Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Wykaz zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych => Wątek zaczęty przez: Adi88 05-06-2013, 16:36



Tytuł: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Adi88 05-06-2013, 16:36
Jak to jest z masłem? Każde jest dobre? Bo widzę w sklepie masło za 4zł i za 2zł. To pewnie to za 2zł nie jest chyba jakimś pełnym, pewnie z jakimiś dodatkami.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Kamil 05-06-2013, 16:49
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleko-z-koncernow-mleczarskich#maslo_z_zakladow_mleczarskich
Tu masz o tym.

W marketach raczej nie ma co liczyć na porządnej klasy masło. Ale na pewno będzie lepsze niż margaryna.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Ania‬ 05-06-2013, 16:56
Za 2 zł to nie jest masło. Napisane jest tak na opakowaniu? Na pewno nie.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Brer 05-06-2013, 20:01
Cytat
Jak to jest z masłem? Każde jest dobre? Bo widzę w sklepie masło za 4zł i za 2zł. To pewnie to za 2zł nie jest chyba jakimś pełnym, pewnie z jakimiś dodatkami.
Jeśli coś nie nazywa się przykładowo Masło Śmietankowe tylko Śmietankowe to nie będzie to masło tylko jakiś mix. Aby produkt nazywał się masłem i miał ten napis na opakowaniu musi mieć odpowiednią ilość tłuszczu mlecznego, coś takiego jest w polskim prawie. Za 2 zł nie miało na pewno słowa Masło w nazwie (choć jest wyjątek - Masło Extra, które jest złej jakości, można już kupić za jakieś 2,60 i również należy go unikać bo do tłuszczu mlecznego dodają najgorszej jakości oleje palmowe i stąd taka cena). 


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 05-06-2013, 21:52
Za 2 zł nie miało na pewno słowa Masło w nazwie (choć jest wyjątek - Masło Extra, które jest złej jakości,
Zawsze mi się wydawało, że Masła Extra są raczej dobre jakościowo. Mam na myśli te droższe niż 2 zł. Czyżbym się mylił?


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Brer 05-06-2013, 22:32
"Zgodnie z prawem powinny składać się w przynajmniej 82% z tłuszczu mlecznego i 16% wody, a badania wykazały w nich nawet 30% obecność tłuszczu roślinnego.
Większość badań kończy się wykryciem w składzie "masła" oleju słonecznikowego lub rzepakowego. A te składniki są dozwolone jedynie w miksach tłuszczowych - mówi Stanisław Ptasznik, kierownik działu przetwórstwa tłuszczów. Tymczasem w sprzedaży mamy "masło extra", które zawiera ok. 50% tłuszczu mlecznego, 30% oleju palmowego, 16% wody i ok. 1% beztłuszczowego mleka.
"
http://media.wp.pl/kat,1022939,opage,2,wid,10324684,wiadomosc.html

I z wywiadu z jednym profesorkiem:
"- Tu mam mistrzostwo Polski: Masło Ekstra, złote opakowanie z krówką i dzieżką do śmietanki. Producent deklaruje 82 proc. tłuszczu mlecznego, a tam jest 72 proc. tłuszczów obcych!

Moi inspektorzy zobaczyli to w sklepie, cena była podejrzanie niska, mówią: szefie, to nie jest masło. Poznali po zapachu, konsystencji, charakterystycznie się ugniatało. Masło się ugniata w sposób ciągły, a to - w przerywany, trzaska pod palcami.

 *Co jest w tym "maśle"?

