Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Biedrona 10-09-2009, 18:04



Tytuł: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 10-09-2009, 18:04
Zajrzyj również tutaj: Chleb gryczany (http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=21543.0).

3 przepisy z forum o celiakii
(wybrałam chleby bez mąk producentów produktów bezglutenowych)
to są skopiowane posty użytkowników stamtąd

1.
Znam bardzo dobry i tani przepis na chlebek :]

250g mąki ryżowej
150g mąki ziemniaczanej
50g mąki bezglutenowej
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1/2 paczki drożdży instant (drożdże suszone)
400 ml mleka (może być troszeczkę więcej)
troszkę oleju

Można zamienić również mąkę ryżową i ziemniaczaną (czyli 250g ziemniaczanej i 150g ryżowej).
Piekę w PANASONICU ale myślę, że w innych "maszynach" również bardzo dobrze wyjdzie.

2.
Ostatnio dostałam książkę kucharską dla bg i tak jest super przepis na chleb bg już wypróbowany właśnie dziś go kolejny raz zrobiłam. Ja nie kupuję mieszanek, gdyż mi ten chleb nie smakuje, a po drugie są jak na razie za drogie jak dla mnie więc szukam przepisów na chleb z mąki gryczanej, ziemniaczanej, ryżowej i kukurydzianej. Mąki gryczaną i ryżową robię sama, reszta jest dostępna w sklepie u mnie w miasteczku. A oto przepis:
6 jaj o temperaturze pokojowej
2,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżeczki zamiennika jaj (ja nie dodaję bo nie mam, a i tak jest bez tego super)

Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy po trochu cukier ciągle ubijając. W drugiej misce ubijamy żółtka na gładką masę przez ok. 5 minut na wysokich obrotach. Mąki łączymy z solą i proszkiem do pieczenia i zamiennikiem jaj (ja nie dodaje). Jedna trzecią tej mieszanki łączymy z białkami dokładnie mieszając. W ten sposób dodajemy resztę mąki. Do ciasta dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej keksówki i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 150 stopni. Przed wyjęciem z blachy studzimy 1 godzinę a chleb można kroić po 3 godzinach. Ważne aby się nie popsuł. Z chleba można robić kanapki, a najlepsze są tosty.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 10-09-2009, 18:08
3.
Chleb bezglutenowy na zakwasie

Piekłam taki dłuższy czas dla córeczki przyjaciółki (teraz mama piecze sama)
Zakwas
ok 10 dag mąki (ryżowej, gryczanej z niepalonej gryki, kukurydzianej, jaglanej, amarantusowej)
trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki (może być sok domowy z kwaśnych jabłek, ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek - woda gazowana - obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
(zimą stoją na kaloryferze), mieszam 2 razy dziennie, dolewam tej wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki, a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu, a resztę to świeża mąka i gazowana woda.
Tu uwaga do mąki: lepsze mąki są domowe, np. mielone w młynku do kawy, są smaczniejsze chleby.

CHLEB BEZGLUTENOWY
1 szklanka zakwasu (myślę, że każdy bezglutenowy może być, choć gryczany najmniej bąbelkuje, najładniej wygląda i pachnie), a najlepiej dwa mieszane, tu był kukurydziany i ryżowy
1 szklanka mąki z ryżu (zmielony pełny ryż)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki z quinoa
1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa (ale chyba każda bezglutenowa może być)
ew. 2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
trochę soli
2-3 łyżki oleju na zimno
4 łyżki (czubate) siemienia lnianego, zemleć i wymieszać z
1 szklanką wrzątku, wystudzić, ubić
zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej (wtedy trochę lepiej rośnie, chyba)
przełożyć do malutkiej keksówki (natluszczonej , posypanej kukurydzianką)
tak 2-3 niżej od krawędzi, rosło w kuchence z czterema świeczkami, po 3 -4 godzinach, wyjęłam świeczki, a włączylam kuchenkę na 220 stopni, piekło się ok 40 minut, a potem zmniejszyłam do 190 stopni
Pod koniec kilka razy spryskałam chleb, skórka zrobiła się błyszcząca
Wyjęłam, wystudziłam na kratce

Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi, galaretka z siemienia fanie trzyma całość

Robiłam takie wersje tego chleba
- sama mąka gryczana - z niepalonej kaszy gryczanej
- po połowie czyli po 1,5 szklanki mąki gryczanej i kukurydzianej (a zakwasy wtedy kukurydziany i gryczany)
- po połowie gryczana i jaglana
- po połowie gryczana i z ryżu ciemnego
- po połowie ryżowa i kukurydziana
Ważne
1 szklanka zakwasu bezglutenowego(najlepiej z dwa rodzaje)
3 szklanki maki bezglutenowej (mieszam różne)
ten glut z siemienia lnianego (4 łyżki +szklanka wrzątku, wystudzić)
sól
trochę oleju i.... musi się udać

