Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Bronia82 11-09-2009, 13:15



Tytuł: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 11-09-2009, 13:15
Pojawiła się u mnie na targu dynia. Warto z niej skorzystać właśnie teraz, kiedy nie jest jeszcze przerośnięta. Smakuje rewelacyjnie zarówno na surowo jak i po ugotowaniu czy też usmażeniu. Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy umieszczajcie je tutaj. W przepisach uwzględniałam osoby będące na DP. Część z nich nadaje się już od drugiego etapu DP. Większość to desery, nadające się na przekąskę, drugie śniadanie, czy na kolację. Są też potrawy nadające się na główny posiłek, po dodaniu sztuki mięsa. Oczywiście proporcje można zmieniać.

Sałatka z dyni z jabłkami
 
Surową dynię zetrzeć na tarce i zmieszać z pokrojonymi jabłkami. Dodać sok z cytryny i miód. Całość posypać rozgniecionymi orzechami ( uwzględniając DP, w drugim etapie orzechy laskowe lub migdały, w trzecim etapie włoskie). Można dodać cynamon.
Na 500 g dyni: 3 jabłka, sok z 1 cytryny, 3 łyżki miodu, pół szklanki orzechów.

Surówka z dyni

Dynię zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jabłko i pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Posypać natką. Podawać do wędlin, mięs.

Mus z dyni

Dynię pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Podgotować w małej ilości wody dynię i jabłka, po czym zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, po czym dodać miód. Wymieszać pianę z przestudzoną masą jabłkowo-dyniową, stale ubijając, dodać cynamon, otarta skórkę z cytryny, szczyptę imbiru. Mus przełożyć do salaterki i oziębić. Można podać z świeżo ubitą śmietaną.
Na 30 dag dyni, 2 kwaśne jabłka, pół szklanki wody, 2 łyżki miodu, pół łyżeczki cynamonu, miód do smaku.

Budyń z dyni

Dynię oczyścić, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą ( tak, aby płyn przykrył plasterki) i ugotować. Przecedzić, zemleć i wystudzić. Dodać masło, cynamon, sól, miód i ubite żółtka, łyżkę mąki kukyrydzanej. Dobrze wymieszać dodać ubite białko, przełożyć do posmarowanego masłem i posypanego maką gryczaną garnka, czy też foremki na desery. Najlepiej sprawdziły się małe żaroodporne salaterki. Piec w piecyku.
Na pół małej dyni: 3 łyżki miodu, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, 3-4 jajka, łyżka masła, sól do smaku.
Budyń wyszedł mi dość mokry, ponieważ nie odcedziłam dokładnie dyni. Warto o tym pamiętać.

Słodka zupa z dyni

Dynię pokroić w drobne kawałki i dusić w osolonej wodzie, następnie zemleć. Dodać śmietanę, miodu do smaku, tartą skórkę cytrynową. Przed podaniem dodać odrobinę masła i cynamon. Zupa bardzo dobrze smakuje z kasza jaglaną, którą należy wcześniej ugotować. Posypać pestkami dyni i słonecznika.

Dynia zapiekana z jajem

Dynię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć, posolić. Następnie przełożyć do formy, posmarowanej masłem, zalać jajem i upiec. Posypać koperkiem lub inną zieleniną.  Przyprawy według gustu.

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym – od trzeciego etapu DP

Dynię pokroić w grubą kostkę, ułożyć na półmisku do zapiekania, skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. Przyrządzić sos pomidorowy według upodobań. Zetrzeć ser na grubej tarce. Gdy dynia jest miękka, wyjąć, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika do czasu, gdy ser się zarumieni. Można posypać zieleniną.

Dynia zapiekana z ryżem- od trzeciego etapu DP

Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, pokrajać w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Dynię zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wymieszać z ryżem i cebulą, ułożyć na półmisku do zapiekania. Zalać sosem pomidorowym. Posypać tartym serem wstawić na kilka minut do piekarnika.

