Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 05:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rosół i zamienniki makaronu  (Przeczytany 57354 razy)
Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« : 10-01-2010, 19:57 »

A czy ktoś mi może powiedzieć z czym można zjeść rosół (zamiast makaronu), który uwielbiam?

Może z kaszą jaglaną?
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #1 : 10-01-2010, 20:00 »

Kluski lane z samego jajka (oczywiście całego) lub z jajka i dodatku kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej.
« Ostatnia zmiana: 10-01-2010, 20:18 wysłane przez Zibi » Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #2 : 10-01-2010, 20:11 »

Mając wołowinę z pewnego źródła, to jest od krów swobodnie pasących się na łące, rosół robimy wkładając mięso do wrzątku, powoli ogrzewając i zbierając "szumy", czyli ścięte białko. Dopiero potem dokładamy włoszczyznę, a następnie przyprawy i gotujemy rosół powoli i długo, a włoszczyznę wyrzucamy jako nieprzydatną.

Po obserwacji mojego organizmu mogę stwierdzić, że gluten zdecydowanie mu nie służy. A czy ktoś mi może powiedzieć z czym można zjeść rosół (zamiast makaronu), który uwielbiam?

Najsmaczniejszy jest rosół z lanymi kluskami - w odróżnieniu od tych wszystkim znanych klusek z żółtka i mąki, te robi się z roztrzepanych całych jajek (samych lub z małą ilością mąki ziemniaczanej), lejąc na wrzący rosół odlany do małego rondelka. Po ścięciu kluski należy dodać do rosołu, już na talerzu.
W sklepach są makarony bezglutenowe, ale nigdzie nie podaje się, co w tych produktach spełnia rolę glutenu - jakiego kleju użyto do związania ciasta. W tej sytuacji można się przyzwyczaić do rosołu z kaszą lub ryżem (taki krupnik na rosole).

Może ktoś ma swoje wypróbowane sposoby, to czekamy na przepisy.
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #3 : 10-01-2010, 20:16 »

W sklepach są makarony bezglutenowe, ale nigdzie nie podaje się, co w tych produktach spełnia rolę glutenu - jakiego kleju użyto do związania ciasta.
Nie polecam! Ohyda w smaku i zawiera wszystkie "wynalazki" - jak w pieczywie.
« Ostatnia zmiana: 10-01-2010, 20:17 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Basiula
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 14.01.2008
Wiadomości: 85

co cię tyka to cię tyczy.....

« Odpowiedz #4 : 10-01-2010, 21:13 »

Ja jadam z makaronem ryżowym. Niestety nie wiem czy makarony ryżowe zawierają te tzw "wynalazki" .
Zapisane

Co cię tyka, to cię tyczy .....
Agata
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540

« Odpowiedz #5 : 10-01-2010, 21:41 »

Wydaje mi się, że makaron ryżowy to zwykły makaron (czyli zawiera gluten), tyle że o wyglądzie ryżu (stąd nazwa). Ale może się mylę...
Zapisane
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #6 : 10-01-2010, 22:56 »

Wydaje mi się, że makaron ryżowy to zwykły makaron (czyli zawiera gluten), tyle że o wyglądzie ryżu (stąd nazwa). Ale może się mylę...
Oczywiście nie jestem pewna, ale chyba nie ma tu glutenu. Jest to  prawdziwy makaron wytwarzany z ryżu przez Chińczyków. Przynajmniej ja taki kupiłam. Nawet konsystencja jest typowo "chińska" - taki makaron je się jak nitki (takie włókiennicze), ma się wrażenie, że się zaraz udławi. Ale  w smaku nie jest chyba taki zły. Jadłam raz, może się jeszcze nie przyzwyczaiłam.
Zapisane
Monika
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01-03-2008
Skąd: Bełchatów/Irlandia
Wiadomości: 200

« Odpowiedz #7 : 10-01-2010, 22:59 »

Ja kupuję makaron ryżowy i makaron z kaszy gryczanej, nie sądzę aby w ich składzie był gluten.
Zapisane