Biedronko, jeżeli wyrazy przedzielasz przecinkami, kropkami, to po każdej (nie przed) stawiaj spację. Miałam dużo fatygi z poprawieniem tego postu. Kiedyś stwierdziłaś, że forum się zmieniło - to prawda - nie tolerujemy błędów, a każdy ma czas na ich poprawienie. //Grażyna


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 10-09-2009, 19:25
Mąkę kukurydzianą widzę w sklepie a ta gryczana czy ryżowa? Same robicie z ziaren? W czym?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Chamomillka 11-09-2009, 06:35
Gryczaną i ryżową mąkę też można kupić w sklepie. Ale można też spróbować zemleć ryż czy grykę w młynku do kawy i uzyskać w ten sposób mąkę  :).


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 13-09-2009, 12:41
Sorry Grażyno, nie przypuszczałam, że było tyle literówek w tych postach. Wybrałam z innego forum, skopiowałam i wkleiłam. Pomyślałam, że może komuś się ta wiedza przyda. Następnym razem będę sprawdzać.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Magmar 21-09-2009, 12:01
W sklepach ze zdrową żywnością są chleby bezglutenowe, czy takie są bezpieczne do spożycia?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 21-09-2009, 16:04
Ludzie je spożywają, ale te chleby są zwykle drogie i często niesmaczne ( dlatego znalazłam na tym forum przepisy, bo ludzie kombinują jak sobie polepszyć życie). Poza tym przed zjedzeniem należy je podgrzać w tosterze - inaczej są "niezjadliwe". Chleby takie składają się głównie ze skrobii pszennej ( która zawiera dopuszczalne normami ilości glutenu) i najczęściej mąki kukurydzianej. Nie jest to "zwykła mąka" ze sklepu, lecz z dbałością o tzw czystość linii produkcyjnych, gdzie jest to ważne przy dużej wrażliwości na gluten oraz celiaklii - zwykła mąka kukurydziana może mieć zanieczyszczenia. Takie chleby mają także gumy kastantanową albo guar, choć to produkty pochodzenia naturalnego, jednak nie są zdrowe - to są zlepiacze, a jedna z nich ( nie pamiętam która) jest środkiem przeczyszczającym.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 10-11-2009, 22:42
Biedronko, chcę poeksperymentować z Twoim chlebem. Mam pytania:

1. Ile dolewać wody gazowanej i jak często?

2.
Cytat
dosypuję co 2-3 dni trochę mąki
O jaką mąkę chodzi? O te 10 dag? To w takim razie, jak długo robi się ten zakwas, jeśli co 2-3 dni dosypuje się mąki?

3.
Cytat
a jak piekę zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu, a resztę to świeża mąka i gazowana woda.
Nie rozumiem, po co mam zostawić łyżeczkę zakwasu?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 11-11-2009, 18:25
Odpowiem wkrótce. Nie jest to "mój chleb". Wszystko to są skopiowane wypowiedzi forumowiczów z forum o celiaklii. Napiszę wkrótce o moich doświadczeniach z tym ostatnim chlebem, którego wersji robiłam już 10.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 11-11-2009, 23:31
Dzięki, wiem że nie każdy ma czas. Przymierzam się do I etapu DP i choć staram się już teraz nie jeść glutenu, to może od czasu do czasu coś sama upiekę z dozwolonej mąki. Podoba mi sie pomysł sklejenia mąki galaretką z siemienia. :)


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 12-11-2009, 00:47
Jakoś nie zdało to egzaminu. Jak dodawałam jajka, to chleb był smaczniejszy
Choć generalnie był twardy i chleba nie przypominał, dlatego nic tu nie pisałam. Byłam "twarda" i próbowałam, ale wreszcie się poddałam. Wypiszę wnioski z najlepszego, ale muszę je znaleźć


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 12-11-2009, 07:44
To może rzeczywiście sobie darować i nie myśleć o żadnym zamienniku. Tylko np. jak zjeść leczo lub bigos bez chleba?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 12-11-2009, 09:52
A próbowałaś lambasy? Ja dziś będę robić http://bioslone.pl/forum2/index.php?topic=7863.0
Z tymi opisanymi na górze na razie dam sobie spokój. Jeśli wyjdzie mi coś dobrego, to na pewno dam znać. Chyba, że chcesz moje wnioski, to oczywiście dostarczyć mogę.

PS Wiele rzeczy można zjeść z kaszą (zamiast chleba) i pasuje.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 12-11-2009, 18:11
Rzeczywiście kasza pasuje do  wielu potraw. Najpier jednak muszę się do niej przyzwyczaić. Nigdy nie przepadałam za kaszą (moje dzieci też nie lubią, choć zmuszam i udaje że lubię) i teraz nie jest łatwo ją polubić.

