Tytuł: Cukinia, kabaczek, patison-przepisy sezonowe Wiadomość wysłana przez: Udana 20-08-2015, 16:12 Na urlopie zrobiłam zupę krem z cukinii, polecam.
1 cukinia średnia 3 pomidory bez skóry 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 duża cebula zielona pietrucha -dużo pieprz, kminek mielony, majeranek, sól Warzywa pokroić, cukinię nie obierać ze skóry, podsmażyć na maśle klarowanym, zalać 2 szklankami wody, poddusić. Zmielić blenderem, na koniec dodać pietruchę zieloną. Ja podałam z ziarnami dyni uprażonymi na patelni, ale można zupę popijać np.do dania mięsnego. Tytuł: Odp: Cukinia, kabaczek, patison-przepisy sezonowe Wiadomość wysłana przez: Udana 01-09-2015, 12:08 Kotleciki
25 dag mięsa mielonego 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę 1 szklanka startej, na dużych oczkach, cukinii lub kabaczka 1 cebula - pokrojona w kostkę 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 jajka sól, pieprz, cząber Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 15 minut i smażyć małe kotleciki na maśle klarowanym lub smalcu. Małe są smaczniejsze, niż duże. :) Tytuł: Odp: Cukinia, kabaczek, patison-przepisy sezonowe Wiadomość wysłana przez: Udana 02-09-2015, 10:29 Dzisiaj koleżanka przyniosła kotleciki z czarnuszką:
1 spora cukinia- starta na dużych oczkach i odciśnięta 2 jajka 1 duża cebula - starta i zeszklona na maśle klarownym 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki z cieciorki - lub innej bezglutenowej 1 łyżka czarnuszki koperek zielony sól i pieprz Składniki wymieszać, na chwile odstawić, formuować kotleciki i smażyć na maśle lub smalcu. |