Niemedyczne forum zdrowia

BLOK PORAD, POMOCY I WYMIANY DOŚWIADCZEŃ => W drodze do zdrowia - pytania, wątpliwości => Wątek zaczęty przez: kroko 04-10-2008, 11:32



Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 04-10-2008, 11:32
Witam, zacząłem niedawno pić Miksturę, dokładnie 30 IX, z aloesem, i jednocześnie rzuciłem leki blokujące wytwarzanie kwasów. No i wróciły one, nie tak straszne jak sie spodziewałem, ale jednak dają popalić. (nie mam o dziwo zgag, tylko samo gorące-piekące uczucie w żołądku godz-trzy po posilku)

W książkach znalazłem pare rzeczy które wpływają na żołądek : Mikstura oczywiście, woda sodowa, macerat z czosnku i siemię lniane.

Sęk w tym,że jestem studentem, i przez większość tygodnia siedze na uczelni i nie moge sobie pozwolić na np picie takiego czosnku, na dodatek muszę (właściwie nie muszę ale chyba lepiej już jeść coś niż wogóle nie jeść) korzystać ze stołówek na uczelni. No i siedząc na wykładzie czuje palący kwasek w środku. Nieciekawe.

Co poradzicie ? Szukając na tym forum znalazłem jeszcze info o tłustej śmietanie, ale to dotyczyło wrzodów zdaje się, a nie samych kwasów? Być cierpliwym i nic nie robić prócz picia Mikstury, dodać do tego picie czosnku w weekend/siemienia lnianego (na razie brak młynka żeby to zmielić) ?


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 11-10-2008, 21:34
Jeśli chodzi o stołówkę, to mam nadzieję, że nie bierzesz stamtąd ziemniaków, ale np zestaw kotlet + surówka. Lepiej jeść coś niż w ogóle nie jeść. W sprawie tego problemu możesz zwrócić się bezpośrednio do Zibiego, ale ja bym czekała cierpliwie, a w weekendy piła siemie lniane, a ten czosnek bym sobie odpuściła. Siemie i inne rzeczy mozesz zmienić magic maxx ( temat "blender")


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gabi 11-10-2008, 22:54
Kroko, jeśli  nie masz silnej zgagi ale pieczenie w żołądku po zjedzeniu czegoś, to radziłabym Ci pić codziennie kisielek z siemienia – „wyścieła” ściany żołądka i działa jak opatrunek na śluzówkę.
Ale trzeba go pić przed jedzeniem …a najważniejsze rano przed śniadaniem ( co najmniej ½ godz. po MO).
Wiem, że rano jest zawsze mało czasu –szczególnie u studentów.
Jak tylko wstaniesz zalej wrzątkiem  1 łyżkę niemielonego siemienia, przykryj spodeczkiem –wtedy masz czas na poranną toaletę, przygotowanie śniadania itp. Po ok. ½ -1 godz. powinien zrobić się „kisiel” (możesz od czasu do czasu zamieszać). Ciepło-letni kisielek wypij (ja piję z ziarenkami) i dopiero po jakimś czasie np. 15 min. można zjeść śniadanie.
Albo czubata łyżka + wrzątek do termosu na noc –rano masz gotowe i jeszcze ciepłe.
Dobrze żebyś zabrał termos na uczelnię i popił sobie w międzyczasie przed obiadem.
Pomaga nawet wrzodowcom!!!
A jeśli dopadnie Cie zgaga/nadkwaśność –dobrze mieć ze sobą torebkę sody;  1-2  łyżeczek na szkl. wody i wypić.
Staraj się unikać smażonych potraw (szczególnie mocno zesmażonych) i spróbuj nie łączyć węglowodanów z białkiem .
Powinno pomóc.  :ok: ...a jeść trzeba.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 12-10-2008, 18:49
Tak sie składa,że znacznie mi sie poprawiło. W tej chwili rzadziej odczuwam kwasy, a jeśli już są to nie są jakoś bardzo dokuczliwe. Co do surówek to rzeczywiście nie jem od 2ch tygodni ziemniaków właśnie. A to siemie to wypróbuje:) i blender zamierzam kupić. Czemu czosnek jest odradzany?