Lambasy juz raz piekłam. W smaku takie sobie - po to przecież prawie kasza :)
Choć z masłem i obkładem nawet nawet.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 12-11-2009, 23:06
Ja dziś próbowałam. Wyszły okropne. Będę eksperymentować z nimi - pewnie zmiksuję nie na mąkę, lecz mniejsze kawałki i zrobię je w proporcjach 150 g ryżu, 150 g kaszy jaglanej, 100 g kaszy gryczanej plus dwa jajka.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 12-11-2009, 23:10
Czyli próbowałaś już w lambasach mielić  kaszę i ryż na mąkę i nie wyszło ciekawie?

Napisz jak wyjdzie nowa kombinacja. :)


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 12-11-2009, 23:41
Nie, nie mieliłam. Zrobiłam wg przepisu, dlatego teraz będę mielić, ale nie na mąkę, po prostu zmielę trochę, aby nie były w całości



Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 12-11-2009, 23:45
To może byc dobry pomysł. Dla mnie właśnie lambasy za ciężko się gryzie. Za dużo w tym wysiłku.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 12-11-2009, 23:48
To ten chleb by ci nie podszedł, był smaczny, ale twardy. Spróbuj "podmielić" i zobacz jak wyjdą, bo ja nie wiem, kiedy bede mogla zrobic to - żyję na walizkach. Może ciężko się gryzie, bo za długo trzymałaś w piekarniku?

wiesz, niby mielić nie można - tak piszą w instytucie. Ale gdyby zmielić to, dodać jajko i wsadzić do piekarnika, ciekawe, co by było. Trzeba by też dodać wody. Tylko bez zakwasu. na pewno byłoby to prostsze niż hodowanie zakwasu przez 5 dni i jedzenie potem twardego chleba. Ja miałam wtedy dużo czasu i tylko dlatego mogłam to robić. Poza tym przyznam się, że w większości po nich miałam gazy. Nie odkryłam jeszcze dlaczego po jednych nie miałam, a po innych nie. Nie polecę czegoś, do czego nie jestem przekonana. Podalam te przepisy, ale one nie są moje, ja robiłam inaczej, robiłam zakwas, dodawałam jaja, robiłam z dwoma kaszami i ryżem, tzn mieliłam to na mąkę. Nie wyszło mi jednak tak, aby napisać na forum : polecam to!


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 12-11-2009, 23:58
Myslę, że nie chodzi o piekarnik. Moje wręcz były (mimo długiego trzymania w piekarniku) jeszcze za wilgotne. Zrobiłam chyba z dwóch jajek, aby lepiej się kleiło. Wody też było dość dużo, bo dąłam kaszy i ryżowi napęczniec i zmięknąć. Zrobiłam ich dośc dużo, jadłam sama, i w lodówce po około 5 dniach spleśniały na talerzu i wyrzuciłam. To było pierwszy i ostatni raz. 

Ja po prostu nie przepadam za kaszą, bo trzeba się wysilić i ją gryźć. Chyba to jest główny powód. Po prostu nie przyjemnie się ją je.
Kasza jaglana jest trochę lepsza, ale mam mdłości gdy ją wącham. :)


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 13-11-2009, 00:05
Więc masz dwie drogi
albo poczekać na eksperymenty innych ( ale jakoś nie widać)
albo moje ( nie wiadomo kiedy)
albo spróbować sama

Proponuję ci zmelić 3 kasze w proporcjach 100 ryżu 100 kaszy jaglanej 50 gryczanej, do tego dodać wody, nie wiem ile, musisz patrzeć jaka masa i lać powoli. Poczekać, aż postoi z 15 minut, dodać jajko, formuować je. Jeśli powstanie płynna masa, wlać do formy i upiec. Ja tak będę robić następnym razem, ale ja mam trochę doświadczeń po tych chlebach, więc wiem bardziej jak taka masa się zachowuje. Wybór należy do ciebie. Ja teraz idę spać, dobranoc



Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Loret 13-11-2009, 19:48
Dziewczyny może ten przepis się przyda :)
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21546


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Novalijka 28-01-2010, 12:26
Chleb gryczano - jaglany.


500 g maki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona),
300 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana),
40 g drożdży ,
350 ml wody gazowanej,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
2 łyżeczki soli.

Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, zostawić na 15 min. Następnie połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie wyrobić ciasto ponownie jakieś 2-3 minuty, włożyć do okrągłej foremki i znów pozostawić na godzinę. Chlebek piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min w temperaturze 180 stopni.

Można jeszcze dodać siemię lniane, żeby chleb nie był bardzo suchy. 4 łyżki siemienia lnianego zmielić, zalać wrzątkiem i taki "klej" dodać do ciasta.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: change 02-02-2010, 11:27
Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba? Reklamują dosyć często i zastanawiam się czy jest sens kupować.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Szpilka 02-02-2010, 11:46
Cytat
Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba
Na forum jest temat o maszynce do wypieku chleba. Wpisz w wyszukiwarce "wypiekacz".


