Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => W±tek zaczęty przez: Magmar 21-08-2009, 10:14



Tytuł: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Magmar 21-08-2009, 10:14
Mam uczulenie na gluten, więc wykluczyłam go ze swojego jadłospisu. Znalazłam kilka ciekawych przepisów na różne wspaniało¶ci i tam jako składnik jest podana m±ka bezglutenowa. Co o tym s±dzicie?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jawor 27-08-2009, 17:56
M±ka kukurydziana nie zawiera glutenu. Ja używam m±ki kukurydzianej na "nale¶niki" wykorzystuj±c białka jajek. Sposób przyrz±dzenia jest następuj±cy:
- białko z 2-ch lub 3-ch jajek
- 2-3 łyżki stołowe m±ki kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa dobrej ¶mietany
Do m±ki dodać odrobinę wody i ¶mietanę oraz wymieszać na gęst± masę.
Dodać białko, odrobinę soli i dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym smalcu z dwóch stron.
Życzę smacznego. Mnie bardzo smakuj±.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Laokoon 27-08-2009, 18:16
Dzięki za ten przepis, mnie już też czasami męczy niejedzenie chleba, szczególnie przy takich daniach jak jajecznica czy kaszanka (wiele innych). Może takie pieczywo kukurydziane byłoby dobre.

Pamiętam, że u nas kiedy¶ piekli kukurydziane pieczywo, ale nie wiem, czy to było 100%, czy tylko z domieszk±.

Istnieje co¶ takiego jak m±ka bezglutenowa (niekukurydziana)?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Magmar 28-08-2009, 10:31
M±kę bezglutenow± widziałam w sklepie zielarskim, tylko nie wiem czy można wierzyć, że ona rzeczywi¶cie jest bezglutenowa.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mr. R 28-08-2009, 16:23


Istnieje co¶ takiego jak m±ka bezglutenowa (niekukrydziana) ?
Jest jeszcze m±ka gryczana i amarantusowa. Z gryczanej można robić z powodzeniem nale¶niki.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jawor 28-08-2009, 17:12
M±ka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mr. R 28-08-2009, 17:51
M±ka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna
Najpewniej jest też wysoko przetworzona.

Amarantus to też jakie¶ cuda na kiju promowane przez medycynę naturaln± i eko-sklepy, chociaż Zibi kiedy¶ pozytywnie się na temat tej m±ki wypowiadał więc pewnie jest bezpieczna.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Grzegorz 28-08-2009, 21:32
Cytat
antyalergiczna
A co to znaczy? Że jak zacznę to je¶ć, to zniknie mi jaka¶ alergia?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Biedrona 29-08-2009, 11:51
To nie problem w domu zrobić m±kę jaglan±, gryczan±, ryżow±, fasolow±, z ciecierzycy, migdałów, orzechów, czy grochow±. Wystarczy zmielić surowe - tj. nieugotowane, nienamoczone! (oczywi¶cie kasza gryczana nieprażona). Niemniej po tym, co usłyszałam o mieleniu i niszczeniu struktur skrobi zastanawiam się, czy to na pewno dobre. Nie kupisz w piekarni czystego chleba kukurydzianego, tam jest np. 30% m±ki kukurydzianej, a 70% m±ki pszennej, kukurydziana jest do smaku. Nawet m±ka kukurydziana może być "zanieczyszczona" glutenem w zakładzie, a zanim zmielisz m±kę gryczan± czy jaglan±, to warto je przejrzeć, bo s± w nich inne zboża. Jest jeszcze m±ka z sorgo, bobu, skrobi kukurydzianej i z tapioki (manioka) - podobno bardzo fajna. Firmy oferuj±ce produkty bez glutenu oferuj± produkty robione z tych m±k, ale także skrobi pszennej, uzyskanej technologicznie i z dodatkami gumy ksantanowej. Skrobia pszenna posiada ¶ladowe ilo¶ci glutenu, tolerowane przez wiele osób, które je¶ć go nie mog±, ale ma go więcej niż produkty naturalnie bezglutenowe.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Chamomillka 29-08-2009, 14:36
 :) Mała poprawka: "z dodatkami  gumy ksantanowej". Jest to polisacharyd (wielocukier), który ma wła¶ciwo¶ci zagęszczaj±ce i żeluj±ce.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jawor 02-09-2009, 08:40
Cytat
antyalergiczna
A co to znaczy? Że jak zacznę to je¶ć, to zniknie mi jaka¶ alergia?
Chodzi tu o to, że ta m±ka nie uczula. Tak ja my¶lę. To stwierdzenie "antyalergiczna" znalazłem w opisie tej m±ki.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Grazyna 02-09-2009, 08:44
M±ka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna

