Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Tori75 24-05-2007, 11:43



Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Tori75 24-05-2007, 11:43
Zastanawiam się nad pieczeniem chleba w domu z użyciem specjalnej maszynki, zauważyłam jednak, że większość z nich jest wyłożona teflonem. To chyba niezbyt dobrze prawda? Jakich powinnam szukać ?


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Marcin 24-05-2007, 21:38
Witaj Tori75 jestem posiadaczem takiej maszyny do pieczenia chleba i mogę z czystym sumieniem każdemu z Was polecić to cudo. Kupiliśmy to urządzenie z wielu powodów takich jak: zawsze świeży pachnący chlebek i tyle ile potrzeba aby nie wyrzucać, oczywiście jego rodzaj to Twój wybór gdyż możesz upiec jaki tylko chcesz od razowego po jogurtowy ziołowy z marchewki, jajek, jasny ciemny, bezglutenowy mógłbym tu wymieniać w nieskończoność i to wszystko + Twoja wyobraźnia - dodatkowo można jeszcze wykonać w tym sprzęcie marmoladę, konfiturę. Kolejna sprawa to to że wiesz z czego robisz taki chleb (mówie o higienie i zdrowych produktach) – kolega pracował w piekarni i mówił co tam się dzieje – nie będę tu przytaczał jego słów bo byście już nigdy nie zjedli sklepowego chleba.  
Co do teflonu - u mnie pisze że forma jest wykonana z powłoki przeciwdziałającej przywieraniu ciasta – myślę że i tak o wiele zdrowszy taki chleb domowy niż kupny.  
Służę pomocą gdyby ktoś potrzebował rady w sprawie maszyny do pieczenia chleba.

A………. fajna jest funkcja opóźnienia czasowego – czyli nastawiamy aby w nocy zaczął piec i na rano mamy chlebek jak z piekarni a cały dom w zapachu pieczonego chleba………


Pozdrawiam!
Marcin


Tytuł: Domowy piec
Wiadomość wysłana przez: dorka 25-05-2007, 07:59
Do Marcina.
Czy można wiedzieć gdzie taką maszynę można nabyć, jaka firma ją wyprodukowała i jaka jest jej orientacyjna cena?


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Pablo 25-05-2007, 08:33
Poszukaj na allegro → tutaj (http://www.allegro.pl/14156_automaty_do_chleba.html?id=14156&view=gtext&order=p&change_view=1) znajdziesz ich całe mnóstwo :)  Sam tu zamówiłem i nie żałuję, mam automat firmy FIF, koszt - ok. 100 zł, co prawda z niemieckim menu, ale polską instrukcją ;)
Chwilowo chleba nie piekę, bo znalazłem fajny sklepik z chlebem żytnim na zakwasie i też mi smakuje :cool: Co do przepisów to polecam:
- http://www.chleb.info.pl/
- http://www.cincin.cc/index.php?s=c8595a46b38bf7e8a477f19a5b031013&showforum=7


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Tori75 25-05-2007, 10:44
dzięki Marcin  :)


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Dziunia64 25-05-2007, 18:59
Marcinie czy mógłbyś zdradzić jaki Ty masz ten piec? Pablo podał link na allegro ale tam
jest tyle ofert a dla laika to koszmar w tym się połapać.
Proszę bo Twój jest już przetestowany.
Pozdrawiam. Dziunia.


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Marcin 25-05-2007, 21:36
Oczywiście już podaje jaka to maszyna - tutaj jest link do aukcji takiej samej maszyny jak ja mam i do tego samego sprzedawcy (http://www.allegro.pl/item196914199_automat_do_chleba_chrom_2_lata_gwarancji_gratis.html)

W razie pytan oczywiscie pytajcie - jestem czujny ;)

pozdrawiam
Marcin


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Dziunia64 30-05-2007, 20:48
Marcinie dziękuję serdecznie.
Dziunia.


Tytuł: pieczenie chleba cd.
Wiadomość wysłana przez: Dusia53 09-06-2007, 20:34
Uwielbiam piec sama chleb , mam maszynkę już 2 lata . Gdybym miała jeszcze raz kupic to poszukałabym  z 2 mieszadłami .Forma jest bardziej podłużna i wygodnie wyjac nozyki przed pieczeniem . Mam tylko czasem kłopot , że chleb mi troche opada i to mnie zniechęca . Coś muszę robic żle  Marcin napisz jak Ci wychodzi  . zafascynował mnie orkisz i amarantus , będę dodawać do pieczenia chleba .Ukłony .