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Grazyna 02-02-2010, 14:10
Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba? Reklamują dosyć często i zastanawiam się czy jest sens kupować.
Nie ma sensu, bowiem byłoby dla Ciebie i Twojego chłopaka zdrowiej byłoby nie jeść w ogóle chleba, przynajmniej przez pierwsze trzy etapy Diety prozdrowotnej. Czy już się z nią zapoznałaś?     


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: change 02-02-2010, 15:36
Tak, zapoznałam się z instrukcją i nawet już wiele eliminuję chociaż nie stosuję jeszcze MO. Pytam o wypiekacz z czystej ciekawości i tak na zaś. :) Mam dużo czasu wolnego, więc zbieram wiedzę póki mogę. :) Dobrze, że zwracasz uwagę, ponieważ różnie to jednak z pokusą bywa. :)


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 02-02-2010, 23:11
Piekłam kilka chlebów z przepisów podanych przez Biedronę. Proporcje ziaren - różne. Najpierw przez około 6 dni hodowałam zakwas, postępując tak samo jak przy zwykłym, codziennie dokarmiałam go zmieloną gryką, w ilośći około jednej łyżki, z dodatkiem ciepłej wody gazowanej. Woda i zmielona kasza przez około 6 dni stały w piekarniku, w 30 stopniach. Powstały zakwas jest nieco inny niż z mąki żytniej, pachnie zdecydowanie delikatniej, słabo bąbelkuje. Po tym czasie uzbierała mi się szklanka takiego zakwasu, który po tym okresie był już częściowo zaczynem.
Do takiego zaczynu dodałam dwie szklanki zmielonej gryki, jedną ryżu, łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka łyżek zmielonej quinoi. Wymieszałam to z zakwasem, mąką, oraz zmielonym i zaparzonym, letnim już siemieniem lnianym. Później dodałam ciepłej wody mineralnej, tak by uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Na sam koniec przyprawy - kminek, czarnuszka, trochę pieprzu, sól. Wylałam do keksówki i wstawiłam na 3 godziny do piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, początkowo z termoobiegiem. Chleb wyszedł bardzo dobry w smaku, środek wilgotny, łatwo go pokroić.
 


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 03-02-2010, 21:13
Poniżej wklejam link do katalogu ze zdjęciami chlebów. Pierwszych kilka fotek pokazuje chleby z pierwszej porcji zakwasu. Resztę zakwasu hodowałam dalej i z niego zrobiłam następne chleby, widać je na dalszych zdjęciach. Aktualnie część zakwasu z tego wypieku przechowuję w lodówce.
http://picasaweb.google.com/Blankaan/ChlebyBezglutenowe?authkey=Gv1sRgCMex7Z_mstDOtQE&feat=directlink


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Fasolka 06-02-2010, 19:39
Czy kasze uda się zemleć w młynku do kawy?


http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=zemle%E6&od=&from=os


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Novalijka 06-02-2010, 22:13
Czy kasze uda się zemleć w młynku do kawy?



Z powodzeniem. Mój młynek do kawy daje sobie świetnie radę.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Fasolka 14-02-2010, 10:42
Wczoraj upiekłam chleb gryczano-jaglany wg przepisu Novalijki i pierwsze wrażenie nie było pozytywne - chleb ma specyficzny smak, czuć wyraźnie siemię lniane. Stwierdziłam, że więcej go nie upiekę. Ale dziś dałam mu jeszcze jedną szansę, spróbowałam i wrażenie zupełnie inne, jest całkiem smaczny, po prostu do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Na pewno jest to alternatywa dla wafli ryżowych, którymi sie wspomagam od czasu do czasu, a których tak naprawdę nie lubię.
Dzięki Novalijko!
W najbliższym czasie przymierzę się do bezglutenowego zakwasu - lubię wyzwania :)