Cytat
To stwierdzenie "antyalergiczna" znalazłem w opisie tej m±ki.
Warto to zaznaczać i nie powtarzać tre¶ci ulotek jako prawdy objawionej ;).


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Chamomillka 02-09-2009, 10:14
Warto, tym bardziej, że znam niejedn± osobę, uczulon± na ryż wła¶nie  ;).


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Anula 02-09-2009, 14:56
A ja wczoraj jako eksperyment kulinarny, na szczę¶cie udany, zrobiłam z m±ki kukurydzianej pyszne placuszki z jabłkiem. Moje dzieci okre¶liły je jako "Ptasie mleczko z jabłkami". S± bardzo delikatne, ale nie sprawiaj± problemu przy smażeniu, nie rozpadaj± się, pewnie dzięki dodanym jajkom. Dla zainteresowanych podaję przepis: ok. 25 dkg maki kukurydzianej, 0,5 l dobrego kefiru, dwa jajka, sól, cukier waniliowy, no i pokrojone cienko lub starte na tarce z dużymi oczkami 1 lub 2 jabłka, cukier puder do posypania. Kawałki jabłka nie mog± być zbyt grube, gdyż placuszki s± do¶ć cienkie.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Fasolka 04-09-2009, 22:03
Robię podobne placuszki, z tym, że nie dodaję kefiru i cukru waniliowego i nie posypuję cukrem pudrem, za to dodaję odrobinę miodu. Też s± dobre.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Biedrona 05-09-2009, 01:03
Naprawdę mnóstwo jest m±k bezglutenowych, zachęcam do ich używania. Nie maj± co prawda lepiszcza - glutenu - ale w wielu przepisach to nie przeszkadza, a innych w trzeba dodać dodatkowe jajko (jako lepiszcze). Dzi¶ jadłam placki ziemniaczane z m±k± ziemniaczan± i kukurydzian±. Naprawdę pyszne!


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mistrz 05-09-2009, 01:08
To prawda. Do dzisiaj stoj± twardo mury zbudowane w ¶redniowieczu w których do spajania kamieni użyto jajka. Tak więc: dla chc±cego nic trudnego.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Lucy 05-09-2009, 09:56
Biedrono, czy do placków ziemniaczanych dodajesz jajka?
Najlepiej podaj proszę proporcje.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Fasolka 05-09-2009, 12:46
Lucy, ja dodaję przeważnie jedno jajko na około 1 kg ziemniaków, ale trudno mi podać dokładne proporcje, bo ja w kuchni większo¶ć rzeczy robię "na oko" :).


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Iza38K 05-09-2009, 16:26
Lucy, ja daję czasem dużo jajek (nawet do 8 na 2 kg ziemniaków) do ciasta ziemniaczanego. Wg mnie zdecydowanie podnosz± smak placków. Jak mi się chce, to z białek jaj ubijam pianę i dodaję do ciasta - wtedy placki s± puszyste. Ale muszę mieć czas na takie zabawy :).