Dynia z papryką i śmietaną

Cebulę obrać, pokroić w talarki, włożyć do rondla, dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Zalać niewielką ilością wrzącej  wody, osolić, dodać tłuszcz i dusic pod przykryciem. Po kilku minutach włożyć obraną i pokrojoną w grubsze słupki dynię, dusic około 8-10 minut. Oprószyć mąką gryczaną lub też nie, zagotować, wymieszać z śmietaną. Posypać siekaną zieleniną.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 11-09-2009, 16:35
Mam pytanie, może glupie ale..kto pyta nie błądzi. Nigdy nie mialam do czynienia z dynią. Dynia jest duża. Jak się ją przechowuje po rozkrojeniu? Ze względu na gabaryty, jakoś nie widzę jej w lodówce. Wczoraj chodziłam koło dyni jak koło jeża  :D  bo nie wiedziałam co z nią potem będę robić.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 11-09-2009, 16:55
Pokroić na pół, wyciągnąć miękki miąższ z pestakami, resztę dyni pokroić na ćwiartki, obrać skórkę. Po tym zabiegu nie ma jej wcale tak dużo. Ja pierwszą połówkę dyni zużyłam na dwa razy. Część poszła na surówki, część na koktajle, reszta do zupy. Pestki wyłożyłam na papier. Cząstki dyni, bez miąższu, można przechowywać na dnie lodówki. Zostawiłabym tylko skórkę.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 11-09-2009, 17:05
Dziękuję bardzo. Teraz dynia mi niestraszna  :D.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Bronia82 11-09-2009, 17:16
To są  moje pierwsze kupione dynie w życiu. Nie miałam pojęcia, że mogą tak dobrze smakować.Te dojrzałe, miękkie, w smaku przypominają mi melony. Koktajl dyniowy z dodatkiem cytryny, miodu i śmietany jest dla mnie rewelacyjny.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 11-09-2009, 18:09
Zachęciłaś mnie Broniu. Coś kojarzę z dzieciństwa ale to chyba była jakaś zacierana dynią zupa mleczna a ja nie cierpiałam mleka. Wiem, że dynia to samo dobro więc teraz wyposażona w Twoje przepisy spróbuję ją podegustować.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Zuza 15-09-2009, 10:28
Zrobiłam wczoraj surówkę z dynią. Utarłam marchewkę i dynię, dodałam małą łyżeczkę cukru (na pewno nie w DP, ale ja nie stosuję), sok z cytryny i śmietana.
Bardzo smaczna i delikatna. Córka była mile zaskoczona. Na "dzień dobry" stwierdziła, że nie je surówki z dynią a potem...brała dokładkę!


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Isa 16-09-2009, 11:38
Zupa dyniowa z imbirem

Kawałki dyni (dużo) w garnku powinno być 3/4 wysokości, podlać troszkę oliwą i wodą i dusić, dodać świeży imbir ok. 1 cm korzenia, mleko kokosowe, sól – zmiksować dodać śmietankę lub nie.

W II etapie DP posypać parmezanem lub innym ostrym serem.

Pyszna i świetna na katar (imbir ostry uwaga z dawkowaniem).


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 02-10-2009, 12:00
Zrobiłam wczoraj surowkę z dyni z jabłkiem, orzechami, miodem, cytryną i śmietaną i najbardziej rozśmieszył mnie przy stole mąż. Najpierw kręcił nosem a potem "wmłócił" 60 % ( nie żebym Mu coś wypominała- niech Mu pójdzie na zdrowie) surówki. Dzisiaj robię replay bez cynomanu bo wydaje mi się, że on zagłuszył smak dyni. Jutro zrobię słono-kwaśną wersję. Koktajl z dyni poszedł do toalety. Nikomu nie smakował, mnie aż zmulił. To samo mam z koktajlem z buraka. Surówkę uwielbiam ale ten sam burak zmiksowany z ziarnami mnie odrzuca.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Isa 02-10-2009, 12:28
A ja wczoraj popełniłam sałatkę z dyni, marchewki, selera, z łyżką chrzanu i śmietany – pycha, polecam!


