Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Dyskusje o artykułach z Portalu wiedzy o zdrowiu => Wątek zaczęty przez: VVV 12-10-2014, 16:40



Tytuł: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 12-10-2014, 16:40
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/substancje-odzywcze/tluszcze

Typowy smalec to 0,05% wolnych kwasów tłuszczowych (FFA).

Cytat
Freshly pressed oil, made carefully, without the use of excessive heat, from sound, healthy, freshly picked olives, normally has a pretty low "acidity", well under 0.5% FFA. Extra virgin olive oils have less than 0.8% FFA.

Cytat
Tłuszcze (lipidy) to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionych w naturze organicznych związków chemicznych, zbudowanych z kwasów tłuszczowych.
Cytat od:   wiki
Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów(glicerolu i kwasów tłuszczowych), głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.

Tłuszcze nie są kwaśne bo są estrami, gdzie "zasadowa" gliceryna łączy się z "kwaśnymi" kwasami tłuszczowymi w obojętną cząsteczkę.

No sorry, ale piszę jak jest.
(http://forum.bioslone.pl/Themes/bisdakworldgreen/images/post/xx.gif)

EDIT: Jest kwestią sporną i nomenklatury czy kwas octowy  jest kwasem tłuszczowym (10% roztwór wodny to ocet spirytusowy znany ze spożywczego). Czy tylko "dłuższe" kwasy karboksylowe zwie się kwasami tłuszczowy.

Cytat od:  wiki Kwasy karboksylowe
Kwasy monokarboksylowe zawierające 4–28 atomów węgla o prostym łańcuchu noszą nazwę kwasów tłuszczowych (czasem pojęcie kwasów tłuszczowych rozszerza się na wszystkie alifatyczne niecykliczne kwasy karboksylowe)


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-10-2014, 11:10
Cytat
Typowy smalec to 0,05% wolnych kwasów tłuszczowych (FFA).

Możliwe, nie sprawdzałem, ale jakie ma to znaczenie?

Cytat
Tłuszcze nie są kwaśne bo są estrami, gdzie "zasadowa" gliceryna łączy się z "kwaśnymi" kwasami tłuszczowymi w obojętną cząsteczkę.

Możliwe. Nie jestem chemikiem, ale ten rozdział konsultowałem z dwoma chemikami, którzy tego typu zastrzeżeń nie mieli. Jeden z nich podpowiedział mi to:

Cytat
Atom wodoru w tej grupie może się odszczepić w formie jonu wodorowego, co zgodnie z teorią Arrheniusa** nadaje tym związkom charakter kwasowy.

Cytat
Jest kwestią sporną i nomenklatury czy kwas octowy  jest kwasem tłuszczowym (10% roztwór wodny to ocet spirytusowy znany ze spożywczego). Czy tylko "dłuższe" kwasy karboksylowe zwie się kwasami tłuszczowymi.

To fakt, że każdy chemik rzeczy proste stara się zagmatwać tak, żeby nikt nie wiedział o co chodzi.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 14-10-2014, 12:34
Skoro skonsultował Pan się z chemikami,
to ja tylko alegorycznie objaśnię,
dlaczego napisałem, co napisałem.

H2O

H-O-H
Woda to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionego w naturze nieorganicznego związku chemicznego, zbudowanego z wodoru.

http://s29.postimg.org/b1cis34g7/image.gif
(http://s29.postimg.org/b1cis34g7/image.gif)
Tłuszcze to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionych w naturze organicznych związków chemicznych, zbudowanych z kwasów tłuszczowych.

Jak powstaje tłuszcz, pokazuje słownie 6-sekundowy film:
https://youtube.com/watch?v=to_5ZsU6ftw
(http://forum.bioslone.pl/Themes/bisdakworldgreen/images/bbc/img.gif)


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-10-2014, 12:55
Cytat
to ja tylko alegorycznie objaśnię

Jakoś wolę objaśnienia konkretne, bo w alegoriach raczej kiepski jestem.

Co do tłuszczu, to nadal nie rozumiem, o co chodzi. Czy o to, że tłuszcze to nie lipidy?

http://www.biologia.net.pl/biochemia/tluszczowce-lipidy.html


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 14-10-2014, 12:59
W uproszczeniu:

Smalec w 99,95% zbudowany jest z tłuszczu, w 0,05% z (wolnych) kwasów tłuszczowych.
Tłuszcz zbudowany jest z kwasów tłuszczowych i gliceryny.

