Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Loret 12-05-2008, 10:51



Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Loret 12-05-2008, 10:51
Najlepsze są listki zebrane przed kwitnieniem. Pokrojone dodajemy do sałaty z dodatkiem szczypioru, rzodkiewki oraz jajek i polewamy sosem winegret. Listki mlecza można też dusić z dymką i marchewką na jarzynkę. Z kolei ususzone, rozdrobnione płatki można dodawać do ciast zamiast szafranu, by nabrały pięknego złocistego koloru. Zarówno liście jak i korzeń mlecza od dawna wykorzystywane były w medycynie ludowej jako sposób na wiosenne oczyszczenie organizmu. Napary i odwary z ziela działają dobroczynnie na wątrobę, pobudzają wydzielanie żółci. Pomocne są także w leczeniu wyprysków i trądziku. Roślinka ta bogata jest w potas.


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 12-05-2008, 10:59
Jedynymi dziko rosnącymi na naszym terenie warzywami jadalnymi są pokrzywa i lebioda. Mlecz (Mniszek lekarski) jest rośliną leczniczą, w związku z czym należy zapoznać się ze stosowną literaturą i stosować go wg zasad opisanych przez fachowców, by nie przedawkować tego w gruncie rzeczy leku.


Tytuł: cd
Wiadomość wysłana przez: fiona50 12-05-2008, 11:31
Lebioda, czyli komosa pospolita jest po przyrządzeniu wspaniała. Blanszuje się jej liście, a potem wrzuca na tłuszcz, na patelnię. Doprawiamy tak jak szpinak, ale lebioda jest o niebo lepsza, bo ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku.


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 13-05-2008, 21:03
Cytat od: "fiona50"
Doprawiamy tak jak szpinak ale lebioda jest o niebo lepsza, bo ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku .
I nawet dzieci chętnie ją jedzą, w przeciwieństwie do szpinaku, którego na ogół nie cierpią.


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Kati81 19-06-2008, 10:06
Wszystko fajnie, tylko czy ja się tą komosą czasem nie podtruję?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_bia%C5%82a
Cytat
Pędy nadziemne i nasiona zawierają saponiny, kwas szczawiowy, alkaloidy (betacyna, betaksantyna), kwas oleanolowy. Roślina rosnąca na przeazotowanych glebach łatwo kumuluje azotany. U ludzi, którzy spożyli komosę i przebywali na słońcu pojawiało się uczulenie słoneczne, objawiające się obrzękiem skóry i zmianą jej barwy, biegunką i silnym podnieceniem. Zwierzęta zwykle omijają komosę, jednak stwierdzono przypadki zatruć. U koni następowały drgawki, niemożność przełykania, zaburzenia koordynacji ruchów, spadek ciśnienia krwi i zapaść. U bydła i owiec zatrucie objawiało się brakiem koordynacji ruchów, krwawieniem z pyska, nozdrzy i odbytu.

...nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku. Mają dużo białka (16%), węglowodanów (49%), witaminy C, prowitaminy A. Starsze liście i nasiona są trujące. Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się. Z nasion można przyrządzać mąkę i kasze.

A co jak tej wody po gotowaniu się całkowicie nie odleję? Coś tam zawsze raczej zostaje.
Skoro szczególnie nasiona i starsze liście są trujące, to co z tą mąką i kaszą?


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 19-06-2008, 10:11
Do spożycia nadają się wyłącznie młode pędy. Nietrudno je rozróżnić, ponieważ są posypane srebronobiałym pyłkiem. Innych nie należy zrywać.


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Kati81 19-06-2008, 10:15
Dziękuję serdecznie za informację :) Właśnie się zastanawiałam nad tym, jak odróżnić stare liście od młodych.


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Emisia 19-06-2008, 10:39
Starych liści nie przegryziesz. Młode są delikatniejsze. Pyszna sałatka z mlecza: dodać cebulkę pokrojoną i ugotowane jajko (pokrojone), szczypta soli i oliwkę. Jeśli ktoś lubi, to troszkę octu. Pychota, ale niestety sezon już minął.


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 19-06-2008, 11:07
Cytat od: "Emisia"
niestety sezon juz minal
Ale to było o lebiodzie, na którą sezon akurat.


Tytuł: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Emisia 19-06-2008, 12:19
Bardzo przepraszam, ale ja coś wyczytałam o mleczu i chyba za bardzo sie zagoniłam.  Jeszcze raz przepraszam.


Tytuł: Odp: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 29-03-2015, 11:47
Dzisiaj zebrałam garść mniszka, wycisnęłam sok i dodałam do KB, uzyskałam ok. 0,25 szklanki soku. Przy obiedzie stwierdziłam, że nie jestem w ogóle głodna, zjadłam bez szczególnego apetytu. Czy to możliwe, że taka mała ilość, tak skutecznie nakarmiła moje głodne komórki. I czy w sezonie taka ilość dodawana do koktailu będzie odpowiednia? Czy może to jest za dużo, skoro ma działanie lecznicze, to ile?


Tytuł: Odp: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Agusia 08-04-2015, 11:57
Mlecz ma dużo hormonów kobiecych - fitoestrogenów. Może ta sytość stąd się wzięła.
Wydaje mi się, że garść dziennie w sezonie wystarczy. Nie przedobrzysz a odmłodzisz się trochę. Ja zamierzam się tak odnowić po ostatnich przejściach z klimakterium.


Tytuł: Odp: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Kiciorniczka 08-04-2015, 12:29
We Francji salatka z mlecza jest tak popularna jak zwykla salata. Jedza ja z gotowanymi jajkami, usmazonym boczkiem. Pychotka. Wczoraj zrobilam tarte z pokrzywy i cebuli, polecam.


Tytuł: Odp: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Antaress 25-04-2018, 20:21
Przypominam, że trwa sezon zbierania kwiatów mniszka lekarskiego. Zachęcam was do zrobienia syropu, który posłuży do sporządzenia np. lemoniady lub dodania do herbaty.


Tytuł: Odp: Sałatka z mlecza
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 26-04-2018, 07:05
Zbieram garść mniszka, garść pokrzywy, 1/2 pomarańczy, parę truskawek, miksuję, i tak powstaje pyszny zielony koktail. Piję go od tygodnia i nie mogę się nazachwycać przypływem energii jaka mnie dopadła.