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Isa 02-10-2009, 12:44
Bo chrzan jest dobry :) i można fajny sos chrzanowy do jajka zrobić i do ozorków…Oj o kuchni to można długo gadać jak się trafi na podatny grunt.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 02-10-2009, 18:07
Dzisiaj zrobię koktajl z dyni z jabłkiem. Zobaczymy. Ja chyba za dużo dałam tej dyni i ona "rosła w ustach". Surówka bez cynamonu lepsza. Jutro zrobię w innej wersji. To jest moja korzyść z forum. Wielka.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lilijka 26-10-2009, 16:23
Odpowiadam Lence, gdyż pytała. Tzw. grilowane kanapeczki z dyni- polecam tym,którzy zrezygnowali z chleba- ale po prostu kanapeczki lubią. Robię je sobie codziennie(jak akurat zakupię dynię na pestki) - wrzucam kawałki dyni- pokrojone jak chleb na kanapki- do tostera- i trzymam parę cykli ( wyskoczą - wciskam, wyskoczą wciskam) - w tym czasie przygotowuje pozostałe składniki "kanapeczki". Najbardziej smakują mi z pastą jajeczną, którą również robię sama- na parę dni - różne wersje- np.jajka gotowane,śmietana,oliwki,tuńczyk,cebula.  Albo tylko jajka,śmietana,świeża pietruszka, trochę majonezu (zmiksowane blenderem).
Po efekcie "grillowania" dynia jest przygotowana do kanapeczki. Smaruję pastą jajeczną, wkładam kawałek ogórka kiszonego - i jak dla mnie- rewelacja. :)
Podobnie postępuję z bakłażanem i cukinią- toster jest niezawodny szybko i sprawnie- tylko,że bakłażana to akurat ja muszę obrać ze skóry- bo nie lubię, i nieco dłużej trzymać w tosterze- wczesniej posolonego:) suuuuuper.
Pasty jajeczne przygotowuję różne- gdyż uwielbiam jajka i konsystencję twarożków. Zrezygnowałam z kupnych twarożków - allmete itp- mimo, że je uwielbiałam- gdyż niestety są mega chemiczne. Produkuję więc sama- najprzeróżniejsze. Bardzo mi smakują. I starczają na parę dni- więc i roboty nie za wiele. :) mniam :)


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 26-10-2009, 18:06
Dzięki, Lilijko. Nie mam tostera ale zapiekacz i sandwiczer, więc mogę chyba to samo w nich zrobic.  Czy ta dynia musi byc chrupiąca i podpieczona? W takim tosterze nie stanie się za miękka, sflaczała? Nie puści soku?

Czy nabiał, twaróg nie jest "zabroniony". Przecież kazeina itd.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Zuza 26-10-2009, 18:44
Jeśli dobrze rozumiem, Lilijka przygotowuje pasty jajeczne o konsystencji twarożku ale nie dodaje do nich sera.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lilijka 26-10-2009, 21:35
Tak Zuzo. Dobrze zrozumiałaś. Niedokładnie się może wyraziłam- chodziło mi o konsystencję twarożku- taki do rozsmarowywania - a nie o dodawanie sera - choć zdaje mi się,że można od czasu do czasu dodać nieco tłustego, wiejskiego twarogu- ale na pewno nie na codzień.

Lenka, dynia po mojej obróbce termicznej - nie jest ani sflaczała, ani nie puszcza soku. (kroisz dosc grube plastry- ale nie za grube). Sama po paru próbach dojdziesz do tego czy i jaka Ci smakuje. Akurat z mojego tostera wychodzi jak zgrillowana i bardzo mi to odpowiada.

Z bakłażanem różnie- czasem wyjdzie mi "sflaczały" ale i tak z pastą i ogóreczkiem, albo świeżą cebulką albo co tam lubisz w kanapeczkach- będzie zjadliwe.
Ja tak robię- gdyż czasami nie mam możliwości zabrania ze sobą sałatki,kaszy,mięs. Więc robię kanapeczki- zawijam- zabieram - a potem wcinam. ( chciałam koniecznie uniknąć chleba, bułek, płatów ryżowych czy też kukurydzianych, wasy itp - a chciałam mieć kanapkę :)


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 26-10-2009, 22:05
Dzięki, na pewno wypróbuję , już mi ślinka cieknie.
Uwielbiam też pastę jajeczną. Choc dopiero uczę sie odżywiac w zdrowy sposób.
Nie napisałaś niezrozumiale, to ja źlę przeczytałam. Miałam ciężki dzień, że nawet nie miałam siły robic KB.Teraz przeczytałam jeszcze raz i wszystko jest jasne. Ja też lubię konsystencję takich twarożków. Ale to chyba można zrobic tylko na majonezie lub śmietanie? 
A szkoda, bo nie przepadam za majonezem. Zbyt ostry lub coś w tym rodzaju.

