-08-2009, 13:56
Cytat
że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem
Dlaczego? Bardzo lubię takie połączenie: ogórek, pomidor, cebula, śmietana i przyprawy.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Misia 28-08-2009, 20:18
Czytałam, że takie połączenie niszczzy wit. C


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Tela 28-08-2009, 21:25
Kto z Was jadł grejfruta to wie jaki jest kwaśny -proszę odrobinę posolić  pycha.Truskawka z pieprzem to dopiero coś.Smacznego.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Zuza 26-11-2009, 11:41
Utarta na drobnej tarce marchewka, czarna rzepa, odrobina cukru (albo bez cukru) i garść posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich. Orzechy najlepiej prosto z zamrażarki, są pyszne, chrupiące i nie czuć goryczy skórki. Do tego wszystkiego śmietana.

Chyba mi czegoś brakuje z tych orzechów, bo już mi dawno tak nie smakowały.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: JoGa 29-11-2009, 17:47
Surówka z kiszonych ogórków

- kilka kiszonych ogórków
- jabłko kwaśne /dla mnie najlepsza szara bądź złota reneta/
- cebula
- majonez
- pieprz
- sól

Ogórki pokroić w dość cienkie plasterki i lekko odcisnąć by surówka nie zrobiła się zbyt wodnista.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić.
Wszystkie składniki połączyć majonezem i doprawić pieprzem.
Zamiast majonezu możemy użyć oleju.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Skarabeusz2005 29-11-2009, 19:08
Surowe pieczarki pokrojone w plasterki, skropione cytryną, oliwą i dużo natki pietruszki. Posolić i mocno popieprzyć.

Sałata z tuńczykiem, dobrze doprawiona oliwą i cytryną, sól i pieprz.

Kiszona kapusta z olejem lnianką i natką pietruszki.

Proste i bez roboty.



Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: martynus 11-12-2009, 13:18
1. Marchewka z majonezem.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Zoska_ka 11-12-2009, 14:54
Proszę o poradę- może ktoś ma sprawdzony sposób na surówkę z czerwonej kapusty. Kupiłam kiedyś gotową w CARRFURZE , producent Grześkowiak. Po prostu niebo w gębie. Niestety nie mam pojęcia jak osiągnąć tą kolorystykę i przede wszystkim smak.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: JoGa 11-12-2009, 20:22
Nie wiem jaką robi Grześkowiak, ja mogę polecić takie:

Surówka z czerwonej kapusty I

- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/4 główki białej kapusty
- 25g rodzynek
- cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- majonez


Kapustę poszatkować, przesolić i odstawić na ok 20 minut. Odcisnąć sok, dodać sparzone rodzynki, posiekaną bądź pokrojona w piórka cebulę. Doprawić pieprzem i połączyć majonezem.

Surówka z czerwonej kapusty II

- 1/2 główki czerwonej kapusty
- kilka kiszonych ogórków
- jabłko kwaśne / np. szara reneta/
- cebula
- sól, pieprz
- oliwa

Kapustę poszatkować. Sparzyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Wrzątek by zmiękła, cytryna by zachowała kolor. Jeśli ktoś lubi taką "żywą" i chrupiącą nie musi sparzyć, wystarczy, że przesoli. Dodać posiekaną cebulę, starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz ogórki /ogórki należy delikatnie odcisnąć, aby surówka nie zrobiła się zbyt wodnista/. Doprawić do smaku. Połączyć oliwą lub majonezem.


I jeszcze jedna propozycja. Tym razem nie czerwona kapusta w roli głównej lecz Pan Por.
Jest bardzo pożywna, bardzo ją lubię i tym samym gorąco polecam.

Surówka z pora.

- por
- 5 jaj
- jabłko
- majonez

Pora przekrawamy w poprzek na pół i kroimy na wąskie wstążki. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Warto go odstawić na jakieś 1/2h by trochę zmiękł i pozbył się swojej mocy. Dodać jaja pokrojone w kostkę i starte na grubej tarce jabłko. Połączyć majonezem.
Jeśli dla kogoś jest zbyt ostra można dodać jeszcze jajko, starte jabłko bądź startą na drobnej tarce marchew.
Suróweczka jest na prawdę mniam ... mniam...
Spróbujcie sami.



Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Misia 11-12-2009, 22:14
A ja robię tak: kapustę czerwoną szatkuję i obgotowuję. Odcedzam. Jak jest zimna dodaję startą marchew, jabłko, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Mieszam i zajadam :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: JoGa 13-12-2009, 13:52
Zoska_ka, chyba znalazłam Twojego Grześkowiaka   :)
Na poniższej stronie cały bukiet propozycji. Pewnie sama skorzystam, bo kończą mi się pomysły...

Cytat
sprawdzony sposób na surówkę z czerwonej kapusty... niebo w gębie....

Surówka Firmowa Grześkowiaka jest z czerwonej kapusty. Mam nadzieję, że to ta surówka i ten Grześkowiak  ;)

www.surowki.pl/index.php?lang=1&ID=58


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Rysiek 26-12-2009, 16:12
Czerwona kapusta,
śliwki w occie,
jabłko, cebula,
przyprawy: sól, pieprz, oliwa.

Kapustę drobno poszatkować, włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem - kapusta musi pozostać chrupiąca. Śliwki pokroić w cienkie paseczki, tak jak kapustę. Jabłko w kostkę, podobnie cebulę.
Wrzucić do miski, wymieszać, dodać do smaku soli i pieprzu, polać oliwą i gotowe.

Nie podaję ilości poszczególnych składników. W efekcie końcowym powinno być najwięcej kapusty, trochę mniej śliwek i jabłka, i niedużo cebuli - ocet ze śliwek daje ostrość i kwaskowość.

Surówka powinna wyglądać mniej więcej tak

(http://forum.bioslone.pl/gallery/1715_26_12_09_4_11_29.jpeg)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Fasolka 21-04-2010, 08:29
Jakie surówki jecie o tej porze roku? Warzywa zimowe są już nieświeże, a nowalijki wiadomo. Nie wiem jednak czy nie lepiej skusić się na pomidora czy ogórka niż nie zjeść w ogóle nic.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: eryba 21-04-2010, 10:51
Też mam ten problem. O tej porze nawet marchewki nie są już tak smaczne :(. Teraz najczęściej robię do obiadu surówkę z kiszonek kapusty z cebulą i marchewką. Szykuję też surówkę z pekińskiej kapusty z dodatkiem ogórka kiszonego i marchewki. A jakie warzywa są teraz najbardziej wartościowe?


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Jagoda47 23-04-2010, 07:19
A ja w niedzielę zrobiłam surówkę z surowych warzyw i bardzo wszystkim smakowała:
- seler, kawałek pora, jedno jabłko, marchewka, mała cebulka, kilka ogórków i pietruszka, wszystko wymieszałam i dodałam śmietanę z małą ilością majonezu czosnkowego (ale można bez) i była pyszna.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: K'lara 19-06-2010, 12:31
Zrobiłam dzisiaj surówkę z białej kapusty wg przepisu ze strony; www. joga-joga.pl.Wspaniała. Inne przepisy, tam zamieszczone, też interesujące:
http://www.joga-joga.pl/pl22/kuchniaGallery/8
Zajrzyjcie też do działu sałatek:


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Misia 19-06-2010, 13:19
Ja na razie jem to co zrobiłam jesienią do słoika: kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem;  buraczki; ogórki kiszone. Jem takie prosto ze słoika lub dodaję dodatki np. do buraków dodaję trochę chrzanu, jabłko i cebulkę pokrajaną w kostkę itp. Wszystko wg pomysłu :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Myrna 17-02-2011, 04:19
Moja ulubiona surowka jest z czarnej rzepy, brukwi i pora. Do tego sok z cytryny, oliwa z oliwek, sol i pieprz. Na drugim miejscu jest surowka z czerwonej kapusty z marchewka i cebula.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Mayko 13-04-2011, 18:11
BIAŁE SURÓWKI

- kalarepa lub surowy kalafior lub biała rzodkiewka (nie mylić z rzodkwią),
- koniecznie i nieodwołalnie świeży koperek,
- niepasteryzowana śmietanka (z olejem absolutnie nie smakuje tak dobrze),
- sól.

Uwielbiam :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 13-04-2011, 19:40
No, ale co Ty robisz z tym kalafiorem? Na tarce trzesz czy rozdzielasz różyczki?


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Mayko 13-04-2011, 19:48
Same różyczki oddzielam palcami na mniejsze cząstki i wrzucam z pozostałymi składnikami do malaksera. Surówka jest mocno rozdrobniona - ale nie na papkę.