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Jawor 15-02-2010, 09:36
Cytat
Wczoraj upiekłam chleb gryczano-jaglany wg przepisu Novalijki
Ten chleb jest bardzo smaczny na ciepło tzn. kromki chleba podgrzane na maśle.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: AldonaK 15-02-2010, 19:08
W którym etapie DP mogłabym ewentualnie zjeść chlebek - lambasy z tego przepisu? www.magdalirl.nazwa.pl/index6.php ? Czy spróbować i poczekać na reakcję? Czy nie ryzykować?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Grazyna 15-02-2010, 20:31
Nie będzie żadnej reakcji. W pierwszym etapie jest po prostu zasada, że wszelkie wypełniacze stosujemy w ilościach symbolicznych. Lambasy to dozwolona kasza, ale w procesie pieczenia wiązania się rozrywają. To tak, jak marchew surowa i gotowana - surowa jest dozwolona, gotowana marchew i buraczki - nie.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Effectus 28-02-2010, 01:30
Upiekłem chleb z ryżu i kaszy jaglanej, dodałem cztery jajka, sól morską, pieprz i kminek. Nie formowałem placuszków, tylko wyłożyłem na blachę, górę posmarowałem roztrzepanym jajkiem. Piekłem 50 min. 220C. Rewelacja, kroję kółkiem do pizzy, na wierzchu zrobiła się przyrumieniona skórka, więc odwracam i smaruję masłem niby spód, kładę plasterek cwaniaka i jem. Za smacznego z góry dziękuję.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 28-02-2010, 11:29
Jak dokładnie to zrobiłeś? Możesz opisać? Ryż ugotowałeś i kaszę też? Jak dodałeś jajka - czy były np roztrzepane, czy może utworzyłeś kopczyk z ryżu i kaszy, a jajka wybiłeś do niego?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Effectus 28-02-2010, 13:46
Gotowałem 10 min. ryż i wsypałem kaszę jaglaną. Po ugotowaniu, przełożyłem do miski do wystygnięcia, posoliłem, popieprzyłem, dałem kminek, roztrzepałem jajka i wymieszałem. Na blachę i do piekarnika. Może dzisiaj zmielę amarantus i będę piekł chleb prawie prawdziwy.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Biedrona 28-02-2010, 18:43
Hmmm to właściwie nasze lambasy...


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Effectus 28-02-2010, 20:18
Tak, tylko że nie placki a placek na całą blachę i krojony na kromki.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Ceo 13-03-2010, 16:21
Robiąc chleb z mąki kukurydzianej co będzie zdrowsze drożdże, czy proszek do pieczenia?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 13-03-2010, 19:04
Drożdże.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 25-06-2011, 13:13
Mam pytanie od mamy rocznego malucha, alergika na bardzo dużo produktów, między innymi na gluten. Czy chleb domowej roboty, upieczony z różnych mąk bezglutenowych z siemieniem lnianym, może mu zaszkodzić w jego malutkim wieku? Chodzi przede wszystkim o ten klej z siemienia lnianego. Czy tak małe dziecko może już próbować siemię? Oczywiście mowa o niewielkiej ilości.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Fabularasa 25-06-2011, 15:14
Czasami sobie myślę, ile to szczęścia mają dzieci, u których wykryto alergię na glutem. Nie żebym się cieszył, że mają alergię, ale dzięki temu ich rodzice nie dodają im tegoż składnika do jadłospisu, a przede wszystkim szukają informacji na ten temat.
Nie wiem, czy jest sens robić chleb dla dziecka, jeśli nie jest do niego przyzwyczajone i nie patrzy ze łzami, tak jakby chciało zjeść kawałek. Chleb wypiekany, tj. poddany obróbce termicznej traci większość składników odżywczych, więc po co zapychać tym dziecko?  


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 25-06-2011, 22:45
Też proponowałam mamie chłopca zrezygnować z chleba. Jednak ona nie jest w stanie tego zrobić, a mały "strasznie" woła i bardzo go lubi. Rodzina ta nie stosuje zasad z forum. Na razie szukają alternatywnych metod.
Matka karmi go jeszcze piersią. Czy mogą oboje pić już MO? Kiedyś dostałam informację, że dopiero jak skończy się karmienie piersią.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Dania 20-03-2012, 14:00
Lenka, a może taki chleb będzie rozwiązaniem dla tej rodziny i innych nieumiejących bez chleba żyć?

CHLEB SŁONECZNIKOWY (BEZGLUTENOWY)

Czas przygotowania: 10min.
Czas pieczenia: 40-50min.

Składniki:
4 jaja
0,5 L łuskanych ziaren słonecznika (2 szklanki)
200g śmietany (niecała szklanka)
Sól do smaku

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą. Dodać żółtka, wymieszać.  Dodać śmietanę, całość wymieszać. Część ziaren zmielić (w młynku Boscha 3 pokrywki - czyli mniej więcej 1i 1/3 szklanki) i dodać do masy. Całość wymieszać. Dosypać trochę ziaren niemielonych (ze 2 łyżki zostawić do posypania). Masę wylać do formy (ja używam keksówki) i piec 40-50 minut w temp. 160 stopni (termoobieg – nie wiem, ile czasu w innych piekarnikach) aż ciasto wyrośnie, uzyska kolor karmelu a patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z formy wygląda jak sztabka starego złota.

Ten przepis bazuje na zasadach robienia biszkoptu/sufletu i dlatego warto chleb zostawić na chwilę w lekko otwartym piekarniku.

Mnie najbardziej smakuje z wędzonym łososiem i ogórkiem oraz z musztardą, pieczoną szynką lub karkówką z obiadu i pomidorem.