 - Tani olej palmowy najgorszej jakości, zwany oleiną. Żółta maź. On jest przewidziany do celów technicznych, produkcji smarów. Żeby go związać, dodaje się utwardzacze chemiczne albo tłuszcze o gęstszej konsystencji, np. łój wołowy. Łój utrudnia nam wykrycie fałszerstwa, bo profil rozkładu kwasów tłuszczowych podczas analizy robi się podobny do profilu masła. Czasem dodaje się też sadło, tłuszcz okołojelitowy z uboju świń.
"


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Adi88 06-06-2013, 12:17
http://supernowosci24.pl/nie-kazde-maslo-to-maslo/


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 06-06-2013, 12:48
Czyli masła w cenie 4 - 6 zł za kostkę powinny być lepszej jakości.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 06-06-2013, 13:40
Ja bym się tam nie łudziła, że jakiekolwiek sklepowe masło może być dobrej jakości i że warto je kupować.
Po pierwsze, przy masowej produkcji jest duże prawdopodobieństwo, że krowy karmione są paszą z chemikaliami i/lub hormonami, po drugie sposób produkcji raczej na pewno nie jest tradycyjny (ugniatanie), po trzecie mleko/śmietana służące do wyrobu masła z pewnością są pasteryzowane.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 07-06-2013, 12:05
Producenci masła wzięli się na jeszcze jeden sposób oszukiwania konsumentów. Na opakowaniu masła jest napis potwierdzający, że tłuszczu w maśle jest 82%. Może to i prawda. Ale już w tabeli "Wartość odżywcza produktu" przeczytałem, że 100g masła zawiera 82g tłuszczu, w tym tłuszczu nasyconego 55g. Czyli 27g (1/3 tłuszczu) to prawdopodobnie jakieś tłuszcze trans. Dla mnie masło, które leży w lodówce i jest delikatnie miękkie, od razu jest podejrzane.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Adi88 07-06-2013, 12:09
Za 2 zł to nie jest masło. Napisane jest tak na opakowaniu? Na pewno nie.
Dzisiaj w sklepie przyglądnąłem się tym masłom i rzeczywiście na tym za 2zł z drobnymi nie ma napisu masło. To zaś za 4zł z drobnymi (akurat to było najdroższe) był napis masło i że zawiera 82% tłuszczu, ale nie pisze jakiego.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Trubadur 07-06-2013, 12:20
Jest też chyba pewien wybieg w używaniu nazwy "masło extra", która z punktu widzenia prawa nie jest już tym samym, co nazwa "masło". Dzięki temu producenci nie są zobowiązani do przestrzegania restrykcyjnych norm dla tego, co się nazywa "masłem"...


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Kamil 07-06-2013, 13:16
Trubadur. Czy masz na myśli coś w stylu - "Opatentuje sobie nazwę "jagody extra" i będę sprzedawał wiśnie pod tą nazwą"?


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Trubadur 07-06-2013, 13:27
Nie, nie chodzi o patentowanie nazwy, tylko o omijanie przepisów. Jest ustawa o rodzajach produktów żywnościowych (nie wiem, czy dokładnie tak się nazywa), w której określone produkty są konkretnie zdefiniowane. I jeżeli masło podpada pod jakieś tam regulacje, to producent nie może używać tej nazwy, jeżeli nie spełni określonych warunków; stąd się biorą kombinacje ze "Śmietankowym" (w domyśle: masłem, a w istocie bublem) i innymi. I może właśnie podobnie jest z "masłem extra" -- że to już nie podpada pod prawną definicję produktu o nazwie "masło". Ale to tylko moja wyobraźnia i trzeba by sprawdzić, jak to dokładnie reguluje ustawa.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 07-06-2013, 14:54
Jak dobrze rozumiem, Trubadurowi chodzi o coś takiego, że w nazwie "masło extra" może zawierać się treść tego typu: płacisz (frajerze) za kostkę jakiegoś badziewia, a masło dodane do tej kostki... masz ekstra, czyli gratis. I w takim przypadku, tego masła może być nawet 0,00000001%. Najważniejsze żeby tłuszczu było 82%.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 07-06-2013, 15:01
Ja w sklepach widzę tylko "masła extra", chyba nie spotkałem masła bez "extra" w nazwie.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Mia 07-06-2013, 15:12
Ciekawe jak jest z masłem klarowanym. Czy klarują z tego extra.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 07-06-2013, 16:02
Artykuł bardziej dotyczy Monsanto, ale i o maśle trochę informacji.
http://marucha.wordpress.com/2013/06/07/kto-nas-zywi-i-pielegnuje/#more-33269
Cytat
Nikt nie jadał już masła jak całe pokolenia czyniły to przed nami, bowiem nagle poczciwe masło stało się nowym wrogiem narodu. Od tej pory reklamowane były margaryny. Czyli sztucznie przetworzone uwodornione tłuszcze, reklamowane jako bez… cholesterolu (medialnie odsądzonego od czci i wiary jako sprawca wszelkich nieszczęść, chorób i siedmiu plag egipskich), ale za to wypełnione chemicznym śmieciem.

