Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Dyskusje o artykułach z Portalu wiedzy o zdrowiu => Wątek zaczęty przez: Kamil 08-02-2014, 16:32



Tytuł: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kamil 08-02-2014, 16:32
Na portalu ukazał się nowy artykuł: http://portal.bioslone.pl/kuchnia-bioslone/dobieranie-produktow-zywnosciowych.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 08-02-2014, 17:51
W punkcie trzecim brakuje mi oleju kokosowego. Do smażenia się przecież nadaje.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kamil 08-02-2014, 17:58
Raczej nie nadaje. Olej kokosowy ma temperaturę dymienia od 185-205°C, smalec wieprzowy ponad 205°C (w sumie niektóre źródła podają 220°C), a masło klarowane co najmniej 235°C (niektóre źródła podają 252°C). W sumie można na lekkim ogniu podsmażać, ale ja bym nie ryzykował, bo i po co.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Fazibazi 08-02-2014, 18:36
ad. 6 Nie mam jakiegokolwiek związku z tą firmą ale "Klimeko" nie homogenizuje ale niestety pasteryzuje i jak na razie jest to (jak mi się wydaję) jedyny sklepowy zamiennik.

ad. 12 Dodałbym "..z czystego (gołego) aluminium" tzn. bez żadnej powłoki, albo "..aluminiowe bez żadnej powłoki".

Generalnie bardzo dobre kompendium.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Ernestem 08-02-2014, 19:22
Raczej nie nadaje. Olej kokosowy ma temperaturę dymienia od 185-205°C, smalec wieprzowy ponad 205°C (w sumie niektóre źródła podają 220°C), a masło klarowane co najmniej 235°C (niektóre źródła podają 252°C).
Chodzi mi o to, że te oleje składają się głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych, więc smażenie im nie groźne :). Natomiast temperaturę dymienia mają podobną. Masło klarowane wypada tu chyba najlepiej.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 08-02-2014, 19:49
Olej kokosowy jest nam potrzebny jak ta palma w Warszawie.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 08-02-2014, 20:13
ad. 12 Dodałbym "..z czystego (gołego) aluminium" tzn. bez żadnej powłoki, albo "..aluminiowe bez żadnej powłoki".

W sumie aluminiowe z powłoką to też kiepskie rozwiązanie, bo powłoka dość szybko ulega uszkodzeniom, więc co chwilę trzeba kupować nowe.

Co do punktu 4 to nie widzę nic złego w zupach sporządzanych na wywarach warzywnych (w ramach alternatywy).


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 08-02-2014, 20:15
Co odróżnia zupę na wywarze warzywnym od tej na kościach szpikowych?


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Osci 08-02-2014, 22:03
Olej kokosowy jest nam potrzebny jak ta palma w Warszawie.
W niektórych krajach (np. skandynawskich) nie doszukasz się smalcu w sprzedaży. Do wyboru masz do smażenia: masło (zwykłe), olej kokosowy i oleje. Myślę, że jak ktoś używa produktów gotowych to z tej trójki najlepszy będzie olej kokosowy.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kamil 08-02-2014, 22:36
Racja, w takim przypadku nie pozostaje nic innego. Jednak my żyjemy w Polsce (owszem, wiem że zaglądają tutaj osoby z innych krajów). Takie pytanie z ciekawości - czy w tych krajach nie ma możliwości kupienia dobrej słoniny i zrobienia smalcu?


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Osci 08-02-2014, 22:43
Nie ma możliwości kupienia słoniny. Za to jest możliwość kupienia dobrego boczku i odkrojenia słoniny. Tylko, że jak się tam jedzie do pracy z całą grupą, to nie ma tak dobrze że można sobie poświęcić parę godzin przy wytapianiu smalcu lub klarowaniu masła.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 08-02-2014, 23:07
Z tego co kojarzę to olej palmowy ma najwyższą temperaturę dymienia z wszystkich olejów (ok. 220°C), więc chyba spokojnie może być zamiennikiem smalcu.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 09-02-2014, 08:34
Ciężko mi uwierzyć, że nie ma tam ani smalcu ani słoniny - może raczej trudno dostać? Smalec jest na tyle trwały, że można go sobie z Polski zabrać. Dlaczego olej kokosowy jest lepszy od masła?


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Domi5 09-02-2014, 08:38
Wszystko jasne i świetny zestaw zasad zarówno dla nowych jak i starych Biosłonejczyków.

