Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Dusiu70 02-04-2015, 18:20



Tytuł: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 02-04-2015, 18:20
Jakiś czas temu oglądałem program kulinarny, w którym kucharka robiła pierogi bezglutenowe. Ciasto było z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Ta ziemniaczana dała sprężystość ciastu. Pomyślałem, że spróbuję połączyć mąkę gryczaną z ziemniaczaną. Łączyłem w różnych proporcjach, aż wyszedł mi bardzo fajny, smaczny, sprężysty chleb. Proszę nie przerazić się długością opisu, bo cały czas wykonia masy chlebowej nie przekracza 15 minut razem z mieleniem kaszy na mąkę.
Podaję przepis:



                   
Chleb gryczano-ziemniaczany
Składniki:
Mąka gryczana
Mąka ziemniaczana
Sól, cukier, drożdże, jajka, olej.

Sposób wykonania:
Aby wyszedł prawidłowy trzeba zachować kilka zasad:
 
Proporcje – Mąka gryczana/mąka ziemniaczana 1/1. Robię z ilości 500g mąki gryczanej (mielę z kaszy niepalonej) i 500g mąki ziemniaczanej. W sumie 1000g. Z tej ilości wychodzą dwie foremki. Można tą proporcję zmienić. Ale maksymalna różnica może wynosić 2/1 (kasza gryczana/mąka ziemniaczana), bo chleb staje się coraz bardziej kruchy. Mąka ziemniaczana daje sprężystość.

Odpowiednie namnożenie drożdży – To jest ważne. Używam zwykłych drożdży (kupione w biedronce). Na dwa chleby wystarczy pół kostki (50g). Ostatnio zrobiłem trzy foremki chleba (1500g) i też użyłem pół kostki drożdży.
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (około jednej szklanki) i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy jedną łyżeczkę cukru, jedną łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Po kilku minutach powinien zrobić się wypukły kożuch świadczący o dobrym namnożeniu się drożdży.
 
Wymieszanie składników – Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy dwa jajka (na jeden chleb (500g), jedno jajko), łyżkę cukru, dwie łyżki oleju, sól do smaku (daję 2 płaskie łyżeczki). Następnie wlewamy drożdże i dodajemy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż mamy płynną masę. Dobrze jest to zrobić mikserem. Jeżeli masa nie jest dokładnie wymieszana, to mogą na kromkach być białe plamy. Nie jest to pleśń, a mąka ziemniaczana. Następnie naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka/kilkanaście minut. Albo na powierzchni będzie widać sporo pęcherzyków powietrza, albo ciasto lekko wyrośnie. To chyba zależy od gęstości masy. Po tym czasie przelewamy do foremek, które wcześniej smarujemy tłuszczem. Pełne foremki wsadzamy do rozgrzanego pieca.

Gęstość masy chlebowej - Masa powinna być płynna. Coś jak kefir. W każdym razie powinno się ją swobodnie przelać do foremek. Jest to ważne, aby chleb nie był po upieczeniu zbyt suchy i kruchy.

Czas wypieku – Piekarnik nagrzewamy do 180°. Chleb pieczemy 40 minut, następnie włączamy termoobieg na 5 minut i po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając w nim chleb przez 10 minut. W sumie chleb przebywa w piecu przez 55 minut.

Odpowiednie studzenie – Chleb wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystudzenia, przykrywając ściereczką, aby zbyt intensywnie nie odparował. Nie próbujemy wyjąć go za szybko z foremki, bo rozdzieli się i spód zostanie w formie.
Piekąc chleb wieczorem zostawiam przykryty do następnego dnia. Rano swobodnie wyciągam go z foremki i kroję na kromki. Chleb bardzo dobrze kroi się od dolnej strony, która jest jeszcze wilgotna.
 
Kilka uwag: Ponieważ chleb nie ma konserwantów, więc oczywiście źle przechowywany może się zepsuć. Dlatego po pokrojeniu na kromki można go spokojnie zamrozić i wyciągać po kilka sztuk. Mrozić można w woreczkach foliowych, ale odmrożony czy świeży trzymamy w ściereczce/woreczku bawełnianym lub lnianym.
                                                                                                                      Smacznego.


Tytuł: Odp:
Wiadomość wysłana przez: Antonio 02-04-2015, 19:11
Świetnie napisana lektura, może spróbuję sił z tym ciastem. Dzięki za przepis :).


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 02-04-2015, 19:23
Ja też spróbuję.


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Agatka2 02-04-2015, 19:26
Bardzo obrazowo przedstawiony przepis, też spróbuję upiec ten chlebek.


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Kiciorniczka 02-04-2015, 19:48
Fajny przepis nie jadam drozdzy wiec odpada.


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Luciano 02-04-2015, 19:55
Super przepis, teściowa będzie miała co robić w weekendy. :D


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Idusia 01-06-2015, 08:12
Czy da radę w automacie go zrobić?


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Opiotr 01-06-2015, 09:21
Po co kombinować z jakimiś maszynkami, które tylko miejsce zajmują - no chyba że się nie ma piekarnika w domu.


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Baird 01-06-2015, 10:27
Automat jest bardzo wygodny. Nie trzeba wyrabiać ciasta ręcznie. A najlepiej w ogóle chleb sobie odpuścić i problem znika.


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Bart-ender 02-06-2015, 09:04
Dusiu70, dla pełnej zachęty brakuje jeszcze zdjęcia tego chleba.


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Jawor 08-06-2015, 19:22
"Dodajemy jedną łyżeczkę cukru, jedną łyżkę mąki i dobrze mieszamy."
Którą mąkę, gryczaną czy ziemniaczaną ?


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Melinda 09-06-2015, 22:03
Bardzo dokładny opis! Upiekłam ten chleb, udał się świetnie!


Tytuł: Odp: Chleb gryczano-ziemniaczany
Wiadomość wysłana przez: Jawor 16-06-2015, 06:41
Upiekłem ten chleb ale chyba zrobiłem coś nie tak. Po wymieszaniu poczekałem aż wyrósł do pełnej blaszki i upiekłem wg zalecenia. Przekroiłem na drugi dzień a pod skórką wierzchnią powstał pusta wielka przestrzeń. Niestety nie wiem jak zamieścić zdjęcie.