Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Wykaz zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych => Wątek zaczęty przez: Generał 31-01-2014, 19:28



Tytuł: Ogórki
Wiadomość wysłana przez: Generał 31-01-2014, 19:28
Dzisiaj w supermarkecie kupiłem ogórka (cały zafoliowany).
Nie wiązałem z nim dużych nadzieji, bo przecież nie sezon, lecz okazało się że ma smak i zapach jak w sezonie, okazał się pysznym dodatkiem do surówki.

Co sądzicie o takich ogórkach? Raz na jakiś czas nie zaszkodzi czy lepiej dać sobie spokój? Trochę znudziły mi się już moje standardowe surówki i szukam urozmaiceń.


Tytuł: Odp: Ogórki
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 31-01-2014, 20:50
Oczywiście, że nie zaszkodzi, ale po co?
Teraz jemy warzywa okopowe. Jest tego masa.


Tytuł: Odp: Ogórki
Wiadomość wysłana przez: Fazibazi 31-01-2014, 21:08
Cytat
Co sądzicie o takich ogórkach?

Nie pociągają mnie. Te w sezonie też sporadycznie a jak już to w całości jak kiełbasa :P
Aktualnie żrę jak dzika świnia poszatkowaną białą kapustę z majonezem (trochę soli pieprzu).

Cytat
Raz na jakiś czas nie zaszkodzi czy lepiej dać sobie spokój?

Za Kozaczkiem + tym bardziej, że to początek twojej przygody z Biosłone i warto trenować silną wolę nawet na byle ogórku... hehehe :) O wiele trudniej jest na słodyczach... :(


Tytuł: Odp: Ogórki
Wiadomość wysłana przez: Generał 31-01-2014, 21:14
Dzięki za odpowiedzi :)
Muszę sobie zrobić domowy majonez, może urozmaici mi trochę te surówki. Tak przy okazji z jakiego oleju robić majonez? Słyszałem o słonecznikowym, ale musiałbym go z neta zamawiać bo w większości sklepów jest rafinowany a to raczej odpada...


Ogórki zawsze lubiłem, ale tak jak mówicie lepiej wszamać coś na co jest sezon.

No ze słodyczami o wiele ciężej, szczególnie w pierwszym etapie DP... Ale niedługo przechodzę na drugi to zakąsze gruszkami które uwielbiam :D


Tytuł: Odp: Ogórki
Wiadomość wysłana przez: Udana 31-01-2014, 21:44
Robię majonez z każdego oleju jaki mam, kwestia smaku jaki lubisz. Każdy dobry olej nadaje się do majonezu.

Oczywiście nierafinowany i tłoczony na zimno. Każdy inny nie nadaje się do przyrządzania czegokolwiek. //Kamil


Tytuł: Odp: Ogórki
Wiadomość wysłana przez: Sweeney 23-03-2015, 10:37
Czy ogórki (podłużne - polskie) sprzedawane obecnie na straganach można jadać czy to szprycowana lipa? Pytam bo poza dynią, marchwią, cukinia i ogórkami reszta mi szkodzi.


Tytuł: Odp: Ogórki
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 23-03-2015, 14:32
Cytat
czy to szprycowana lipa?
Oczywiście, że szprycowana lipa. Ale jadać można, jak się ma zdrowe jelita.