Można jedynie uściślić w 1 punkcie jakie podroby są zalecane.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Osci 09-02-2014, 09:27
Ciężko mi uwierzyć, że nie tam ma ani smalcu ani słoniny - może raczej trudno dostać? Smalec jest na tyle trwały, że można go sobie z Polski zabrać. Dlaczego olej kokosowy jest lepszy od masła?
Nie ma, albo ja nie umiem szukać, a dogadać się z Finami jest mi ciężko. Tak jak powiadasz, ja zabieram ze sobą kilka kostek smalcu i nawet nigdy nie próbowałem tego kokosowego, ale wiem, że niektórym smakuje, składa się z 98% tłuszczów nasyconych, jest w postaci stałej i ma wyższy punkt dymienia niż masło. Do tego cena rafinowanego jest taka sama jak masła.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kamil 09-02-2014, 09:37
Jeżeli mówimy o jakimkolwiek oleju, który "nadaje się do smażenia", przez wysoki punkt dymienia, to mówimy oczywiście o rafinowanych olejach - ponieważ nierafinowany olej nie jest trwały. A o wysokiej szkodliwości rafinowanych olejów chyba nie musimy wspominać.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Fazibazi 09-02-2014, 13:05
ad. 12 Dodałbym "..z czystego (gołego) aluminium" tzn. bez żadnej powłoki, albo "..aluminiowe bez żadnej powłoki".
W sumie aluminiowe z powłoką to też kiepskie rozwiązanie, bo powłoka dość szybko ulega uszkodzeniom, więc co chwilę trzeba kupować nowe.

4 lata jedna patelnia aluminiowa pokryta powłoką ceramiczną, używana praktycznie codziennie + garnek w tej samej technologii mniej używany. Gołym okiem nie ma uszkodzeń. Dla mnie nie jest to kiepskie rozwiązanie, zresztą też polecane na forum.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Savage7 09-02-2014, 14:04
o wysokiej szkodliwości rafinowanych olejów chyba nie musimy wspominać.

Chyba jednak musimy, wciąż i wciąż. Temat rzekomo zdrowych olejów i oliw powraca jak bumerang. W każdym programie o zdrowej żywności poświęca się temu tematowi wiele czasu. Co chwila pani Bosacka czy inna Guzik mądrze radzi jaki olej wybrać. Ale jeszcze niestety w żadnym z tych programów nie usłyszałem o szkodliwości rafinacji. Dlatego chyba i na naszym forum istnieje jeszcze pojęcie "zdrowego oleju".


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 09-02-2014, 15:21
Cytat
Ciężko mi uwierzyć, że nie ma tam ani smalcu ani słoniny -
Jest smalec, jest słonina. Słonina jest droga, ma cenę mięsa.
Ale smalec ma bardzo długi okres ważności, jak raz przywieziesz, starcza na długo. Można też kogoś poprosić. Wszystko można, ale trzeba chcieć.
Duńczycy kochają smażyć na margarynie!


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 09-02-2014, 16:43
Olej kokosowy też ma cenę mięsa albo i wyższą.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 09-02-2014, 19:46
4 lata jedna patelnia aluminiowa pokryta powłoką ceramiczną, używana praktycznie codziennie + garnek w tej samej technologii mniej używany. Gołym okiem nie ma uszkodzeń. Dla mnie nie jest to kiepskie rozwiązanie, z resztą też polecane na forum.

To masz szczęście - ja znacznie szybciej zauważam uszkodzenia. Aktualnie stosuję patelnie i garnki ze stali nierdzewnej pokrytej powłoką ceramiczną i według mnie to rozwiązanie jest lepsze.

Co do olejów rafinowanych to chyba każdy na tym forum wie, że są szkodliwe. Ja przynajmniej miałam na myśli oleje nierafinowane.
A do duszenia w niższej temperaturze osobiście wolę używać oliwę z oliwek.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Beza 09-02-2014, 21:20
Co do smalcu to dochodzi jeszcze jedna kwestia. Są ludzie, którzy po prostu z powodów wyznaniowych nie jedzą wieprzowiny.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kamil 09-02-2014, 21:32
No to mają masło klarowane.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Osci 09-02-2014, 22:13
Olej kokosowy też ma cenę mięsa albo i wyższą.
U nas tak a tam cena rafinowanego (do smażenia) jest taka sama jak masła.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Luciano 10-02-2014, 10:19
Myślę, że fajnie by było, gdyby Mistrz aktualizował i rozbudowywał ten artykuł jak mu coś nowego do głowy wpadnie. Na pewno ułatwiłoby to naukę świeżakom i nie tylko. ;)


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 11:27
Re: "15.Cukier – bez obaw można go używać do słodzenia herbaty i kawy (nie dotyczy I etapu DP)."
Ale po co?