MARCHEW Z CHRZANEM

- kilka marchewek,
- łyżka chrzanu ze słoiczka,
- olej (jaki kto lubi),
- sól, pieprz i miód.

Wszystko wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na najmniejszej prędkości przez ok. 1/2 min. Jeśli komuś zależy na niskim indeksie glikemicznym (w ramach oszczędzania trzustki): dodatek chrzanu obniża bardzo wysoki indeks marchewki i tworzy ciekawą kompozycję smakową. 


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Amelia 13-04-2011, 20:05
Mayko, czy malakser ( jaki polecasz?) dobrze rozdrobni marchewkę, czy lepiej ją starkować?


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Mayko 13-04-2011, 20:10
Generalnie - rzecz gustu. Ja wolę malakser. Marchewkę po obraniu kroisz w kawałki ok 1-2 cm i wrzucasz do malaksera. W zależności od upodobań możesz rozdrobnić mniej lub bardziej. Pasków nie uzyskasz. Ja lubię konsystencję "kaszy jaglanej".

Co do malaksera - ja mam robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania:
http://www.123klik.pl/philips-robot-philips-hr-7775-00,id-118493
Ale na rynku jest taki wybór dobrej jakości sprzętu, że chyba nie ma to wielkiego znaczenia jaki model kupisz. Marzy mi się Thermomix ze względu na trwałość - ech... ;)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Amelia 13-04-2011, 20:53
Zawsze jest to jakaś alternatywa dla nielubiących tarkować warzyw :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 08-05-2011, 18:38
BIAŁE SURÓWKI
- kalarepa lub surowy kalafior lub biała rzodkiewka (nie mylić z rzodkwią),
- koniecznie i nieodwołalnie świeży koperek,
- niepasteryzowana śmietanka (z olejem absolutnie nie smakuje tak dobrze),
- sól.
Uwielbiam :)

Ja z kolei od kilku dni wpadłem w trans podobnej surówki:
- surowy kalafior
- czerwona cebula
- pomidor
- kiszony ogórek (ostatnio mi się skończyły - wiec czasem dodaje świeży zamiast pomidora)
- szczypiorek


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Amelia 08-05-2011, 19:04
Podaję sprawdzony przepis na pyszny sos do karkówki z grilla lub surówki:
- 1 serek pleśniowy typu brie - utrzeć na tarce
- 1 szklanka śmietany kwaśnej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz biały
- sól
- szczypta cukru
Składniki wymieszać, przyprawić, podawać sos w sosjerce, udekorować orzechami. Sos komponuje się dobrze z sałatą, ogórkiem, papryką, rzodkiewką i pomidorem.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Mayko 10-05-2011, 15:07
- kiszony ogórek (ostatnio mi się skończyły - wiec czasem dodaje świeży zamiast pomidora)
Ciekawy przepis - też spróbuję. Świeżego ogórka bym jednak nie dawała - zabija witaminę C w zestawie, z którym go podajemy. Najlepiej zjeść go samego lub pod postacią mizerii.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Alinka12 11-05-2011, 07:19
Ja często do pracy robię sobie sałatkę według poniższego przepisu: kapusta pekińska, cebulka, ogórek kiszony, kukurydza, majonez, pieprz. Można rónież dodać podsmażoną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Pycha!


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Timbuktu 30-05-2011, 20:03
Czy całe liście sałaty zwykłej, sałaty lodowej i ogórek na jednym talerzu też można nazwać surówką? :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 30-05-2011, 20:11
Można. Bo to surowizna  :). Ogórek chyba nie z Hiszpanii? ;)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Timbuktu 30-05-2011, 21:08
Chyba nie z Hiszpanii, jeszcze nie mam biegunkę z krwią :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Alinka12 31-05-2011, 09:31
Podaję przepis na pyszną sałtkę, super do grila i nie tylko: surowego kalafiora dzielimy  na bardzo drobne  różyczki, ogórek zielony w  kosteczkę, pomidory obrane  ze skórki w  kosteczkę, pieprz do smaku,  sporo papryki jaką kto lubi: ostra lub słodka,majonez  z ketchupem pół na pół. Smacznego!


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Alinka12 31-05-2011, 09:35
Ogóreczki oczywiście od sprawdzonego rolnika!