Poza tym dziwnym trafem masło ze sklepu stawało się jednocześnie z biegiem czasu coraz bardziej „dziwne”: jakieś blade, nie bardzo maślane w smaku i twarde przy tym jak kamień po wyjęciu z lodówki. Takie masło pochodzi od mleka krowy, która przestała paść się jak Bozia przykazała trawą. Obecnie znaleźć w sklepie masło od krów pasących się trawą jest ciężko. Masło świeże niepasteryzowane zniknęło zaś ze sklepowych półek całkowicie, podobnie jak niepasteryzowane świeże mleko podstawiane co rano przez mleczarza pod próg naszych mieszkań, choć w dużych miastach są mlekomaty z naturalnym mlekiem od lokalnych rolników (3 zł/litr, słodkie trzyma się w lodówce ok. 3 dni potem robi się naturalnie zsiadłe).

Jakimś wyjściem jest zakup masła co prawda pasteryzowanego, lecz od krówek naturalnie pasących się trawą (np. dostępne w marketach irlandzkie masło Kerrygold), takie masło przypomina dawne, jest smarowne nawet po wyjęciu z lodówki i całkiem niezłe w smaku, choć do świeżo ubitego, niepasteryzowanego mu daleko. Namnożyło się też w sklepach masełek-mixełek czyli mieszanek naturalnego masła z innymi tłuszczami. To podobnie jak margaryny takie niby-masła dla ubogich.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 07-06-2013, 17:49
Zawsze mnie dziwiło, dlaczego masło Kerrygold jest miękkie po wyjęciu z lodówki.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Brer 07-06-2013, 19:15
Cytat
Namnożyło się też w sklepach masełek-mixełek czyli mieszanek naturalnego masła z innymi tłuszczami.
A nawet lepiej, małżonka kiedyś opowiadała jak robili mixy w mleczarni. Masła, które ze sklepowych półek znikały wskutek przeterminowania, wracały i zostawały przetapiane na mixy.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Whena 07-06-2013, 20:52
Dla mnie prawdziwe masło powinno być twarde po wyjęciu z lodówki. Gdy byłam mała to było porządne masło i z takiego masła moja babcia robiła super krem do tortu na urodziny. Do tej pory pamiętam jego smak. Krem był twardy i dało się go kroić nożem. Teraz z przeciętnego masła extra nie ma szans na zrobienie identycznego kremu. Czyli wniosek z tego, że takie masło ma jakieś domieszki tłuszczu roślinnego.
Od dłuższego czasu kupuję tylko masło Klimeko (wydaje mi się, że jest najlepszym wyborem sklepowym). Cena jest różna w zależności od miejsca zakupu. Ja płacę 7,99zł.
http://www.klimeko.pl/pr2.html


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Lenka 07-06-2013, 21:08
Tak, jak to Mistrz pisał: masło jest do jedzenia, a margaryna na sprzedaż.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Kalina 07-06-2013, 21:11
Whena nieźle ściemniają, jakie to rękodzieło, siedzi gromadka i klepie masło? ;)

Ponadto jak na masło naturalne za długi termin przydatności (21dni).


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 07-06-2013, 23:20
To masło Klimeko to wciąż "tylko" masło extra :).