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Biedrona 06-09-2009, 23:24
Lucy, u mnie były 2 łyżki m±ki ziemniaczanej, 2 łyżki kukurydzianej, trochę soli, 3 jajka, 8 ziemniaków. M±kę kukurydzian± można kupić normalnie w markecie. Na pewno nie jest konieczna do tego przepisu - można spróbować z sam± ziemniaczan±.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: auster 24-06-2010, 14:38
Czy m±ka gryczana samodzielnie zmielona zawiera gluten? Jest lepsza od tej bezglutenowej ze sklepu?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Kalina 24-06-2010, 14:57
Czy m±ka gryczana samodzielnie zmielona zawiera gluten?
Ziarno gryki nie zawiera glutenu, dlatego m±ka też nie będzie zawierała.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Catherine 18-01-2011, 20:23
A ja miałam trochę czasu i próbowałam "powydziwiać" z tymi różnymi m±kami: gryczan±, ryżow± i jaglan±. Praktycznie nic mi z nich nie wyszło :(. S± beznadziejne, z jaglan± była największa tragedia, bo np. nale¶niki wyszły twarde jak kamień, z gryczanej były po prostu paskudne w smaku. Muszę zrezygnować ze wszystkiego, co m±czne, ale przez te 20 lat jedzenia pizz, nale¶ników (te dania lubiłam) ciężko się odzwyczaić. W każdym razie próbuję, bo zdrowie jest dla mnie ważniejsze niż smaki.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Dania 19-01-2011, 16:10
Catherine,

A próbowała¶ z m±k± kukurydzian±? Moim zdaniem, takie placki s± więcej niż jadalne. Możesz też sama zrobić m±kę z różnych ziaren i orzechów. Nadaje potrawom nowy, wyrafinowany smak.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Catherine 19-01-2011, 18:04
Dania, z kukurydzian± jeszcze nie próbowałam, trochę zniechęciły mnie wcze¶niejsze eksperymenty :) A na jakie placki ona się nadaje, mówisz o nale¶nikach? Szukam jakiego¶ pomysłu, żeby móc zrobić wła¶nie nale¶niki i bezglutenowe ciasto na pizzę, ale jak to osi±gn±ć?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Jusder 19-01-2011, 18:05
Catherine,
ja robię nale¶niki mojemu dziecku (sama też zajadam) z m±ki kukurydzianej i ryżowej. W smażeniu i zwijaniu zachowuj± się jak normalne nale¶niki i w smaku też niczego sobie.
Robię na oko, proporcje mniej więcej takie:
1 duże lub dwa małe jajka (jak dla dziecka to z samych żółtek - wtedy daję 1 żółtko więcej)
szklanka wody
2/3 szkl m±ki kukurydzianej (może trochę mniej)
1/3 szkl m±ki ryżowej (może trochę mniej)
szczypta soli
łyżka oleju - ja daję ryżowy
Ze względu na to, iż nigdy nie odmierzam składników, może się zdarzyć, że trzeba będzie czego¶ dodać, ale generalnie chodzi o konsystencję - ma być nieco rzadsza niż nale¶niki tradycyjne.
Smażyć trzeba na niskim poziomie płyty lub małym ogniu.
Usmażone kładę na talerz i przykrywam drugim. Jak usmażę wszystkie, to dopiero smaruję dżemem i zawijam. Czas spędzony pomiędzy talerzami sprawia, że nale¶niki s± miękkie.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Dania 19-01-2011, 18:11
Catherine,

Przepisy na placki i nale¶niki z m±ki kukurydzianej s± również w dziale "¦niadania bez glutenu". Podaję tam także swoje receptury. Mam nadzieję, że znajdziesz co¶ dla siebie.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Catherine 19-01-2011, 18:32
Jusder, Dania, dziękuję Wam bardzo za przepisy :) W najbliższym czasie na pewno je wykorzystam. A z t± pizz± macie jaki¶ pomysł?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Loret 19-01-2011, 18:49
Catherine - może ten pomysł będzie dobr± alternatyw±: http://www.garnek.pl/jeanne/8798057/pizza-na-ziemniaczanym-spodzie