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Helusia 12-10-2008, 19:38
Siemię jest ok. Ja mielę, zaraz go zalewam przegotowaną dosyć ciepłą wodą i wypijam :P Ponieważ zgagi, pieczenie, palenie w żołądku i przełyku miewam często zauważyłam że pomaga mi jabłko, możesz też pić herbatkę z szałwii również łagodzi. Pan dr Janus radził, aby na czczo zjeść jabłko i dopiero po pół godzinie śniadanie ( to jest przecież proste do wykonania). Wypróbuj co Ci najbardziej pomaga :P Ponadto codziennie piję koktajle, najczęściej z grejpfrutem , bez miodu + zmielone siemię, pestki dyni, ostropest po 1 łyżce stołowej) no i trochę przegotowanej ciepłej wody :P


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 12-10-2008, 19:51
Hej Helusia - pijesz Miksture ponad 2 lata i wciąż masz problemy ze zgagami ?    eee.. ja w każdym razie liczę, że za max miesiąc to wogóle mi zniknie i się z powrotem nie pojawi.

Co do herbat - to myśle że picie zielonej jest na +, łagodziło mi zgagi.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Helusia 13-10-2008, 09:46
Cytat od: "kroko"
pijesz Miksture ponad 2 lata i wciąż masz problemy ze zgagami ?

wyobraź sobie że tak właśnie jest u mnie, myślę, że odczuwam je kiedy jestem w dużym stresie, może czasami też i błąd dietetyczny, nie mogę od razu zjeść za dużo, jadam częściej i mniej :P


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Zibi 13-10-2008, 11:31
Myślę, że takie nawroty objawów infekcji grzybiczej, czy H.p. (naprzemienne i z mniejszym nasileniem), w obrębie błony śluzowej - żołądka, zastawki mięśniowej i przełyku - mogą prognozować początek zdrowienia.
   Oczywiście, że podczas infekcji, ma znaczenie zastosowanie odpowiedniej diety, ale jak wiadomo to nie jej nieprzestrzeganie stanowi bezpośrednią przyczynę tych nieprzyjemnych objawów. Przyczyną główną jest u źródła - ponadprogramowa toksemia i wynikający z niej źle funkcjonujący system odpornościowy. A dopiero pośrednio - cała kaskada objawów chorobowych, a w tym i infekcja w obrębie błony śluzowej żołądka, zwiotczałej zastawki mięśniowej - łączącej żołądek z przełykiem, która przepuszcza treść żołądkową z powrotem do przełyku, powodując stan zapalny w jego obrębie.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Helusia 13-10-2008, 11:57
Zibi z tego wynika: dalej pić MO, koktaje i cierpliwie czekać :P


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 13-10-2008, 16:50
Czy same w sobie "kwasy" są jakąś formą obrony organizmu albo uszczelnienia organizmu przed zarazkami, czy są one wynikime działania bakterii/grzybów w obrębie żołądka?
Konkretniej : czy jeśli odczuwa się kwasy można uznać że organizm aktywnie z czymś "walczy" ?

dzięki boja - akurat przeczytałem chyba wszystkie tematy na tym forum związane z żołądkiem:) akurat bólów nie mam.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Boja 13-10-2008, 19:52
Może przyda się ta stronka, Grażynka proponuje też od siebie coś:
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=3887#31173


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gabi 13-10-2008, 21:41
Cytat od: "kroko"
Czy same w sobie "kwasy" są jakąś formą obrony organizmu albo uszczelnienia organizmu przed zarazkami, czy są one wynikime działania bakterii/grzybów w obrębie żołądka?
Konkretniej : czy jeśli odczuwa się kwasy można uznać że organizm aktywnie z czymś "walczy" ?

Poczytaj dokładnie książki np. „1.Oczyszczenie” Mistrza str. 73-76 i 9-10.

Ponadto:  nieprzyjemne uczucie pieczenia w żołądku lub przełyku, pojawia się z różnych przyczyn, np. : przy nadkwaśności soku żołądkowego, w stanach zapalnych błony śluzowej, w chorobie wrzodowej, a czasem także i przy zupełnym braku kwasu solnego w żołądku (bezkwas).

Zwiększone wydzielanie soku żołądkowego jest najczęściej spowodowane używaniem tytoniu, alkoholu, salicylanów, nadużywaniem kawy ziarnistej, mocnej herbaty i spożywaniem niewłaściwego pożywienia.
Pojawia się także wskutek niewłaściwego połączenia pokarmów lub spożywania owoców po zjedzeniu mięsa czy innych ciężko strawnych potraw. Owoce łatwo fermentują (30 minut). Trawienie mięsa trwa kilka godzin. Jeśli zjesz mięso przed owocami, to przejście owoców do jelita cienkiego w celu przetrawienia zostanie zatrzymane. Powoduje to fermentację owoców w żołądku, skutkiem czego jest niestrawność i nadkwaśność.
Mogą wystąpić:  kwaśne odbijania i długotrwałe uczucie kwasów/pieczenie w żołądku lub przełyku (ew. gniecenie w żołądku) zazwyczaj po jedzeniu, choć zwykle bez utraty apetytu.