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: monisia 15-06-2011, 13:01
A moją ulubioną surówką jest jabłko z marchewką i do tego trochę cukru i gotowe :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Misia 15-06-2011, 22:06
A ja ostatnio zajadam trzy razy dziennie: sałatę zieloną targam na kawałki, rzodkiewkę i kalarepkę trę na tarce, pomidor w kostkę; pieprz, sól, czerwona papryka i oliwa z oliwek. Pycha. :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: jo74 27-07-2011, 10:25
Wiem, że to nie ta pora roku, ale zimą ja robię następującą "surówkę" :):
- ogórki kiszone pokrojone w grubszą kostkę
- cebula (drobna kosteczka)
- własnej roboty przecier pomidorowy (zamiast świeżych pomidorów, które zimą są sztuczne)
- sól, pieprz i oliwa do smaku.
Smakuje właściwie tak samo, jak taka ze świeżymi pomodorami :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 08-10-2011, 22:10
Dziś poznałam smak wspaniałej i zdrowej surówki z selera.
- seler ścieramy na drobnej tarce lekko solimy z pozostawiamy na pół godziny
- następnie dodajemy pieprz ziołowy i majonez


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Albert75 11-10-2011, 16:59
Masz na myśli ten naciowy?


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 11-10-2011, 17:06
Jeżeli ścieramy na tarce, to na 100%  korzeń.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 11-10-2011, 21:57
No pewnie, że korzeń... Biały, duży, okrągły.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Asia61 17-11-2012, 18:13
SAŁATKA Z CZARNEJ RZEPY, JABŁEK I ORZECHÓW
Autor: Tesco

Składniki:
   2 czarne rzepy
   1 jabłko
   30 g orzechów włoskich
   20 g rodzynek
   50 ml śmietanki

Sposób przyrządzenia.
Rzepę umyj dokładnie. Przy pomocy nożyka do obierania warzyw zetnij cienko skórę. Rzepę zetrzyj na tarce do miski, przypraw solą i wymieszaj. Odstaw na ok. 20–25 min, aby rzepa puściła sok.

Do szklanej miski wlej jogurt i śmietankę. Przypraw sokiem z połówki cytryny oraz cukrem lub miodem. Jeśli lubisz słodką wersję, dodaj 2 łyżki cukru lub miodu. Do tak przygotowanego sosu zetrzyj bezpośrednio jabłko. Odciśnij z soku rzepę (wraz z nim pozbędziesz się specyficznej ostrości) i dodaj do jabłka z jogurtem. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki zalej w kubeczku wrzątkiem, aby zmiękły przez ok. 2–3 minuty. Odlej z wody i dodaj do sałatki. Sałatkę przełóż do dekoracyjnej miseczki, posyp orzechami i listkami natki pietruszki.

Do sałatki z rzepy możesz dodać również cząstki pomarańczy, wtedy nabierze ona cytrusowego smaku.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 20-11-2012, 12:20
SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW

- ogórki kiszone.
- papryka świeża,
- szczypior,
- oliwa z oliwek,
- pieprz.
Warzywa pokroić w kosteczkę, popieprzyć, skropić oliwką i gotowa.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Erato29 23-01-2013, 16:40
Polecam przepisy na surówki i sałatki z książeczki pt. "Nie tylko sałatki siostry Leonili", np. ten:

SURÓWKA Z MARCHWI, SUSZONYCH ŚLIWEK I JABŁEK

3 marchewki, 2 jabłka, 50-100g suszonych śliwek, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier, sok z cytryny. Wystarczy drobno starkować marchewki, jabłka na tarce zacierkowej, dodać pokrojone drobno śliwki i resztę składników. Pyszota ;).


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Erato29 23-01-2013, 18:11
Dobrze jest mieć w lodówce zapas ugotowanej białej drobnej fasoli ( nie popsuje się). Ugo­towana może stać w lodówce jako półfabrykat i w każdej chwili można jej użyć do takiej choćby sałatki:

SAŁATKA Z BURAKÓW I FASOLI

1/2kg buraków, 100g drobnej fasoli, 1 łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Ugotowane buraczki kroimy drobno np. w paski, dodajemy resztę składników, doprawiamy i wcinamy ;) proste, a jakie dobre!


