Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Yuppie 23-11-2016, 18:54



Tytuł: Pizza bezglutenowa
Wiadomość wysłana przez: Yuppie 23-11-2016, 18:54
Zakładam nowy wątek, z racji tego, że pod hasłem "bezglutenowa pizza" nie ma na forum nic. Zaczęłam eksperymentować z przepisami, poniżej link i zdjęcia do jednej z prób:

http://puszka.pl/przepis/7324-bezglutenowa_pizza_z_kaszy_kukurydzianej.html

Ciasto upiekło się jedynie na zewnątrz i jest niezbyt zwarte.

Poszukuję przepisu na sprawdzone już ciasto bądź proszę Was o pomoc w jego stworzeniu.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 24-11-2016, 17:49
Można to danie zaliczyć do bezglutenowych, ale z pizzą ma niewiele wspólnego. Spróbuj z mąki gryczanej i drożdzy.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 28-11-2016, 22:51
Ja robię pizzę na spodzie z kalafiora lub selera. Unikam produktów mącznych, więc mąki żadnej nie dodaję. W necie jest dużo przepisów na taką pizzę - aby spód się nie rozwalał istotne jest dokładne odcedzenie kalafiora. Posiłkowałam się poniższymi przepisami, ale składniki na górę dodałam według własnej woli i uznania:
http://poprostupycha.com.pl/fit-pizza-zkalafiora/
http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/02/pizza-na-spodzie-z-kalafiora-bez-maki-bezglutenowa.html
Są też prostsze wersje bez zabawy w gotowanie kalafiora, ale tamtych jeszcze nie próbowałam.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Goździk 30-11-2016, 14:59
Ja robiłam z kalafiora surowego. Pizza wyszła smaczna, a nawet bardzo dobra. Tylko była bardziej zapiekanką. Spód się nie trzymał. Wydaje mi się, że dałam za dużo kalafiora. Ogólnie warte uwagi i próbowania.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Krzysztov 01-12-2016, 17:26
Najlepsze jest pizza klasyczna z przepisu http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-klasyczna-id202.html długi opis krok po kroku nawet amator zrobi prawdziwą włoską pizzę. Do tego około 200 komentarzy życzę miłej lektury.
(http://www.ewa-gotuje.pl/przepis/min/202.jpg)


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: ArtComp 01-12-2016, 18:57
Najlepsze jest pizza klasyczna
Czy czytałeś post autorki, która założyła wątek? Czy tylko tak "palnąłeś" sobie post, żeby był kolejny?
Yuppie zależało na pizzie bezglutenowej, a ten przepis, który tak zachwalasz ma:

Cytat
Składniki ciasta:
- mąka tortowa - dobrej jakości (2,5 szklanki + łyżka)

Bądź więc tak miły i znajdź coś równie ciekawego, ale tym razem już bez glutenu.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Krzysztov 02-12-2016, 07:51
Tak czytałem post autorki a także:
"Ciasto upiekło się jedynie na zewnątrz i jest niezbyt zwarte."
"Można to danie zaliczyć do bezglutenowych, ale z pizzą ma niewiele wspólnego"
"Pizza wyszła smaczna, a nawet bardzo dobra. Tylko była bardziej zapiekanką."

Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że z dietą bezglutenową jest podobnie jak z dietą Dukana. Ładnie opisane, ładne zdjęcia potraw a opinie niejadalne.
Chcesz zjeść pizzę to zjedz prawdziwą pizzę, chcesz jeść bezglutenowo to nie jedz potraw, gdzie podstawa to mąką i jakiekolwiek jej zastępowanie przyniesie efekt jak w cytowanych wypowiedziach z tego wątku.
 