Re: "20.Żywność nie jest zdrowa"
Naprawdę?  
Rozumiem, że dotyczy to p. 15.

Re: "21.Godziny posiłków – jemy, kiedy jesteśmy głodni, bo głód jest oznaką, że pilnie potrzebujemy składników do właściwego przebiegu różnych procesów zachodzących w organizmie. Bez sensu jest jeść, kiedy organizm się tego nie domaga, bo układ trawienny nie jest wówczas na to przygotowany."
Ta uwaga dotyczy osób, które żywią się węglowodanami i mają niestabilne stężenia glukozy i insuliny we krwi. Żywienie niskowęglowodanowe powoduje, że człowiek nie odczuwa głodu. Ja spożywam 2 posiłki dziennie i głodny nigdy nie jestem.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Beza 10-02-2014, 11:31
Zapomniałam wyrazić swoje wielkie zadowolenie z powstałego artykułu. I podpisuję się pod tym co napisał Luciano. :)


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kamil 10-02-2014, 11:38
Re: "15.Cukier – bez obaw można go używać do słodzenia herbaty i kawy (nie dotyczy I etapu DP)."
Ale po co?

Jest to raczej takie zaprzeczenie stosowaniu przeróżnych słodzików, które jeszcze bardziej trują organizm, niż łyżka cukru. Przychodzą na Biosłone osoby i piszą, że odżywiają się już dużo lepiej, bo na przykład nie słodzą cukrem tylko ksylitolem. My chcemy im pokazać, że tak naprawdę nie ma nic tragicznego w posłodzeniu tej herbaty czy kawy. Niektórzy nie gustują w gorzkiej kawie. Chyba że uważa Pan to za uzależnienie od węglowodanów, słodkiego?

Re: "20.Żywność nie jest zdrowa"
Naprawdę? 
Rozumiem, że dotyczy to p. 15.

No tak. Bo zdrowie to:
zdrowie
1. «stan żywego organizmu, w którym wszystkie funkcje przebiegają prawidłowo»
2. «stan, w jakim znajduje się żywy organizm»
3. «dobre funkcjonowanie jakiegoś systemu»
http://sjp.pwn.pl/szukaj/zdrowie
Zaś Biosłone za zdrowie uważa stan organizmu (oczywiście żywego) w którym panuje homeostaza.

Tak więc jedzenia, jako że nie jest żywym organizmem, nie może być "zdrowe", a może się jedynie przyczynić do poprawy zdrowia bądź uszczerbku na naszym zdrowiu.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 13:11
Sacharoza to trucizna, w dodatku bardzo silnie uzależniająca. Propagowanie jej na portalu prozdrowotnym to nieporozumienie.

No właśnie, zgodnie z powyższą definicją żywność nie może być ani zdrowa ani niezdrowa, bo jest już nieżywa. Chyba, że zjadamy jakieś żyjące zwierzątko.

Jeżeli żywność nie służy zdrowiu (jest toksyczna), nie należy jej spożywać.
Proponuję usunąć ten fragment: "Żywność nie jest zdrowa".


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-02-2014, 13:39
Sądzę, że nie ma uzasadnienia usuwanie punktu 20., bo jest ważny. Warto jednak, dla jasności, podlinkować do niego ten artykuł: http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/istota-odzywiania


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-02-2014, 13:43
Cytat
Sacharoza to trucizna, w dodatku bardzo silnie uzależniająca. Propagowanie jej na portalu prozdrowotnym to nieporozumienie.
Nie sądzę. Po co popadać w skrajności? Jeśli ktoś lubi posłodzoną kawę czy herbatę, niech słodzi. Uzależni się co najwyżej od słodzonej kawy bądź herbaty, ale nie od sacharozy. Mechanizm wpadania w uzależnienie od cukru jest zupełnie inny i nie ma nic wspólnego ze słodzeniem kawy czy herbaty.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 14:05
Proponuję takie brzmienie:
"20.Żywność może przyczyniać się do poprawy i zachowania zdrowia, jeśli jest właściwie dobierana."

