Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Ciekawostki z mediów - linkownia => Wątek zaczęty przez: Generał 03-03-2018, 10:46



Tytuł: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 03-03-2018, 10:46
Możliwe, że już temat się pojawiał, w takim wypadku proszę o odesłanie do niego.
Wiadomo, że zboża istnieją na ziemi od tysięcy lat, ludzie je jedli i jedzą dalej, z jedną małą różnicą. Kiedyś zboża były zupełnie inne niż dzisiaj. Nie chodzi tutaj tylko o pryskanie Roundapem, ale również o same modyfikacje genetyczne zbóż, przez co stały się one dla człowieka nieprzyswajalne (szkodliwe).
W takim razie - gdyby tak spróbować uprawiać i spożywać zboża takie jak to było kiedyś, tysiące lat temu? Podobno to nie jest aż takie trudne:
http://www.pradawnezboza.pl/ (http://www.pradawnezboza.pl/)
https://www.youtube.com/watch?v=yZZEBNRJpWM (https://www.youtube.com/watch?v=yZZEBNRJpWM)
http://2ab-weizen.de/pl/Wszystko-o-pszenicy-2ab- (http://2ab-weizen.de/pl/Wszystko-o-pszenicy-2ab-)
Wiem, że nie są to linku do autentycznych źródeł, badań naukowych.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 03-03-2018, 11:13
Popyt wyznacza trendy u producentów. Myślisz, że ludzie nagle zaczną chcieć droższe zboże o gorszych właściwościach kulinarnych?


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 03-03-2018, 11:47
Już sporo ludzi chce takie zboże:
http://ecomania.com.pl/chleb-z-samopszy-na-zakwasie-600g-eko,id1337.html (http://ecomania.com.pl/chleb-z-samopszy-na-zakwasie-600g-eko,id1337.html)
https://biobabalscy.shoparena.pl/maka-z-plaskurki (https://biobabalscy.shoparena.pl/maka-z-plaskurki)
https://diogra.pl/18-z-plaskurki (https://diogra.pl/18-z-plaskurki)
http://www.prastare-zboza.pl/ (http://www.prastare-zboza.pl/)

Ludzie stają się bardziej świadomi i zaczynają sięgać po to, co naturalne, nie zmodyfikowane. Wiadomo, ze w naszym świecie ciężko o takie produkty, lecz można je na szczęście znaleźć. Oczywiście są one zwykle sporo droższe od tych zmodyfikowanych, bo wiadomo - modyfikacja poprawia wydajność, a więc cena jest niższa. Biorąc jednak pod uwagę późniejsze koszty leczenia, to może nie wyjdzie wcale tak drożej zainwestować jednak w te nie zmodyfikowane...

Ja osobiście odzwyczaiłem się w 100% od chleba i produktów mącznych, po prostu ich nie potrzebowałem, więc nigdy nie szukałem żadnych "prastarych" zamienników. Do czasu, aż doszedłem do wniosku, że w mojej diecie czegoś brakuje, ciągnie mnie do jakichś wypieków, nie wiedzieć czemu (dodam, że wszelkie pieczywo odstawione już ponad rok, nie ma mowy o uzależnieniu). Doszedłem do wniosku, że chodzi o błonnik oraz prawdopodobnie jakieś minerały z pieczywa. Niestety, KB nie podchodzi mi za przeproszeniem "ni cholery". Nie smakuje mi i tyle, nie będę sobie wmuszał niczego. I tak zrodziło się moje zainteresowanie do "zdrowego chleba". Powiem szczerze, że spróbowałem chleba 100% żytniego na zakwasie (żyto podobno też nie jest takie złe) i stwierdziłem, że nie widzę żadnych reakcji ze strony mojego organizmu, żadnego sprzeciwu, a jestem dosyć czuły pod tym względem.

Tutaj dosyć ciekawy opis doświadczeń z glutenem:
https://krytykakulinarna.com/to-nie-gluten-ci-szkodzi-to-pszenica-glupcze/ (https://krytykakulinarna.com/to-nie-gluten-ci-szkodzi-to-pszenica-glupcze/)
Dosyć "ciekawy" styl pisania :) Myślę, że sporo osób może mieć właśnie podobną sytuację.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Janek 05-03-2018, 10:30
Po co wracać do czegoś co może szkodzić, tylko że mniej? Jeżeli masz ochotę na wypieki, to nie lepiej rozważyć wykonywanie ich z bezglutenowych produktów?


