Tytuł: Masło Wiadomość wysłana przez: Deidara 01-03-2013, 18:24 http://www.youtube.com/watch?v=tIOb5A-EYKg
Ciekawe informacje o maśle. Dlaczego nie powinno się na nim smażyć i gotować. Ode mnie: To jak z tą jajecznicą? Jaką temperaturę osiąga masło na patelni? Czyli masło sklepowe jest bezwartościowe? Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Kamil 01-03-2013, 23:11 Cytat Czyli masło sklepowe jest bezwartościowe? Jakąś wartość ma, nie jest bezwartościowe, ale również nie jest najwyższej klasy.Nie można smażyć na maśle nic co wymaga długotrwałej, wysokiej obróbki termicznej, tak samo jak na olejach. Jajecznicę możesz smażyć na maśle, o ile robisz na wolnym ogniu i nie podgrzewasz masła do zbyt dużej temperatury (dla porównania, kiedy ja robię jajecznicę na maśle to jajko się ścina dobre 4-5 minut, a temperatura jest tak niska, że wlanie na patelnie 1ml zimnej wody nie powoduje jej natychmiastowego wrzenia). To takie moje spostrzeżenia. Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Pawełek 01-03-2013, 23:34 Zapodaję linka do kolejnego wykładu-o jajkach: http://www.youtube.com/watch?v=UHLH-CP4ZSM
O jajkach jest inny wątek i ten link do wykładu został już tam wklejony: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=12206.0 Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Deidara 02-03-2013, 12:13 Czystą jajecznicę może da radę zrobić, ale na cebuli to już nie bardzo.
Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Helpme 02-03-2013, 12:23 Masło do smażenia też jest złe, lepszy jest olej kokosowy. Omlet na maśle wydaje się być dobrą decyzją.
Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Chloe 12-08-2013, 23:31 W takim razie nie wie ktoś gdzie można kupić normalne, pełnowartościowe masło?
Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 13-08-2013, 09:33 Jeśli nie masz dojścia do masła od gospodarza, to w każdym dużym sklepie znajdziesz. Czytaj dokładnie skład. Takie, które ma 80% tłuszczu będzie dobre.
Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Udana 13-08-2013, 13:59 Masło klarowane jest idealne do smażenia, nie spala się i może osiągać wysokie temperatury, bo ma 98% tłuszczu.
Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Denver 13-08-2013, 14:20 Ja kupuje masło na hali targowej, 4zł - 300gram od kobitki, która ma gospodarstwo. Sprzedaje ona również tłustą śmietanę, mleko oraz twaróg. Wszystko swojskie i pierwsza klasa. Jednakże trzeba ją złapać wcześnie rano, bo ustawiają się do niej spore kolejki, w których trzeba stać po 20 minut a towar szybko znika z chodnika.
Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Kamil 13-08-2013, 15:49 Zawsze można zrobić samemu.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22837.msg157104#msg157104 Tytuł: Odp: Masło Wiadomość wysłana przez: Brer 13-08-2013, 20:11 Mlekowita ma swojej ofercie masło klarowane:
http://www.mlekovita.com.pl/php_lang/index_26.php?page=4&con=1&id=detail&idprod=177&kategoria=15&lista=true&lg=pl&pr=1 Kupiłem w E'Leclercku, w sam raz dla tych, którzy nie chcą się bawić w ręczne klarowanie. |