Tytuł: Ogórki Wiadomość wysłana przez: Generał 31-01-2014, 19:28 Dzisiaj w supermarkecie kupiłem ogórka (cały zafoliowany).
Nie wiązałem z nim dużych nadzieji, bo przecież nie sezon, lecz okazało się że ma smak i zapach jak w sezonie, okazał się pysznym dodatkiem do surówki. Co sądzicie o takich ogórkach? Raz na jakiś czas nie zaszkodzi czy lepiej dać sobie spokój? Trochę znudziły mi się już moje standardowe surówki i szukam urozmaiceń. Tytuł: Odp: Ogórki Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 31-01-2014, 20:50 Oczywiście, że nie zaszkodzi, ale po co?
Teraz jemy warzywa okopowe. Jest tego masa. Tytuł: Odp: Ogórki Wiadomość wysłana przez: Fazibazi 31-01-2014, 21:08 Cytat Co sądzicie o takich ogórkach? Nie pociągają mnie. Te w sezonie też sporadycznie a jak już to w całości jak kiełbasa :P Aktualnie żrę jak dzika świnia poszatkowaną białą kapustę z majonezem (trochę soli pieprzu). Cytat Raz na jakiś czas nie zaszkodzi czy lepiej dać sobie spokój? Za Kozaczkiem + tym bardziej, że to początek twojej przygody z Biosłone i warto trenować silną wolę nawet na byle ogórku... hehehe :) O wiele trudniej jest na słodyczach... :( Tytuł: Odp: Ogórki Wiadomość wysłana przez: Generał 31-01-2014, 21:14 Dzięki za odpowiedzi :)
Muszę sobie zrobić domowy majonez, może urozmaici mi trochę te surówki. Tak przy okazji z jakiego oleju robić majonez? Słyszałem o słonecznikowym, ale musiałbym go z neta zamawiać bo w większości sklepów jest rafinowany a to raczej odpada... Ogórki zawsze lubiłem, ale tak jak mówicie lepiej wszamać coś na co jest sezon. No ze słodyczami o wiele ciężej, szczególnie w pierwszym etapie DP... Ale niedługo przechodzę na drugi to zakąsze gruszkami które uwielbiam :D Tytuł: Odp: Ogórki Wiadomość wysłana przez: Udana 31-01-2014, 21:44 Robię majonez z każdego oleju jaki mam, kwestia smaku jaki lubisz. Każdy dobry olej nadaje się do majonezu.
Oczywiście nierafinowany i tłoczony na zimno. Każdy inny nie nadaje się do przyrządzania czegokolwiek. //Kamil Tytuł: Odp: Ogórki Wiadomość wysłana przez: Sweeney 23-03-2015, 10:37 Czy ogórki (podłużne - polskie) sprzedawane obecnie na straganach można jadać czy to szprycowana lipa? Pytam bo poza dynią, marchwią, cukinia i ogórkami reszta mi szkodzi.
Tytuł: Odp: Ogórki Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 23-03-2015, 14:32 Cytat czy to szprycowana lipa? Oczywiście, że szprycowana lipa. Ale jadać można, jak się ma zdrowe jelita. |