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 05-03-2018, 10:59
To prawda. Żona doprowadziła pieczenie chleba z mąki gryczanej do perfekcji i stanowi to niezłe urozmaicenie codziennego menu.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 11:40
Z jednej strony macie jak najbardziej rację. Po co ryzykować, lepiej dmuchać na zimne. Jest to wygodne podejście, lecz mnie interesuje jak jest naprawdę. Bo to że "może szkodzić" to nie znaczy, że na pewno szkodzi. Może wręcz odwrotnie, pomaga? Św. Hildegarda utrzymywała, że orkisz ma zbawienne działanie na człowieka i powinien być spożywany codziennie:
http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/i/Sw.-Hildegarda/3 (http://centrum-hildegarda.home.pl/pl/i/Sw.-Hildegarda/3)


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Janek 05-03-2018, 12:30
Z moich osobistych doświadczeń wiem, że szkodzi. Nie jestem miarodajny, bo mam problemy z układem pokarmowym. Osoba zdrowa może spożywać w rozsądnych ilościach, nie narażając się na kłopoty.
Powiedz co ma pomagać? Czy wysoka zawartość skrobi, gluten czy martwy błonnik?


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 05-03-2018, 13:04
Cytat
lecz mnie interesuje jak jest naprawdę.
Czyli co? My piszemy nieprawdę?

Janek super podsumował twoje zagwostki.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: scorupion 05-03-2018, 13:40
Żeby się nie powtarzać i zachować zdrowy rozsądek proponuję poczytać tu: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=17307.0
Wątek z naszą nieodżałowaną wielokrotną medalistką, która ostatnio gdzieś podejrzanie przepadła oraz moim wierszykiem, który brzmiał tak:
Tratatata, gluten
najgroźniejsza trucizna świata.
Ale powinien tak:
Srata trata, gluten
najgroźniejsza toksyna świata.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Elizka 05-03-2018, 14:16
Zboża w ogóle są nie potrzebne do życia, to balast, nic więcej.

Ludzie to mają tak zlasowane mózgi, że wręcz twierdzą, że nie jedzenie glutentu szkodzi. Z taką osobą to już wiem, że nie ma co dyskutować. 


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Janek 05-03-2018, 14:21
Absolutnie zdrowy rozsądek jest jak najbardziej wskazany. Mając go na względzie przyznaję, że moja pierwsza wypowiedź nie było do końca fortunna. Niemniej podtrzymuję, że zainteresowanie starymi zbożami to nadmierne wydatki, z niewspółmiernymi korzyściami.

Ludzie to mają tak zlasowane mózgi, że wręcz twierdzą, że nie jedzenie glutentu szkodzi. Z taką osobą to już wiem, że nie ma co dyskutować. 
Zgadzam się z Tobą. Mnie boli jak tacy ludzie jawnie kpią z konieczności bycia bezglutenowcem, najczęściej twierdząc że sobie coś człowiek ubzdurał. Pobłażliwi są tylko jak się dysponuje certyfikatem celiakii.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 14:35
Dziękuję za odesłanie do tematu, post Machosa, który pozwolę sobie zacytować rozwiał moje wątpliwości.
Janek - oczywiście chorym nie poleciłbym glutenu ani nowoczesnego, ani tego 'pradawnego'.
Elizka - tak można napisać o każdym produkcie, bo zawsze jakoś można się obejść, lepiej lub gorzej. Chodzi mi o prawdę. Nie napisałem nigdy, że Biosłonejczycy na forum kłamią, raczej mam na myśli precyzję wypowiedzi. Wypowiedź "może zaszkodzić" nie jest precyzyjna.