Jeżeli ktoś zabiera jedzenie do pracy, to jest to też dobre rozwiązanie, ponieważ jaja i śmietana jednak sycą dłużej niż puste zapychacze.





Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 20-03-2012, 15:48
Cytat
Czy mogą oboje pić już MO? Kiedyś dostałam informację, że dopiero jak skończy się karmienie piersią.

Nie powinno się zaczynać picia MO, gdy się karmi piersią. Toksyny, które są uwalniane do krwi podczas oczyszczania wędrują również do mleka. Niech mama poczeka z piciem, ale myślę, że maluch mógłby zacząć bardzo delikatnie.
http://www.bioslone.pl/oczyszczanie/mikstura


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 20-03-2012, 21:04
Dzięki, mama jeszcze nie pije. Choć ma już książki, to nie wiem, czy zdecyduje się na tutejsze metody. Jest bardzo zapracowana i chyba nie tyle samozaparcia. Rodzina też raczej przeszkadza niż pomaga. Przecież "taki jest świat, nie można inaczej żyć". Dzieciątko jeszcze pije pierś a w czerwcu skończy 2 lata.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: xxlilithxx 20-03-2012, 21:16
Cytat
Przecież "taki jest świat, nie można inaczej żyć".
Typowe dla homo patiens.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Lodziuniag 22-03-2012, 14:35
http://blog-alergia.bloog.pl/id,330854999,title,CHLEB-GRYCZANY,index.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser%2BKulinarny


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Kornelia 04-03-2013, 16:02
Niedawno w książce kulinarnej znalazłam dwa przepisy na chleb bezglutenowy :

CHLEB MLECZNY BEZGLUTENOWY

Skład:

- 40 dag mąki kukurydzianej
- 2 dag drożdży
- 200 ml mleka
- jedna szklanka wody
- jedna łyżka tłuszczu
- dwie łyżeczki cukru
- jedna łyżeczka soli

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, posypać cukrem i poczekać parę minut, aż wyrosną. Mąkę wymieszać z solą, wlać resztę wody, mleko, tłuszcz, rozczyn i wyrobić mikserem na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy, odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Przed pieczeniem zwilżyć powierzchnię ciasta wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200-250*C.


CHLEB Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Skład:

- 30 dag mąki kukurydzianej
- 250-300 ml mleka
- 1-2 jajka
- 6 dag drożdży
- jedna łyżeczka cukru
- szczypta soli
- kminek- do posypania

Sposób przyrządzenia:

Do posiekanej mąki kukurydzianej dodać rozczyn drożdżowy, jajka, lekko podgrzane mleko i sól. Ciasto dobrze wyrobić, włożyć do formy wysmarowanej masłem, posypać kminkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 40 minut.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Orchidea 16-05-2013, 06:04
Składniki:
1 kg mąki gryczanej
300 g mąki ryżowej
3 średnie ziemniaki
50 g drożdży
sól - ok.1-2 łyżki
cukier - 1 łyżka
oliwa 5 łyżek
ziarna: słonecznik, siemie, dynia - ilosc wg uznania
woda (ciepła ale nie gorąca)- ok 1 litra

Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić (dodanie ziemniaków spowoduje że chleb nie bedzie się kruszył).
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilosci ciepłej wody.
Wszystko razem dobrze wymieszac, jesli ciasto będzie wymagało wiecej wody to dodac tyle aby było łatwo wymieszać wszystkie składniki. Miskę z ciastem przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 31x12) wyłożonych papierem do pieczenia i odczekać kolejne 20 min.
Piec 15 min. w tem.230 stopni, nastepnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec przez kolejne 45 min.
 


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Udana 15-04-2016, 14:16
Jadłam u koleżanki chleb jaglany à la szarlotka.

Składniki:
• 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
• 4-5 jabłek (champion) - zetrzeć na tarce

Wykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać porządnie w wodzie, a jabłka zetrzeć na tarce. Składniki wymieszać. Formę keksową wyłożyć pergaminem i położyć masę. Piec 60 minut przez 60 minut, wierzch nakryć pergaminem, na koniec ściągnąć by się przyrumieniło.

Pyszne jest z podstawowymi dwoma składnikami, ale można dodać cynamon, rodzynki, orzechy, miód.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 15-04-2016, 19:11
Trzeba niezłej wyobraźnie żeby się tu chleba dopatrzeć.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Mbogdan 17-04-2016, 16:37
Mnie taki chleb, lub szarlotka pasuje. Już zamówiłem u córki.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Wrady 17-04-2016, 18:33
Najprostszy jaki może być. Polecam.
http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Kukułka 17-04-2016, 19:16
Wrady, pyszny jest ten chlebek. Robiłam już parę razy, tyle tylko, że dodawałam jeszcze kurkumy i piekłam w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Antaress 17-04-2016, 20:16
Ja też polecam ten chleb, bo jest absolutnie najszybszy do zrobienia, piekłam już wielokrotnie i jest smaczny! W sytuacjach, gdzie jest ''niezbędny'', doskonale się sprawdza. Nie zawiera nic więcej, poza biała kaszą, wodą i solą. Przechowywany w lodówce, trzyma świeżość do trzech tygodni. Osobiście polecam!