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Erato29 23-01-2013, 18:17
... a tu wersja z kapustą czerwoną:

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FASOLI

500g czerwonej kapusty, 100g drobnej fasoli, 1-2 duże jabłka, 1 spora cebula, 3-4 łyżki majonezu, sól, cukier, sok z cytryny, pieprz.

Kapustę drobno szatkujemy (ewentualnie można przelać wrzątkiem jak ktoś woli), jabłka i cebulkę drobno kroimy, dodajemy fasolkę i majonez, doprawiamy. Smacznego.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Erato29 24-01-2013, 18:58
Do podania przepisu na tą surówkę zainspirował mnie Scorupion, a konkretnie jego wyznanie:

Cytat
Normalnie, odłamuje liście , bo mi się nie chce paprać z surówkami.
:D

Zatem dla tych którzy zwykle nie mają czasu (a chcą smacznie i zdrowo zjeść) polecam taką oto surówkę:

EKSPRESOWA KISZONA SURÓWKA

Składniki:
500g białej kapusty
1kg porów
2,5kg jabłek
1,5kg marchewki
pęczek koperku
150g soli
słoiki :)

Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na jedną dobę. Po tym czasie odciskamy kapustę z nadmiaru soku. Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce zacierkowej. Pory kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem. Surówkę wkładamy do słoików, mocno ubijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do ukiszenia.

Uwagi:
Choć przy wykonaniu jest trochę obierania i tarcia, naprawdę warto ją zrobić, bo potem mamy naprawdę ekspresowy i zdrowy dodatek do jedzenia - wystarczy wyjąć ze słoika i ewentualnie skropić oliwą z oliwek.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Erato29 25-01-2013, 10:08
Wariacje z kiszonej kapusty - nieco inne, ale pycha:

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MAJONEZEM

Składniki:

kapusta kiszona
marchewka
jabłko
cebula
sól, pieprz
majonez (na 0,5kg kapusty ok. 2-3 łyżki)

Wykonanie:

Dokładnie takie jak w przypadku tradycyjnej surówki z kapusty kiszonej, tyle, że zamiast oliwy czy oleju dodajemy majonez.

Uwagi:

W ramach wzbogacenia smaku można dodać kilka składników, np. śliwki suszone czy orzechy.

Wersja z koncentratem:

POMIDOROWA SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ ;)

Składniki:

kapusta kiszona ok. 500g
cebulka
natka pietruszki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól, szczypta cukru, ewentualnie kminek.

Wykonanie:

Tradycyjne, jak w przepisie powyższym, tyle, że zamiast majonezu dajemy koncentrat.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 23-02-2013, 13:38
Dla eksperymentu dobry miesiąc temu zmieliłam orzechy laskowe i połączyłam je ze startą marchewką i do teraz służy mi jako "słodycz".


Tytuł: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 03-03-2013, 15:48
SURÓWKA Z KAPUSTY

Składniki:
   - biała kapusta
   - marchew
   - pietruszka korzeń
   - pietruszka zielona
   - pora
   - suszone pomidory (z własnej spiżarni)
   - miód, ocet jabłkowy, olej z lnianki tłoczony na zimno.

Sposób przyrządzenia
Wszystkie skłaniki zetrzeć na grubej tarce, pomidory i zieloną pietruszkę pokroić. Przyprawić miodem octem i olejem. Odstawić na ok. 20min.



 


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Cykoria 21-04-2013, 21:29
Surówka  z kapusty pekińskiej:

Kapustę kroimy w cienkie paski, wrzucamy do miski, posypujemy lekko solą i ugniatamy mocno rękoma tak, aby puściła sok. Dorzucamy startą na średnich oczkach marchew i starte jabłko (jabłko warto skropić lekko sokiem z cytryny, zapobiegnie to jego czernieniu). Surówkę polewamy niewielką ilością wody osłodzonej miodem (ilość miodu wedle uznania, jeśli mamy bardzo słodkie jabłka to możemy zrezygnować z miodu). Całość skrapiamy olejem (ja używam oleju z pestek winogron), mieszamy i gotowe.
Surówka idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka_13 02-05-2013, 17:33
To ja też dorzucę swoje surówki:

1. marchew utarta na grubych oczkach, por pokrojony w cienkie półplasterki - można pokropić go sokiem z cytryny, trochę majonezu wymieszanego ze śmietaną,

