Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: GabrielB 03-06-2013, 23:42



Tytuł: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: GabrielB 03-06-2013, 23:42
Nurtuje mnie pytanie odnośnie możliwości używania śmietanki w pierwszym etapie Diety Prozdrowotnej.

W Portalu Wiedzy o Zdrowiu zostało tak napisane przy DP I w dozwolonych produktach:
Cytat
z produktów mlecznych tylko masło i tłustą śmietanę,
Śmietanka to jednak troszkę inny produkt.
Czy stosowanie go podczas DP I jest kategorycznie niewskazane? Jeśli tak, to jaka różnica pomiędzy śmietanką, a śmietaną to powoduje?

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Co ma lepszy wpływ na organizm spożywane na co dzień: śmietanka, czy śmietana?

Aby wyjaśnić innym czytelnikom, gdyby również zastanowił ich ten temat, wklejam cytat z wyjaśnieniem czym jest śmietanka, a czym śmietana.

Cytat
Śmietanka to tłuszcz mleczny zebrany z surowego mleka. Tłuszcz jest lżejszy od wody dlatego samoistnie gromadzi się przy powierzchni. W produkcji przemysłowej proces ten przyspiesza się przy użyciu wirówek. Do śmietanek zaliczamy śmietanki:
·         niskotłuszczowe (o zawartości tłuszczu 9% i 12%),
·         tłuste (18% lub 20%),
·         kremowe (30%),
·         tortowe (36%),
·         bita śmietana to napowietrzona śmietanka, zawierająca z reguły 30% tłuszczu.
 
Śmietanę (śmietana ukwaszona, kwaśna śmietana) natomiast wytwarza się ze śmietanki, do której dodawane są kultury bakterii fermentacji mlekowej. Produkują one kwas mlekowy, który zakwasza i zagęszcza strukturę końcowego produktu. Śmietany dzielimy na:
·         niskotłuszczowe (o zawartości tłuszczu 9% i 12%),
·         tłuste (18%, 20% i 24%).
Śmietana stosowana jest jako dodatek do potraw, służy też do wyrobu masła.

źródło: http://www.silakobiet.pl/node/36911


Tytuł: Odp: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: Whena 03-06-2013, 23:55
A jaką "śmietankę" masz na myśli? Do czego stosujesz tą śmietankę?


Tytuł: Odp: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: Kamil 03-06-2013, 23:58
Śmietanka sklepowa jest jak najbardziej niewskazana, gdyż jest to produkt śmietano podobny. Jeżeli raz na całą dietę (pierwszy etap) użyjesz śmietanki, to też nic się nie stanie.
http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/konserwowanie-zywnosci#Homogenizacja


Tytuł: Odp: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: GabrielB 04-06-2013, 10:44
A jaką "śmietankę" masz na myśli? Do czego stosujesz tą śmietankę?

Śmietanka 30% pasteryzowana,
składniki dodatkowe: stabilizator - karagen.

Przygotowuję się do rozpoczęcia DP I, więc opróżniam lodówkę ze wszystkiego czego nie powinienem podczas niej spożywać.
Wczoraj dopadłem tę właśnie śmietankę. Wypiłem ją samą, bez dodatków. Bardzo mi posmakowała i dlatego właśnie pojawiło się moje zapytanie, czy podczas DP I jej spożywanie nie będzie szkodziło efektom jakie chcę uzyskać.


Tytuł: Odp: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: Marooned 04-06-2013, 10:49
Jednorazowy wybryk nie zaszkodzi, ale więcej jej nie pij!


Tytuł: Odp: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 04-06-2013, 11:47
A nie poczytałeś wcześniej o tym składniku dodatkowym? Nawet tak z samej ciekawości? Polecam nadrobić zaległości.

Ja również polecam nadrobić zaległości. //Kamil
Rozpoczynanie zdania wielką literą (http://www.wiking.edu.pl/article.php?subject=J%EAzyk%20Polski&id=607[/url).


Tytuł: Odp: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: GabrielB 04-06-2013, 13:44
A nie poczytałeś wcześniej o tym składniku dodatkowym? Nawet tak z samej ciekawości? Polecam nadrobić zaległości.

Istnieją tutaj dwie strony medalu:

Pozytywna
Cytat
Surowiec ma znaczenie również w lecznictwie jako środek śluzowy, powlekający i osłaniający, również jako emulgator i środek spęczniający w preparatyce farmaceutycznej.
Zawarte w wysuszonych plechach karageniny są używane w chorobie wrzodowej
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karagen

Negatywna
Cytat
Jakość zdrowotna karagenu (E 407) jest najostrzej kwestionowana przez prof. Joanne K. Tobacman, lekarza z kliniki internistycznej Uniwersytetu Iowa, USA , która w październiku 2001r. opublikowała wnikliwy przegląd literatury naukowej i w konkluzji stwierdziła, że istnieją wystarczające dowody na związek karagenu z ubytkami błony śluzowej żołądka i jelit, łącznie ze zmianami złośliwymi.
źródło: http://adamzarzycki.pl/index.php?mact=News,m3,default,1&m3category=E%20i%20choroby&m3number=1&m3sortasc=true&m3summarytemplate=Strona%20z%20rozwijaniem&m3pagenumber=2&m3returnid=38&page=38

Nie będę wchodził w dochodzenie, czy faktycznie jest strasznie szkodliwy w jakiejkolwiek ilości, czy być może w małej pomaga.
Jesteś świadomy, że na obecną chwile nie podejmuję się eliminowania z żywności jaką spożywam wszystkich środków dodawanych przy produkcji.

Chcę natomiast, aby mój organizm był na tyle sprawny, że jeśli podam mu coś co jest dla niego szkodliwe, on potrafił to sprawnie wydalić.

Dziękuję za odpowiedzi.

@Kamil
Nasuwa mi się jeszcze pytanie, czy każda śmietanka podlega homogenizacji?
Być może jest to standardem i nawet o tym nie podają informacji na opakowaniu.
Na etykiecie tej, którą spożyłem nie było nic o tym wspomniane, tylko wzmianka o pasteryzacji.


Tytuł: Odp: Śmietanka podczas DP I
Wiadomość wysłana przez: Ania‬ 04-06-2013, 19:24
Producent nie ma obowiązku umieszczania na opakowaniu informacji, że śmietana jest homogenizowana. Praktycznie wszystkie dostępne na rynku są homogenizowane, wyjątkiem są produkty firmy Klimeko (niestety w plastikowych opakowaniach).

Pasteryzacja, od biedy, może być, jednak trzeba pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury usuwana zostaje część cennych witamin i korzystnych dla naszego przewodu pokarmowego bakterii. Nie jest to więc proces tak szkodliwy jak homogenizacja, ale też nie dostarczamy do organizmu wartościowych substancji, które dostarczylibyśmy spożywając pełnotłustą śmietanę wiejską.