Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Zasady zdrowego stylu życia => Wątek zaczęty przez: Kalina 09-09-2015, 17:23



Tytuł: Wykorzystanie skorupek jaj
Wiadomość wysłana przez: Kalina 09-09-2015, 17:23
U Biosłonejczyków skorupek dostatek, poniżej ciekawe zastosowania.

http://dziecisawazne.pl/10-sposobow-na-wykorzystanie-skorupek-jaj/
Cytat
Kilka ciekawostek na temat skorupek:
w skorupce znajduje się nie tylko węglan wapnia, ale również wszystkie (27!) niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne;
powłoka stanowi 9-12 proc. całkowitej wagi jajka, zawiera pory, które pozwalają na dostęp tlenu, odprowadzają dwutlenek węgla oraz wilgoć;
kolor powłoki jaja wynika z rasy kury, która produkuje jaja.
10 sposobów na ponowne wykorzystanie skorupek:
1. leczenie podrażnień skóry – skorupkę zanurzamy w małym pojemniku z octem jabłkowym. Moczymy przez kilka dni. Mieszaninę stosujemy na drobne podrażnienia skóry i swędzenia.
2. czyszczenie garnków i patelni z żeliwa lub stali – skorupki  w połączeniu z niewielką ilością wody i płynu do naczyń to nietoksyczna substancja czyszcząca.
3. nawóz – skorupki jaj są bogate w wapń i inne minerały, które pomagają rozwijać się roślinom w ogrodzie. Należy zgnieść skorupki jaj na drobne kawałki i wsypać do każdego otworu przed sadzeniem. Następnie co 2 tygodnie podsypujemy skorupki wokół rośliny.
4. sadzonki – skorupki stają się małą doniczką. Na dnie każdej z nich robimy małą dziurkę, w celu odprowadzania wody. Skorupkę napełniamy ziemią i sadzimy nasionko. Kiedy sadzonki są wystarczająco duże i wymagają przesadzenia, po prostu łamiemy skorupki i umieszczamy rośliny w doniczkach.
5. kawa lepiej smakuje – kilka rozgniecionych skorupek jaj dodajemy podczas parzenia mielonej kawy. Po zaparzeniu usuwamy skorupki. Dzięki temu napój staje się mniej gorzki.
6. naturalny suplement – skorupki jaj pieczemy w piekarniku w najwyższej temperaturze przez ok. 8-10 minut. Kiedy ostygną, mielimy je na drobny proszek. Dodajemy raz dziennie jedną łyżeczkę do ulubionego koktajlu.
7. wybielanie firanek – doskonałą biel firanek gwarantuje wrzucenie do prania lnianego woreczka ze skorupkami jajek. Dzięki temu odzyskamy pierwotną biel firan, a materiał nie straci swoich właściwości ani trwałości.
8. lekarstwo dla psów – jeśli pies ma biegunkę, warto dodać jedną łyżeczkę proszku ze skorupek do jego karmy. Biegunka mija, proszek ze skorupek łagodzi sensacje żołądkowe.
9. materiał do zabaw – skorupki, zarówno mniejsze, jak i większe kawałki spodobają się dzieciom. Po wczesniejszym umyciu, ugotowaniu lub wyparzeniu można je pomalować i stworzyć wspaniałe mozaiki.
10. pokarm dla ptaków – wyparzone i zmielone skorupki można wysypywać do karmnika dla ptaków.
Źródło: healthandnaturalliving.com