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Catherine 19-01-2011, 18:57
Byłby naprawdę fajny dla mnie, ale jest problem taki, że ja nie znoszę ziemniaków pod żadn± postaci± :( Nie jem ich od lat, tylko do sałatki jarzynowej, te gotowane w mundurkach. Ale dzięki za pomysł Loret :) Ciekawe, czy kto¶ z Biosłone lubi pizzę i też miał taki problem jak ja?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Anastazja 19-01-2011, 19:11
A ja bardzo lubię ziemniaki i bardzo dziękuję za ten przepis, bo już od dawna "chodzi za mn±" pizza!


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Catherine 19-01-2011, 19:16
Anastazja jak zrobisz tę pizzę, to proszę, podziel się opini±. Może tych ziemniaków aż tak tam nie czuć :D Cóż ja poradzę, że ich nie lubię? Jedyny plus to taki, że łatwo mi było z nich zrezygnować na rzecz zdrowia, bo i tak ich nie jadłam (tak, wiem, że te w mundurkach można). A swoj± drog±, do tego przepisu gotuje się je w mundurkach?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Anastazja 19-01-2011, 19:23
Czemu zrezygnowała¶ na rzecz zdrowia? Ziemniaki s± dozwolone już w drugim etapie diety - pieczone i w mundurkach :).
Ja do pizzy na pewno ugotuję w mundurkach, bo już sobie inaczej nie wyobrażam.
Oczywi¶cie, jak zrobię, podzielę się opini± :). Czuję, że będzie pycha :P.
Spróbuj Catherine, może akurat Ci zasmakuje, a je¶li nie, na pewno znajd± się amatorzy takiej pizzy :).


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Catherine 19-01-2011, 19:26
Chodziło mi o to, że np. u mnie w domu rodzina je ziemniaki gotowane po obraniu, potem rozgniatane i te s± niezdrowe, bo to sama skrobia. W mundurkach na pewno s± zdrowsze, pieczone tym bardziej :). Nic na to nie mówię złego, ja akurat jestem wyj±tkiem, że nie lubię ziemniaków.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Anastazja 19-01-2011, 19:39
Ziemniaki nie s± jakie¶ super zdrowe, dlatego nie należy ubolewać nad tym, że się ich nie lubi.
Najzdrowsze s±: mięso i surówki, ale raz w tygodniu taka pizza nie zaszkodzi :).
Spróbujemy - zobaczymy :).


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Fabularasa 03-11-2011, 08:42
Czy macie namiar na inn± m±kę bezglutenow±, ale tańsz± od tej http://allegro.pl/maka-gryczana-1-kg-i1889544034.html ?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Catherine 03-11-2011, 19:43
Anastazja czy robiła¶ może tę pizzę? Podziel się proszę wrażeniami. Ostatnio polubiłam pieczone ziemniaki :)


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Livia 03-11-2011, 21:06
M±ki bezglutenowe to nie tylko m±ki z różnych nasion, ziaren itp. (kukurydziana, gryczana orzechowa, itd.), ale także mieszanki specjalnie przygotowane przez różnych producentów (w Polsce widziałam "Bezgluten" i "Schar") ze skrobi pszennej specjalnie spreparowanej, różnych m±czek ziemniaczanych, grochowych itp. i całej długiej listy różnych lepiszczy zapisanych symbolami E co¶ tam. Maj± na opakowaniu przekre¶lony kłos - symbol produktów bezglutenowych. Z takiej m±ki da się upiec chleb, pierogi, nale¶niki i wszystko to, co z normalnej białej m±ki pszennej. Może to i wygl±da jak normalny produkt, ale na pewno nim nie jest. Raz w życiu, dawno temu się skusiłam i kupiłam - i nigdy więcej. Więcej jest tam chemii niż czegokolwiek innego.