Należy: ograniczyć spożywanie produktów zbożowych, słodyczy, kawy ziarnistej, mocnej herbaty. Unikać smażonych potraw (lepiej duszone), prawidlowo łączyć/komponować posiłki itd.

Mam nadzieję, że pomogłam… ;)


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 13-10-2008, 22:39
Gabi - jeszcze co do tego kisiela, to średnio to wychodzi - generalnie na górze woda "o smaku" a na dole ziarenka ze śluzem, da rade? połykac je w całości czy przegryzać ?


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gabi 14-10-2008, 09:05
Może być.
Możesz też siemię lniane(ziarenka)  pogotować przez kilka min. w 1/2 l wody, poczekać do wystygnięcia  wówczas kisielek wychodzi gęściejszy …można to zrobić na wieczór, zostawić pod przykryciem …rano masz gwarantowany kisiel .
Niektórzy odcedzają i piją sam kisiel (działanie gł. na żołądek i dwunastnicę), ja piję wszystko (nie rozgryzam ziarenek) –ze względu na ich działanie również na jelita.

Jak będziesz już miał blender możesz zamiennie stosować „galaretkę” : zemleć ziarenka siemienia i zalać przegotowaną wodą , ale o temp. pokojowej, odczekać ok. 3 godz.  i pić lub jeść całość jako galaretkę.

Możesz też pić macerat czosnkowy http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=1720#11187 (działanie dezynfekujące), ale to pewno w dni „wolne od szkoły”.

Warto też zainteresować się tym tematem: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=1142  (najtańszy i naturalny probiotyk) –wtedy już bez maceratu z czosnku.

A w ogóle, to warto jak najszybciej zaopatrzyć się w blender  -tu na Forum najbardziej popularny to Magic Maxx (na Allegro można kupić poniżej 100 zł.),  lub Philips http://sklep.lobo.pl/go/_info/?id=2560  -podobno bezawaryjny (polecany przez Mistrza). Przyda Ci się do wielu rzeczy nie tylko tych „forumowych”.
Pozdrawiam


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 14-10-2008, 14:56
Ja właśnie przez wakacje czasami gotowałem siemię lniane. Ciężko powiedzieć czy pomagało na coś - wtedy jednocześnie brałem 'leki'. Właśnie robiłem tak,że gotowałem to przed snem i rano wypijałem (ale już było zimne).
Ten czosnek to jak miażdżyć - w takim ugniataczu do czosnku czy jakoś ręcznie ? Ja używałem na razie takiego metalowego wygniatacza.
Blender już zamowiłem - Philipsa :)
a jeszcze co do czosnku - nigdy mi po nim nie śmierdzi z ust, tak mi sie przynajmniej wydaje


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gosiek 14-10-2008, 15:13
Cytat od: "kroko"
a jeszcze co do czosnku - nigdy mi po nim nie śmierdzi z ust, tak mi sie przynajmniej wydaje

Kroko, mnie się też tak WYDAWAŁO!
Pozdrawiam.

Tak lepiej? :P


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gabi 14-10-2008, 16:25
Kisielek nie leczy. Ma działanie doraźne,  minimalizuje przykre dolegliwości związane z podrażnieniem śluzówki i ew. nadżerek (działa jak opatrunek na ranę –nie leczy, ale umożliwia gojenie;  ogranicza dalsze podrażnienie, zanieczyszczenie, szczypanie, pieczenie itd.).

Aby zlikwidować problem na stałe trzeba wyeliminować przyczyny….

Nie wiem dlaczego nie umiesz stwierdzić czy pomagało… może równoczesne branie leków …a może nie tak stosowany (należy pić zawsze przed jedzeniem, ew. miedzy posiłkami, a nie po…).
Mnie lepiej pomagał taki kisielek (gł. przed śniadaniem) niż Ortanol i różne inne osłonowe…

Czosnek możesz miażdżyć jak chcesz –ja to robię wyciskaczem  …lepiej stalowy, z aluminium podobno reaguje (ale bez przesady wyciskanie trwa ułamek sekundy).
Odnośnie zapachu po czosnku: ja też tak uważam …piję Miksturę Jonizatora od 2 m-cy i jeszcze nikt mi nie zwrócił uwagi; można przecież przegryźć natką,  ziarenkami kawy. Napisałam o weekend-owym stosowaniu, bo sam o tym wspomniałeś w 1-szym poście.