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Magda 10-06-2007, 07:58
czasami chleb wcześniej wyrasta i czekanie aż program sam włączy funkcję pieczenia jest zbyt długie - wtedy chleb "siada". Ja obserwuję pod koniec rośnięcia, gdy stwierdzam ,że już jest odpowiednio wyrosnięty to wyłącam program automatyczny i sama włączam funkcję pieczenia. Od czasu jak na to wpadłam nigdy mi chleb nie opadł.


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Marcin 11-06-2007, 22:13
Jeśli chodzi o przyczyny jakie powodują że chleb nie wyrasta lub wyrasta za mało to są to zazwyczaj:
- zbyt mała ilość drożdży lub stare bądź przeleżane drożdże
- zbyt ciepły płyn lub nagrzana maszyna po poprzednim wypieku
- zła (typ) lub stara mąka
- za dużo lub za mało płynów
- brak soli

Niestety aby chleb wyszedł jak należy trzeba praktycznie „aptekarsko” wymierzać składniki i to ze sprawdzonego przepisu na dodatek dopasowanego do danej maszyny.
Metoda Madzi jest także dobra z tym że trzeba stać i obserwować wypiek a w tym wypadku pieczenie z opóźnieniem (chlebek na rano) - odpada

Jeśli chcesz taki wyrośnięty chlebek to trzeba mieć właśnie taki sprawdzony przepis  :cool:
 (http://images22.fotosik.pl/149/31500b930b1c2f3am.jpg) (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31500b930b1c2f3a.html)


Natomiast taki chlebek to u mnie standard  :cwaniak:

 (http://images22.fotosik.pl/149/d31548ef58e12297m.jpg) (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d31548ef58e12297.html)

pozdrawiam
Marcin


Tytuł: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: KaZof 23-10-2007, 00:26
Od lipca także piekę chlebuś w automacie do chleba ALASKA z dwoma mieszadłami.
Zakawas prowadzę od 02 lipca br., codziennie dokarmiając go po 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 100 ml. wody gazowanej jurajskiej. Chleb piekę średnio co drugi dzień.
Mąki Heliant 100% ziarniste Gdańskich Młynów i Spichlerzy Dr Cordesmeyer'a kupuję w Auchan żytnia i przenna po 2,79 zł/kg a orkiszowa po ok.7 zł./kg.
Przez te miesiące doszłam do swojego przepisu (wyciągu z różnych zasłyszanych i przeczytanych) i chciałabym się z Wami nim podzielić (proporcje na ok.kilogramowy chleb):
1. dwie łyżeczki soli ciechocińskiej panwiowej (po jednej na mieszadło i dalej inne składniki też tak rozdzielam na każde mieszadło);
2. dwie łyżeczki miodu grycznego;
3. dwie łyżeczki masła;
4. 250 ml. wody gazowanej jurajskiej;
5. 400g. swojego zakwasu;
6. 100g. mąki żytniej 100% ziarna;
7. 300g. mąki pszennej 100% lub orkiszowej, czasami 150/150;
W automacie mam gotowy program na chleb pełnoziarnisty (3 nr), ale przerywam ten program zanim zacznie się pieczenie (jakieś 55 min. przed końcem) i pozostawiam jeszcze w spokoju wszystko na jakieś 2 godziny. Póżniej uruchamiam program pieczenia (10 nr).

Otrzymuję (cały cykl trwa 6 h):

Pycha ze swojusim smaluszkiem z czosnkiem i ze świeżymi ziółkami: tymianek, majeranek, szałwia oraz kłącze świeżego imbiru.

Wadą automatu jest, że nie piecze z góry (brak chrupiącej od góry skórki, ale surowizny nie ma też) i pozostają w chlebie mieszadełka i wyjmując je pozostają od spodu dziurki: (http://images31.fotosik.pl/13/c3c4b0f449f1cc59med.jpg) (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3c4b0f449f1cc59.html) (http://images34.fotosik.pl/13/0148d9bf28aeab2fm.jpg) (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0148d9bf28aeab2f.html)

Drożdży piekarniczych nie dodaję. Zrezygnowałam też z nasion, gdyż przeważnie w wysokiej temperaturze tracą one dobroczynne dla zdrowia składniki, a sporo za to dodaję ich do koktajli. Blonnik w chlebku mam ze 100% ziarna.
Na dniach poszukam jeszcze młyna i popróbuję z taką mąką.