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Udana 20-04-2016, 08:49
Trzeba niezłej wyobraźnie żeby się tu chleba dopatrzeć.
Ja tam nie wiem, chleb niejedno ma imię. Ziarno jest, woda jest i nawet dodatki.:)
Cytat
Chleb – pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chleb
Upiekłam samodzielnie i wyszedł dobry, ale trochę się kruszył, następnym razem dodam zmielone siemię lniane.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Udana 21-04-2016, 07:34
Najprostszy jaki może być. Polecam.
http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
Upiekłam i wyszedł bardzo dobry, ale dałam sól kłodawską i chyba 3 łyżeczki to za dużo. Ale byłam zdumiona jak mi pięknie urósł, ze wzorowym brzuszkiem. Przyniosłam do pracy i zjedli z masłem w 5 minut.:)


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 21-04-2016, 15:25
Wszystko przez tą kłodawską zamiast himalajskiej...


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Wrady 21-04-2016, 22:29
No właśnie... Zapomniałem napisać, że trzy łyżeczki to za dużo. Dwie będą w sam raz.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Udana 22-04-2016, 07:18
Wszystko przez tą kłodawską zamiast himalajskiej...
A widzisz...znawcy himalajskiej twierdzą, że jest mniej słona od normalnej. Także zawartość soli w soli, niekoniecznie jest takia sama. :)


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Gibbon 22-04-2016, 09:43
Pięć razy droższa, 3 razy mniej słona, efekt placebo - bezcenny.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Gloria 25-06-2016, 10:45
Najprostszy, jaki może być. Polecam.
http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
W sytuacjach, gdzie jest ''niezbędny'', doskonale się sprawdza. Nie zawiera nic więcej poza biała kaszą, wodą i solą. Przechowywany w lodówce, trzyma świeżość do trzech tygodni.
Można go też zamrozić - po odmrożeniu nadal jest dobry. Zamierzam upiec więcej przed wyjazdem na wakacje, a na miejscu zamrozić i będę miała chleb na cały wyjazd. A kanapki podczas wędrówek/wycieczek są bardzo wygodne.

Chleb jest wypróbowany na dzieciach - z apetytem jedzą nawet te, które nie lubią kaszy gryczanej.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Marita03 26-06-2016, 19:37
Doszłam do wprawy i piekę ten chleb już z dodatkami. Smakuje wszystkim, nawet mojemu mężowi, który bez chleba nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji. Teraz może wyeliminować gluten z diety.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Pinezka 27-06-2016, 21:53
Ostatnio popełniłam chleb z tego przepisu (ze skrobią ziemniaczaną) i wyszedł naprawdę smaczny i chrupiący:

"Warto wiedzieć, że:
   przede wszystkim mąka bezglutenowa potrzebuje więcej płynu niż mąka z glutenem
   chleb bezglutenowy po wystudzeniu najlepiej jest pokroić w kromki, zamrozić i rozmrażać gdy chcemy go zjeść, ponieważ szybciej wysycha niż chleb z glutenem
   chleb bezglutenowy trzeba piec w foremce, gdyż ciasto jest bardzo lepkie i niestety nie utrzymuje kształtu
   mąkę kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną – chleb wyjdzie pulchniejszy
   chlebek studzimy na kratce do pieczenia

Na blaszkę o wymiarach 28x10cm potrzeba

   250g mąki gryczanej
   150g mąki ryżowej
   100g mąki kukurydzianej
   8g drożdży instant
   2 łyżki siemienia lnianego bądź chia
   pół szklanki pestek (słonecznika, dyni, piniowych – ja kupuję gotową mieszankę)
   płaska łyżeczka soli
   czubata łyżeczka cukru
   550-600ml ciepłej wody (może się okazać, że będzie potrzeba ciut więcej)

W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać 500ml wody i łyżką wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeżeli składniki nie chcą się połączyć, należy dodać więcej wody. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30min.

