Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Antaress 08-04-2016, 21:49



Tytuł: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 08-04-2016, 21:49
Przypominam forumowiczom, że trwa sezon na czosnek niedźwiedzi!

Zachęcam do uprawy, zbioru lub pójścia na targ i kupienia liści, z których robi się cudowne pesto jako dodatek do wszystkiego, sałatek, oliwy z oliwek o smaku i aromacie czosnku, nalewki i wiele innych.
W moim ogródku już się rozrasta, bo chcę, oprócz przetworów, również mieć dostęp do świeżego!
Smak liści jest wyborny, a dobroczynne działanie na organizm powoduje, że ogłaszam go Cudowną Przyprawą!

Zachęcam wszystkich do jedzenia!



Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 10-04-2016, 10:04
Tak! Czosnek niedźwiedzi to rewelacyjne polskie ziółko! Niestety, absolutnie niedoceniane, ze względu na zafascynowanie gawiedzi wszelakim orientalnym gównem.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Udana 11-04-2016, 07:05
A mogłabyś napisać przepis na pesto czy nalewkę. U mnie kolega przynosi do pracy całe torby, ale ja nie umiem tego przetwarzać, zostaje suszenie i dodawanie do sałatek.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Asia61 11-04-2016, 13:25
Ja kupiłam, i leży, bo nie wiem, jak ziółko wykorzystywać. Pewnie można sypać jako przyprawę do sosów i sałatek.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 11-04-2016, 13:40
Można go po prostu dodawać do wszystkiego. Nie trzeba niczego szczególnego wymyślać.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 13-04-2016, 22:41
Do wszystkiego co lubi i potrzebuje smaku czosnku, do surówek lub sałat na bazie zielonej sałaty, do zup, do mięs, pasztetów, past z jajek, jako zieleninę do posypania., itd.

Nalewka jest na bazie 40% czystej wódki lub spirytusu. Posiekane czyste liście zalewamy alkoholem do 3/4 wysokości słoika,liście nie ubijamy, słoik zakręcamy i pozostawiamy na ok. 20 dni. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, aby przemieszać. Następnie miksturę cedzimy i przelewamy do butelki, a pozostałe liście czosnku zużywamy w kuchni do np. nacierania mięsa, czyli do krótkiego marynowania (alkohol nie zmienia smaku mięsa!, mięso kruszeje). Nalewkę pijemy dwa razy dziennie po pół łyżeczki. Ma dobroczynne działanie na cały organizm, zwana jest eliksirem młodości, obniża wysokie ciśnienie, a zbyt niskie reguluje, reguluje też przemianę materii.

Moje pesto jest bardzo proste, bo lubię smaki czyste i wyraziste, więc nigdy nie przesadzam z przyprawami. Liście blenduję lub drobno kroję, mieszam z dobrą oliwą z oliwek, solę do smaku i przekładam do słoika. Pesto może przez długi czas leżeć sobie w lodówce. Dodaję do jajek smażonych, jajecznicy, omletów, surówki z kiszonej kapusty itd.

Liście czosnku niedźwiedziego smakują wybornie, bo są delikatne w smaku i nie pozostawiają przykrego zapachu z ust, jednak podczas gotowania tracą całkowicie swój smak, a więc najlepiej dodawać je do potrawy na talerzu.

Zazdroszczę wszystkim, którzy juz mają czosnek niedźwiedzi w swoich ogródkach... Taki luksus!!!


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: scorupion 14-04-2016, 08:07
Za trzy dychy kup sobie tu: http://allegro.pl/czosnek-niedzwiedzi-cebulki-sadzonki-200-sztuk-i6114503726.html, obsadż pół ogródka i przestań zazdrościć.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 14-04-2016, 14:46
Nie takie proste, bo rośnie dość długo, a zrywać można z jednej sadzonki niewiele. Nie znasz się.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: scorupion 14-04-2016, 16:57
Nie znam się na damskiej logice. Obsadź w takim wypadku cały ogródek albo i pół pola, co tu zazdrościć.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 14-04-2016, 18:14
Otóż to! Na damskiej logice też się nie znasz, a miało być o czosnku niedźwiedzim...

Dzisiaj dowiedziałam się o kolejnym przepisie z użyciem czosnku niedźwiedziego, nawet kosztowałam! A la wrapy, bez jakiegokolwiek ciasta (placka), zamiast tego drobno poszatkowane i zblendowane liście czosnku (przyprawione wg gustu), na tym serek naturalny i w środku odrobina łososia, całość zwinięta w roladkę. Podobnie jak wrapy ze szpinakiem.
Doskonałe!