Jeśli chodzi to szkodzenie to myślę, że trzeba rozpatrzeć przede wszystkim czy mówimy o spożywaniu glutenu przez osobę zdrową czy chorą. Potem dopiero o jakim glutenie mówimy, czy takim jak był kiedyś, czy nowoczesnym.
Brakuje mi w tych oskarżeniach glutenu o całe zło, jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie, trawienia u zdrowej osoby, wyjaśniającego, co dzieje się z białkiem roślinnym, glutenem, a więc z tymi wszystkimi białkami, które gluten zawiera. Podczas trawienia, enzymy, soki trawienne rozkładają białka i wiązania peptydowe na aminokwasy i peptydy, uwalniają aminokwasy z wiązań, tak więc po strawieniu, gluten, glutenem już nie jest! Jak w takim razie po strawieniu, może zaszkodzić organizmowi zdrowemu coś, co glutenem już nie jest, tylko aminokwasem gotowym do wykorzystania w komórkach organizmu?

Cytat od: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=17307.msg203902#msg203902
jednym z białek, jakie wchodzi w skład glutenu, jest gliadyna, która w ostatnim stuleciu została poddana rozlicznym modyfikacjom. W większości odmian pszenicy z XIX wieku sekwencja kodująca białko Glia-α9 była nieobecna, natomiast teraz występuje prawie we wszystich odmianach tego zboża. Sekwencja ta pasuje do transglutaminazy, która uaktywnia ją do cząsteczki silnie wiążącej białka odpornościowe w ścianie jelita, co wywołuje reakcję odpornościową limofcytów T i daje podwaliny dla wystąpienia celiakii. Ponadto ta sekwencja nie występuje w odmianach pszenicy, jakie rosły wcześniej, a więc w płaskurce i samopszy. Mało tego - nowe formy gliadyny mają charakter opioidalny i wywierają silnie uzależniający wpływ na ludzki mózg, przy okazji nasilając apetyt.

Gliadyna u zdrowego, po strawieniu gliadyną już nie jest, a w jelitach zachodzi wchłanianie aminokwasów, które co prawda wcześniej były częścią złożonego białka, choćby tą gliadyną.

Co innego jest w sytuacji, kiedy do remontu (mowa o chorym organizmie) jest cały przewód pokarmowy, gdzie żołądek już nie radzi sobie ze wstępnym trawieniem białek, a więc w konsekwencji z rozkładaniem tych cząstek białek do aminokwasów, gdzie niestrawione przechodzą do jelita cienkiego i do grubego.

Zakładając, że część ze zjedzonej większej ilości glutenu, znajdzie się niestrawiona w jelicie (tutaj przedstawiam analogię do większej ilości zjedzonych cukrów, których część niestrawiona dostaje się do jelit, stanowiąc pożywkę dla drożdżaków w jelitach) u dotychczas zdrowej osoby, tutaj każdy powinien zadać sobie pytanie, czy będąc zdrowym, już objada się produktami glutenowymi, stwarzając możliwość zaistnienia takich warunków, czy zjada produkty zawierające gluten jako dodatek (http://portal.bioslone.pl/piramida_zdrowego_odzywiania), takich warunków nie stwarzając.



Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Elizka 05-03-2018, 15:09
Zboża to współczesny wymysł człowieka i pomimo tylu lat nasz organizm nie przystosował się do trawienia tego typu żywności.

A tu takie ciekawostki o zbożu:

"Co złego w zbożu?
Przede wszystkim krótko przypomnę dlaczego zboża nie są takie zdrowe.  Ogólnie mówiąc jest to zasługa mechanizmów obronnych, które rośliny, aby przetrwać, wykształciły przez lata ewolucji. Wiadomo, że w przeciwieństwie do zwierząt nie mogły uciekać ani walczyć, więc posiadanie potencjalnie groźnych właściwości stało się jedyną formą obrony. Co takiego mamy w zbożu?


kwas fitynowy
: jest zmagazynowaną w zbożu formą fosforu, który osłabia wchłanianie wielu minerałów takich jak: magnez, cynk, wapń, żelazo. W trawieniu kwasu fitynowego niezbędna jest fitaza, której człowiek nie posiada, stąd też nadmierne spożywanie zboża prowadzi do deficytów minerałów

– inhibitory enzymów
: zboża wymagają odpowiednio nawilżonej gleby dla prawidłowego wzrostu, który mógłby zaburzyć np. proces kiełkowania, dlatego więc inhibitory enzymów odgrywają tak ważną rolę, a my jedząc je praktycznie blokujemy prawidłowe trawienie

