Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Dział zdrowego rozsądku => Wątek zaczęty przez: MarekS 04-02-2009, 20:35



Tytuł: Siemię lniane spowalnia rozwój raka piersi
Wiadomość wysłana przez: MarekS 04-02-2009, 20:35
Znalazłem coś takiego:

http://www.primanatura.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=37

Cytat
Badania wykazały, że u kobiet spożywających siemię lniane nastąpiły bardzo znaczące zmiany w następujących wskaźnikach rozwoju nowotworów: wzkaźnika przyrostu komórek nowotworowych - ekspresji antygenu Ki-67 , onkoproteiny C-ERB B2, oraz apoptozy.
Wzkaźnik wzrostu nowotworów Ki-67 zmalał o 34,2 %
Wzkaźnik C-ERB B2 zmalał o 71%
Natomiast apoptoza wzrosła o 30.7%.

U kobiet przyjmujących placebo takiego efektu nie zaobserwowano.

Koktajl z błonnikiem zyskuje na wartości.


Tytuł: Odp: Siemię lniane spowalnia rozwój raka piersi
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 04-02-2009, 20:38
Cytat
Koktajl z błonnikiem zyskuje na wartości.
Ba! Przeszło 30%!


Tytuł: Odp: Siemię lniane spowalnia rozwój raka piersi
Wiadomość wysłana przez: Zbigniew Osiewała (Zibi) 05-02-2009, 06:49
O 30 koma 03%.  :disgust:

Dobrodziejstwa zmielonego siemienia lnianego jeszcze raz:
W Średniowieczu - medycy aplikowali siemię lniane na podobne dolegliwości, zaś sam olej był stosowany jako specyfik antysklerotyczny. Dziś - medycyna akademicka stosuje mielony len w terapiach antyrakowych. Mielonka taka ma następujące dobrodziejstwa:
1. Posiada największe ze wszystkich przebadanych pokarmów ludzkich stężenie omega–3 – kwasów tłuszczowych (aż 57%) i trochę omega–6.
2. Posiada lignany jako substancje antyrakowe działające o 10% lepiej niż lek nowy na raka Tamoxifen ( ok. 20 lat pracy klinicznej i eksperymentalnej, prof. L. Thomson, Nutrition Departament, Toronto University, Kanada); (cokolwiek by to 10% oznaczało) :disgust:.
3. Wspomaga działanie faktora tolerancji glukozy, gdyż ma chrom organiczny i wspomaga działanie insuliny.
4. Zawiera kilkaset antyutleniaczy (flovonoidy i inne związki organiczne).
5. Posiada na powierzchni łupiny nasiennej śluzy naturalne - powodujące powlekanie przewodu pokarmowego i chroniące ścianki przed nadżerkami.
6. Powoduje obniżenie poziomu cholesterolu „złego", tłuszczu twardego podskórnego - przyspieszającego odtłuszczanie organizmu.
7. Łupina wchłania wodę w ilościach 8-10. krotnych do swojej masy, umożliwiając rozwój odpowiednich bakterii w naszym jelicie, które to bakterie syntetyzują dla nas witaminy z grupy B i lignany - trzymające raka w szachu.
8. Ligniny są sprzymierzeńcem przeciwko rakowi.
9. Produkty te, czyli lignany występują w różnych organizmach ssaczych, są antyrakowe i trzymają komórki rakowe i prerakowe w szachu, i nie pozwalają się im namnożyć, a w konsekwencji - rak się nie rozrasta.
10. Uzłośliwienie raka jest wynikiem wnikania do naszego jądra w komórce toksycznej substancji. Kiedy toksyna dołączy się do onkogenu – może odblokować lub uzłośliwić raka, który zawsze powstaje z jednej komórki.
11. Udowodniono już, że konsumowanie żywności bogatej w ssacze lignany - jak w lignany ze lnu - jest ochroną przed rakiem, powstrzymując angiogenezę (powstawanie nowych tętnic i żył wrastających w raka, który zostaje stymulowany, gdyż ma pożywienie).
12. Lignany wykazują słabą reakcję estrogenową–antyestrogenową; stają się przeciwnikami biologicznych efektów estrogenu, który jest znanym promotorem raka piersi. Równowaga hormonów płciowych ma wielkie znaczenie w prewencji raka u kobiet.


Tytuł: Odp: Siemię lniane spowalnia rozwój raka piersi
Wiadomość wysłana przez: Shpeelka 05-02-2009, 08:28
Ja odnośnie tego śluzu na skorupce ziarna. Może ktoś wie.
Dlaczego siemię lniane zmielone ,ale kupione w tej postaci już w sklepie po zalaniu bardzo gęstnieje aż tworzą się tzw. kluchy a to, które mielę  w domu jest rzadkie jak woda po zalaniu  ?


Tytuł: Odp: Siemię lniane spowalnia rozwój raka piersi
Wiadomość wysłana przez: Zbigniew Osiewała (Zibi) 06-02-2009, 00:01
Jest podobno dwa razy odtłuszczane, no i bez glutenu, czyli podziałane chemią. I co jest wart taki błonnik, czy on jest żywy, a gdzie kwasy omega w najlepszych proporcjach - jeśli chodzi o oleje?

Czyli znów "plomba-spaw" dla organizmu - jak to w przypadku wyprodukowania skrobi pszennej bezglutenowej...