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Luciano 14-04-2016, 20:01
O cudownych właściwościach łososia miałem okazję przekonać się osobiście. To, co szczególnie rzuciło mi się w oczy to jego doskonałe właściwości odchudzające. Mianowicie koleżanka z pracy przeszła na jakąś cud dietę i zaczęła jeść codziennie łososia, no bo fit. Po jakimś czasie jej twarz wyglądała po prostu okropnie. Nigdy wcześniej nie widziałem tak tłustej twarzy, pokrytej wieloma pryszczo-bąblami, które zdawały się żyć własnym życiem, rozwijając kolonię na jej licu. Musiało minąć kilka dni, zanim zdecydowała się wziąć urlop i powierzyć los swojej facjaty najlepszym dermatologom w mieście. I właśnie podczas tych paru dni, zanim poszła na wymuszony urlop, tak skutecznie nas obrzydzała, że nie dając rady jeść ludzie trochę pochudli. Po powrocie do pracy, po tym jak jej twarz przestała przypominać haloweenową maskę, dywagowała głośno nad przyczyną swojego problemu, cytując opinie dermatologów, które oczywiście za cholerę nie były spójne. Postanowiłem zaryzykować i powiedzieć jej, że to najprawdopodobniej wina łososia. O dziwo postanowiła go odstawić i po krótkim czasie jej twarz zaczęła wyglądać "normalnie", czyli jak twarz starej kobiety, choć ma dopiero trzydzieści parę lat. Niechaj będzie to przestrogą dla entuzjastów łososia-frankensteina. No chyba, że ktoś mieszka nad oceanem atlantyckim i rzeczywiście ma dostęp do łososia to raz na jakiś czas, czemu nie?



Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 14-04-2016, 20:29
Dlatego właśnie napisałam odrobina łososia! Generalnie również przestrzegam przed hodowlanym łososiem. Dla smaku czy urozmaicenia od czasu do czasu nie zaszkodzi.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 14-04-2016, 21:31
Cytat
Dlatego właśnie napisałam odrobina łososia!
To się rozumie. Muchomora też można jeść po odrobinie i jakoś się przeżyje. Ja czosnkiem niedźwiedzim przegryzam moje ulubione frankfurterki, ale dla zanafców to pewnie profanacja nie do przełknięcia.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Savage7 15-04-2016, 07:29
Po jakimś czasie jej twarz wyglądała po prostu okropnie. Nigdy wcześniej nie widziałem tak tłustej twarzy, pokrytej wieloma pryszczo-bąblami


Hmmm... a może organizm się po prostu oczyszczał ;)


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 15-04-2016, 21:25
Dobra, wycofuję z a la wrapa łososia! Zamiast, można włożyć pasek surowej papryki lub marchewki, albo frankfurterkę...

Moja nalewka stoi już 10 dni, a za następne 10 dni zaczynamy pić na zdrowie!


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 08-04-2017, 19:38
Sezon na  czosnek niedźwiedzi rozpoczęty!!!
Moja nalewka już zrobiona, zapas na cały rok gotowy. Jestem w trakcie robienia pesto. Bardzo polecam!
Przypomnę, że nalewka z czosnku doskonale reguluje ciśnienie, wysokie obniża, a niskie podwyższa. Dowodem jest mój mąż, który odkąd pije nalewkę, odrzucił tabletki na nadciśnienie.

Chętnie dołączyłabym zdjęcia, niestety, nie wychodzi mi to. Poproszę ArtComp, może mi pomoże, a Was zachęcę do robienia przetworów z czosnku niedźwiedziego.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 09-04-2017, 17:03
Dzisiaj na obiad były gołąbki. Mięsko zawijane w czosnek niedźwiedzi. Delikatne, pyszne, polecam.
Masełko z czosnkiem niedźwiedzim też polecam
Zrobiłam też, 3 słoiki samych nóżek czosnkowych w oliwie z oliwek. Pyszne na chlebek.


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 25-03-2020, 22:40
Przypominam, że czas zbioru czosnku niedźwiedziego niedługo minie! Jak co roku, nalewka do następnego sezonu i pesto zrobione!
W zeszłym roku po raz kolejny posadziłam w ogrodzie sadzonkę i tym razem się udało, pięknie się rozrasta.

Polecam, warto zająć się czymś pożytecznym, aby odbić od tematu"koronawirusa".


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Udana 09-04-2020, 16:13
Jak robisz pesto? Długo może stać?


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Antaress 12-04-2020, 22:02
Moje pesto stoi w lodówce przez cały rok! Od sezonu do sezonu. Mam dwa rodzaje pesto:
1. wykwintne - zużywam go szybciej (do grzanek, makaronu, serów)
2. proste - zawsze w lodówce (smak czysty i wyrazisty, nadaje się do np. zupy czy jajecznicy)

ad.1 kilka garści czosnku (ok. 200 g) blenduję, nast. dodaję włoskie orzechy, parmezan, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwę i znowu blenduję, składniki dodaję wg uznania, wg smaku i odpowiedniej konsystencji - zamykam w słoiku i do lodówki

ad.2 czosnek blenduję, dodaję tylko sól i oliwę z oliwek, wg smaku - zamykam w słoiku

Jeśli ktoś posiada Thermomix, to ten przepis jest dobry:

https://www.przepisownia.pl/sosydipypasty-przepisy/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego/k5s8s57e-4bb51-347629-cfcd2-mesdy8i1


Tytuł: Odp: Czosnek niedźwiedzi
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 01-05-2020, 19:15
Warto obejrzeć:
 - https://www.youtube.com/watch?v=3JdyuM60_Ug