Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Mistrz 16-05-2007, 16:50



Tytuł: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 16-05-2007, 16:50
Oto lista substancji dodawanych do naszej żywności → http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: maciej_k 15-10-2010, 21:14
Czy Mistrz opinie o tych konserwantach (np. Uważane za nieszkodliwe. albo Odradza się częste spożywanie.) na zalinkowanej stronce podaje za wiarygodne?


Sprawdziłem szynkę od kumpla z lodówki...

"Mazury" Ełk, szynka bohuna. 5/7 E: Odradza się częste spożywanie; 2/5: Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii; 1/7: Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych - w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy.

Jak wróci to zapytam go, czy smaczne.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 15-10-2010, 22:03
Oczywiście, że najlepsze są produkty niepoddane jakiemukolwiek przedłużeniu przydatności do spożycia, ale dla większości nie są one dostępne. W tej sytuacji najlepsze są jednak produkty zakonserwowane poprzez dodanie do produktów żywnościowych substancji zwanych konserwantami, a to z tego względu, że pozostałe metody wzdłużenia przydatności do spożycia są o stokroć groźniejsze dla zdrowia: http://www.bioslone.pl/obalanie-mitow/konserwowanie-zywnosci


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Kamil 05-02-2014, 23:22
Cholera! Jeszcze w grudniu ta strona z pierwszego postu działała!


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Aniela 05-02-2014, 23:48
Mam skopiowaną, jak chcesz to mogę Ci podesłać.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 05-02-2014, 23:56
No faktycznie, szkoda że link już nie działa. Co do konserwantów to spotkałam się ze sprzecznymi informacjami odnośnie pewnych środków, które w niektórych źródłach uznane zostały za praktycznie nieszkodliwe, a w innych za podejrzane i budzące sporo wątpliwości.
Na co dzień korzystam z tej książeczki:
http://www.rm.com.pl/product-pol-335-E213-Tabele-dodatkow-i-skladnikow-chemicznych.html
Jeśli gdzieś indziej znajdę bardziej aktualną informację, że jakiś konserwant jest jeszcze bardziej szkodliwy niż opisuje to książka to nanoszę poprawki.
Charakterystykę wielu najczęściej stosowanych konserwantów znam już na pamięć i zawsze sugeruję się tymi informacjami gdy sięgam po sklepowe produkty (co na szczęście zdarza się bardzo rzadko).


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Kamil 06-02-2014, 11:15
Podeślij Aniela. Dobrze będzie załadować na nasz serwer i dodać tutaj.

Tashideley, niedługo to będziesz znawczynią wszelkiej chemii w pożywieniu :D. Dzięki za książkę, przyda się.
Znalazłem wiele takich "tabel" ale wiele jest kłamliwych. Bo nie uwierzę tabeli, w której jest wielkimi literami napisane "guma guar - nieszkodliwe"!


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 06-02-2014, 14:53
Akurat w tej książeczce guma guar jest oznaczona na zielono z oznaczeniem 'bezpieczny dla większości'. Jednak dodany opis wyraźnie informuje, że spożywana w nadmiarze może powodować skurcze jelit, mdłości, wzdęcia i biegunkę.
Tak więc różnie może być z tymi kategoriami szkodliwości, ale należy przyjąć, że jeśli coś jest oznaczone kolorem żółtym lub czerwonym to jest to mega trucizna, a jeśli zielonym to badania potwierdzające szkodliwość nie są wystarczające.
Innym kwiatkiem z tej książki jest oznaczenie emulgatora E476 (stosowanego w większości słodyczy i czekolad) jako nieszkodliwego. Wiadomo już, że odkłada się w nerkach i wątrobie i w efekcie może zakłócać pracę tych narządów.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Domi5 07-02-2014, 18:44
Pierwsza myśl, to kupić tę książkę, ale po co? Kupuję żywność nieprzetworzoną i bez jakichkolwiek dodatków i jak widzę jakiekolwiek E, to nie kupuję i nie potrzebuję pamiętać, które E jest nieszkodliwe.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Kamil 07-02-2014, 18:54
Ja robię zakupy dla siebie i dla rodziny, tak więc wolę im kupować mniejsze zło. A niestety rodzina tkwi w sowich przekonaniach. Swoją drogą dobrze jest mieć taką tabelę dla innych niedowiarków - niech zobaczą co jedzą.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Domi5 07-02-2014, 19:11
Kamil, masz rację - dla rodziny warto samodzielnie selekcjonować produkty jak jest taka możliwość, ponieważ sami pewnie nie interesują się tym. Ja w mojej rodzinie tyle nagadałam, że widzę małe sukcesy. Nawet sama zrobiłam dla nich swój pierwszy w życiu dżem i smakował im i czekają na więcej i nie chcą kupnego już. ;-) Obrzydziłam im też chleb i jedzą go trochę mniej...