Pozdrawianki i zachęcam do wypieku swojego pieczywka :)  :P  :)


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: martuszkakh 08-11-2008, 01:23
Znow trafilam na stary watek  :(  ale sprobuje...
No wiec mam pytanie do Marcina - w zwiazku ztym, ze jestem laikiem jesli chodzi o chleby domowej roboty i maszyny do wypiekow, bardzo bym prosila o nazwe tej cudownej maszyny, ktorej uzywasz, bo ten link do aukcji allegro powyzej niestety juz jest przedawniony i strona jest w archiwum... Z gory dziekuje bardzo.


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Rysiek 08-11-2008, 10:41
To było zapewne coś takiego http://allegro.pl/item476915792_automat_do_chleba_chrom_2_lata_gwarancji.html


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: KaZof 08-11-2008, 14:20
Nie koniecznie musi być ten drogi.
Pablo pisze o FIF, ja mam jego polską wersję ALASKA BM 2000, a obecnie na Allegro to wyglada mi, ze to jest to:
http://allegro.pl/item474937146_biffinet_najtaniej_iiigat_sprawny_w_100_gwarancja.html
(to cena za komplet).
Ja mam dokładnie taki i mogę go polecić - pieczone są w nim chleby pełnoziarniste co drugi dzień od 02 lipca zeszłego roku ... i (odpukać) ciągle jest sprawny:
http://allegro.pl/item471047762_przecena_automat_do_chleba_alaska_bm2000_gwarancja.html
ale tutaj "rozbity" został na części:
mieszadła:
http://allegro.pl/item468056792_mieszadelka_do_alaska_fif_moulinex_bifinet.html
foremka:
http://allegro.pl/item468109066_foremka_do_automatu_alaska_fif_mulinex_bifi.html
Możliwe, że można coś "utargować z tego, jeśli zakupione zostaną 3 części,  ;)
Jak skończy się ta aukcja, będzie pewnie kolejna tej samej osoby - musisz śledzić, powodzenia.
acha, nie wiem jak to dzisiaj wyglada, ale rok temu w GB nie były osiągalne automaty z dwoma mieszadłami (to ważne!), a u nas w Polsce tak i w dodatku były dużo tańsze,  :)


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: martuszkakh 08-11-2008, 18:12
Dziekuje bardzo za linki. A czy w tych automatach mozna robic chleby na zakwasie, czy one wyjda? Ktos wie?


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Castor 13-11-2008, 21:33
Przecież Kazof pisze że piecze na zakwasie i mu wychodzą!


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Boja 13-11-2008, 21:41
Castor, co do Kazof, to nic mu "nie wychodzi", bo Kazof to dziewczynka!   :lol:


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: martuszkakh 13-11-2008, 22:52
Dzieki za odpowiedz! Musialam jakos to przeoczyc... A tak na marginesie - to swietnie, lubie 'prawdziwy' chleb, wiec chyba sobie sprawie taki automat  ;)


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Kati81 14-11-2008, 07:53
Jeśli ktoś jest zainteresowany automatem do pieczenia chleba, to polecam zajrzeć do Lidla, bo byłam przedwczoraj i widziałam, że akurat jest promocja na maszyny marki Bifinett w cenie ok. 160 (bodajże) złotych. Podobno są dobre - ja osobiście ich nie znam, ale widziałam pozytywne opinie na forum kulinarnym CinCin. W Tesco ostatnio też widziałam jakaś maszynę, ale małą, na jedno mieszadło za chyba 99 zł.
Sama mam maszynę Alaska BM 2000 i jestem z niej zadowolona :) Kupowałam ją na Allegro, chociaż podobno w Makro też są dostępne.


Tytuł: Odp: Domowy wypiek chleba
Wiadomość wysłana przez: Darko 28-06-2021, 13:17
Czy to dobre urządzenie? Jakie byście polecili.

https://allegro.pl/oferta/automat-do-chleba-wypiekacz-yoer-19-prog-przepisy-8240952501