W jaki sposób zawijasz te kanapeczki? Jeden duży kawałk dyni faszerujesz i zwijasz w rulonik? Nie rozwala się wszystko?


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lilijka 26-10-2009, 22:31
Lenka, ja też się uczę- ale uważam, że mi to nieźle wychodzi.

Tak, pasty głównie na śmietanie lub troszkę majonezu- też nie przepadam- poza tym co za dużo, niezdrowo. Myślałam jeszcze o bazie z oliwy- ale to niewypróbowane.

Lenka, zwijam? :) Nic nie zwijam. Z moimi dyniami to jest tak- muszę je mieć- bo tutaj gdzie mieszkam- zapomnij o dobrych pestkach z dyni. Więc za radą innego użytkownika- zaczęłam dynie kupować- i sama sobie wydłubuję pestki- a co.

Za "owocem" dyni - nigdy nie przepadałam. Owszem w surówkach jest ok- ale ileż tego można zjeść? A wiadomo - dyni kawałek zawsze jest.

Więc- kroje dynię na pół. Wydłubuję pestki. I teraz w zależności od wielkości dyni- ale normalnie kroję sobie kawałek taki- jak chleba. Grilluje 2 kawałki. W środek daję co tam chcę. I robię kanapkę. Kawałek dyni- środek - kawałek dyni. Jak wychodzę zawijam szczelnie folią- i wszystki składniki przechodzą sobą i później są jeszcze lepsze. :) . Mnie się nie rozwala. Jak chciałaś zawijać dynię? Przecież ona jest mega twarda. :)


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 26-10-2009, 23:05
No tak, wiem, ale zastanawiałam się, czy nie można tych plastrów kroic trochę cieńszych , zapiekac, więc może lekko zmiękną , ale nadal będą chrupiące, nałoży się farsz i zawinie w rulonik, jak np. rollo. Potem w folię i do pracy.,]
Muszę popróbowac.
Ja dla pestek kupiłam w tym roku już dwie dynie. 1. 4-kg., 2. 11 kg. I jeszcze mam trochę w lodówce i trochę zamroziłam. :)


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Isa 27-10-2009, 09:38
Super pomysł, na te kanapeczki, ja planuję lasagne z kabaczka i mielonego mięsnego farszu, na wzór gołąbków dla leniwych czyli bez zawijania.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: MohSETH 27-10-2009, 10:02
Takiego smaku, żeście mi narobili, że poleciałem po dynię. Jeszcze nie wiem jak się za nią zabrać, al zobaczymy:)

Pozdrawiam


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 06-11-2009, 23:37
Zupa dyniowa z imbirem

Kawałki dyni (dużo) w garnku powinno być 3/4 wysokości, podlać troszkę oliwą i wodą i dusić, dodać świeży imbir ok. 1 cm korzenia, mleko kokosowe, sól – zmiksować dodać śmietankę lub nie.

W II etapie DP posypać parmezanem lub innym ostrym serem.

Pyszna i świetna na katar (imbir ostry uwaga z dawkowaniem).


Kupiłam w końcu mleko kokosowe. Ile go dodać? Czy mogę ugotować zamrożoną dynię i ile imbiru, jeśli mam już sproszkowany? Jutro zamierzam wypróbować.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Antonio 15-12-2009, 23:10
Już sproszkowany? ;) Najlepiej posłać go z wiatrem w pole --- to coś zgoła innego niż imbir surowy.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Wera 06-01-2010, 15:07
W sylwestra zakupiłam kawałek dyni. Trochę się zastanawiałam, jak ją przyrządzić. Zrobiłam coś jakby leczo, dodałam do koktajlu, ale najlepsza była w surówce z selerem-wprost wyborna! Surowa smakuje jak melon, szkoda że tak późno sobie o niej przypomniałam..