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 07-02-2014, 19:15
Domi5, ale dodatki do żywności to nie tylko wypisane na etykietach symbole E!
Często producenci podają ich niezbyt groźnie brzmiące nazwy jak choćby 'naturalny' bo produkowany z białek jaj kurzych lizozym. I dopiero dzięki książeczce dowiadujemy się, że jest to bardzo szkodliwy konserwant o symbolu E1105, powodujący chroniczne bóle głowy i reakcje alergiczne. To samo dotyczy wszechobecnego barwnika o ciekawej nazwie annato i wielu innych.
Ja też kupuję od czasu do czasu coś w sklepie - głównie w sytuacjach ekstremalnych, choć niekiedy też dla innych osób i wtedy wiedza o dodatkach jest bezcenna, bo dzięki niej wybiorę ser żółty nie z annato tylko z kurkuminą.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Misiek 07-02-2014, 19:30
Nie chce Was truć, ani podważać zasadności kupna wściekle zdrowej żywności, ale mam  mamę, która żywi się właściwie samą konserwowaną żywnością - typu zupki w proszku i gotowce.

 I wyobraźcie sobie, w marcu tego roku skończy 89 lat, jest w pełni sprawna intelektualnie i fizycznie. A na pytanie - jaka jest recepta na długowieczność twierdzi, że to właśnie konserwanty ją tak zakonserwowały.
I bądź tu mądry...:)


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Domi5 07-02-2014, 19:32
Można się nabrać - nie piszą E1105 tylko lizozym z białka jaj i czujność uśpiona. Czasami kupuję ser kozi z tym dodatkiem i uznałam, że nie jest taki zły skoro z jajka. To był jedyny dodatek w tym serze, więc może nie aż tak szkodliwy.

http://www.niam.pl/pl/produkty/3702-e1105_lizozym


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Kamil 07-02-2014, 19:35
Na długowieczność składa się wiele rzeczy, o czym w skrócie napisałem tu: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=7431.msg200308#msg200308. Można by do tego dodać warunki w jakich żyjemy, powietrze, pracę, a wymieniać w sumie można w nieskończoność.


A co do tego E1105 - to jak widzicie. Gdzie nie spojrzeć to inne opinie.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Domi5 07-02-2014, 19:36
Do serów też często dodają chlorku wapnia, który wydaje się neutralny według tego opisu http://emuglatory.dlanas.info/?p=223.

E509 Chlorek wapnia Pochodzenie: 
Naturalnie sól, składnik soli morskiej i kamiennej. Funkcje i cechy charakterystyczne: Regulator kwasowości, poprawia zwięzłość struktury owoców i warzyw, wiąże metale. Produkty: Wiele produktów, również jako źródło wapnia w suplementach żywieniowych. Dopuszczalne dzienne spożycie: Nie określono. Efekty uboczne: Nie są znane. Ograniczenia żywieniowe: Brak. E509 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.  


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 08-02-2014, 13:58
Akurat w tej książeczce guma guar jest oznaczona na zielono z oznaczeniem 'bezpieczny dla większości'. Jednak dodany opis wyraźnie informuje, że spożywana w nadmiarze może powodować skurcze jelit, mdłości, wzdęcia i biegunkę.


To enigmatyczne sfrmułowanie też rodzi nieporozumienia. Jedni nie solą i nie słodzą w ogóle, bo sól i cukier w nadmiarze szkodzą. Inni solą i słodzą bardzo dużo, bo przecież nie wiadomo ile to jest "nadmiar". Dla każdego inna ilość.


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Tashideley 08-02-2014, 18:01
Dlatego jestem zdania, że każdy konserwant jest z założenia potencjalnie szkodliwy, o ile nie udowodniono inaczej.
Chlorek wapnia nieszkodliwy? Oto co może powodować:
- podrażnienia skóry i błon śluzowych
- dolegliwości żołądkowe
- zaburzenia rytmu serca
Jeśli więc ktoś pisze, że efekty uboczne nie są znane to oznacza to, że o nich po prostu nie doczytał.

Albo nie chciał doczytać... //Kamil


Tytuł: Odp: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 04-01-2019, 16:56
NIK się obudził i coś bredzi:

 - https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

Gdzie byli tyle lat? Szumu narobią i znowu kilka lat będzie cisza.