To zdanie też trzeba napisać w sposób zrozumiały (po polsku):
"Organizm nie potrzebuje żadnego składnika jak najwięcej, sens mają wszystkie elementy wspólnie."


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 14:07
Cytat
Sacharoza to trucizna, w dodatku bardzo silnie uzależniająca. Propagowanie jej na portalu prozdrowotnym to nieporozumienie.
Nie sądzę. Po co popadać w skrajności? Jeśli ktoś lubi posłodzona kawę czy herbatę, mich słodzi. Uzależni się co najwyżej od słodzonej kawy bądź herbaty, ale nie do sacharozy. Mechanizm wpadania w uzależnienie do cukru jest zupełnie inny i nie ma nic wspólnego ze słodzeniem kawy czy herbaty.

W takim razie proponuję dodać do kawy whisky a do herbaty rum.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-02-2014, 14:15
Ja do kawy chętnie dodaję amaretto.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 14:25
Likier amaretto
Składniki: 1 litr spirytusu 96 proc., 1 kg cukru, 1 litr przegotowanej wody, 5 dag gorzkich migdałów, kilka słodkich migdałów, 3 pestki moreli, kawałek kory cynamonu


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-02-2014, 14:37
Dzięki za przepis. A czemu cukier na czerwono?


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Luciano 10-02-2014, 14:39
Likier amaretto
Składniki: 1 litr spirytusu 96 proc., 1 kg cukru, 1 litr przegotowanej wody, 5 dag gorzkich migdałów, kilka słodkich migdałów, 3 pestki moreli, kawałek kory cynamonu

Ile cukru zawiera jedna, dwie łyżki stołowe takiego amaretto do kawy? Z moich obliczeń wynika, że ok. 5-10g. Wynika z tego, że Mistrz używając jednej łyżki stołowej spożywa niecałą łyżeczkę cukru do kawy. Oczywiście nie wiem jaką ilość rzeczywiście stosuje tego amaretto, więc traktujcie moje wypociny tylko jako luźno rzuconą uwagę.

Sam herbaty nie słodzę, ponieważ uważam, że psuje to smak i zamiast pić herbatę człowiek pije napój. To samo dotyczy kawy.

Ja również byłem zdziwiony początkowo, że na Biosłone nie mają nic przeciwko umiarkowanemu używaniu cukru. Zrozumieć mi to pomogła wzmianka odnośnie KB. Otóż cukier ma wysoki IG oraz jest pozbawiony jakichkolwiek pozytywnych substancji dla naszego organizmu, lecz ma właściwości poprawiające smak. Jeśli dodamy łyżeczkę cukru jeden czy dwa razy dziennie do czegoś, co jest pełnowartościowe i ma niski IG to nie powinno to szkodzić. Co innego łyżka cukru do surówki a pół kilo do ciasta.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-02-2014, 14:45
Cytat
Co innego łyżka cukru do surówki, a co innego pół kilo do ciasta.
W tym rzecz: słodzenie cukru cukrem jest szkodliwe, kawy i herbaty - nie.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 14:50
Dzięki za przepis. A czemu cukier na czerwono?

Rzeczywiście, czerwony może zbyt agresywny. Zmieniłem na pomarańczowy. Lepiej pasuje do Pańskiego logo.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 10-02-2014, 14:52
Mnie też trudno się dopatrzeć czegoś szkodliwego w odrobinie cukru, zwłaszcza u osób stosujących ZZO.
A dlaczego nikt zamiast cukru nie proponuje łyżeczki miodu?
Nie dość, że nie zawiera sacharozy tylko glukozę i fruktozę to jeszcze zawiera cenne witaminy i biopierwiastki.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 15:02
Ale po co?
Żeby naśladować p. Słoneckiego?
Czy to wystarczający argument uzasadniający spożywanie sacharozy?


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 10-02-2014, 15:04
Mnie też trudno się dopatrzeć czegoś szkodliwego w odrobinie cukru, zwłaszcza u osób stosujących ZZO.
A dlaczego nikt zamiast cukru nie proponuje łyżeczki miodu?
Nie dość, że nie zawiera sacharozy tylko glukozę i fruktozę to jeszcze zawiera cenne witaminy i biopierwiastki.