– lektyny
: naturalne pestycydy, które podrażniają wyściółkę np. jelit i propagują stan zapalny organizmu

– gluten:
mieszanina białek roślinnych: gluteliny i gliadyny, która doprowadza do stanów zapalnych, chorób autoimmunologicznych oraz innych schorzeń, nawet gdy nie wykryto u nas celiakii "


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 15:12
Idąc tym tropem okazuje się, że rośliny jako jedyne potrafią ewoluować, wykształcać obronę, a człowiek jak stał tak stoi od tysięcy lat. A to bidny ten człowiek, najsłabsze ogniwo w przyrodzie chyba.

Ja jednak myślę, że człowiek zdrowy ma możliwość poradzenia sobie z tymi mechanizmami obronnymi roślin. Tymi, które wykształciły się naturalnie, nie przez ingerencję człowieka, ponieważ tak samo naturalnie u nas wykształciły się odpowiednie mechanizmy.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Shadow 05-03-2018, 19:17
Idąc tym tropem okazuje się, że rośliny jako jedyne potrafią ewoluować, wykształcać obronę, a człowiek jak stał tak stoi od tysięcy lat. A to bidny ten człowiek, najsłabsze ogniwo w przyrodzie chyba.

Ja jednak myślę, że człowiek zdrowy ma możliwość poradzenia sobie z tymi mechanizmami obronnymi roślin. Tymi, które wykształciły się naturalnie, nie przez ingerencję człowieka, ponieważ tak samo naturalnie u nas wykształciły się odpowiednie mechanizmy.

Im organizm mniejszy tym szybciej ewoluuje i dostosowuje się do zmian, szczególnie wirusy, bakterie czy grzyby.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 20:35
No tak, ale człowiek nie składa się również z organizmów mniejszych, które pomagają trawić? Mam na myśli bakterie w jelitach :)


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 05-03-2018, 20:54
Od kiedy trawienie zachodzi w jelicie grubym? No chyba, że masz na myśli stan patologicznym zwany przerostem bakteryjnym, gdy bakterie trafiają do jelita czczego, ale tam też już jest raczej po trawieniu.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 21:19
Mam na myśli bakterie wspomagające trawienie, tzw. "trawienie jelitowe".


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 05-03-2018, 21:21
To na którym etapie trawienia ów bakterie wspomagają? Ogólnie rzecz biorąc to bakterie symbiotyczne nie wspomagają trawienia, lecz same trawią, zaś efektem końcowym tego procesu są odpady- witaminy.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 21:54
Od kiedy trawienie zachodzi w jelicie grubym? No chyba, że masz na myśli stan patologicznym zwany przerostem bakteryjnym, gdy bakterie trafiają do jelita czczego, ale tam też już jest raczej po trawieniu.
Następnie:
To na którym etapie trawienia ów bakterie wspomagają? Ogólnie rzecz biorąc to bakterie symbiotyczne nie wspomagają trawienia, lecz same trawią, zaś efektem końcowym tego procesu są odpady- witaminy.
To jak jest? Są te bakterie, czy ich nie ma w jelicie grubym? Bo się pogubiłem :)


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 05-03-2018, 22:00
Są. I one trawią w jelicie grubym błonnik, zaś to co człowiek miał strawić to strawił we wcześniejszych odcinkach przewodu pokarmowego.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 22:05
No właśnie :) To fajnie, ustaliliśmy już, że w jelicie grubym są bakterie.
A tak poważnie Luciano czy zaczynanie tej wymiany zdań miało sens? Rozmawiajmy o rzeczach, które wnoszą coś wartościowego do tematu.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: scorupion 05-03-2018, 22:41
gdy bakterie trafiają do jelita czczego, ale tam też już jest raczej po trawieniu.
W jelicie czczym odbywa się zasadnicza część trawienia.