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lucy 30-09-2010, 09:28
Przypominam, że jest pełnia sezonu na dynię.
Wczoraj zrobiłam pyszną zupę z dyni.
Składniki:
bulion, dynia, cebula, serek topiony, śmietana, świeży imbir, pestki dyni, przyprawy w/g uznania.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: K'lara 11-09-2011, 13:19

Sezon na dynie w rozkwicie. Róbmy zupy, sałatki. Zamroźmy ją na zimę. Dodajcie swoje przepisy na potrawy z dyni.

(http://img38.imageshack.us/img38/7311/dynie.jpg)


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 11-09-2011, 21:41
W okresie jesienno - zimowym do zup dodaję dynię, zamiast ziemniaków, pokrojoną w kostkę. Grochowa, fasolowa, krupnik, jarzynowa, ogórkowa itp...


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Iza38K 12-09-2011, 11:48
Klara gotuje przepyszną zupę z dyni. Mniam...


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Agusia 03-10-2011, 08:01
Polecam pyszną ZUPKĘ DYNIOWĄ.

0,5 kg obranej dyni, 1 duża papryka żółta, średnia cebula, 3 pomidory, łyżka miodu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz, sól, 1 łyżka masła, łyżka soku z cytryny, łyżka siekanego kopru, woda.

Warzywa zmiksować z niewielką ilością wody, potem dodać resztę składników, uzupełnić wodą. Gotować ok 1/2 godziny.
Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Jak ktoś lubi rzadszą dolewa więcej wody.
Podawać z kaszami.
SMACZNEGO.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Agusia 05-10-2011, 15:34
Dziś wymyśliłam taką surówkę z dyni:

dynia, kiszeniak, cebula, jabłko, orzechy włoskie, śmietana, musztarda, sól, pieprz.

REWELACJA.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Lenka 05-10-2011, 17:39
Kiszeniak to kapusta kiszona?


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Agusia 07-10-2011, 17:42
Cytat
Kiszeniak to kapusta kiszona?



Kiszeniak, to nie może być nic innego, tylko ogórek kiszony (myślałam, że jest to oczywiste).


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 08-10-2011, 22:45
Teraz sezon dyniowy w pełni i czasem nie wiemy co zrobić z nadmiarem surowca gdy kupimy wielką dynię lub w ogródku wyrośnie nam ich zbyt wiele. Ja osobiście wolę tą wersję z kabaczkiem, a dynię jak jeszcze jest mniej dojrzała w środku żółta, a nie pomarańczowa.

DYNIA LUB KABACZEK NA ZIMĘ
2,5 kg dyni lub kabaczka, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody, niepełna szklanka octu, kilka goździków, syrop z ananasa (z jednej puszki)
Dynię lub kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć środek, pokroić w duże kawałki - paski a te na plasterki około 4mm. Zrobić syrop który 10 min. gotujemy, wyjmujemy z niego goździki a wkładamy dynię i znowu gotujemy 10 min. Gorące nakładamy do słoików i gotujemy 10 min


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Maninthemirror 30-09-2014, 11:01
Czy dynię można jeść bez obierania pomarańczowej skórki ?


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Udana 30-09-2014, 12:42
Czytałam, że są niektóre odmiany dyni np. piżmowa o orzeszkowym miąższu, którą można zapiekać i jeść razem ze skórką. Ale ja nie robiłam.  Najczęściej  kupuję dynię z zieloną skórą Muscat, bardzo łatwo ściąga się skórę i ma dużo miąższu, no i smaczne pestki.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Maninthemirror 30-09-2014, 12:49
W takim razie nie zaryzykuję :) aczkolwiek  pomyślałem że skoro ogólnie zaleca się jadanie z warzyw i owoców skórkę (błonnik) to i tu może tak jest.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Udana 30-09-2014, 13:03
Poczytaj, bo z tym błonnikiem to nie tak, jak chyba myślisz: http://portal.bioslone.pl/niezrozumienie_sensu_odzywiania
http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/mit-blonnika


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Jus 15-10-2014, 23:09
U nas dynia w wielu odsłonach: zupy, surówki  (ostatnio: dynia, marchewka, seler, por, jabłko, miód, ocet jabłkowy, sól, pieprz), koktajle, ciasto dyniowe z kaszą jaglaną, racuchy z dyni i kaszy jaglanej. Dzieci jedzą też kaszę jaglaną z dynią i pieczonym jabłkiem.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Udana 17-10-2014, 07:34
Moja zupa dyniowa wyglada tak:
 