Sacharoza jest zbudowana z glukozy i fruktozy.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-02-2014, 15:17
Ale po co?
Żeby naśladować p. Słoneckiego?
Czy to wystarczający argument uzasadniający spożywanie sacharozy?
Pewno wzięli sobie do serca przysłowie, że ludzie dzielą się na inteligentnych i tych co piją gorzką kawę.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tomasz_Dangel 10-02-2014, 16:35
Obawiam się, że nie przelicytuje Pan klasyków:
Melchior Wańkowicz: "Cukier krzepi" (...wódka lepiej)
Agnieszka Osiecka: "Coca-cola to jest to!"

Jak widać ludziom "inteligentnym" można wcisnąć wszystko. Kilka przykładów:
http://staraprasa.blox.pl/2011/02/Matko-nie-zaluj-dziecku-cukru-Nowy-Kurjer-27.html
http://charliethelibrarian.com/tag/reklama-spoleczna/
http://fabryka-historii.pl/prasa/reklama-prasa/najdrozsze-zdanie-swiata/


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 10-02-2014, 16:49
Sacharoza jest zbudowana z glukozy i fruktozy.

... i podczas trawienia musi zostać z powrotem na nie rozłożona.

Osobiście uważam, że gorzka herbata jest tak samo o ile nie bardziej smaczna niż słodzona. O kawie się nie wypowiem, bo jej nie piję.
Może więc lepiej byłoby po prostu napisać tak: Kawę i herbatę najlepiej pić niesłodzoną.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 10-02-2014, 16:56
Nie ma tu żadnego znaczenia: słodzona czy niesłodzona. To używki, chodzi o chwilę przyjemności, relaksu. Nie ma żadnego sensu dodawanie czy odejmowanie tu czegokolwiek ze względów "zdrowotnych". Pić w ramach rozsądku w taki sposób w jaki komu smakuje. Nie doszukiwać się w kawie przecudnych właściwości ani w cukrze diabła. Umiar jak we wszystkim.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Ania‬ 10-02-2014, 23:20
Zasady zdrowego odżywiania to ogólne wytyczne dla osób względnie zdrowych, które chcą dbać o swoje zdrowie, wprowadzając do swojego codziennego życia proste i łatwe do stosowania reguły. Osoby chore, cierpiące na różne chroniczne lub ostre dolegliwości muszą stosować dietę.

Kiedy organizm jest przeciążony, tzn. narządy nie dają rady przerabiać tego, co mają przerobić - chorujemy. Podstawowe funkcje poszczególnych narządów są nam znane. Są to (w dużym uproszczeniu): trawienie, wchłanianie i dostarczanie pokarmu do komórek organizmu, przyjmowanie i transport tlenu do komórek, wydalanie toksyn (przez jelito, płuca, nerki i skórę). Aby odciążyć organizm, stosujemy dietę, czyli wykluczenie pewnych produktów lub grup produktów z jadłospisu, dzięki czemu organizm ma szansę zabrać się za procesy regeneracyjne, ponieważ w skrócie mówiąc – nie przeszkadzamy mu, odejmujemy produkty, a nie dokładamy. Dla jednych dieta prozdrowotna w wersji klasycznej będzie przynosiła dobre rezultaty, inni muszą zrezygnować z surowych warzyw i owoców, nabiału czy mięsa, lub oczywiście innych produktów indywidualnie uznanych za szkodliwe. W wersji najbardziej skrajnej mamy monodietę, czyli warzywa, mięso, kasza/ziemniaki, tłuszcz. U każdego będzie to inaczej, każdy też inaczej przeprowadzi choćby DP. W niektórych przypadkach trzeba wspomóc organizm np. bioenergoterapią, ziołami i innymi, jednak przestrzegam przed ufaniem pierwszemu lepszemu „znachorowi” i pochopnymi decyzjami w tej kwestii.

Dlatego, moim zdaniem, jeśli kogoś zainteresowało Biosłone, bo chce dbać o zdrowie, a nie ma poważnych dolegliwości, i zrezygnuje z przetworzonego jedzenia, pszenicy, nabiału „sklepowego”, itp., to już jest bardzo dużo, na pewno przyniesie to korzyści w samopoczuciu. Nie każdy będzie miał potrzebę wpadać w skrajności, tzn. unikać cukru, kanapki od czasu do czasu, alkoholu od czasu do czasu, kawy, itp. Natomiast w chorobie to inna sprawa i w zależności od „powagi” sytuacji należy trzymać się restrykcyjnej diety, aby wyzdrowieć i zdrowieć. Jednak w każdym przypadku przyjemność z jedzenia można mieć – to już kwestia kulinarnej finezji.