Gluten jest znakomitym przykładem na nadgorliwość i ortodoksyjne podejście do wiedzy zgromadzonej na Biosłone. Zeżarcie bułki z dużym kawałem kiełbasy w żadnym wypadku nie zaszkodzi zdrowemu. U delikwenta z dziurawymi jelitami wydłuży czas leczenia, u chorego na celiakię zrobi porządny bałagan. I tego się trzymać.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 05-03-2018, 23:00
Otóż:
Cytat
W jelicie czczym trwa jeszcze oddziaływanie enzymów trawiennych, zmieszanych z miazgą pokarmową, są też wydzielane niewielkie ilości nowych enzymów, ale podstawowym procesem zachodzącym w tym odcinku przewodu pokarmowego jest wchłanianie.
Źródło: http://portal.bioslone.pl/oczyszczanie/jak-dziala-mikstura-oczyszczajaca#trawienie_chemiczne_pokarmu

Dlatego napisałem, że na tym etapie jest już w większości po trawieniu pokarmu. Jak widać, nie odbywa się tam zasadnicza część trawienia.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 05-03-2018, 23:35
Gluten jest znakomitym przykładem na nadgorliwość i ortodoksyjne podejście do wiedzy zgromadzonej na Biosłone. Zeżarcie bułki z dużym kawałem kiełbasy w żadnym wypadku nie zaszkodzi zdrowemu. U delikwenta z dziurawymi jelitami wydłuży czas leczenia, u chorego na celiakię zrobi porządny bałagan. I tego się trzymać.

Szczerze mówiąc do tego dążyłem tym tematem właśnie.
Jednak wydaje mi się, że należy wziąć jeszcze pod uwagę gluten nowoczesny oraz ten, który był kiedyś. Jednorazowe zjedzenie bułki z tego nowego, zmodyfikowanego zboża u zdrowego pewnie nie wyrządzi szkody, jednak odżywianie się nim regularnie nie wydaje się być dobrym pomysłem.
Co innego jeśli mówimy o zbożach nie zmodyfikowanych, do których trawienia przystosowane są organizmy ludzi od tysięcy lat. Spożywanie takich zbóż regularnie nie powinno powodować negatywnych skutków. Oczywiście w dużym uproszczeniu, nie każdemu służy to samo.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: scorupion 05-03-2018, 23:45
Co mówi na temat trawienia Ganong W.F., Fizjologia, Warszawa, wyd. PZWL, 2009
Cytat
Trawienie jest to proces zachodzący w układzie pokarmowym, którego rolą jest stopniowy rozkład złożonych związków chemicznych, takich jak białka, tłuszcze czy węglowodany do związków prostych, a następnie ich wchłonięcie wraz z witaminami, solami mineralnymi i wodą. ... Proces trawienia u człowieka rozpoczyna się już w jamie ustnej i kończy w ostatnim odcinku jelita grubego, a czas jego trwania zależy od takich czynników, jak wiek, aktywność fizyczna czy rodzaj spożywanych przez nas posiłków. ...Poza samym rozkładem substancji odżywczych niezwykle istotny jest ostatni etap trawienia, czyli wchłanianie, które zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim i jelicie grubym.

Cytat
Główne węglowodany spożywane przez człowieka to wielocukry (np. skrobia), dwucukry (np. laktoza) i cukry proste. Cukry proste nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka, a jedynie transportowane są do jelita cienkiego, w którym są wchłaniane. Skrobia z kolei podlega długiemu procesowi enzymatycznego rozkładu, który rozpoczyna się w jamie ustnej, przy udziale amylazy ślinowej. Dalsze jej trawienie ma miejsce w jelicie cienkim, pod wpływem amylazy trzustkowej. Produkty tego procesu, czyli oligocukry, transportowane są do kosmków jelitowych, gdzie przy udziale enzymów oligosacharydaz trawione są do cukrów prostych.

Cytat
Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku człowieka, gdzie pepsyna doprowadza do rozerwania wiązań peptydowych. Enzym ten wydzielany jest z komórek ścian żołądka jako nieaktywna forma (pepsynogen), która ulega aktywacji dzięki odpowiednio niskiemu pH żołądka.
Polipeptydy, powstałe w żołądku pod wpływem pepsyny, transportowane są do dwunastnicy, gdzie proces ich trawienia ulega zahamowaniu. Dopiero w jelicie cienkim ulegają one dalszemu rozpadowi przy udziale enzymów trzustkowych – trypsyny, chemotrypsyny i elastazy. To między innymi przy ich udziale białka ulegają ostatecznemu rozkładowi do aminokwasów.