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Shadow 02-12-2016, 09:35
Ja nigdy nie próbuję żadnych kombinacji i zastępowania produktów zakazanych tymi dozwolonymi, bo jem raczej prosto aż do bólu, ale czemu krytykujesz takie zastępowanie u innych, skoro w wielu przypadkach to się sprawdza? Jak np. zastąpienie panierki zmielonymi nasionami z KB. Bez mąki piecze się trochę inaczej i trzeba się przestawić więc na początku nie zawsze wychodzi, ale uwierz mi, nawet chleb można upiec samemu bez glutenu i będzie bardzo dobry. Pizze też się da, kwestia zdolności kulinarnych a nie samej mąki.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: scorupion 02-12-2016, 10:46
Soję z gnatami też nazywają kiełbasą. Pizza to pizza, a nie wyrób pizzopodobny. Jak ktoś musi udziwniać jedzenie, bo inaczej nie smakuje, to niech udziwnia, ale po co bełtać nazewnictwo?


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Krzysztov 02-12-2016, 14:04
Scorupion - kiełbasa to kiełbasa a pizza to pizza. Shadow - ja nie krytykuję wszelkich urozmaiceń w kuchni, ale nie marudźmy, że kiełbasa bez mięsa nie smakuje jak kiełbasa, że pizza bez glutenu i "ciasto nie jest niezbyt zwarte" albo pizza "była bardziej zapiekanką".
Nazewnictwo na portalach wprowadza w błąd, a potem ludzie są zawiedzeni. Na stronach bezglutenowych powinni pisać "pizzopodobna" i nikt by nie miał pretensji, że smakuje jak kalafior.


Pisz po polsku!!!
Nie będę wciąż poprawiać Twoich postów - kolejne takie niechlujnie napisane będą lądować w dziale do poprawek albo w koszu.
//ArtComp


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Luciano 02-12-2016, 14:25
I to było tak ważne, że musiałeś się tym z nami podzielić, Scorupionie? Jak nie macie pomysłu i chęci na zrobienie pizzy bez glutenu to po co pisać w tym wątku? Dla nas jest to pizza i tyle, a że z innej mąki to co z tego? Żona taką zrobiła i mi smakowała bardziej niż ten badziew co się teraz robi w lokalach.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Shadow 02-12-2016, 14:54
Mi nie chodziło w ogóle o nazewnictwo tylko samo zastępowanie tego typu produktów i cytowane przez Ciebie wypowiedzi, że gdzieś tam komuś nie wyszło albo mu nie smakowało to jest to zło i tyle. Nazewnictwo to kwestia zmiany tytułu na "Pizza bezglutenowa" i tyle. Do tego stwierdzenie: "Ładnie opisane, ładne zdjęcia potraw a opinie niejadalne." to bardzo subiektywna ocena, bo jedni jedzą ślimaki, inni robaki i mówią, że im smakuje wiec jak to się ma do podstawy ciasta z kalafiora. To co komuś smakuje a co nie, to tylko jego własny, wyrobiony smak. Sam tego nie robię i nie popieram, jeśli ktoś do zdrowia dopiero dąży, bo takie kombinacje to rzecz zbędna dla organizmu w czasie zdrowienia, ale uważam, że jak ktoś chce tak robić i będzie mu to smakować, to niech sobie robi.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: scorupion 02-12-2016, 14:57
I to było tak ważne, że musiałeś się tym z nami podzielić, Scorupionie?
Musiałem się podzielić, bo wszędzie następuje degrengolada pojęć.

Scorupion kiełbasa to kiełbasa a pizza to pizza.
Spotkałeś się kiedyś z taką figurą stylistyczną jak porównanie?

A jeszcze memento dla osób chorych - szybciej można wyzdrowieć, kiedy nie urozmaicamy zanadto jedzenia.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Bachna 02-12-2016, 22:58
Zrobiłam parę razy pizzę na cieście biszkoptowym z mąki gryczanej.

Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam żółtka, połączyłam z pianą. Delikatnie wymieszałam z mąką gryczaną (mąki trochę więcej niż na tradycyjny biszkopt).
Ciasto rozprowadzam dość cienko. Podpiekam chwilę. Potem nakładam sos pomidorowy (cebula, czosnek podsmażone, do tego obrane i pokrojone drobno pomidory, zioła prowansalskie; to razem chwilę smażone). Na sos dodatki jakie kto lubi i ser żółty. Zapiekam to wszystko kolejną chwilę i gotowe.