Tytuł: Odp: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Antonio 08-06-2013, 04:20
Warto porównać z "osełką górską" ;). To dopiero jest oszustwo.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Whena 08-06-2013, 19:36
Whena nieźle ściemniają, jakie to rękodzieło, siedzi gromadka i klepie masło? ;)

Ponadto jak na masło naturalne za długi termin przydatności (21dni).

No na pewno nie klepie, ale wolę 21 dni termin przydatności, niż to co jest w innych masłach, bo tam terminy są o wiele dłuższe. Nawet do pół roku. Masz jakieś lepsze do polecenia masło sklepowe?


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Antonio 08-06-2013, 20:11
Łaciate 83% ;).


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Brer 08-06-2013, 21:11
Cytat
Łaciate 83% msn-wink.
Tłuszczu mlecznego czy tłuszczu w ogóle?


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Motyl 08-06-2013, 21:59
Cytat
Łaciate 83% msn-wink.
Tłuszczu mlecznego czy tłuszczu w ogóle?
A kto to wie? Nikt przecież tego nie precyzuje.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Ania‬ 09-06-2013, 12:56
Producenci masła wzięli się na jeszcze jeden sposób oszukiwania konsumentów. Na opakowaniu masła jest napis potwierdzający, że tłuszczu w maśle jest 82%. Może to i prawda. Ale już w tabeli "Wartość odżywcza produktu" przeczytałem, że 100g masła zawiera 82g tłuszczu, w tym tłuszczu nasyconego 55g. Czyli 27g (1/3 tłuszczu) to prawdopodobnie jakieś tłuszcze trans.

Tłuszcz zawarty w smalcu, maśle czy olejach jest zawsze mieszaniną  tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Od ilości jednych i drugich zależy czy tłuszcz spożywczy jest w temperaturze pokojowej w postaci płynnej czy stałej. Ogólnie, im więcej tłuszczów nienasyconych, tym niższa temperatura topnienia i tłuszcz występuje w postaci płynnej (oleje). Masło i smalec mają więcej tłuszczów nasyconych i dlatego występują w postaci stałej, ale także zawierają tłuszcze nienasycone. Oczywiście nie zmienia to faktu, że producenci, jeśli mają taką możliwość, to omijają prawo i coś tam do tego masła dokładają.
Margaryny i miksy tłuszczowe powstają z olejów przez chemiczną zamianę tłuszczów nienasyconych na nasycone (poprzez uwodornienie wiązań podwójnych i potrójnych – to dla wtajemniczonych), czyli mamy olej roślinny w postaci stałej. Mam nadzieję, że nikt u nas tego nie je.

 Portal wiedzy o zdrowiu  (http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleko-wiejskie)
Cytat
Masło wiejskie jest uznawane za najlepiej przyswajalny dla organizmu ludzkiego tłuszcz, który stanowi około 85% jego masy i jest mieszaniną nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostałe 15% masy masła stanowi woda. W skład masła wchodzą następujące nasycone kwasy tłuszczowe: masłowy, kapronowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład masła to: oleinowy, linolowy, linolenowy, arachidowy.

 Wikipedia  (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o)
Cytat
W przypadku masła chłodniczego i extra około 82% masła to tłuszcze zarówno nasycone (54%), jednonienasycone (20%), wielonienasycone (3%)[4] oraz do 3% tłuszczów trans[5] (występujących naturalnie w mleku).
Niestety nie wiem, co to jest wg definicji masło chłodnicze i extra.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Kasandra 10-06-2013, 13:01
Kupuję masło Klimeko po 9,90 zł, powinno być prawdziwe za tę cenę.

Pisałam o tym maśle kilka postów wyżej: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=27400.msg190614#msg190614 - kupuję je o 2zł taniej.//W.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 10-06-2013, 14:15
Kasandra, pewnie i jest prawdziwe, ale pytanie czy ma dużo wartości odżywczych. Bardzo wątpię, że robią je z mleka niepasteryzowanego...


