Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Elza12 16-04-2009, 13:42



Tytuł: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Elza12 16-04-2009, 13:42
Moje 6 letnie dziecko bardzo lubi kawe zbożową. Nie znalazłam nic na jej temat na forum a jestem ciekawa co o niej sądzicie.Teraz podchodze z rezerwą do produktów polecanych jako zdrowe więc wole zapytać...Widziałam też kiedyś w bio-sklepie kawe z żołędzi. Może ktoś pił i się wypowie na jej temat? A co z mlekiem do kawki zbożowej? Mąż i syn piją samą ale ja lubie z mleczkiem...Oczywiscie nie za często.


Tytuł: Odp: kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: ankalimae 16-04-2009, 19:45
Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że sama kawa zbożowa, nie ma w sobie nic złego a wręcz przeciwnie. W kawie zbożowej znajduje się inulina, która bardzo korzystnie wpływa na jelita. Co do mleka, zależy od organizmu. Mistrz nie poleca mleka pasteryzowanego, ale dieta zależy w dużej mierze od stanu zdrowia.


Tytuł: Odp: kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Matylda 16-04-2009, 20:37
Elza - a może lepiej ze śmietanką? Kremówka jest przede wszstkim źródłem tłuszczu, a nie kazeiny więc jak najbardziej nadaje się do użytku. Ja też pijam kawę zbożową i kakao z dodatkiem śmietanki i są naprawdę pyszne!


Tytuł: Odp: kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Misia 17-04-2009, 17:48
Gdzieś na forum była zachwalana kawa z żołędzi. Ja ją kupiłam i muszę powiedzieć, że mnie osobiście nie smakuje. Szkoda było miją wyrzucić, więc ją wypiłam, ale po niej i tak musiałam się się napić zwykłej kawy :)


Tytuł: Odp: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Galapagos 02-12-2011, 21:08
Wznowię temat - zapytam, może głupio - ale czy kawa zbożowa jest w porządku jeśli weźmiemy pod uwagę to że zawiera słód jęczmienny? Czy to nie gluten? Jeśli coś pomyliłam to mnie poprawcie.


Tytuł: Odp: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: K'lara 03-12-2011, 09:35
Wznowię temat - zapytam, może głupio - ale czy kawa zbożowa jest w porządku jeśli weźmiemy pod uwagę to że zawiera słód jęczmienny? Czy to nie gluten? Jeśli coś pomyliłam to mnie poprawcie.
Kawa zbożowa jest produktem glutenowym.


Tytuł: Odp: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 03-12-2011, 11:00
Jednak zboże używane do produkcji kawy jest poddane działaniu wysokiej temperatury, w której, jak wiadomo, związki organiczne rozpadają się na nieorganiczne. Dowodem degradacji glutenu zawartego w kawie zbożowej jest fakt, że się nie klei, a zatem nie wykazuje specyficznych cech lektyny pokarmowej.


Tytuł: Odp: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: scorupion 03-12-2011, 13:35
A w chlebie się nie rozpadają?


Tytuł: Odp: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Mistrz 03-12-2011, 14:02
W pieczywie gluten utlenia się - wietrzeje. Od dawien dawna wiedziano, że czerstwy chleb jest zdrowszy od świeżego. Suchary, czyli czerstwe białe pieczywo, zalecano podczas rekonwalescencji po przebytych operacjach albo ciężkich chorobach zakaźnych. Niemniej jednak jest to tylko mniejsze zło.


Tytuł: Odp: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Stopa 09-12-2011, 13:48
To dla jasności - czy kawę zbożową można stosować w którymkolwiek etapie DP czy dopiero po wyzdrowieniu?


Tytuł: Odp: Kawa zbożowa
Wiadomość wysłana przez: Oceanik 29-06-2017, 17:11
Czy to mniejsze zło odnosi się tylko do czerstwego chleba, czy także do kawy zbożowej :)?