Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Forum ogólne => Wątek zaczęty przez: ewel 17-05-2008, 17:40



Tytuł: Solone pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: ewel 17-05-2008, 17:40
Proszę o radę. Mieszkam we Włoszech i wszystkie pestki z dyni, które kupuję, oczywiście te niełuskane, są solone. Czy z takich można przyrządzić koktajl z błonnikiem?


Tytuł: Solone pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: fiona50 17-05-2008, 22:06
W jakim regionie Włoch mieszkasz, czy jeżdżą tam polskie autobusy? Nic prostszego, jak poprosić panów kierowców, kiedy będą następnym razem to Ci przywiozą albo ktoś z rodziny niech poda. Tam o wiele produktów jest trudno. Solone pestki się nie nadają do koktajlu z błonnikiem. Najlepsze są suszone, ale niesolone, i w łupinkach. To samo jest z ziarnem lnu. Ziarenka mają być całe niemielone. Mielić je będziesz razem z pestkami z dyni.


Tytuł: Solone pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: ewel 18-05-2008, 09:27
A czy nie można zwyczajnie wypłukać tych pestek wodą na durszlaku i wyłożyć na papier do wyschnięcia. Spłucze się sól i powinny być dobre? :)


Tytuł: Solone pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: Matylda 18-05-2008, 16:45
Te, z których ja robię koktajl, też są lekko słonawe. Mnie smakują ;).


Tytuł: pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: fiona50 18-05-2008, 17:45
Nie bardzo można je wypłukać, bo one były już raz moczone w solance i nią nasiąkły. Po wyschnięciu zostały spakowane do sprzedaży... i co, znów chcesz je płukać? ;)


Tytuł: solone pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 18-05-2008, 17:50
Matylda, nie znalazłam, że nie wolno, ale jestem jakoś pewna, że tak - nie wolno :(.
No, można i spróbować wypłukać i zobaczyć, co dalej... I jeszcze tak przez pół godzinki pomoczyć w wodzie... I spróbować.

Dodano

Ale spróbować "tak na sucho", nie w koktajlu.


Tytuł: solone pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: Matylda 18-05-2008, 19:04
Cytat od: "biedrona"
Matylda nie znalazłam, że nie wolno ale jestem jakoś pewna, że tak nie wolno  

To może musielibyśmy zapytać Mistrza. Nigdzie nie spotkałam się z tym, że nie można, ale z tym, że można też nie. Moje pestki są tylko lekko słonawe i smak koktailu z owocami jest ok. Pewnie jeszcze lepszy by był z pomidorem ;)
Nie wiem jakie są te "włoskie" pestki. Jeżeli są solone i prażone jak orzeszki ziemne, to pewnie się nie nadają. Ale jeżeli podobne do moich to bym zaryzykowała. W końcu w pestkach chodzi głównie o błonnik, a ten tak czy tak jest.


Tytuł: solone pestki z dyni
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 18-05-2008, 19:10
Cytat od: "matylda"
W końcu w pestkach chodzi głównie o błonnik, a ten tak czy tak jest.
Nie, w pestkach nie chodzi tylko o błonnik, chodzi też o zawartość i niezwykle korzystny wpływ NNKT i innych substancji na funkcjonowanie organizmu. Jeśli chodzi o solone pestki, to też je lubię w koktajlu z warzywami, szczególnie z pokrzywą. Mam nadzieję, że solenie nie wpływa negatywnie na ziarna zawarte w pestkach.