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Whena 10-06-2013, 14:30
Nie wiem czy można kupić jakiekolwiek masło w sklepie robione z masła niepasteryzowanego. Klimeko:
Cytat
"Produkowane z pasteryzowanej, ukwaszonej czystymi kulturami bakterii mlekowych śmietanki kremowej; bez dodatku soli, barwnika, konserwantów i aromatów;"


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 10-06-2013, 14:44
Raczej nie można, więc szkoda tyle płacić w sklepie. Lepiej iść na targ.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 26-01-2014, 21:42
Takich ludzi nam potrzeba:
"Użytkownik serwisu Wykop.pl przedstawia­ją­cy się jako Honolulu przedstawił szeroko udokumentowany opis swojego prywatnego śledztwa w sprawie firmy Masmal – potentata w produkcji masła i innych wyrobów mlecznych".
 - http://www.hotmoney.pl/Ale-historia-Klient-sam-odkryl-ze-firma-produkuje-falszywe-a33105

Omijajmy próbek z biblioteczki!


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Udana 28-01-2014, 11:25
Warto porównać z "osełką górską" ;). To dopiero jest oszustwo.

Antonio możesz rozwinąć o tym oszustwie. Bo ja kupuję osełkę i wydaje mi się, że ona pachnie masłem...
Pamiętam masło od mojej babci, robione ręcznie, z prawdziwej śmietany, od krowy, która się pasła na trawie i ono nie było twarde, tylko miękkie po wyjęciu z lodówki.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Kasandra 28-01-2014, 13:03
Kupuję masło z Gostynia. Próbowałam z różnych firm, lecz to wydaje mi się najlepsze.


Tytuł: Odp: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Antonio 29-01-2014, 23:09
Udana, być może kupujesz osełkę. Osełka zaś górska, firmowana nazwiskiem Sobik, jest popularnym produktem na sklepowych półkach. Może i pachnie masłem, ale chyba nie za bardzo. Na tym kończy się podobieństwo do masła.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 25-04-2014, 14:58
Udana, być może kupujesz osełkę. Osełka zaś górska, firmowana nazwiskiem Sobik, jest popularnym produktem na sklepowych półkach. Może i pachnie masłem, ale chyba nie za bardzo. Na tym kończy się podobieństwo do masła.

Ciągnąc dalej wątek, myślę, że oczywistym powinno się stać znalezienie słowa: "masło" i odrzucenie wszystkich produktów nie zawierających tego słowa. Uznać ten zabieg jako metodę wstępnej i kategorycznej selekcji.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 25-04-2014, 18:48
To jakie masło mam w końcu kupować?
Mam w moim mieście do wyboru jakieś tanie po 2 zł, albo Masło extra łaciate z 83 g tłuszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln.
Jak wyciągam to łaciate z lodówki, to jest twarde. Muszę chwilę czekać zanim zmięknie.
Większego wyboru nie mam.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Osci 25-04-2014, 19:02
Mam w moim mieście do wyboru jakieś tanie po 2 zł, albo Masło extra łaciate z 83 g tłuszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln.
Masło po 2 zł - raczej mało prawdopodobne. Wczytaj się dokładnie w etykietkę (wyglądają jak od masła, ale nie ma na nich napisu masła).


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 25-04-2014, 19:19
Mam w moim mieście do wyboru jakieś tanie po 2 zł, albo Masło extra łaciate z 83 g tłuszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln.
Masło po 2 zł - raczej mało prawdopodobne. Wczytaj się dokładnie w etykietkę (wyglądają jak od masła, ale nie ma na nich napisu masła).
Napisałem o tych po 2 zł tylko po to, żeby napisać, jakie mam dostępne. Wiem, żeby ich nie kupować, bo to pewno nie masła, mam wybór jedynie między dwoma pozostałymi, o których napisałem.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Fazibazi 28-04-2014, 20:53
Jeżeli to, co podaje producent, jest prawdą, to osobiście spotkałem się z taką informacją (tłuszcz mleczny 82%) tylko na najnowszych (dziś kupionych) opakowaniach tej firmy. Tak czy owak polecam. Wcześniej kupowałem to samo, ale tylko z powodu wysokiej oceny "organoleptycznej" ;) zbliżonej do oryginału masła od babci (jedyny minus to masło dostawało za to, że nie "wyciskała"(wykraplała) się z niego serwatka podczas krojenia :P ).

http://www.maluta.galeo.pro/pl/pr/9/maslo/

Z podanego linku chodzi oczywiście o masło extra - po kliknięciu na zdjęcie powiększy się.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Darko 05-07-2014, 14:19
Ile potrzeba mleka, aby zrobić 1 kg masła?


