Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Zoko 21-08-2015, 11:31



Tytuł: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Zoko 21-08-2015, 11:31
Przejrzałem dokładnie forum i nie wiem, na jakim oleju mam smażyć np. mięso.
Wiem, że najlepiej smażyć na smalcu, ale moja żona nie będzie na nim smażyła. Twierdzi, że zapach jej przeszkadza i unosi się w domu.
Doczytałem, że olej kokosowy jest dobry. Kupiłem go i na nim smażymy.
Ale chciałbym uzyskać odpowiedź od was, czy może jest inny lepszy olej do smażenia.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Poziomek 21-08-2015, 14:02
Nie ma innego, lepszego. Najlepszy do smażenia jest smalec.
Żonie trzeba to zdanie wpajać tak długo, aż dotrze.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Zoko 21-08-2015, 16:36
Będę wpajał.
Ale póki nie wpoję jej tego do głowy, to będziemy jedli mięso smażone na oleju kokosowym.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Udana 21-08-2015, 19:10
Masło klarowane niech żona spróbuje, to droga przejściowa do smalcu.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: ArtComp 20-06-2016, 20:57
Nie ma innego, lepszego. Najlepszy do smażenia jest smalec.

Od dawna tak też słyszałem/czytałem.
W związku z tym jednak, że w różnych źródłach spotyka się różne informacje, postanowiłem je nieco uporządkować, zestawiając wszystko razem.

Tłuszcz, który miałby w swoim składzie 100% kwasów tłuszczowych nasyconych, byłby idealny do smażenia, bo nie utleniałby się w ogóle. Niestety taki tłuszcz nie istnieje.
Im tłuszcz ma więcej kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, a tym bardziej wielonienasyconych, tym ma większe możliwości utleniające, a więc w wyniku wysokiej temperatury podczas smażenia na nim powstanie większa ilość wolnych rodników.

Postanowiłem zrobić zestawienie właściwości chemicznych najczęściej używanych tłuszczów do smażenia, czyli: smalcu, masła i oleju kokosowego. Poniżej przedstawiam co to znalazłem.


1. Bazując na informacjach z Wikipedii:
Jeżeli chodzi o masło (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o):
Cytat
W przypadku masła chłodniczego i extra około 82% masła to tłuszcze zarówno nasycone (54%), jednonienasycone (20%), wielonienasycone (3%)[4] oraz do 3% tłuszczów trans[5] (występujących naturalnie w mleku).

Masło klarowane (https://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o_klarowane)
W 100g masła klarowanego mamy:
Nasycone kwasy tłuszczowe - 62,654 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 2,25 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 26,881 g

Wikipedia jeżeli chodzi o [url=https://pl.wikipedia.org/wi


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: ArtComp 21-06-2016, 07:20
Wczoraj zapomniałem o jeszcze jednym tłuszczu, którego zwolennikiem również do smażenia jest m.in. Gordon Ramsay (widać przy okazji, że choć ma 11 gwiazdek Michelin, nie bardzo wie co dla człowieka zdrowe ;) ) - a mianowicie o oliwie z oliwek.

Wikipedia (https://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_oliwkowy) podaje, że ma ona:
Cytat
15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 60–75% kwasu oleinowego, 14–18% kwasu linolowego (kwas oleinowy i linolowy to kwasy tłuszczowe jednonienasycone - przyp. ArtComp), 10–18% kwasu palmitynowego, 2% kwasu linolenowego, 2% kwasu stearynowego, witamina E.

Z Google natomiast:
Oliwa (na 100g - tłuszcz 100 g)
Kwasy tłuszczowe nasycone - 14 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 11 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 73 g

Uzupełniając wcześniejszy post, oliwa wskakuje nam na ostatnie miejsce zestawienia - mamy zatem:

(1) najlepszy do smażenia jest olej kokosowy
(2) nieco gorsze masło
(3) jeszcze gorszy smalec
(4) a najgorsza jest oliwa z oliwek.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Shadow 21-06-2016, 14:45
Hmmm do tego czasu uważałem smalec za najlepszą wersję tłuszczu, na którym można smażyć.

Nie jest przypadkiem tak, że z jakością kupnego masła oraz oleju kokosowego, bywa różnie, a samodzielnie wytopiony smalec i tak będzie lepszy?


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 21-06-2016, 15:13
Warto pamiętać, że lepsze jest wrogiem dobrego.


Tytuł: Odp:Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Antonio 23-06-2016, 00:04
Ciekawą cechą są tu chyba też fizyczne własności: temperatury topnienia, dymienia itp. Smalec chyba byłby tu na pierwszym miejscu...


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: ArtComp 23-06-2016, 07:35
Trzeba mieć na uwadze, Antonio, że na mój wykaz (4 posty wyżej) należy przede wszystkim patrzeć przez pryzmat właściwości chemicznych.
Przecież tylko nasze uwarunkowania geograficzne już powodują, że smalec czy masło są to dla nas produkty daleko bardziej naturalne niż olej kokosowy. Pomijając nieproporcjonalnie wysoką cenę tego ostatniego.

No i najważniejsze - nie można nigdy zapominać, że:

W odżywianiu bardziej istotne od tego, co się je - jakie to jest wściekle zdrowe, jest to czego się nie je i tym samym nie zaśmieca organizmu, bowiem niedostatek żywności, w rozsądnych granicach, wpływa na zdrowie pozytywnie, nadmiar zaś go niszczy.

Właśnie tak należy jadać - w miarę zdrowo; bez wyszukiwania wściekle zdrowej żywności [...] Po prostu normalnie.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 23-06-2016, 08:13
A ino, bo jeśli będziemy promować jakieś orientalne, wściekle zdrowe badziewie, to naszych rodzimych producentów naszej żywności wyautujemy z naszego rynku - strzelimy sami sobie w swój brzuch.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Antonio 23-06-2016, 22:21
W jednym sklepie z żywnością widziałem niedawno kokosowy olej po prostu pływający w słoikach. Nocą w tymże sklepie było tak ciepło, że olej stracił swoją stałą konsystencję. Wydaje mi się, że smalec przetrwały w postaci stałej dłużej. Ale to tylko przypuszczenie.

Smalec niestety ma złą opinię w gastronomii, dlatego nie sposób uniknąć smażonych na olejach potraw...


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 31-07-2016, 16:48
dlatego nie sposób uniknąć smażonych na olejach potraw...

A właśnie, że sposób - wystarczy smażyć samodzielnie ;).


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Krzysztov 01-12-2016, 17:43
Ja używam smalcu gęsiego i niczego lepszego w smaku i zdrowego jeśli tak można w ogóle określić smażenie nie znam. Jest jeszcze olej kokosowy, używam tak jak w innym wątku pisałem do potraw gdzie ważne jest, by nie było obcego posmaku. Podchodzę do oleju kokosowego z lekkim dystansem, bo to nowość i nie wiadomo co w nim kiedyś wykryją.


Tytuł: Odp: Olej do smażenia
Wiadomość wysłana przez: Shadow 02-12-2016, 09:40
Olej kokosowy bez obcego posmaku? Przecież olej kokosowy zmienia smak każdej potrawy przez jego słodki, kokosowy smak. Chyba, że kupujesz rafinowany chemicznie olej kokosowy, który nie ma ani smaku, ani zapachu.