Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Udana 20-08-2015, 16:12



Tytuł: Cukinia, kabaczek, patison-przepisy sezonowe
Wiadomość wysłana przez: Udana 20-08-2015, 16:12
Na urlopie zrobiłam zupę krem z cukinii, polecam.
1 cukinia średnia
3 pomidory bez skóry
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 duża cebula
zielona pietrucha -dużo
pieprz, kminek mielony, majeranek, sól
Warzywa pokroić, cukinię nie obierać ze skóry, podsmażyć na maśle klarowanym, zalać 2 szklankami wody, poddusić. Zmielić blenderem, na koniec dodać pietruchę zieloną.
Ja podałam z ziarnami dyni uprażonymi na patelni, ale można zupę popijać np.do dania mięsnego.


Tytuł: Odp: Cukinia, kabaczek, patison-przepisy sezonowe
Wiadomość wysłana przez: Udana 01-09-2015, 12:08
Kotleciki
25 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
1 szklanka startej, na dużych oczkach, cukinii lub kabaczka
1 cebula - pokrojona w kostkę
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 jajka
sól, pieprz, cząber
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 15 minut i smażyć małe kotleciki na maśle klarowanym lub smalcu. Małe są smaczniejsze, niż duże. :)


Tytuł: Odp: Cukinia, kabaczek, patison-przepisy sezonowe
Wiadomość wysłana przez: Udana 02-09-2015, 10:29
Dzisiaj koleżanka przyniosła kotleciki z czarnuszką:
1 spora cukinia- starta na dużych oczkach i odciśnięta
2 jajka
1 duża cebula - starta i zeszklona na maśle klarownym
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki z cieciorki - lub innej bezglutenowej
1 łyżka czarnuszki
koperek zielony
sól i pieprz
Składniki wymieszać, na chwile odstawić, formuować kotleciki i smażyć na maśle lub smalcu.