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Kalina 05-07-2014, 20:46
Ile potrzeba mleka, aby zrobić 1 kg masła?
Dokładnie to trudno podać, to zależy jak tłuste jest mleko, szacuję, że miedzy 15l a 20l.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: ArtComp 16-06-2016, 15:22
Poniżej zamieszczam fragment atrykułu (http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/353/przepraszam-czy-to-jest-maslo/), gdzie są opisane najbardziej popularne kategorie masła - ekstra oraz śmietankowego:

Cytat
Masło ekstra powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej. Masło to z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany zawiera maksymalnie 0,6% laktozy i uważane jest za zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych. Masło to pakowane jest w metalizowany pergamin. Masło śmietankowe powstaje z nieukwaszonej śmietanki i zawiera około 2-3% laktozy i pakowane jest najczęściej - z małymi wyjątkami - w nadrukowany pergamin.

Podstawowa informacja dla wszystkich jest taka, że masło wytwarzane jest z mleka lub niektórych produktów mlecznych o dużej zawartości tłuszczu. Według wytycznych UE w tej kategorii można wyróżnić produkty takie jak: masło, masło o zawartości 3 tłuszczu, masło półtłuste oraz tłuszcz mleczny do smarowania.

Według przyjętej nomenklatury: Masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Do produkcji takiego produktu dopuszcza się stosowanie innych niezbędnych substancji, jednak nie mogą być one stosowane w celu zastąpienia składników mleka.

Masło o zawartości 3/4 tłuszczu to produkt o zmniejszonej ilości tłuszczu, zawierający nie mniej niż 60% i nie więcej niż 62% tłuszczu mlecznego. Masło półtłuste (produkt niskotłuszczowy) - to produkt zawierający nie mniej niż 39% i nie więcej niż 41% tłuszczu mlecznego. W tej kategorii można wskazać także tłuszcz mleczny do smarowania X% zawierający następujące ilości tłuszczu mlecznego: poniżej 39%, powyżej 41%, ale poniżej 60% oraz powyżej 62%, ale poniżej 80% tłuszczu mlecznego. /wg dodatku do Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007/. Pytanie, czy przeciętny klient jest w stanie to zapamiętać, pozostawmy do decyzji ustawodawcy.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Luki 09-12-2016, 14:12
Mam dostęp do słodkiej śmietanki 39-42% prosto z mleczarni, z której zrobiłem kilka razy pyszne masło. Jest ona transportowana w aluminiowych bańkach, jakie dawniej były używane do przewożenia mleka. Te bańki są wyparzane przez 1,5h po każdym użyciu w temp. około 100 stopni.
Czy waszym zdaniem aluminium z tych baniek może się przedostawać do śmietanki?
Czy takie masło nadaje się bardziej do spożycia niż sklepowe niby-masło?


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-12-2016, 07:36
Dawniej te bańki były ze stali nierdzewnej.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Antonio 10-12-2016, 23:15
Może wciąż są, tylko Luki ma za dużą krzepę do oceny metali.


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 11-12-2016, 08:55
Kto wie dlaczego zagraniczne masła mają kilkukrotnie dłuższy termin ważności aniżeli nasze?


Tytuł: Odp: Masło czy miks
Wiadomość wysłana przez: Luki 11-12-2016, 09:17
Chodzi mi o takie bańki jak z linku poniżej:


http://m.ebay.co.uk/itm/262733806284