Moim domownikom smakowała, zwłaszcza dzieciom.
Chleb piekę gryczany. I tylko z takim bierzemy kanapki do pracy i szkoły.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Bachna 10-12-2016, 22:26
Na dużą blachę do piekarnika: 3 jaka - oddzielnie białka i żółtka, szczypta soli, powiedzmy 4 - 5 łyżek mąki gryczanej. Mąkę dodaję na oko wg gęstości.

Jeśli chodzi o chleb to mielę na mąkę ok. 50g siemienia i 450g kaszy gryczanej. Do tego 1,5 łyżeczki soli. Jeśli mam to dodaję do tego ok. 100g zakwasu gryczanego. Jeśli nie to dodaję trochę (powiedzmy 3/4 szklanki kwasu z ogórków kiszonych), 1 saszetkę drożdży (warto je trochę rozpuścić w ciepłej wodzie). Można dodać różne dodatki np. 2 łyżki czarnuszki. Dodaję tyle wody, aby ciasto było gęste, ale dawało się mieszać łyżką.
Po wymieszaniu wkładam do blaszki i do piekarnika na ok. 20 min w temp. 60st. Gdy urośnie zwiększam temp. do 220st. na ok. 20min, po czym zmniejszam temp. do 190st. i piekę jeszcze 50min.
W wersji z samym zakwasem i bez drożdży chlebek musi leżakować przez cały dzień lub noc w cieple. I dopiero potem go pieczemy. Jest bardziej zbity niż z drożdżami, ale ja taki bardzo lubię.
Przepis na zakwas gryczany wyszukałam w internecie i dlatego nie piszę.


Tytuł: Odp: Pizza
Wiadomość wysłana przez: Anndrzej 30-12-2016, 18:41
Ostatnio żona zrobiła pizzę bezglutenową na spodzie z ciecierzycy http://www.ewa-wachowicz.pl/bezglutenowa-pizza-na-spodzie-z-ciecierzycy-id629.html.  Polecam, wypróbowana, chrupiąca. Gdybym nie wiedział, to bym nie powiedział, że jest bezglutenowa.


Tytuł: Odp: Pizza bezglutenowa
Wiadomość wysłana przez: Cykoria 08-10-2020, 09:11
A ja polecam pizzę z tego przepisu: https://m.youtube.com/watch?v=sKXiqZLhWMw
W smaku i fakturze bardzo podobna do tradycyjnej. Robiłam wielokrotnie i mam kilka uwag. Na podane proporcje dodaję płaską łyżeczkę soli. Używam ziemniaków, które nie są bogate w skrobię, więc daję ich trochę mniej niż autorka i dosypuję w zamian łyżkę mąki ziemniaczanej. Im dłużej się wyrabia to ciasto, tym bardziej lepkie się staje i trudniej się z nim pracuje, więc polecam wyrabiać tylko do połączenia składników. Jeśli jednak komuś wyjdzie klejące to nadal uda się smaczna pizza, bez obaw. Zazwyczaj robię z 1,5 podanej w przepisie porcji. Wychodzi z tego 8 pizz o średnicy ok 15cm, które piekę na dwóch blachach o wymiarach 33x37cm jednocześnie (w połowie czasu pieczenia zamieniam blachy miejscami). Łatwiej pracuje się z taką małą pizzą niż dużą. Formując pizzę pracuję bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier posypuję mąką ryżową, wcieram mąkę w ręce, robię kulkę z ciasta, kładę ją na papierze w miejscu gdzie docelowo będzie się piekła. Ciasto spłaszczam i delikatnie rozgniatam palcami na boki tak, aby uzyskać kształt okrągły. Jak wyczuwam pod palcami że ciasto w danym miejscu jest lepkie to zatapiam palce w mące, trzeba tę czynność powtarzać wielokrotnie. Nie polecam wałkować ciasta. Piekę w 250st 8min, potem zamiana blach i znów 8min pieczenia.