Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: G4H 12-05-2014, 22:13



Tytuł: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: G4H 12-05-2014, 22:13
Mianowicie:

1. Czy boczek surowy jest w czymś gorszy od wędzonego?
2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Osci 13-05-2014, 05:21
Surowe jest zawsze lepsze od czegoś co jest poddane obróbce.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: scorupion 13-05-2014, 06:22
To najedz się surowych kartofli.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Osci 13-05-2014, 06:36
Surowe w sensie kupowane nieprzetworzone, żal że wszystko trzeba tłumaczyć ale widać tu taki folklor jest.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: scorupion 13-05-2014, 06:55
Też żałuję, ale co zrobić, tyle Bozia rozumu dała.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 13-05-2014, 06:59
2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?
Lepiej dodawać wraz z miąższem.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: scorupion 13-05-2014, 07:01
No racja.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: G4H 13-05-2014, 09:58
To znaczy miąższ nie stanowi jeszcze problemu, co te włókniste "przegródki" w których on się znajduje - ciężko to zmielić i też gorzej przez gardło przechodzi.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 13-05-2014, 10:38
Wykrawaj zatem miąższ spomiędzy przegródek.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Gośka 13-05-2014, 19:00
Mianowicie:

1. Czy boczek surowy jest w czymś gorszy od wędzonego?
2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?

1. O ile ten wędzony boczek nie jest typowo "sklepowy" czyli "uwędzony" jakimi chemikaliami, tylko wiadomo, że ktoś uwędził go dymem, to jakość mięsa nie jest gorsza a z pewnością dla niektórych smaczniejsza. Więc jak wszystko, zależy to od jakości.

2. Co do tego też się zastanawiałam ponieważ obrana i zblendowana cytryna w koktajlu absolutnie mi nie wchodzi. Miąższ razem z sokiem wydłubuje łyżeczką i myślę, że nie jest to najgorsze rozwiązanie, bo w końcu sok dostarczamy organizmowi razem z błonnikiem niezbędnym do prawidłowego przyswojenia. Więc lepiej z włóknami, ale nic na siłę. :)


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 13-05-2014, 20:12
Cytat
O ile ten wędzony boczek nie jest typowo "sklepowy" czyli "uwędzony" jakimi chemikaliami,
Gosiu, chciałaś powiedzieć, pomalowany chemiczną breją.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Savage7 13-05-2014, 20:36
Cytat
pomalowany chemiczną breją

Widać kąpiel w dyfterycie zdrowsza od wędzenia. Ale ta Unia dba o nasze zdrowie.
Swoją drogą to rtęć niezdrowa w termometrach, ale już zdrowa w jedynych słusznych energooszczędnych żarówkach. Nie żebym był eurosceptykiem, ale coś jest na rzeczy.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: G4H 20-05-2014, 17:50
A czy mogę do koktajli cytrynowych dodawać ostropest?


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Savage7 20-05-2014, 17:58
A widzisz jakieś przeciwwskazania?


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: G4H 20-05-2014, 18:13
Mistrz w książce pisze: "tylko trzy podstawowe składniki" - i tak mi dziś przyszło do głowy.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Savage7 20-05-2014, 20:00
W ten sposób to można wynajdywać ciągle jakieś dylematy. Skoro doczytałeś tylko o trzech składnikach to w zasadzie powinieneś mieć jasność. Mistrz pewnie celowo tak napisał bo chciał uniknąć ulepszania tego co dobre.
Moim skromnym zdaniem jakbyś dał ten ostropest to być może byś nie umarł.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: PawelM 20-05-2014, 20:05
Cytat
pomalowany chemiczną breją

Widać kąpiel w dyfterycie zdrowsza od wędzenia. Ale ta Unia dba o nasze zdrowie.
Swoją drogą to rtęć niezdrowa w termometrach, ale już zdrowa w jedynych słusznych energooszczędnych żarówkach. Nie żebym był eurosceptykiem, ale coś jest na rzeczy.
Ja, jak najbardziej jestem eurosceptykiem. Dziś byłem na szkoleniu odnośnie nowych norm w wędzeniu mięsa. Połowa wykładu to omówienie norm, druga połowa to kryptoreklama płynów wędzarniczych.
Jestem pewien, że większość dyrektyw unijnych to załatwianie interesów głównie niemieckich firm. Wiadomo przecież, że Niemcy są potentatem węgla drzewnego i płynów wędzarniczych.


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: G4H 07-07-2014, 16:22
No dobra, a czy można dodać np. arbuza do koktajlu cytrynowego?


Tytuł: Odp: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 07-07-2014, 19:57
Cytat
No dobra, a czy można dodać np. arbuza do koktajlu cytrynowego?

Jak cytrynowy, to nie arbuzowy. Jest przepis i tego się trzymamy.