A co mówi Wiki:
Cytat
Jelito czcze (łac. intestinum jejunum) – jedna z trzech części jelita cienkiego, leżąca pomiędzy dwunastnicą a jelitem krętym. W nim odbywa się wchłanianie pokarmu. U ludzi dorosłych osiąga długość od 2–3 m.

W błonie śluzowej jelita cienkiego występują liczne gruczoły, wydzielające sok jelitowy lub zasadowy śluz (około 2 litrów na dobę) – wartość pH utrzymuje się na poziomie 7-8, czyli jest neutralna lub lekko zasadowa. Błona śluzowa ma również mnóstwo malutkich, unerwionych wypustek, do których dochodzą bardzo cienkie naczynia krwionośne i limfatyczne. Każda wypustka, kosmek ma na sobie tzw. krypty, czyli lekkie wgłębienia na powierzchni, zaś komórki wyściełające wnętrze jelita posiadają mikrokosmki. Wchłania mleczko pokarmowe i za pomocą krwi odbiera pożywienie. Tutaj odbywa się zasadnicza część trawienia.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 06-03-2018, 07:34
Dochodzimy do wniosku, że trawienie (mechaniczne i chemiczne) + wchłanianie= trawienie jako jeden proces. Tylko co z tymi bakteriami co miały pomagać trawić gluten?


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: scorupion 06-03-2018, 08:27
Nie wiem o co chodzi. Białka są trawione przez enzymy.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 06-03-2018, 08:58
No wiadomo, ale Generał zasugerował, że symbiotyczne bakterie zasiedlające układ pokarmowy miałyby w jakimś stopniu przyczyniać się do trawienia glutenu.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Generał 06-03-2018, 14:59
No wiadomo, ale Generał zasugerował, że symbiotyczne bakterie zasiedlające układ pokarmowy miałyby w jakimś stopniu przyczyniać się do trawienia glutenu.
W którym momencie Luciano?
Bo chyba nie chodzi Ci o ten moment:
No tak, ale człowiek nie składa się również z organizmów mniejszych, które pomagają trawić? Mam na myśli bakterie w jelitach :)
Bo nie widzę tutaj ani słowa o glutenie.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Luciano 06-03-2018, 19:03
Myślałem, że dyskutując w wątku o tytule "Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża" będziesz pisał w kontekście glutenu. W sumie to mea culpa, już w niejednym wątku na forum odbiegano zupełnie od tematu.

I żeby nie było, że cie jakoś atakuje za poglądy- sam trochę rozmyślałem na temat pradawnego glutenu. Np. czy istnieją jeszcze nasiona takich odmian, aby móc ruszyć z hodowlą? Ktoś jednak słusznie zauważył, że nawet osoba zdrowa może powolutku, dzień po dniu, zmieniać przyzwyczajenia żywieniowe i nim się nie spostrzeże wróci do patologicznego sposobu odżywiania się. Ja glutenu nie spożywam od paru lat i wcale za nim nie tęsknię.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Janek 06-03-2018, 20:03
@Generał
Miałem teraz czas obejrzeć polecany przez Ciebie film z Tadeuszem Rolnikiem.
https://www.youtube.com/watch?v=yZZEBNRJpWM (https://www.youtube.com/watch?v=yZZEBNRJpWM)
Trochę moje sceptyczne nastawienie do pradawnych zbóż zmalało. Jeżeli faktycznie tak jest, że te niegdysiejsze zboża źle znoszą sztuczne nawożenie, nie wymagają sztucznych oprysków (chociaż do końca ciężko mi w to uwierzyć), to warto wspierać rolników mniej zanieczyszczających środowisko.
Przetwory z pradawnych zbóż mogą być dobrym rozwiązaniem dla osób przechodzących z III na IV etap DP, czyli próbujących wdrażać gluten.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Brer 07-03-2018, 16:32
Pradawne czy niepradawne zboża, jaki jest powód aby to jeść? Do zdrowia to nie przybliża.


Tytuł: Odp: Gluten glutenowi nierówny? Pradawne zboża
Wiadomość wysłana przez: Piotr 07-03-2018, 23:31
Jeżeli już szukamy pradawnych zbóż, to są bezglutenowe jak teff czy sorgo.