Filip ur. 16-05-2007, Marta ur. 24-10-2013
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #8 : 10-01-2010, 23:01 »

Ja też raz kupiłam makaron gryczany. Naprawdę dobry, ale w smaku nie pasuje do rosołu. Zresztą, ten, co kupiłam, miał domieszki innej mąki (chyba orkiszowej).
« Ostatnia zmiana: 11-01-2010, 09:12 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #9 : 11-01-2010, 11:53 »

Ja też raz kupiłam makaron gryczany. Naprawdę dobry, ale w smaku nie pasuje do rosołu. Zresztą, ten, co kupiłam, miał domieszki innej mąki (chyba orkiszowej).
A mąka orkiszowa jest oczyszczana chemicznie z glutenu, a w to miejsce idzie lepiszcze jakieś. Orkisz - choć to dzika pszenica w przeszłości, zawierająca mniej glutenu niż inne podstawowe zboża, to obecnie modyfikant genetyczny.
« Ostatnia zmiana: 16-12-2011, 15:43 wysłane przez Zibi » Zapisane
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 415

« Odpowiedz #10 : 11-01-2010, 16:38 »

Cytat
A czy ktoś mi może powiedzieć z czym można zjeść rosół (zamiast makaronu), który uwielbiam?
Bardzo dobry jest rosołek z kluseczkami wątrobianymi.
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Szpilka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171

« Odpowiedz #11 : 11-01-2010, 16:40 »

Cytat
Bardzo dobry jest rosołek z kluseczkami wątrobianymi.
Co to za cudo? Znalazłam przepis na internecie, ale może podaj swój Loret? smile
« Ostatnia zmiana: 11-01-2010, 16:42 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 415

« Odpowiedz #12 : 11-01-2010, 17:01 »

Ja te kluseczki robię " na oko", ale w necie znalazłam dokładny przepis:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kluseczki_watrobiane/
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Jawor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68

« Odpowiedz #13 : 11-01-2010, 17:02 »

Ja rosół lub zupę pomidorową jem z kaszą jaglaną lub gryczaną.
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #14 : 11-01-2010, 17:35 »

Na wsiach się jada rosół z ziemniakami, przynajmniej w "centrali".
Zapisane
Alisza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 68
MO: 24-04-2008
Skąd: Niemcy
Wiadomości: 56

« Odpowiedz #15 : 11-01-2010, 18:56 »

Ja robie nalesniki z jajek, maki bezglutenowej i wody. Potem jak ostygna kroje je w paseczki i zalewam rosolem.  Takie nalesniki jadamy tez posmarowane maslem (zamiast chleba).
Zapisane

"Kazda prawda przechodzi trzy etapy: Najpierw jest wyszydzana, potem gwaltownie zwalczana, a w koncu zostaje uznana za rzeczywista."
                    -Artur Schopenhauer-
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #16 : 11-01-2010, 21:55 »

A jeśli mąka bezglutenowa, to jaka? Kukurydziana? Z ciecierzycy? Z grochu? Sojowa?
Ostatnio kukurydziane naleśniki wydały mi się bardzo dobre... ale nie wiem czy pasowałyby do rosołu? msn-wink
« Ostatnia zmiana: 11-01-2010, 23:21 wysłane przez Antonio » Zapisane

I'm going through changes
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #17 : 11-01-2010, 23:01 »

Alisza, możesz podać dokładny przepis? Myślę przede wszystkim o proporcjach i  dokładnych czynnościach.
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #18 : 12-01-2010, 12:01 »

A jeśli mąka bezglutenowa, to jaka? Kukurydziana? Z ciecierzycy? Z grochu? Sojowa?
Ostatnio kukurydziane naleśniki wydały mi się bardzo dobre... ale nie wiem czy pasowałyby do rosołu? msn-wink
Kukurydziana lub/i kaszka kukurydziana.
Zapisane
michael27
« Odpowiedz #19 : 12-01-2010, 14:34 »

Na wsiach się jada rosół z ziemniakami, przynajmniej w "centrali".

Potwierdzam, tak się jada, choć nie tylko na wsiach.  smile
Zapisane
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!