Składniki:
1 kg dyni (bez skóry i pestek) pokroić kostkę
3 ząbki czosnku
1 duża cebula - pokroić w kostkę
2 duże ziemniaki - pokroić w kostkę
3 marchewki- pokroić w talarki lub paski
imbir, gałka muszkatołowa
sól i pieprz
masło klarowane lub zwykłe
Wykonanie:
Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle. Marchewkę i ziemniaki też podsmażyć dynię również podsmażyć, dodać wodę ok. 1 litr i gotować 20 minut Doprawić solą i pieprzem gałką muszkatołową, imbirem. Zmiksować.
Podawać z zieloną pietruszką i z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 19-10-2014, 20:34
Cytat
racuchy z dyni i kaszy jaglanej
Jus, daj przepis na takie racuchy.


Tytuł: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 21-10-2014, 12:41
Placki serowo - dyniowe z rodzynkami

- 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
- 200 g białego sera
- 30 g rodzynek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
-  2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- około 4 - 5 pełnych łyżek mąki ryżowej
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
- olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Dynię kroję na kawałki i gotuję na parzę aż zmięknie, następnie zostawiam aby ostygła. Twaróg ugniatam widelcem, dodaję rodzynki, cukier wanilinowy, żółtka oraz dynię. Białka ubijam na pianę dodaję do masy dyniowo-serowej razem z mąką ryżową, cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię, posmarować delikatnie olejem kokosowym, nałożyć porcję (pełną łyżkę) masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem śmietany i konfitury.


Tytuł: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 21-10-2014, 12:58
Zupa krem z dyni

- 1 kg dyni
- 1 marchewka duża
- 1 pietruszka mała
- kawałek pora
- kawałek selera

- sól i pieprz, gałka muszkatołowa na czubek łyżeczki, zielona pietruszka

Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroję w kawałki i wrzucam do garnka z wodą, gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania solę, dodaję pieprz i gałkę muszkatołową. Gorącą blenduję. Nalewam na talerz, posypuję zieloną pietruszką, a czasem na wierzch dodaję suszone pomidory (oczywiście z własnej spiżarni).


Tytuł: Odp:
Wiadomość wysłana przez: Antonio 21-10-2014, 19:20
Zero tłuszczu? ;)


Tytuł: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Barbarka15 22-10-2014, 11:13
Suszone pomidory mojej roboty są w oleju z lnianki na zimno tłoczony. Dodaję do zupy te pomidory łącznie z olejem.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Jus 23-10-2014, 20:40
Dużagosia, racuchy z dyni to czysta wariacja kulinarna: zmielona kasza jaglana lub gryczana, dynia starta na tarce, jajko, trochę miodu, prawdziwy cynamon, imbir i czasami trochę sody, aby wyrosły. Bez sody też są super.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Bitwoman 24-10-2014, 12:33
Zupa krem z dyni

Składniki:
1 kg dyni
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka curry
sól pieprz
bulion

Wykonanie:
Dynię, cebulę, czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni kilka minut, wrzucić do gorącego bulionu. Gotować do miękkości. Zmiksować. Można dodać słodką śmietanę.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 24-10-2014, 20:24
Cytat
zmielona kasza jaglana lub gryczana,
Dziękuję za przepis, kasza ugotowana, zrozumiałam.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Bunia 25-10-2014, 19:13
Cytat
zmielona kasza jaglana lub gryczana,
Dziękuję za przepis, kasza ugotowana, zrozumiałam.
Jak to, ugotowana. Do racuchów sypie się mąkę z mielonej kaszy jednej bądź drugiej.


Tytuł: Odp: Dynia na wiele sposobów - przepisy
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 25-10-2014, 19:39
Cytat
zmielona kasza jaglana lub gryczana,
Dziękuję za przepis, kasza ugotowana, zrozumiałam.
Jak to, ugotowana. Do racuchów sypie się mąkę z mielonej kaszy jednej bądź drugiej.
Acha!!!