Podsumowując – mamy do wyboru do koloru.
Zasady zdrowego odżywiania:
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/zasady-zdrowego-odzywiania
Dieta prozdrowotna:
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna
Monodieta:
http://portal.bioslone.pl/dietamonotematyczna
Dieta Kwiatuszka:
http://portal.bioslone.pl/rodzice-dzieci-rodzina/dieta-w-ciazy
http://portal.bioslone.pl/rodzice-dzieci-rodzina/dieta-podczas-karmienia-piersia
+ indywidualne potrzeby, upodobania i wyczucie.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Salutek 16-02-2014, 21:16
W punkcie trzecim brakuje mi oleju kokosowego. Do smażenia się przecież nadaje.

Do smażenia to oprócz smalcu np. kokosowy, palmowy, (b. kosztowny) kakaowy, a najlepszym tłuszczem twardym jest dla mnie masło klarowane z prawdziwego masła ze słodkiej śmientany.

Moje pytanie brzmi, po co smażyć? Po co zjadać taki przepalony tłuszcz? Ja w zasadzie jadam wszystko duszone, z dodatkiem tłuszczu, ale już po obróbce cieplnej. Nie posiadam nawet patelnii. Mycie garów jest szybkie, "piec" długo czysty a a samo przyrządzanie równie szybkie i skuteczne. Jaja na śniadanie duszą się na miękko albo na gotowej już jaglanej, albo na jakimś warzywie. Kiedyś musiało być spieczone, twarde, żeby się w coś "wgryźć", ale ten etap już jest za mną.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 16-02-2014, 21:22
Cytat
Moje pytanie brzmi, po co smażyć?
Nie wszyscy są Tutaj chorzy, bardzo chorzy. Ja lubię zjeść czasami naleśnika, pieczoną kaczkę, geś.
Fajnie wiedzieć, jaki tłuszcz jest najlepszy.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Salutek 16-02-2014, 23:43
Re: "15.Cukier – bez obaw można go używać do słodzenia herbaty i kawy (nie dotyczy I etapu DP)."
Ale po co?

Według mnie człowiek, który zrozumiał już coś o zdrowiu, nie posiada w kuchni ani cukru, ani mąki, ani mleka, ani innych "zdobyczy" naszej cywilizacji. Kawa i herbata również nie służą zdrowiu, a już na pewno nie te zlane grubo pestycydami. Każda używka stosowana na stałe ogłupia organizm, osłabia go i rabuje z minerałów. Ja rozumiem, że Adam Zagajewski, który jako natchnienia potrzebuje oprócz muzyki również czarnej herbaty, no, może Pan Słonecki, jako jednostka wybitna i w pewnym sensie artysta, ale Biosłonejczyk, profilaktyk zdrowia?
Z herbatami, nawet tymi najlepszymi, jest tak, że są one zanieczyszczone "chwastami", pijąc każdą herbatę, prócz owocowych, przyjmuje się koloidy z tych "chwastów". Te bez jakichkolwiek objawów zatruwają wątrobę. Do picia najlepsza jest więc czysta woda.
To przemysł spożywczy spowodował u ludzi, że teraz wszystko musi być albo (bardzo) słodkie, albo słone, więc efekt jest taki, że ciągle chce się pić.


Re: "21.Godziny posiłków – jemy, kiedy jesteśmy głodni, bo głód jest oznaką, że pilnie potrzebujemy składników do właściwego przebiegu różnych procesów zachodzących w organizmie. Bez sensu jest jeść, kiedy organizm się tego nie domaga, bo układ trawienny nie jest wówczas na to przygotowany."
Ta uwaga dotyczy osób, które żywią się węglowodanami i mają niestabilne stężenia glukozy i insuliny we krwi. Żywienie niskowęglowodanowe powoduje, że człowiek nie odczuwa głodu. Ja spożywam 2 posiłki dziennie i głodny nigdy nie jestem.