Fajnie, że zamówiłeś blender –zajrzyj do działu kulinarnego (moc przepisów, a można też na ich podstawie samemu coś stworzyć..).
No i zacznij pić koktajl (owocowy lub warzywny z dodatkiem 1 łyżeczki ostropestu –ale najpierw bez cytryny).

Życzę zdrówka :D

PS. widzę, że energicznie "zabrałeś się do dzieła" - 3maj tak dalej :ok:

Tutaj jeszcze trochę nt. oddziaływania stresu na sprawy żołądkowo-trawienne: http://bioslone.pl/forum/index.php?topic=79.0 (forum profilaktyczne)


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 14-10-2008, 17:39
Dzięki za wszystko ;) na razie jedyne wąty które mam, to czy nie zamienić aloesu na citrosept w alocicie (bo przed Mikstura piłem aloes pare miechów) ale poza tym dużo sie dowiedzialem.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gabi 14-10-2008, 20:41
Cytat od: "kroko"
czy nie zamienić aloesu na citrosept w alocicie (bo przed Mikstura piłem aloes pare miechów)

Trudno powiedzieć…

W zasadzie powinieneś zrobić tak, jak doradziła Ci Grażyna …nie powinno się zaczynać od citroseptu, z 2-giej strony pijąc przez kilka m-cy sporo aloesu mogłeś się na niego odczulić:

„Sok z aloesu należy rozcieńczać wodą z tego powodu, że, jak wynika z praktyki, nie rozcieńczony na początku działa zbyt gwałtownie, a później zbyt szybko organizm na niego się odczula.”

i to: http://bioslone.pl/forum/index.php?topic=119.0

musisz sam podjąć decyzję i obserwować organizm …ja chyba w takim przypadku bym zaczęła jednak od citroseptu.

Albo zarejestruj się na forum profilaktycznym i zadaj pytanie Mistrzowi (tam on jest b.często, tutaj rzadko zagląda)


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 14-10-2008, 21:11
Więc raczej przejde na citrosept. Niezła zgaga mnie złapała przed godziną, co mnie zdziwiło bo cały dzien prawie bez zarzutów. Głupie to  :/


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gabi 14-10-2008, 21:16
Może coś nie tak zjadłeś?

Kroko! -jeszcze jedno:
jak zaczynasz od citroseptu, to nie pij czasem go więcej (ani w innej formie -np. melisa z citroseptem)...bo będzie to samo co z aloesem, a innego zamiennika na razie nie ma.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 14-10-2008, 21:18
Cytat od: "gabi"
Może coś nie tak zjadłeś?

Kroko! -jeszcze jedno:
jak zaczynasz od citroseptu, to nie pij czasem go więcej (ani w innej formie -np. melisa z citroseptem)...bo będzie to samo co z aloesem, a innego zamiennika na razie nie ma.


Zjadłem : Kanapki z masłem pomidorem i sałatą. Rano zjadłem to samo tylko bez pomidora i sałaty i było git! Wcześniej też jadałem taki 'zestaw' i bywało lepiej nieraz.

Co do citroseptu będe go tylko używał do Mikstury i tyle ile tam napisane.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Gabi 14-10-2008, 21:21
OK !

Życzę spokojnej nocy ;)



PS. Jeśli do MO zastosujesz citrosept, to aloes możesz zużyć do innych celów :
…krople do nosa, płukanie jamy ustnej, przemywanie twarzy, do stóp itd. (przepisy w książkach i na forum).
Wszystko trzeba przechowywać w lodówce.


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Helusia 15-10-2008, 21:49
Ja stosuję zamiennie, aloes i chlorofil. Mój organizm nie toleruje jakoś citroseptu. Pije obecnie MO z chlorofilem (już 2 raz) w proporcji 1:1 :P


Tytuł: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 17-10-2008, 20:31
Zauważyłem, że kwasy pojawiąją się 1,5 godziny do 3 godziny po zjedzeniu czegoś. Nigdy wczesniej. Przerzuciłem się na citrosept. na razie żadnych reakcji.