Blaszkę wysmarować olejem bądź wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i ponownie odstawić na ok 30min. Wierzch posypać pestkami.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni, wstawić chleb i piec przez 50 minut (grzanie góra i dół). W razie gdyby zbyt szybko się zarumienił z góry, należy położyć na wierzch folię aluminiową. Po tym czasie należy chlebek wyjąć z foremki i podpiekać jeszcze przez ok 10 minut. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos, gdy w niego pukniemy od spodu."

http://www.eksperymentalnie.com/przepisy/bezglutenowe


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Loret 28-06-2016, 07:46
Chciałabym nadmienić, że zawarte w pestkach dyni i słonecznika cenne składniki nie lubią wysokiej temperatury. Kwasy tłuszczowe pod wpływem temperatury zamieniają się w niekorzystne dla ludzkiego organizmu związki, a witamina E przechodzi proces utlenienia. To właśnie z tego powodu pestki dyni i słonecznika należy do potraw dodawać na zimno.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Pinezka 29-07-2016, 08:59
Kolejny "chlebek", który wychodzi puszysty i miękki. Mój miał posmak jajeczny, więc następnym razem dodam zioła, wtedy przejmie aromaty i będzie smaczniejszy. Myślę, że dzieciom może posmakować, bo jest mięciutki jak ciasto.

"   jajka – 7 większych albo 8 średnich
    starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka
    masło klarowane (przepis albo zwykłe lub oliwa z oliwek) – pół szklanki
    mąka kokosowa – 1/3 szklanki (sprawdź ceny albo kup)
    mąka lniana – 1/3 szklanki (sprawdź ceny albo kup)
    pestki z dyni – 1/4 szklanki
    ocet jabłkowy – łyżka
    soda oczyszczona – łyżeczka (sprawdź ceny albo kup)
    sól – łyżeczka (kłodawska albo himalajska)
    przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie


Warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce,  musisz uzyskać pełną szklankę, dobrze wypełnioną – uciskaj w niej warzywa i postaraj się dobrze odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia.

W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm, udekoruj resztką pestek i piecz w 180° przez 50-60 minut (sprawdzaj patyczkiem)."

http://paleosmak.pl/chleb-paleo-z-warzyw-niskoweglowodanowy/


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Shadow 11-05-2018, 23:46
Nie znalazłem nowszego tematu więc wrzucam tutaj. Chleb, który dawno mi tak nie smakował. Nawet mi się nie chce myśleć o powrocie do jakiegokolwiek innego. W zasadzie smakuje wyśmienicie nawet tylko posmarowany grubo masłem. Przygotowanie oraz pieczenie banalnie proste i szybkie a wychodzi zawsze dobrze. Zawsze rośnie, zawsze jest chrupiący, nie za suchy ani też się nie leje.

(https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.18173-0/p280x280/29345169_2179016218783150_872253059_n.jpg?_nc_cat=0&oh=a92b2dc0d0bce728f2c26e6bcce69e4a&oe=5AF8B7CA)

Skład:
0,4l maślanki,
4-5 jajek,
łyżka soli,
500g nasion

Nasiona mogą być różne. My zwykle robimy z takich jak: siemię lniane, słonecznik, dynia, kasza jaglana, płatki gryczane, otręby gryczane, sezam, nasiona chia. W sumie nasion ma wyjść 500g do reszty proporcji. Ilość danych nasion zmienia smak chleba.

Wszystko wrzucamy do miski czy garnka, mieszamy dokładnie. Masa powinna wyjść podobnej konsystencji jak risotto(niezbyt rzadkie) i wlewamy do foremki.
Piec jakieś 50 minut w 180-200 stopniach. Jeśli chleb się nie dopiekł w środku, to znaczy, że trzeba dłużej piec w niższej temperaturze. Jeśli się nie przypiekł, to można na krótko w wyższej temperaturze. Wszystko zależy od piekarnika i zastosowanej foremki. Zalecane są zwykłe foremki metalowe. W aluminiowych, tych takich giętkich chleb nie wyjdzie tzn. nie upiecze się w środku. Zaleca się używać brązowy papier do pieczenia.

Jak wystygnie to najlepiej na noc chować go do lodówki i taki chleb wytrzyma nawet ponad tydzień.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Dejmon 12-05-2018, 09:31
Potwierdzam. Chleb z ziaren jest wyborny. W kwestii kompozycji ziaren ogranicza nas wyłącznie fantazja. Można kombinować dowolnie.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Kalina 13-05-2018, 16:47
Cytat
My zwykle robimy z takich jak: siemię lniane, słonecznik, dynia

Ziarna słonecznik, dyni łuskane?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Shadow 13-05-2018, 23:03
Tak, chodzi o same nasiona. Chyba, że ktoś spróbuje z łupinami i podzieli się uwagami na temat smaku.


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Darko 27-05-2018, 07:18
Kasza jaglana ma być ugotowana?


Tytuł: Odp: Chleb bezglutenowy
Wiadomość wysłana przez: Shadow 29-05-2018, 11:22
Lepiej nie, gdyż po ugotowaniu naciągnie ona dużo wody i chleb będzie wtedy bardzo wilgotny nawet po długotrwałym pieczeniu. Lepiej aby był zwarty i chrupiący.