Ja również jem 2 posiłki plus po 1 jabłku w międzyczasie. Jestem syty i mam świadomość, że trawienie potrzebuje czasu i energii więc nie pcham do pieca, kiedy tam jeszcze się nie spaliło.
Kiedyś było zupełnie inaczej. Ciągle było trzeba coś ciamkać. Miałem napady głodu. Co się w takim razie zmieniło?
Generalnie nie korzystam z wyrobów przemysłu spożywczego. Nie jadam przetworzonego i rafinowanego (wyjątkiem jest oczywiście olej do mikstury, ale chcę spróbować płynnego ghee w zamian), mrożonego, nie posiadam kuchenki mikrofalowej, nie zajadam się niedojrzałymi zagazowanymi "owocami" z tropików, nie gotuję "na zapas" tylko jednorazowo, czyli krótko mówiąc, nie pcham w siebie rzeczy bezwartościowych. Z używek również nie korzystam, bo nie mam już takiej potrzeby.
Co dają takie zmiany? Dobre sampoczucie, prawidłową wagę, powrót do normalności, czyli organizm sam precyzyjnie podpowiada, co i ile należy zjeść. Znikają uporczywe napady głodu (komórkowego?) i ciągłe myślenie o jedzeniu. Jak słyszę o "zbilansowanej" diecie, cholesterolach i kaloriach, to się uśmiecham, na myśl o własnej byłej głupocie.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Salutek 16-02-2014, 23:53
Cytat
Moje pytanie brzmi, po co smażyć?
Nie wszyscy są Tutaj chorzy, bardzo chorzy. Ja lubię zjeść czasami naleśnika, pieczoną kaczkę, geś.
Fajnie wiedzieć, jaki tłuszcz jest najlepszy.
A kto zdrowemu zabroni? Ja miałem już kiedyś taki stan, że jadłem żółtka pieczone na miękko w piekarniku...
Nie ma jednej diety dla wszystkich, już to zrozumiałem, ale z drugiej strony, spoglądając we własną przeszłość, muszę powiedzieć, że tkwi się też bezsensownie w starych, często głupich przyzwyczajeniach (bo dziady i ojce też tak robili, wię robił będe tak i ja!), a warto coś czasam zmienić, jeśli wyjdzie to nam na dobre.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Sylwan 29-10-2014, 08:06
Czy wybierając patelnię stalową kupujemy z jakąś powłoką nieprzywierającą czy inną czy bez powłoki?


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: VVV 29-10-2014, 08:51
Czy, czy?
Może już czas przyswoić sobie tajemną wiedzę
dotyczącą używania wyszukiwarki:

>>> szukaj >>> szukanie zaawansowane

(http://s15.postimg.org/jdapstjgb/patelnia.png)

>>>

(http://s27.postimg.org/ortkea6eb/patelnia2.png)

(http://forum.bioslone.pl/Themes/bisdakworldgreen/images/bbc/url.gif)



Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Sylwan 29-10-2014, 10:25
VVV ty jak zwykle bardzo pomocny, zamiast prosto odpowiedzieć, o ile wiesz, to cały wykład musisz dać. Czytałem dużo i nie znalazłem nic o powłoce.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Sylwan 29-10-2014, 10:26
Taką odpowiedzią nic nie pomagasz, to skoro Twoim zamiarem nie jest pomóc tylko zaczepić to może lepiej nie odpisuj.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: scorupion 29-10-2014, 10:34
VVV ty jak zwykle bardzo pomocny, zamiast prosto odpowiedzieć, o ile wiesz, to cały wykład musisz dać. Czytałem dużo i nie znalazłem nic o powłoce.
Ja cię kręcę, Sylwan bój się Boga, bo wygląda jakbyś ty zaczepiał zamiast myśleć. Po wpisaniu w wyszukiwarkę słówka "patelnia" wyskoczy ci jako pierwszy ten wątek: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=20244.0


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Sylwan 10-11-2014, 16:41
Fajowska patelnia jest od dzisiaj w lidlu, tzn wydawała się fajowska w gazetce a na żywo okazało się,  i owszem tak jak pisało w gazetce emaliowana, ale tylko na zewnątrz, ale w środku jest aluminiowa. Wygląda naprawdę super i ma niezła cenę ale z tego co Mistrz napisał alu są do wywalenia.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Opiotr 10-11-2014, 21:35
Patelni żeliwnej, stalowej raczej nie znajdziesz w żadnym sklepie stacjonalnym.


Tytuł: Odp: Dobieranie produktów żywnościowych
Wiadomość wysłana przez: Sylwan 15-11-2014, 10:15
Zakupiłem ceramiczną i powiem że jest rewelacyjna.