Tytuł: Odp: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 29-10-2008, 16:48
Czy można jeść kapuste kiszoną ? "Lekarze" oczywiście zakazują. Ale ja jak zjem czasami, to nie czuje się gorzej, a czasem nawet lepiej, choć to może przypadek.


Tytuł: Odp: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 29-10-2008, 16:57
Czy można jeść kapuste kiszoną ? "Lekarze" oczywiście zakazują. Ale ja jak zjem czasami, to nie czuje się gorzej, a czasem nawet lepiej, choć to może przypadek.
Zawsze tak jem, gdy tylko mam ochotę. Wychodzi na to, że im "lekarze" bardziej czegoś zakazują, tym jest to zdrowsze. Oni zapewne by chcieli, byśmy jedli kapustę wyłącznie gotowaną, a do tego oczywiście jako suplementy pałeczki kwasu mlekowego zabite w procesie gotowania. I tu jest ta schizofrenie medyczna połączona z hipokryzją - pałeczki kwasu mlekowego w kapuście są be, bo to bakterie, a w probiotykach cacy, bo to suplementy. Nie dajmy się zwariować, gdyż ich celem jest stworzenie specjalnego, nowego gatunku człowieka - pacjenta.


Tytuł: Odp: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 29-10-2008, 21:59
Jutro minie pierwszy miesiąc picia Mikstury. 15 dni na Aloesie, potem przerzutka na Citrosept + Oliwa. Od 15 dnia też włączyłem sok z cytryny.

Efekty ? na razie brak konkretnych.
Tak samo żadnych objawów oczyszczania. Pare razy miałem tylko lekki ból głowy...raz-dwa zimną prawą dłoń...chyba tyle.

Kurczę, staram się zrozumieć mechanizm powstawania tych kwasów żołądkowych u mnie, ale jakoś nie mogę do końca.
Rozumiem,że jest to tak (schemat uproszczony:) )
Toksyny -> Żółć -> Żołądek
Zakładam, że nie istnieje sytuacja, gdzie nadkwaśność powstaje bez udziału żółci w tym wszystkim ? A co do tego ma H.P. właściwie ? To H.P. rozwija się wówczas gdy błona żołądka jest osłabiona poprzez działanie żółci właśnie ?

Zauważyłem,że u mnie występują 2 rzeczy : zgaga, oraz gorąco w brzuchu. Na kolację dzis zjadłem jajecznice z cebulą (jajka od baby żeby nie było ;) No i całkiem spore kwasy mnie chwyciły i pieczenie w środku. Wypiłem wodę sodową - zgaga zniknęła w pół sekundy, gorąco jak było tak jest. Nie rozumiem tego. :/


Tytuł: Odp: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: Martucha 30-10-2008, 12:39
Ja też mam problem z kwasami w żołądku. Prawdopodobnie jest to związane z refluksem żołądkowo-dwunastniczym. Piję kleiki i oczywiście MO. Bóle żołądka występują rzadziej i na pewno całkiem ustąpią. 


Tytuł: Odp: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: kroko 24-11-2008, 21:25
Hej. Mały raport. Wciąż zmagam się z kwasami. Natomiast ostatnio ma to troche inną postać. Częściej czuje gorąco w brzuchu - które jakby schodziło w dół. Generalnie da sie żyć, ale jednak troche lipa. Niestety przyznam się do moich skłonności do alkoholu i od początku picia MO 2 razy zdarzyło mi się napić. Ale już z tym koniec....muszę :-)


Tytuł: Odp: Nadkwaśność żołądka
Wiadomość wysłana przez: sosnaki 30-11-2008, 21:50
Witam serdecznie,

MO pije od miesiąca czy to mozliwe by po tak krótkim okresie pojawiła mi się MEGA ZGAGA i pieczenie w klatce ???
dodam jeszcze że mam wrzód na dwunastnicy czy powinienem przerwać terapie i konsultować się z gastrologiem czy to normalny objaw

prosze o poradę

sosnaki



UWAGA:
* Proszę o uzupełnienie swojego profilu o płeć , wg 5 punktu regulaminu ==> http://mikstura.kei.pl/forum/index.php?action=rules
* Kolejny post bez uzupełnienia danych może skutkować ostrzeżeniem i ograniczeniem konta.
// hajdi

A przy okazji; proszę nie zadawać tego samego pytania w kilku wątkach.