Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Forum ogólne => W±tek zaczęty przez: Eva 06-02-2016, 16:13



Tytuł: Okłady z m±ki żytniej
Wiadomo¶ć wysłana przez: Eva 06-02-2016, 16:13
Mam problemy z zatokami - konkretnie polipy w jamie nosowej. Dodatkowo pijawiło się lekko podwyższone TSH tarczycy. Od dwóch lat jestem na diecie bezglutenowej, piję MO oraz stosuję się do zasad Bioslone. Przeczytałam, że okłady z m±ki żytniej zmieszanej z olejem rycynowym od dawna s± stosowane w medycynie ludowej na różne schorzenia. Między innymi pomagaj± w "odpadnięciu" polipów i wyleczeniu stanu zapalnego zatok. Chciałabym takie okłady zastosować, tylko zastanawiam się, czy nie zaszkodzę sobie, bo m±ka żytnia zawiera gluten, który prawdopodobnie przeniknie przez skórę do organizmu. Proszę o udzielenie rady w tej kwestii.  


Tytuł: Odp: Okłady z m±ki żytniej
Wiadomo¶ć wysłana przez: Andrus 06-02-2016, 16:41
Cytat
okłady z m±ki żytniej zmieszanej z olejem rycynowym od dawna s± stosowane w medycynie ludowej na różne schorzenia.
Stosowałem te okłady jak miałem różę na obu nogach (opisywałem na forum). Od pocz±tku okłady
z gor±cego siemienia lnianego (6 miesięcy) - super wyropienie!, potem okłady z babki szerokolistnej. Na koniec wła¶nie ciasto z m±ki żytniej z olejem rycynowym. Mogę ¶miało stwierdzić, że wła¶nie m±ka żytnia doprowadziła skórę do normalnego wygl±du.

Znajomy używał okładów z m±ki wła¶nie na zatoki z dobrym skutkiem. Nie znam się i może gafę strzelę, ale czy gluten nie "wytr±ca" się z m±ki dopiero w procesie technologicznym pieczenia ciasta, może z zimnych okładów nie, z drugiej strony mamy tutaj działanie miejscowe.
 


Tytuł: Odp: Okłady z m±ki żytniej
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mistrz 07-02-2016, 10:06
No, z tym przenikaniem glutenu przez skórę to przesadna obawa jest.


Tytuł: Odp: Okłady z m±ki żytniej
Wiadomo¶ć wysłana przez: Asia61 07-02-2016, 17:05
Gluten jest białkiem (wła¶ciwie zespołem białek), więc tak łatwo przez skórę do krwi się nie dostanie.


Tytuł: Odp: Okłady z m±ki żytniej
Wiadomo¶ć wysłana przez: Andrus 07-02-2016, 19:39
Cytat
Gluten jest białkiem (wła¶ciwie zespołem białek), więc tak łatwo przez skórę do krwi się nie dostanie.
O wła¶nie, jako¶ tak pod¶wiadomie chodziło mi to po głowie.