Tak jak woda nie jest zbudowana z wodoru, tylko jest zbudowana z wodoru i tlenu.

Choć mówi się, że dom zbudowany jest z cegieł, pomijając zaprawę, stropy, tynki, fundamenty i dach, więc można też pewnie powiedzieć, że

tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych,

człowiek zbudowany jest z wody.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-10-2014, 13:11
Jakoś to do mnie nie przemawia, ten szczegół, ale mogę zmienić, tylko czy aby na pewno tak jest, bo jakoś nie mogę znaleźć źródła.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 14-10-2014, 13:14
Cytat od:  wiki tłuszcze
Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.

Tłuszcze są estrami.

Estry to związki alkoholi z kwasami.

Gliceryna jest alkoholem,
kwasy tłuszczowe są kwasami.

Lipidy to pojęcie szersze niż tłuszcze, każdy tłuszcz jest lipidem, nie każdy lipid jest tłuszczem.

Nie mamy tu nadwornego chemika czy biochemika, bo ja nim nie jestem. Ja jestem elektronikiem.
Aczkolwiek chemia się przydaje w zrozumieniu technologii produkcji urządzeń elektronicznych.
Że o farmacji i dietetyce nie wspomnę.


Cytat od:  http://chemianet.w.interia.pl/estry.htm
Tłuszcze są estrami gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych.
(http://chemianet.w.interia.pl/estry.6.gif)
w skład tłuszczów wchodzi kilkadziesiąt różnych kwasów. Są wśród nich kwasy nasycone – masłowy, palmitynowy, stearynowy i inne- oraz nienasycone, z jednym lub wieloma wiązaniami podwójnymi, np.: oleinowy, linolowy, linolenowy. Tłuszcze naturalne najczęściej zawierają reszty trzech różnych kwasów.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-10-2014, 13:22
Ja piszę, że tak powiem, strategicznie, a więc po coś i do (dala) kogoś. Jeśli decyduję się umieścić w moim tekście jakieś słowa, to ma ono czemuś służyć. W omawianym przypadku ma zwrócić uwagę że tzw. kwasy tłuszczowe omega to po prostu tłuszcze, tylko tak durnowato nazwane.

Cytat
w skład tłuszczów wchodzi kilkadziesiąt różnych kwasów. Są wśród nich kwasy nasycone – masłowy, palmitynowy, stearynowy i inne- oraz nienasycone, z jednym lub wieloma wiązaniami podwójnymi, np.: oleinowy, linolowy, linolenowy.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 14-10-2014, 13:27
http://www.eufic.org/upl/1/default/img/Omega%20fatty%20acids%20PL.jpg

Kwasy tłuszczowe nie są tłuszczami. Kwasy tłuszczowe w połączeniu z gliceryną tworzą tłuszcz.

Cytat
w skład tłuszczów wchodzi kilkadziesiąt różnych kwasów.
Tłuszcze w swoim składzie, jako składową cząsteczki, mogą zawierać różnorodne kombinacje kilkudziesięciu różnych kwasów tłuszczowych.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-10-2014, 13:30
No a powyższy zacytowany przeze mnie cytat?


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-10-2014, 13:35
A konkretnie, to jak wg Pana powinno brzmieć poniższe zdanie?

Cytat
Tłuszcze (lipidy) to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionych w naturze organicznych związków chemicznych, zbudowanych z kwasów tłuszczowych.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 14-10-2014, 13:55
Cytat od:  wiki
Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.
I dalej może Pan pisać o kwasach tłuszczowych, mając cały czas w pamięci, że powstają one / są uwalniane z cząsteczki tłuszczu dopiero po jej rozpadzie.

Lepiej by ktoś czytający nie zrozumiał niż źle zrozumiał, jak zechce to sobie doczyta, jak ma smykałkę do chemii, jeśli nie to niech się skupi na praktyce i wnioskach, a nie na teorii.

W pewnym sensie tłuszcz jest jak lody w wafelku, kwasy tłuszczowe to lody, a glicerol to wafelek.
Jeszcze lepiej mieć przed oczami trzy gałki lodów w wafelku.

Analogicznie białka to nie są aminokwasy.
IMHO


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-10-2014, 16:44
Chyba raczej pozostawię jak jest, bo inaczej sam przestanę rozumieć co napisałem.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 15-10-2014, 09:10
Znalazłem taką przeglądową tabelkę o tłuszczach.
Odrobina angielszczyzny się każdemu może przydać,
choćby do czytania w sklepie składu produktów.

