Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: LaktozAnna 27-08-2013, 17:37



Tytuł: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: LaktozAnna 27-08-2013, 17:37
Blog jest o kaszy jaglanej. Są tam potrawy bez mleka, cukru i mąki, czyli zupełny odjazd dla DP.
www.smakoterapia.pl


Tytuł: Odp: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: Alinka12 30-08-2013, 10:37
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/
Polecam, mnóstwo przepisów bezglutenowych!


Tytuł: Odp: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: Erato29 05-09-2013, 20:11
http://www.olgasmile.com/przepisy/diety/dieta-bezglutenowa (http://www.olgasmile.com/przepisy/diety/dieta-bezglutenowa)
Masa ciekawych przepisów, np. na bezglutenowy zakwas na żurek z kaszy gryczanej, okraszona pięknymi zdjęciami.


Tytuł: Odp: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: Loret 16-10-2013, 07:05
Trochę przepisów z kaszą jaglaną:
http://gotujzdrowo.com/category/wszystkie-przepisy/


Tytuł: Odp: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: Krzych 02-02-2014, 15:28
http://bacowkatowary.pl/pl/produkty/nagrodzone-produkty,45.html

Produkty wytworzone z polskiego mięsa według tradycyjnych receptur z użyciem naturalnych przypraw. Produkty nie zawierają wypełniaczy i chemicznych konserwantów. Dopuszczone są do spożycia przez osoby chore na celiakię, będące na diecie bezglutenowej. Niektóre produkty były zgłoszone do konkursów przez konsumentów. Moim zdaniem produkty firmy Bacówka Towary Tradycyjne dość dokładnie pasują do zaleceń pana Józefa Słoneckiego.
Nie jestem dietetykiem ani nie posiadam wiedzy medycznej, dlatego podaję adres strony do osobistego rozważenia zasadności zakupów w tej sieci sklepów.


Tytuł: Odp: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: Lenka 28-12-2015, 12:58
http://www.polskieradio.pl/7/163/Artykul/848422,Najwiekszy-przekret-zywnosciowy-XX-wieku


Tytuł: Odp: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: Kalina 14-03-2019, 17:57
Przepis na pierogi bezglutenowe.
https://sekrety-zdrowia.org/pierogi-bezglutenowe/

Sprawdziłam, ciasto jest najlepsze jakie spotkałam. Ciasto dobrze się klei, w smaku dosyć dobre, wygląd też apetyczny (dodaję siemię lniane złociste). 


Tytuł: Odp: Przepisy kulinarne - linkownia
Wiadomość wysłana przez: Kalina 28-10-2022, 18:04
Może kogoś zainteresuje chleb ryżowo-owsiany. Od pewnego czasu gości w naszym domu i wszystkim smakuje.
Można go trochę modyfikować. Ja zamiast mąki gryczanej dodaję żytnią lub kokosową.
Piekę na termoobiegu z grzałką dolną i nie muszę dopiekać spodu. Zamiast odtłuszczonego lnu daję  zmielone  siemienię i jest ok.
Początek trochę kosztuje, ale myślę, że warto wypróbować.
 
https://bezbez.pl/przepisy/chleby-i-wypieki/chleby-i-bulki/bezglutenowy-chleb-ryzowo-owsiany-weganski/Chleb

SKŁADNIKI:
1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl. bezglutenowej mąki owsianej
½ szkl. mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
½ szkl. mąki gryczanej
3 łyżki łusek babki jajowatej
1 łyżka mielonego (najlepiej odtłuszczonego) siemienia lnianego
2 ½ łyżeczki suszonych drożdży
3 łyżki oleju np. z pestek winogron + 1 na koniec wyrabiania
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru kokosowego lub dowolnego słodu
2 ¼-2 2/3 szkl.  cieplej wody
mak i sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsyp wszystkie suche składniki: mąki, babkę, siemię, przyprawy i drożdże. Dokładnie wymieszaj całość.
Dodaj 3 łyżki oleju i około połowę ilości bardzo ciepłej, ale nie gorącej, wody. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką lub mikserem z hakiem.
Dodawaj stopniowo resztę wody, pilnując konsystencji ciasta. W miarę wyrabiania masa powinna gęstnieć, robić się puszysta i elastyczna. Ciasto powinno być gęste i klejące, luźniejsze niż tradycyjne ciasto na chleb, nie da się go zagniatać dłońmi. Nie może być też za luźne lub płynne.
Wyrabiaj ciasto kilka minut, a na koniec polej łyżką oleju i obtocz w nim masę, żeby odkleiła się od ścianek miski.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 min.
Keksówkę na chleb wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj olejem, żeby mieć pewność , że chlebek nie będzie przywierać.
Ja użyłam mniejszej keksówki około 12x25 cm i chlebek wyszedł bardzo wysoki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przemieszaj je i odgazuj z nadmiaru powietrza. Przełóż masę do keksówki, posyp ziarnami i lekko je dociśnij. Przykryj chleb ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na jakieś 20 min.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Gdy chlebek wyraźnie urośnie wstaw go do piekarnika i piecz z termoobiegiem około 40 min. Po tym czasie wyjmij chlebek z foremki, ułóż na blasze piekarnika spodem do góry i podpiecz jeszcze około 10 min.
Gotowy chlebek pozostaw do ostudzenia i dopiero przystąp do pokrojenia.
Pierwszego dnia chlebek ma mięciutki środek i bardzo chrupiącą skórkę. Dość długo zachowuje świeżość. Można go również pokroić na kromki i zamrozić.