Natomiast jaki¶ czas temu odkryłam sklepy "Kuchnie ¦wiata" i tam jest duży wybór różnych naturalnych m±k. Bardzo często kupuję m±kę kukurydzian± Masa Harina, albo Pan Harina, która jest biała, lekko ziarnista. Wychodz± z niej pyszne tortille - nie do odróżnienia od normalnych pszennych, racuszki, pierożki leniwe, dodaję j± do zagęszczania pasztetów, ale też do panierowania kotlecików drobiowych. Przymierzam się jeszcze do zrobienia pierogów.
Używałam też m±ki z cieciorki - Besan i z niej z kolei wychodzi pyszna tempura, ale też i ciasteczka podobne do chipsów. Na razie jestem na etapie testowania jej.
Od czasu do czasu zdarzaj± się różne imprezy, na których potrzebny jest tort i tu z kolei wykorzystuję mielone orzechy i migdały, a torty s± dużo lepsze od zwykłych pszennych. Z tym, że migdały i orzechy wolę mielić sama w blenderze.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Kasandra 07-11-2011, 13:01
W swojej kuchni też używam m±kę kukurydzian±, można j± polubić. Całkowicie zastępuje m±kę pszenn±.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Sting 16-11-2011, 13:47
Biedrona, powiedz mi, jak mielisz ziarna np. gryki, etc. Jaki sprzęt?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Filutek 16-11-2011, 19:42
Ja w kuchni stosuję m±kę z amarantusa. Zarówno do zaprawiania zup, jak i sosów. Smak wyborny. Wypiekam dosyć smaczny chleb z mieszaniny kilku m±k, siemienia lnianego, płatków owsianych, kaszy jaglanej ugotowanej lub zmielonej lub zamiennie ugotowanej kaszy gryczanej. Chleb jest wypiekany
na zakwasie i bardzo syty, bo dwie kromki chleba zaspokajaj± głód na do¶ć długo. Rodzinie smakuje ten chleb, bo nie chc± je¶ć ze sklepu. Na życzenie podam przepis na ten chleb.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Mistrz 16-11-2011, 20:59
Proszę podać ten przepis. Zamie¶cimy na portalu. Jedna uwaga - płatki owsiane s± produktem glutenowym, więc nie s± zalecane chorym.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Anastazja11 16-11-2011, 21:32
Ja również doł±czam się do tej pro¶by o przepis na chlebek bezglutenowy, no i oczywi¶cie na zakwas do niego.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Filutek 17-11-2011, 20:23
Chleb nie jest całkowicie bezglutenowy, ale przeważaj± produkty z mał± ilo¶ci± glutenu lu bezglutenowe.
Podaję przepis na dwie foremki chleba ok. 2,80 kg:

- 1 szklanka m±ki żytniej razowej
- 1 szklanka m±ki z amarantusa
- 1 szklanka płatków owsianych, twardszych
- 4 szklanki m±ki grubej orkiszowej
- 2 szklanki m±ki pszennej z pełnego przemiału, jedn± szklankę można zast±pić m±k± z kaszy jaglanej
- 1 szklanka całego siemienia lnianego
- 1 szklanka ugotowanej krótko kaszy gryczanej lub jaglanej, z jaglan± chleb jest smaczniejszy
- 1 szklanka wody przegotowanej z dodatkiem 2 łyżek miodu rozpuszczonego
- 5 szklanek wody przegotowanej wystudzonej