Niektóre proporcje nienasycone/nasycone mogą się wydać zaskakujące.

http://s28.postimg.org/72tiafbkd/image.png
(http://s28.postimg.org/72tiafbkd/image.png)
(http://forum.bioslone.pl/Themes/bisdakworldgreen/images/bbc/url.gif)


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Asia61 15-10-2014, 13:51
Dobra tabela. Wypadałoby ją przetłumaczyć, aby wszyscy mogli skorzystać.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: VVV 15-10-2014, 16:59
http://s30.postimg.org/6kmnaplc1/image.png
(http://s30.postimg.org/6kmnaplc1/image.png)


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Bonio 12-07-2015, 11:51
Wątek nieco przycichł, ale temat niezwykle mnie nurtuje. Ciekawa jestem, co Mistrz myśli o tym artykule i dyskusji pod nim: http://paleosmak.pl/tluszcze-omega-3-6-9/  w kontekście stosunku kwasów omega 6 do 3, i jak to się ma do zalecanych w KB nasion słonecznika. Chciałabym zacząć stosować KB, ale z racji mojej choroby autoimmunologicznej oraz nietolerancji m.in. zbóż i orzechów, boję się wszelkich błędów i potrzebuję dodatkowych wyjaśnień.
Będę wdzięczna za wyrozumiałość, bo od roku, odkąd padła diagnoza, codziennie czytam i poszerzam wiedzę na temat chorób, a mimo to nie potrafię do końca odróżnić informacji rzetelnych od błędnych.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Luciano 12-07-2015, 12:20
Nie zawracamy sobie głowy głupotami. Jedząc zgodnie z ZZO dostarczasz wszystko, czego organizm potrzebuje. No, może poza jodem. Wyjaśnień szukaj w książkach oraz w artykułach na portalu.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Kalina 12-07-2015, 12:30
Źle zaczęłaś, należy zacząć od czytania o zdrowiu, i wiary, że nie zostaliśmy stworzeni jako taki bubel, który należy wiecznie wzmacniać, uodparniać, badać.

Proporcje najbardziej potrzebne są dla działów marketingu, świetnie się tym straszy i wywołuje sztuczny popyt.

Biosłone stawia na własne zapotrzebowanie organizmu, dla każdego jest ono inne, zależne od wielu czynników.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Bonio 12-07-2015, 20:57
Kalina, z tego, co wiem, zostaliśmy stworzeni w nieco innych okolicznościach przyrody. Zdaje się, że człowiek nie był wówczas narażony na ekspozycję na np. substancje chemiczne pochodzące z przemysłu, które nieustannie zaburzają naszą hemostazę. Podobnie nie sądzę, żeby człowiek paleolityczny konsumował KB, czy przyjmował Kelp. Dlaczego więc Mistrz zaleca np. stosowanie MO także profilaktycznie skoro nie wymagamy ciągłej dbałości o nasze zdrowie? Skąd więc wiedza o zdrowiu i jak o nie dbać, jeśli nie z badań? Wiadomo, różne badania mają różną wartość, ale trzeba dociekać prawdy - co innego niż poszukiwanie prawdy stanowi o rozwoju człowieka. Ja rozumiem, że jest Biosłone: książki i artykuły, ale po co w takim razie jest to forum?
A co do proporcji, o które pytałam - te akurat wspierają Was. NIe jest więc prawdą, że są tylko wymysłem marketingowców, no chyba, że tych od smalcu i masła.


Tytuł: Odp: Odp: Tłuszcze
Wiadomość wysłana przez: Machos 30-07-2015, 18:40
Podobnie nie sądzę, żeby człowiek paleolityczny konsumował KB, czy przyjmował Kelp.

Nie ma sensu zestawianie dwóch odległych, tak różnych od siebie epok, paleolitu i XXI wieku naszej ery, więc dziś KB doskonale spełnia swoje zadanie, tak samo jak Kelp.

Dlaczego więc Mistrz zaleca np. stosowanie MO także profilaktycznie skoro nie wymagamy ciągłej dbałości o nasze zdrowie?

A skąd takie pytanie, z własnego widzimisię, czy ze strony medycznej?

Zalecamy profilaktycznie MO, ponieważ wymagamy ciągłej dbałości o zdrowie. Dbanie o zdrowie na jakiś czas, w efekcie doprowadza do jego utraty.