Niemedyczne forum zdrowia

PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH => Często zadawane pytania => Wątek zaczęty przez: Mistrz 28-11-2008, 19:00



Tytuł: IG to oszustwo
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 28-11-2008, 19:00
Aby nasze forum miało charakter dydaktyczny a zarazem rzeczowy, należy rozprawić się z wieloma obłędnymi teoriami, wyssanymi z palca, bowiem dając im posłuch - można sobie w rzeczywistości bardzo zaszkodzić. Dobrym przykładem jest tutaj indeks glikemiczny IG, z tabelką, którą niektórzy znają na pamięć i co jakiś czas powtarzają jak pacierz. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81adunek_glikemiczny


Cytat
Organizm sam nam podpowiada czego potrzebuje, a my to ograniczamy, bo taka moda zdrowotna powstała...
Nie tak szkodliwe są te durne mody, jak ich bezkrytyczne stosowanie bez udziału jakiegokolwiek rozsądku. Postaram się tę kwestię wyłożyć raz jeszcze, choć wiele już razy o tym pisałem, ale jakoś jest tak, że jak panuje jakaś moda, to moje zdroworozsądkowe posty stają się... niewidzialne. Chyba jednak uwielbiacie, by Wami manipulowano; potrzebujecie tego. No cóż, do wszystkiego trzeba dojrzeć.
Otóż cukier jest potrzebny naszemu organizmowi, ale bez przesady. Cukier pozyskany z buraka cukrowego czy trzciny cukrowej ma ten mankament, że jest zbyt czysty; nie zawiera pozostałych składników występujących w buraku czy trzcinie cukrowej. Taki cukier w naturze po prostu nie występuje. A jeśli połączymy go z ciastem z białej, oczyszczonej mąki, czyli także cukru skrobi, to jest katastrofa, gdyż organizm do neutralizacji produktów przemiany materii powstających w wyniku jego spalania musi zużyć witaminy i minerały (głównie wapń), które z owych produktów zostały usunięte - oczyszczone. Ale czy to znaczy, że cukier jest be? Bynajmniej. Jeśli wraz z cukrem zjemy jednocześnie owe naturalne substancje, które zostały usunięte w procesie oczyszczania, to wszystko będzie w porządku. Tak więc jedząc marchewkę posłodzoną cukrem nie tylko nie popełniamy żadnego błędu żywieniowego, ale po prostu jemy zdrowy produkt żywnościowy, zawierający zarówno substancje energetyczne, jak i witaminy, w tym beta-karoten, substancje mineralne, oraz wartościowy błonnik. Czyli że wszystko jest w porządku. To samo dotyczy dodawania do koktajlu cukru, nie mówiąc już o miodzie, który użyty do posłodzenia koktajlu jest po prostu zdrowy.

Pamiętajmy, że prawa natury są niezmienne, w przeciwieństwie do panującej mody, a natury nie da się oszukać. Prawda potrafi obronić się sama, i wcześniej czy później jakoś wyjdzie na wierzch. W przypadku zdrowia to chyba lepiej, żeby wcześniej...

Dodano
Cytat
Nie dziwota, że większość z nas unikała tych produktów.
To jest aż tak źle? Wstyd mi za Was. Co ja w ogóle tutaj robię...

Dodano
Cytat
A skąd wzięło się to wariactwo z IG i z proporcjami B:T:W, czy też z kwasowością i zasadowością?
Zgadza się - to wszystko wariactwo!