Suche składniki  wsypujemy do dużej miski i chwilę mieszamy. Dosypujemy dwie łyżki stołowe cukru i jedn± łyżkę soli, ja używam ziołowej. Jeszcze krótko mieszamy. Dodajemy zakwas, tyle co w słoiku, i równomiernie rozprowadzamy z pozostałymi składnikami, dobrze mieszaj±c. Następnie dodajemy ugotowan± kaszę i chwilę mieszamy. Następnie wlewamy wodę z miodem i 5 szklanek wody, cały czas mieszaj±c. Jak nie wyczuwamy dużych grudek, chleb jest gotowy. Czasami trzeba użyć trochę mniej wody, ale to zależy od m±ki, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Odkładamy ciasto do słoika, 2 gar¶cie na zakwas, który może stać w lodówce do dwóch tygodni. Chleb nakładamy do dwóch wysmarowanych foremek posypanych m±k± do 3/4 wysoko¶ci, wygładzamy, przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 12 godzin do wyro¶nięcia. Ja przed pieczeniem smaruję rozbitym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku 1 godzinę i 20 minut. Ja wypiekam 40 minut na dolnej grzałce, 40 minut na górnej grzałce. Gor±cy chleb trzeba po ok. 2 minutach wyj±ć z formy na deseczkę i odparować przez chwilę.

Dla naszej rodziny chleb ten jest alternatyw± chleba kupowanego w sklepie.
Dla osób chc±cych go wzbogacić można zast±pić 1 szklankę m±ki orkiszowej m±k± z pestek dyni lub z pestek słonecznika i dodać całe pestki słonecznika.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Nalewka 16-12-2011, 00:44
W swojej kuchni też używam m±kę kukurydzian±, można ja polubić. Całkowicie zastępuje m±kę pszenn±.

No nie do końca zastępuje pszenn±, niestety. Kukurydziana jest bardziej ziarnista, sypka, nie klei ciasta.

Najlepsze efekty w zastępowaniu pszennej m±ki uzyskuje się, mieszaj±c po równo kilka gatunków m±ki z kilku gatunków ro¶lin. Np. gruba i drobna m±ka gryczana z grubo i drobno zmielon± m±k± ryżow±, plus skrobia kukurydziana i m±ka żytnia, sze¶ć różnych rodzajów m±ki w jednej mieszance.

Cieciorka jest fajna, ale na kluski lane czy kładzione się nie nadaje, niestety. Za to można użyć mieszanki m±ki jaglanej z gryczan± plus kleik ryżowy i siemię lniane.

M±ki mielę sobie sama w żarnowym młynku do kawy. Szklankę naraz, nie więcej, bo się młynek rozgrzewa do czerwono¶ci :). Ale przed wielkim pieczeniem (na ¦więta np.) można zmielić trochę więcej, byle na raty. Nie trzymam więc w domu gotowej m±ki, a mielę tylko tyle, ile potrzeba na jeden raz.

Cytat
Bardzo często kupuję m±kę kukurydzian± Masa Harina, albo Pan Harina, która jest biała, lekko ziarnista. Wychodz± z niej pyszne tortille- nie do odróżnienia od normalnych pszennych

No jasne, a nawet powiem więcej, oryginalne (czyli "normalne") tortille s± wła¶nie z tej m±ki, a wła¶ciwie z tej mieszanki kukurydzianej m±ki z dodatkami znanej pod nazw± Masa Harina :). Z kukurydzy, a nie z pszenicy :). Szkoda, że w naszych sklepach sprzedaj± tylko pszenne, a kukurydziane trzeba zrobić sobie samodzielnie, ale wła¶ciwie to nie sztuka, byle po usmażeniu odkładać placki pod ¶ciereczkę, żeby zmiękły. Dzięki temu nie krusz± się aż tak bardzo i można je zwijać z nadzieniem.

Smacznego!


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Metaldaw 01-01-2012, 14:02
A jak wychodzi Wam ciasto na nale¶niki? Zwłaszcza, że żona zawsze robiła ciasto z mleka, m±ki i jajek.
A od czasu jak zaczęli¶my MO nie jedli¶my nale¶ników, a zjadłoby się już po takim czasie.
Jak smakuj± te bez mleka (np. pierwszy przepis na 1-ej stronie tematu)? I czy wychodz± takie jak tradycyjne nale¶niki?