2. seler i ogórek kiszony utarte na grubych oczkach, sos j.w.,

3. burak ugotowany w skórkach i utarty ogórek kiszony, ta surówka nie potrzebuje żadnego sosu,

4. utarta na grubych oczkach marchew, czarne oliwki i vinaigrette.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 12-05-2013, 21:33
SAŁATKA POMIDOROWA

Składniki:
- 40 dag pomidorów
- 150 ml śmietanki (można mniej, zależy od gustu)
- 10 dag rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz

Przyrządzenie:
Warzywa przemyć, pokroić drobno i wszystko połączyć.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 12-05-2013, 21:39
SAŁATKA PIECZARKOWA

Składniki:
- 40 dag pieczarek
- trzy nieduże ogórki konserwowe
- cebula
- 3-4 łyżki majonezu
- jedna łyżka soku z cytryny
- pół pęczka szczypiorku
- ząbek czosnku
- sól

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki wyparzyć i następnie gotować trzy minuty. Odcedzone poszatkować i połączyć z pokrojoną w
kostki cebulą i pokrojonymi w kostki ogórkami. Dodać sok z cytryny, majonez, rozgnieciony czosnek i sól. Na koniec posypać cienko posiekanym szczypiorkiem i wymieszać.


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 03-11-2014, 09:30
SURÓWKA COLESLAW

Składniki:
- pół małej główki białej kapusty,
- jedna - dwie marchewki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- pół małej cebuli,
- sól, pieprz, cukier do smaku
- pół szklanki majonezu,
- 2 łyżki tartego chrzanu

Wykonanie.
Kapustę i cebulę posiekać bardzo drobno, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól, pieprz cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Całość wymieszać, po czym dodać majonez i chrzan. Odczekać około 15 minut, by surówka się "przegryzła".

Uwaga:

Polecam każdemu tą surówkę do spróbowania, dla mnie jest naprawdę najlepsza! Smacznego.




Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka_B 22-01-2015, 11:02
Moje wczorajsze odkrycie,
surówka z surowym burakiem.

Składniki:
* burak,
* ogórek kiszony,
* marchew,
* odrobina soku z cytryny,
* sól,
* łyżeczka majonezu

Wykonanie.
Warzywa trzemy na tarce /duże oczka/, doprawiamy i gotowe. Pycha:)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Bitwoman 23-01-2015, 12:05
Moje zimowe sałatki do pracy:
 
Porowa

Składniki:
-kilka porów
-kukurydza
-5 jajek ugotowanych
-jabłko
-majonez

Wykonanie.
Pory pokroić, zasypać solą, zalać wrzątkiem, po godzinie przepłukać.


2.

- tuńczyk z puszki/łosoś
- kukurydza
- kilka jajek ugotowanych
- duża cebula
- majonez



Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Poziomka 02-12-2015, 20:51
Muszę się pochwalić moją autorską surówką, dziś wymyśloną:
Skład:
- starte surowe buraczki,
- taka sama ilość startego selera,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- odrobina cytryny.
 



Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Udana 03-12-2015, 12:25
A ja ostatnio zajadam się takim nietypowym zestawem, który zjadłam w jakimś barze i teraz robię sama:
-2 buraki ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w talarki
-garść pestek dyni łuskanej
-łyżka natki pietruszki
-sos vinegret - ja robię taki: łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, szczypta soli i pół łyżeczki miodu.
Wymieszać wszystko, schłodzić, lub podawać po 15 minutach, bo musi "przejść".


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Antaress 23-01-2016, 20:59
Sałatka z fasoli

1, 5 szklanki fasoli (gatunek obojętny, ja miałam blado zieloną odmianę, z ogródka), ugotowana i odsączona
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki posiekanego czosnku
kawałek żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę
natka pietruszki
sos vinaigrette własnej roboty

Składniki wymieszać i pozostawić na jakiś czas w lodówce.
Dobry dodatek do np. pieczonej białej kiełbasy lub do samodzielnego spożycia.
Smacznego!


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Rafalsen 25-07-2016, 17:35
Tarta marchewka zawsze i wszędzie! :)


Tytuł: Odp: Wasza ulubiona surówka
Wiadomość wysłana przez: Tachikoma 26-07-2016, 07:53
A jadłeś taką merchewkę razem z dodatkiem tartej pietruszki? Pychota.