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Doris 01-01-2012, 23:06
Wła¶nie wypróbowałam przepis Jawor i muszę przyznać, że jestem zadowolona. Smak trochę inny niż nale¶niki zrobione ze zwykłej m±ki, ale i tak dobre. Nie dodałam ¶mietany, bo nie miałam, a żeby uzyskać odpowiedni± konsystencję ciasta na nale¶niki dodawałam wodę. Nale¶niki lekko się łami±, nie s± takiej konsystencji jak te zwykłe, ale nie jest to wielki kłopot.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Doris 01-01-2012, 23:08
Czy macie namiar na inn± m±kę bezglutenow±, ale tańsz± od tej http://allegro.pl/maka-gryczana-1-kg-i1889544034.html ?

Ja zakupiłam m±kę kukurydzian± w cenie 2,5 PLN firmy Kupiec, w sklepie Stokrotka. W innych sklepach kosztuj± nawet koło 10 PLN, w odróżnieniu od tej droższej nie ma napisu "ekologiczna", niczym chyba więcej się nie różni.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Ernestem 01-01-2012, 23:53
Może to je różni, że ta droższa jest wolna od GMO? Nie wiem, zgaduję... 


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Izabella0607 05-03-2012, 14:28
Placki ziemniaczane jeszcze raz! Do placków ziemniaczanych dodaję tylko jajka (dużo, żadnej m±ki). Można odlać sok jak jest go za dużo, dodaję drobno pokrojon± cebulkę, sól, pieprz i majeranek. Proporcja na dwa duże ziemniaki: 3-4 jajka. Z gęst±, kwa¶n± ¶mietan±, PYCHOTA !!!



Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Inka 23-04-2012, 07:13
Może to je różni, że ta droższa jest wolna od GMO? Nie wiem, zgaduję...  

Czasami zastanawiam się, czy nie jest wręcz odwrotnie... ;) Czasami jak czytam etykiety drogich produktów "bio" albo "eko" przychodzi mi na my¶l, że to po prostu dobry biznes... Ale jak to sprawdzić?

Mam jeszcze pytanie dotycz±ce nale¶ników z pierwszej strony. W przepisie s± tylko białka jaj, dlaczego bez żółtek? Doris, czy robiła¶ placki dokładnie według przepisu Jawora - również bez żółtek? Nale¶niki zawsze robiłam z całych jaj ale być może z m±k± bezglutenow± postępuje się inaczej.
Spróbuję je usmażyć, bo może być to wygodna alternatywa dla dań sałatkowych, które do tej pory przygotowywałam sobie na wynos. :)


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: K'lara 23-04-2012, 08:12
Inko, tutaj masz przepis na to, o co Ci chodzi:
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22042.msg155037#msg155037


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Inka 23-04-2012, 10:26
Klaro, dziękuję za linka. Miałam w±tpliwo¶ci wła¶nie co do proporcji, przepis wszystko mi rozja¶nił. Kupiłam m±kę kukurydzian± oraz kaszę gryczan±, zobaczymy, co dobrego wyjdzie z mojego gotowania i smażenia. :)


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Alex_1988 26-05-2012, 00:25
M±ka kokosowa nie zawiera glutenu. Mam tak±, ale szczerze przyznam, że nale¶niki nie wygl±dały tak jak powinny i się rozpadły :/ muszę chyba dodać więcej jajek.


Tytuł: Odp: M±ka bezglutenowa
Wiadomo¶ć wysłana przez: Cykoria 08-10-2020, 06:44
M±ka kokosowa nie zawiera glutenu. Mam tak±, ale szczerze przyznam, że nale¶niki nie wygl±dały tak jak powinny i się rozpadły :/ muszę chyba dodać więcej jajek.
M±ka kokosowa jest trudna w obróbce. Bardzo spija wilgoć, pęcznieje i ciasto wychodzi grębe. Kupiłam dwóch różnych firm i zawsze ta sama heca :/